Zapiski iz pisarne

Zapiski iz pisarne

Radio Študent, 11. november ― Na današnji dan pred dvesto leti se je rodil Dostojevski. Fjodorja Mihajloviča ne berem vedno – in v tem gotovo nisem edini – kadar pa ga, me obliva zona in postanem čisto vročičen. Tako mi je pri srcu, kakor bi bil ta neznosni Rus uganil prav vse misli, ki mi roje po glavi, da se nimam pred njim kam skriti.

Kilava letina

Radio Študent, 3. november ― Med številnimi festivali, ki so kljub nehvaležnim okoliščinam letos povrgli svoje običajne sadove, smo se pripadniki vašega Radia udeležili tudi 11. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki je potekal od 8. do 11. septembra v našem drugem največjem mestu.

Kot v filmu

Radio Študent, 18. oktober ― Če ste se v toku prejšnjega tedna sredi kakšnega kosila naključno vprašali, kako bivata slovenski in evropski avdiovizualni prostor in ali sta si že našla zavetje pred finančno negotovostjo, ste lahko odgovore ali, raje, poskuse odgovorov na svoje goreče preizpraševanje slišali na Mednarodni konferenci Ministrstva za kulturo in Evropske komisije za medijske politike v
It’s never ogre

It’s never ogre

Radio Študent, 15. junij ― Te dni mineva dvajset let, kar je izšel prvi del Shreka. To samo po sebi ne bi bilo nič takega, če se na internetu ne bi kar naenkrat pričeli pojavljati razni zapisi, ki želijo s kontroverzno vsebino na račun mojstrovine, ki se imenuje Shrek, nabirati klike in všečke.
Pagat ultimo

Pagat ultimo

Radio Študent, 11. junij ― Ko je Ministrstvo za kulturo z Vaskom da Gamadjo na čelu pred nedavnim leteče zamenjalo ŠOU pri guzenju našega radia, se mi je – med topo bolečino spričo nenehnega nelubriciranega suvanja – prikradel spomin izpred nekaj let, ko je naši fakulteti gostoval Renato Baretić.
Kulturhonorarni odsvit v času mračenja

Kulturhonorarni odsvit v času mračenja

Radio Študent, 27. maj ― Nedavno smo v Kulturnih novicah pokrivali rekordni dvig avtorskih honorarjev za domače literarne ustvarjalce. Javna agencija za knjigo je namreč 31. marca letos na spletni strani objavila javno pismo, v katerem je zainteresirano kulturniško občestvo obvestila, da letos razpolaga z milijon tristo dvajset tisoč evri proračunskih sredstev več kot lani.
Živel 27. april!

Živel 27. april!

Radio Študent, 27. april ― Danes mineva osemdeset let od ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda. Dan upora proti okupatorju še vedno smatramo za najpomembnejši slovenski praznik, kljub težkim ofenzivam revizionistične propagande in tudi na tako imenovani pravi strani čedalje manjšemu razumevanju njegove zgodovinske veličine, ki ne seže onstran nikomur koristnih parol in mrtvih floskul.
Vpoklic nejunaštva

Vpoklic nejunaštva

Radio Študent, 26. april ― Če začnemo z bistvenim, lahko za dobrih sedemsto strani dolgo buklo z naslovom Doktrina šoka porečemo, ali, bolje rečeno, preberemo z naslovnice slovenske izdaje, da je vedno bolj aktualna svetovna uspešnica. Knjiga, ki jo je kanadska publicistka in aktivistka Naomi Klein napisala leta 2007, je šokirala in razdelila kritično bralstvo.
PRIMERNA ZAŠČITA

PRIMERNA ZAŠČITA

Radio Študent, 20. april ― Zamislite si, da ste Joc Pečečnik. Pred skoraj petnajstimi leti ste se odločili za investicijo, ki naj bi vam prinesla milijone. Ustvarili ste finančni načrt, pridobili primerno arhitekturno zasnovo, tako mestna občina kot navijači Olimpije so častili zemljo, po kateri hodite.
Sejalci razprtije

Sejalci razprtije

Radio Študent, 31. marec ― Danes, na véliki petek, se kristjani spominjajo Kristusovega trpljenja in njegove smrti, mi pa se spomnimo slovenskih smrti in slovenskega trpljenja. Tokrat je za nas svojevrstna postna premišljevanja pripravil zgodovinar Sašo Jerše in jim dal naslov Sejalci razprtije – Premišljevanja o »slovenski spravi«. Vabljeni k poslušanju in branju.
še novic