Minister dr. Simoniti na zasedanju Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport

Ministrstvo za kulturo, 29. november ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti bo 30. novembra v Bruslju vodil zasedanje ministric in ministrov za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije. Na dnevnem redu zasedanja so potrditve sklepov o visokokakovostni arhitekturi in pobudi Novi Evropski Bauhaus ter o evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebinah. Na dnevnem redu je tudi več drugih razprav in predstavitev.

V Bruslju decembra na ogled deset filmskih klasik iz slovenske filmske zakladnice

Ministrstvo za kulturo, 28. november ― V četrtek, 2. decembra, ob 19. uri v Bruslju odpiramo Retrospektivo slovenskega filma. Na velikem platnu Kraljeve kinoteke Belgije se bo v času od 2. do 22. decembra 2021 odvrtelo deset celovečernih filmskih klasik iz slovenske filmske zakladnice – od nemih začetkov do sodobne produkcije. Retrospektivo bo uvedla projekcija prvega slovenskega nemega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga z izvirno glasbeno spremljavo.

Ob Dnevu splošnih knjižnic podeljene nagrade za najboljše projekte splošnih knjižnic

Ministrstvo za kulturo, 19. november ― Združenje splošnih knjižnic je ob Dnevu slovenskih splošnih knjižnic, ki ga vsako leto obeležujemo 20. novembra, podelilo nagrade najboljšim knjižničnim projektom, nastalih v obdobju zadnjih treh let. Med 15 prijavljenimi projekti so izbrali tri, ki kažejo inovativen pristop k strokovnemu knjižničarskemu delu oziroma k oblikovanju storitev za uporabnike.

V register nesnovne kulturne dediščine vpisana nova enota

Ministrstvo za kulturo, 16. november ― V register nesnovne kulturne dediščine je odslej vpisana enota trikraljevsko koledovanje. Trikraljevsko koledovanje poteka pred praznikom svetih treh kraljev (6. januar), ko odrasli, mladi ali otroci v kostumih svetih treh kraljev obiskujejo domove, pojejo kolednice, uprizarjajo kratke dramske prizore, voščijo za novo leto in prejemajo darove.

14. november – mednarodni dan boja proti nedovoljenemu prometu s predmeti kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 15. november ― Leta 1970 je bila sprejeta UNESCO Konvencija o ukrepih za prepoved in preprečevanje nedovoljenega uvoza in izvoza kulturnih dobrin ter prenosa lastninske pravice na njih. UNESCO je ob petdeseti obletnici konvencije sprejel odločitev in 14. november razglasil za mednarodni dan, posvečen aktivnostim proti nedovoljenemu prometu s predmeti kulturne dediščine.

Začenja se Teden splošnih knjižnic

Ministrstvo za kulturo, 15. november ― Splošne knjižnice se na izzive epidemije covida-19 odzivajo z veliko mero fleksibilnosti in inovativnosti – nadgrajujejo obstoječe storitve, uvajajo nove, jih prestavljajo v digitalno okolje, ter s tem ostajajo dostopne vsem in vsakomur. V Tednu splošnih knjižnic od 15. do 20. novembra se bodo po vsej Sloveniji v živo in po spletu zvrstili številni dogodki za vse generacije. Z njimi želijo nagovoriti tako zveste obiskovalce knjižnic kakor tiste, ki v knjižnice ne zahajajo.

Minister dr. Simoniti se je seznanil z bogato kulturno dejavnostjo Jugovzhodne Slovenije

Ministrstvo za kulturo, 12. november ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes, 12. novembra, v okviru vladnega regijskega obiska v Jugovzhodni Sloveniji sestal s predstavniki Rokodelskega centra Ribnica in Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto ter si ogledal knjižnico frančiškanskega samostana Nova štifta pri Ribnici in Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni peči.

Individualna verska duhovna oskrba dovoljena brez izpolnjevanja pogoja PCT

Ministrstvo za kulturo, 12. november ― Vlada je včeraj, 11. novembra, sprejela spremembe in dopolnitve odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. V noveli odloka, ki začne veljati danes, 12. novembra, so dopolnjeni pogoji in omejitve izvajanja individualne verske duhovne oskrbe ter verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja.
še novic