It’s never ogre

It’s never ogre

Radio Študent, 15. junij ― Te dni mineva dvajset let, kar je izšel prvi del Shreka. To samo po sebi ne bi bilo nič takega, če se na internetu ne bi kar naenkrat pričeli pojavljati razni zapisi, ki želijo s kontroverzno vsebino na račun mojstrovine, ki se imenuje Shrek, nabirati klike in všečke.
Pagat ultimo

Pagat ultimo

Radio Študent, 11. junij ― Ko je Ministrstvo za kulturo z Vaskom da Gamadjo na čelu pred nedavnim leteče zamenjalo ŠOU pri guzenju našega radia, se mi je – med topo bolečino spričo nenehnega nelubriciranega suvanja – prikradel spomin izpred nekaj let, ko je naši fakulteti gostoval Renato Baretić.
Kulturhonorarni odsvit v času mračenja

Kulturhonorarni odsvit v času mračenja

Radio Študent, 27. maj ― Nedavno smo v Kulturnih novicah pokrivali rekordni dvig avtorskih honorarjev za domače literarne ustvarjalce. Javna agencija za knjigo je namreč 31. marca letos na spletni strani objavila javno pismo, v katerem je zainteresirano kulturniško občestvo obvestila, da letos razpolaga z milijon tristo dvajset tisoč evri proračunskih sredstev več kot lani.
Živel 27. april!

Živel 27. april!

Radio Študent, 27. april ― Danes mineva osemdeset let od ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda. Dan upora proti okupatorju še vedno smatramo za najpomembnejši slovenski praznik, kljub težkim ofenzivam revizionistične propagande in tudi na tako imenovani pravi strani čedalje manjšemu razumevanju njegove zgodovinske veličine, ki ne seže onstran nikomur koristnih parol in mrtvih floskul.
Vpoklic nejunaštva

Vpoklic nejunaštva

Radio Študent, 26. april ― Če začnemo z bistvenim, lahko za dobrih sedemsto strani dolgo buklo z naslovom Doktrina šoka porečemo, ali, bolje rečeno, preberemo z naslovnice slovenske izdaje, da je vedno bolj aktualna svetovna uspešnica. Knjiga, ki jo je kanadska publicistka in aktivistka Naomi Klein napisala leta 2007, je šokirala in razdelila kritično bralstvo.
PRIMERNA ZAŠČITA

PRIMERNA ZAŠČITA

Radio Študent, 20. april ― Zamislite si, da ste Joc Pečečnik. Pred skoraj petnajstimi leti ste se odločili za investicijo, ki naj bi vam prinesla milijone. Ustvarili ste finančni načrt, pridobili primerno arhitekturno zasnovo, tako mestna občina kot navijači Olimpije so častili zemljo, po kateri hodite.
Sejalci razprtije

Sejalci razprtije

Radio Študent, 31. marec ― Danes, na véliki petek, se kristjani spominjajo Kristusovega trpljenja in njegove smrti, mi pa se spomnimo slovenskih smrti in slovenskega trpljenja. Tokrat je za nas svojevrstna postna premišljevanja pripravil zgodovinar Sašo Jerše in jim dal naslov Sejalci razprtije – Premišljevanja o »slovenski spravi«. Vabljeni k poslušanju in branju.

Kako se vklopi pralni stroj, draga?

Radio Študent, 7. marec ― Dan, ko se galerije, šefi, menedžerji, braća, muževi in ostale kulturne institucije spomnijo, da obstajajo ženske -   Leta 1910 je pod okriljem Druge internacionale v Københavnu potekala prva mednarodna konferenca žensk. Delegatke so sklenile, da bomo praznovali mednarodni dan žena. Natančnega datuma še niso določile.  
Slavje klavrnosti

Slavje klavrnosti

Radio Študent, 16. februar ― Pred dobrim tednom dni smo bili v Ljubljani priča pogrebni povorki za kulturo, do katere so pripeljali že skoraj leto dni ponavljajoči se karnevali represije in vztrajno kljuvanje vlastodržcev po mrhovini domače demokracije. Relativno sočasno nas je domača tviteraška substanca z velikim S blagoslovila še s kadrovsko vizijo naše skupne prihodnosti.
»Tje bomo našli pot!«

»Tje bomo našli pot!«

Radio Študent, 8. februar ― Vsako leto je na tisti dan, ko se pri nas podeljujejo Prešernove nagrade, v globalnem spominu še neka druga obletnica. Ta obletnica kulturo zadeva nemara še ostreje, natančneje kot že tako ali tako zmeraj zaostreno, obloženo, že kar monotipsko večerno »prešernovanje«.
Rezistenca: Pogumno zahtevajmo spremembe

Rezistenca: Pogumno zahtevajmo spremembe

Radio Študent, 5. februar ― Stališče in 10 zahtev skupine Rezistenca ob nedavno razkritih in številnih zamolčanih primerih spolnega nadlegovanja, zlorab in nasilja. _______________________________ Ko smo pred dvema letoma praznovali 100. obletnico Univerze v Ljubljani, smo obeležili tudi 100. obletnico molka o spolnem nasilju in nadlegovanju v našem akademskem prostoru.
Der Laibacher Kongress

Der Laibacher Kongress

Radio Študent, 27. januar ― Te dni mineva dvesto let od pričetka ljubljanskega kongresa. Domači viri pravijo, da se je ta začel že 10. januarja 1821, medtem ko tuji začetek postavljajo na 26. januar — a to je bolj tehnično vprašanje. Kolektivno zavedanje lastne zgodovine v Sloveniji je, ko pride do 19.
še novic