33. Dnevi Evropske kulturne dediščine in 11. Teden kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 25. september ― V Beltincih so 23. septembra pripravili celodnevni dogodek odprtja 33. Dnevov Evropske kulturne dediščine (DEKD) in 11. Tedna kulturne dediščine (TKD). Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je s pomočjo tisočih posameznikov in blizu petsto organizacijami pripravil pester program skorajda štiristo dogodkov in pravi praznik kulturne dediščine.

Odprtje 35. grafičnega bienala v Ljubljani

Ministrstvo za kulturo, 22. september ― V petek, 15. septembra, so odprli 35. grafični bienale z naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa. Dela okoli 50 umetnikov so razstavljena na več prizoriščih in zajemajo iz bazena povezav med sodobno umetnostjo in grafiko na poljih arhitekture, oblikovanja, kmetijstva in botanike. Odprtja se je udeležila tudi ministrica dr. Asta Vrečko, ki je zbrane nagovorila in pozdravila v uvodnem govoru.

Slovenija častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu

Ministrstvo za kulturo, 20. september ― Danes smo na tiskovni konferenci na Ministrstvu za kulturo predstavili spremljevalni kulturni program, ki se že dogaja v Frankfurtu, pa tudi knjižni in strokovni program, ki se bosta v slovenskem paviljonu odvijala v času sejma. Program so predstavili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, direktorica Javne agencije za knjigo Republike Slovenije Katja Stergar in glavni kurator dr. Miha Kovač.

Nacionalna strategija za muzeje in galerije 2024–2028

Ministrstvo za kulturo, 19. september ― Nacionalna strategija za muzeje in galerije bo na področju premične kulturne dediščine nadomestila Strategijo kulturne dediščine, ki se izteče z letošnjim letom. Predlog strategije je pripravila Delovna skupina za muzejsko politiko, v katero je ministrica dr. Asta Vrečko imenovala uveljavljene slovenske muzejske strokovnjake, vodil pa jo je državni sekretar Matevž Čelik Vidmar.

Nacionalna strategija za muzeje in galerije 2024-2028

Ministrstvo za kulturo, 19. september ― Nacionalna strategija za muzeje in galerije bo na področju premične kulturne dediščine nadomestila Strategijo kulturne dediščine, ki se izteče z letošnjim letom. Predlog strategije je pripravila Delovna skupina za muzejsko politikov, v katero je ministrica dr. Asta Vrečko imenovala uveljavljene slovenske muzejske strokovnjake, vodil pa jo je državni sekretar Matevž Čelik Vidmar.

Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma – odprtje treh razstav

Ministrstvo za kulturo, 18. september ― Letošnji knjižni sejem v Frankfurtu bo za Slovenijo prav posebnega pomena, saj bo tam častna gostja. Slovenija je šele tretja slovanska država-gostja na frankfurtskem knjižnem sejmu, predstavila pa se bo pod sloganom Satovje besed. Del bogatega obsejemskega programa so tudi različne, s Slovenijo in njeno literaturo ter kulturo povezane razstave. Med 14. in 17. septembrom smo odprli tri razstave.

Prijava škode nevladnih organizacij v javnem interesu s področja kulture zaradi posledic poplav

Ministrstvo za kulturo, 14. september ― 71. člen Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 določa, da lahko društva in ustanove, ki so bili oškodovani zaradi posledic uničujočih neurij, prijavijo škodo na strojih, opremi, zalogah in pri izpadu prihodka ministrstvu, ki je pristojno za področje njihovega delovanja.
še novic