Likovni odmevi

Likovni odmevi

ARS Likovni odmevi, 12. oktober ― Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke […] Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke v tujini.
Fotograf in grafik Wilhelm Heiliger

Fotograf in grafik Wilhelm Heiliger

ARS Likovni odmevi, 5. oktober ― Vseslovenski projekt v šestih likovnih razstaviščih »Meditacija in fotografija« je naslov vseslovenskega projekta, s katerim se na šestih samostojnih razstavah v Ajdovščini, Lendavi, Kranju, Sežani, Radovljici in Novi Gorici predstavlja mednarodno uveljavljeni fotograf in grafik Wilhelm Heiliger. Umetnik ki je študiral slavistiko, filozofijo in grafiko v Ljubljani in Gradcu, in je izdal številne knjige o politiki, literaturi, filozofiji in psihologiji se je namreč sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja posvetil fotografiji in nastal je izjemen opus del. Slovenski javnosti se sedaj predstavlja z najnovejšimi barvnimi fotografijami, ki so v glavnem nastala na Goriškem in na Krasu. Likovne odmeve zato tokrat Tatjana Gregorič, sodelavka Radia Koper v studiu v Novi Gorici namenja Heiligerjevemu slikanju s fotoaparatom.
Fotograf Stojan Kerbler

Fotograf Stojan Kerbler

ARS Likovni odmevi, 1. oktober ― Retrospektiva v Umetnostni galeriji Maribor V Umetnostni galeriji Maribor je odprta retrospektivna razstava del fotografa Stojana Kerblerja, ki so jo pripravili lansko leto v Moderni galeriji v Ljubljani ob umetnikovi osemdesetletnici. Stojan Kerbler, rojen na Ptujski gori, je eden najbolj prepoznavnih slovenskih fotografov, s skoraj 2000 skupinskimi in samostojnimi razstavami in okoli 550 nagradami doma in v tujini tudi eden najuspešnejših. Še vedno ustvarjalen Stojan Kerbler, fotograf samouk z izjemnim znanjem in poznavanjem medija, je ves čas prepleten z izkušnjo domačega okolja. Razstava je pripravljena kronološko z značilnimi, pričevalnimi, tematskimi ciklusi človeških zgodb od fotografij domačinov s Ptujske gore, portretov s Ptujskih ulic, ciklusov Haložanov in Kolin do zadnjega ptujskih Dvorišč, dolga leta je fotografiral ljudi, zdaj se posveča prostoru. Stojan Kerbler je s svojo črno belo fotografijo, pri kateri uporablja le naravno svetlobo in z dodelano kompozicijo in likovno podobo, popolnoma predan fotografskemu mediju. V UGM je na ogled tudi izbor originalnih srebroželatinskih fotografij, kaširanih na iverno ploščo, ki so večinoma nastale v sedemdesetih letih preteklega stoletja in jih je avtor leta 2017 podaril Umetnostni galeriji Maribor. Gostja oddaje bo kustosinja razstave Lara Štrumej, tudi urednica kataloga, za katerega je prispevala obsežno študijo.
Arjan Pregl o vizualni umetnosti skozi formo otroške risbe

Arjan Pregl o vizualni umetnosti skozi formo otroške risbe

ARS Likovni odmevi, 28. september ― Razstava v Likovnem salonu Centra sodobnih umetnosti Delo Arjana Pregla, slikarja, grafika, oblikovalca in ilustratorja, lahko za začetek opišemo kot slikarski komentar o slikarstvu. Sledi upodobljena refleksija družbe, pa kdaj politike, a vse to skoraj vedno v humornem tonu. Letos je bil med drugim sodelujoči avtor na skupinski razstavi novejšega slovenskega slikarstva Čas brez nedolžnosti v Moderni galeriji v Ljubljani, zdaj pa v Likovnem salonu Centra sodobnih umetnosti Celje na razstavi z naslovom GUGU GAGA obravnava pomen in namen umetnosti ter vizualne ustvarjalnosti v sodobnem času skozi formo otroške risbe. Ob razstavi, ki bo odprta do 20. oktobra, se je z Arjanom Preglom pogovarjal Žiga Bratoš.
Gozd na nogometnem stadionu

Gozd na nogometnem stadionu

ARS Likovni odmevi, 27. september ― 299 dreves v instalaciji For Forest na celovškem stadionu opozarja na ekološke probleme Kako bo, če bomo nekoč gozd morali opazovati tako, kot danes opazujemo živali v živalskem vrtu? To vprašanje si je z risbo Nenehna privlačnost narave v 70ih zastavil avstrijski umetnik Max Peintner, nenavadni distopični prizor pa se je v začetku septembra preselil v realnost. Švicarski umetnik Klaus Littmann je namreč na stadionu Wörthersee po vzoru Peintnerjeve risbe pripravil megalomansko instalacijo z naslovom For Forest – The Unending Attraction of Nature (Za gozd – Nenehna privlačnost narave). Še do 27. oktobra si obiskovalec stadiona lahko s tribun ogleda 299 dreves, visokih do 15 metrov in starih do 50 let.
Leonardo da Vinci – univerzalni renesančni človek

Leonardo da Vinci – univerzalni renesančni človek

ARS Likovni odmevi, 19. september ― Najnovejši prevod monografije o slikarju, arhitektu, znanstveniku, vizionarju in izumitelju novih tehnologij obsega prek 300 strani Ne le svet umetnosti temveč tudi svet znanosti in tehnike v mnogih deželah, se skozi množico razstav, simpozijev in knjižnih izdaj spominja letošnje 500-letnice smrti renesančnega „univerzalnega človeka“ Leonarda da Vincija. Na posestvu takratnega francoskega kralja, je v starosti 67 let umrl 2. maja 1519. Največja tukajšna založba je pred dobrim mesecem predstavila prevod monumentalne monografije z naslovom „Leonardo – genij – 500 let“.  Avtor, poznavalec italijanskega renesančnega slikarstva Fabio Scaletti je izvirnik objavil lani, dodali pa so mu tudi besedilo profesorja zgodovine umetnosti renesanse z oxfordske univerze Martina Kempa z naslovom „Lepa princesa“. Scaletti je na svoji spletni strani na začetku tega meseca zabeležil, da so poleg slovenskega doslej izšli še francoski, angleški, španski, ruski, slovaški in češki prevod. Pri nas je prevod delo Irene Trenc-Frelih. V pogovoru, ki ga je pripravil Goran Tenze, bo o renesančnem geniju oziroma o tem, kako ga razume kot akademski kipar in umetnik govoril Jiři Kočica.
Ars Electronica Linz

Ars Electronica Linz

ARS Likovni odmevi, 11. september ― Zunaj okvirjev. Kriza srednjih let digitalne revolucije. V Linzu v Avstriji se je v začetku tedna zaključil festival Ars Electronica, največja in najpomembnejša svetovna platforma za medijsko umetnost, ideje za prihodnost in inovacije, ki je letos praznoval 40 let obstoja. Potekal je pod naslovom » Zunaj okvirjev; Kriza srednjih let digitalne revolucije«. Predstaviti so želeli presek dosedanjih izdaj festivala ter podati smernice razvoja te vrste umetnosti. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili festival, spregovorili o njegovem pomenu in vlogi tudi za umetnike v slovenskem prostoru. Ti so namreč pri njem aktivno prisotni že od njegovih začetkov, predvsem pa od leta 2008, ko je Galerija Kapelica pričela načrtno vzpodbujati in promovirati področje kjer se povezujejo umetnost, znanost in tehnologija. O njegovem razvoju in pomenu bodo govorili Jurij Krpan, umetniški vodja Galerije Kapelica, Gerfried Stocker umetniški vodja festivala Ars Electronica in Christine Schöpf umetniška so-vodja festivala Ars Electronica.
Ivo Lenščak v Pilonovi galeriji v Ajdovščini

Ivo Lenščak v Pilonovi galeriji v Ajdovščini

ARS Likovni odmevi, 30. avgust ― Pregledna razstava ob 90. obletnici rojstva Pregledna razstava Ivo Lenščak, slikar je rezultat popisa zapuščine umetnika, nečaka Vena Pilona, ki presega sto del. Približno polovica del je nastala na papirju in v tem sklopu so najboljše njegove študijske risbe iz akademije. V grafiki mojstrsko ustvarja v tehnikah litografije, lesoreza in jedkanice, vse iz časa študija v Ljubljani. V slikarstvu uporablja različne nosilce in materiale. V arhivu galerije hranijo tudi korespondenco med Ivom Lenščakom in Venom Pilonom, ki je bila pomembna opora pri razumevanju Lenščakovega odnosa do lastne ustvarjalnosti. Ideja o pregledni razstavi je rasla skupaj s popisom njegove zapuščine, umetnikovo življenje in delo je predstavljeno s pomočjo dokumentarnega gradiva, likovne zapuščine družine in spominov prijateljev, sodelavcev in njegove ožje družine. Ob razstavi, ki bo odprta do 13. oktobra, je izšel tudi obsežen katalog. K pogovoru o razstavi je Maja Žel – Nolda v oddaji Likovni odmevi povabila direktorico Pilonove galerije Tino Ponebšek, ki je s Tanjo Cigoj tudi kustosinja razstave.
Sodobni pogled na ikone

Sodobni pogled na ikone

ARS Likovni odmevi, 9. avgust ― Razstava v Mestnem muzeju Ljubljana ikone iz ruskih muzejev postavlja v današnji kontekst Podobe, ki so prišle iz neba in so jih naslikali angeli – to je ena izmed razlag nastanka ikon, upodobitev svetih oseb in bibličnih dogodkov, ki so značilne so predvsem za vzhodno krščanstvo, med drugim tudi za Rusijo. Ta je pogosto označena kar kot dežela ikon, čeprav so te tja skupaj s pravoslavno vero prišle iz Bizanca. Izbor ikon iz treh ruskih muzejev je trenutno na ogled tudi v Sloveniji – v Mestnem muzeju Ljubljana si namreč lahko še do 15. septembra ogledate razstavo Ikone: Zakladi ruskih muzejev. Razstava s sodobnim pogledom na ikone izpostavlja razkorak med današnjim obiskovalcem muzeja in temi upodobitvami svetih oseb in bibličnih dogodkov, ki že več kot tisočletje nastajajo po natančno določenih pravilih. V oddaji jo predstavljajo avtorja projekta Blaž Vurnik in Blaž Peršin in avtor postavitve Miran Mohar, spremlja pa jo tudi avtorska glasba Alda Kumarja Ikona časa, ki je nastala prav za razstavo.
Galerija – Muzej Lendava

Galerija – Muzej Lendava

ARS Likovni odmevi, 29. julij ― O aktualnih razstavah, stalnih zbirkah in kolonijah v pogovoru z direktorjem Dubravkom Baumgartnerjem in kustosom Atillo Pisnjakom. Galerija – Muzej Lendava je vsako leto prizorišče razstave del enega izmed svetovnih velikanov likovne umetnosti, v delovanju zavoda pa vse od njegovih začetkov predstavlja pomembno vlogo tudi mednarodna likovna kolonija Lendava, ki jo na lendavskem gradu pripravljajo od leta 1973. Od leta 2005, ko je Galerija- Muzej uspela pridobiti svojo lastno mobilno livarno, si v okviru omenjene likovne kolonije prizadevajo za ohranjanje starodavne kiparske tehnike odlivanja v bron. Umetnine oziroma male plastike s kolonij so na ogled v podstrešni galeriji. O aktualnih razstavah, stalnih zbirkah in kolonijah sta Lidiji Kosi pripovedovala direktor Galerije – Muzeja Dubravko Baumgartner in tamkajšnji kustos Atilla Pisnjak.
VZEMI SI ČAS. Čas, repeticija in upočasnitev

VZEMI SI ČAS. Čas, repeticija in upočasnitev

ARS Likovni odmevi, 27. julij ― Razstava je na ogled v Galeriji sodobne umetnosti v Celju V oddaji Likovni odmevi tokrat predstavljamo skupinsko mednarodno razstavo z naslovom VZEMI SI ČAS. Čas, repeticija in upočasnitev, ki je na ogled v Galeriji sodobne umetnosti v Celju. Umetniki, ki jih je izbrala kuratorica Irena Čerčnik v njej skozi različne medije pripovedujejo o času kot takem ter predvsem ponujajo občutenje časa. Ne kronološkega, merjenega, temveč globljega, ki je v nenehnem gibanju in prepletanju. Z govorjenjem o ciklih, ponavljanju, minevanju, upočasnjevanju, trajanju, nenehnem krogu življenja in smrti želi razstava ponuditi izkušnjo časa, ki se odmika od njegove običajne percepcije v vsakdanjem življenju. O tem se je s kustosinjo Ireno Čerčnik pogovarjala Aleksandra Saška Gruden  
Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929 – 1941)

Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929 – 1941)

ARS Likovni odmevi, 20. julij ― Razstava v Moderni galeriji v Ljubljani V Moderni galeriji v Ljubljani je odprta razstava z naslovom Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929 -1941 )z več kot 130 deli umetnic in umetnikov, arhivskim in knjižničnim gradivom iz več kot 50-ih javnih in zasebnih zbirk iz držav nekdanje Jugoslavije. Razstava je problemski pregled slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, fotografije in filma tistega časa, večina del iz tujine je na ogled prvič. Gost oddaje je kustos razstave Marko Jenko.
Retrospektiva Zore Plešnar v Umetnostni galeriji Maribor

Retrospektiva Zore Plešnar v Umetnostni galeriji Maribor

ARS Likovni odmevi, 13. julij ― Najvidnejša slovenska fotografinja sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled prva pregledna razstava fotografij Zore Plešnar, najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Fotoklubu Maribor se je pridružila leta 1968 in dve leti pozneje – kot edina ženska – sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili razstavo Zore Plešnar, ki je skozi suveren avtorski izraz, v tri desetletja trajajočem delovanju slovensko fotografijo obogatila z odličnimi črno-belimi cikli. Razstavo, ki bo odprta le še do 4. avgusta, bosta v pogovoru z Aleksandro Saško Gruden predstavili avtorica Zora Plešnar in kustosinja razstave Andreja Borin.
Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi

Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi

ARS Likovni odmevi, 6. julij ― Metamodernizem in metaromantika v slovenskem slikarstvu - Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu Na razstavi so na ogled izbrana dela velikih formatov 18 avtorjev in avtoric. Kustos razstave je Marko Košan, ki je o razstavi zapisal: “T. i. metamodernizem kot reakcija na opešani modernizem in postmodernizem je navrgel nekaj novih usmeritev in umetniških praks, ki so v slovenskem prostoru pri ustvarjalcih in spremljevalcih dobile svoj odmev predvsem na področju literature, medtem ko je bil ta pojav v likovni umetnosti manj opažen, čeprav so se v zadnjih dvajsetih letih tudi na področju vizualnih umetnosti zarisali jasni obrisi nove figuralike, ki se ob drugih sočasnih izrazih ozira v smeri t. i. metaromantike, za katero je značilno, da čutnost postavlja pred družbeni in politični kontekst sodobne umetnosti ter sublimno raziskuje pot k novim utopijam (nedosegljive) prihodnosti.” S kustosom razstave Markom Košanom se bo pogovarjala Karin Potočnik.
Geometrija svetlobe

Geometrija svetlobe

ARS Likovni odmevi, 29. junij ― »Vsako oko lahko postane pesnik.« Lucien Hervé Odnos fotografov in arhitektov je neredko tesno prepleten, še zlasti pa je to veljalo okoli srede 20. stoletja, ko je ustvarjal tudi madžarsko-francoski fotograf Lucien Hervé. Fotografija je tedaj stopala v tesen odnos z modernistično arhitekturo, saj je ni le dokumentirala, temveč tudi sooblikovala njeno zgodbo, jo približala ljudem. Lucien Hervé je arhitekturo zajemal na svojevrsten, subjektiven način, kot da bi stavbe opazoval med hojo. Sicer je postal prepoznaven predvsem po sodelovanju z Le Corbusierom, njegove pretežno črno-bele fotografije pa odlikuje premišljena kompozicija. Več kot 160 Hervejevih fotografij bo do 29. septembra na ogled v Jakopičevi galeriji. Gostujoča razstava pariške galerije Jeu de Pomme z naslovom Lucien Hervé: Geometrija luči, ki jo je kurirala Imola Gebauer, avtorja podrobno predstavlja v osmih sklopih.
še novic