Kulturniške proteste komentira Vuk Ćosić

Kulturniške proteste komentira Vuk Ćosić

Radio Študent, 27. julij ― Ljubljanski protesti proti vladi Janeza Janše v različnih oblikah potekajo že od februarja. Maja so ob torkih začeli protestirati tudi kulturniki, združeni v Aktiv delavk in delavcev v kulturi. Svoje videnje razlogov, poteka in ciljev protesta je za naš radio zapisal Vuk Ćosić, spletni umetnik in strateg, ki je aktiven tudi v protestniškem gibanju.
Vas ali birokracija narave

Vas ali birokracija narave

Radio Študent, 10. junij ― Danes razumemo podeželsko življenje kot homogeni anahronizem, kmeta ne ločimo od kmeta. Toda vaško življenje je bilo nekoč razslojeno veliko subtilneje kot mestno. Kmet je zatiran, a njegova sužnost je starejša od kapitalizma – zvarjena z zgodovino naše civilizacije. Prvič: kmet udinja svoje telo lastnini, ta mu vlada, kajti brez nje ne more preživeti:
Zajeban je ne bit desničar dans

Zajeban je ne bit desničar dans

Radio Študent, 27. maj ― Prav ste slišali, ampak bom povedal še enkrat in tokrat si zapomnite: zajeban je ne bit desničar dans. “Zajeban”, ja, težka situacija v kriznem stanju, človek se mora opredeliti, ne da se biti nevtralen, tudi če hočeš, boš padel na neko stran; sredinci dobijo v krizi sredinca, izkažejo se za neodločne in brezidejne.
In beseda bo meso postala

In beseda bo meso postala

Radio Študent, 28. februar ― “Res je, da sta kampanji, kot sta #MeToo (Jaz tudi) in #Time'sUp (Čas je potekel), uspešni v opozarjanju javnosti na seksizem in spolno nadlegovanje, na mizoginijo in rasizem, da se je odprla Pandorina skrinjica in so dolgo potlačene zlorabe prišle na dan ter opolnomočile ženske, da javno spregovorijo o nasilju.
Državna proslava, drugič

Državna proslava, drugič

Radio Študent, 26. december 2019 ― V ponedeljek, 23. decembra, na dan ustavnosti, je v Gallusovi dvorani potekala državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga sicer obeležujemo na današnji dan. Proslava je zadnja v letnem nizu državnih proslav, ki se je letos začel s Prešernovim dnevom, nadaljeval z dnevom upora proti okupatorju, dnevom državnosti, 100.
V iskanju nove povezanosti

V iskanju nove povezanosti

Radio Študent, 20. november 2019 ― Začnimo s filozofom Davidom Rodenom ter predstavitvijo t. i. diskonekcijske teze. Kot bo jasno v nadaljevanju, bomo prek krajše eksplikacije ter njene rekonceptualizacije izpostavili novo vstopno točko za naslavljanje in reševanje raznih ekoloških ali okoljskih težav, ki so plod novega planetarnega stanja, bolj poznanega pod imenom antropocen.
še novic