Retrospektiva Ivane Kobilca

Retrospektiva Ivane Kobilca

ARS Likovni odmevi, 20. september ― "Vse sem hotela videti na svetu....." Ta teden je slavnostni teden z različnimi dogodki ob 100. obletnici Narodne galerije v Ljubljani. Osrednji dogodek je razstava s 140 deli priljubljene slikarke Ivane Kobilca, mnoga med njimi so neznana širši javnosti. Dela so iz vseh obdobij njenega razgibanega življenja, ki ga je večinoma preživela v evropskih središčih. Razstava je kronološka in vodi skozi umetničina različna slogovna obdobja in žanre, vanjo pa so vključena tudi ključna dela drugih slovenskih realistov. Ta teden je izšla tudi obsežna monografija. O razstavi, delu in življenju Ivane Kobilca se je Maja Žel – Nolda pogovarjala z Natašo Ciber in Michelom Mohorjem iz Narodne galerije.
Franc Novinc 80 let

Franc Novinc 80 let

ARS Likovni odmevi, 14. september ― Roke moje mame - Loški muzej Škofja Loka Malokateri slikar pri nas je tako globoko prodrl v barvo, kot je to uspelo Francu Novincu – častnemu občanu Škofje Loke in nekdanjemu profesorju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Čeprav je potoval in razstavljal po svetu, je njegov umetniški razvoj najbolj zaznamovala rojstna vas Godešič, kjer še danes živi. Krajino, ki je eden njegovih osrednjih motivov, prikazuje bodisi v sobivanju s človekom ali živalmi ali pa kot samostojen organizem – kot eden izmed tako imenovanih novokrajinarjev je iskal inovativne, avantgardne slikarske pristope za sicer precej klasično motiviko in tako prodiral v njeno notranjo resnico in lepoto. Vedno z barvo, katere največjo intenzivnost doseže v obdobju zadnjih treh, še bolj zadnjih dveh desetletij. Franc Novinc letos obeležuje 80 let in ob tej priložnosti so v Galeriji Loškega muzeja na gradu v Škofji Loki pripravili razstavo njegovih sicer manj znanih del z naslovom Roke moje mame, ki prikazujejo kmečko življenje in običaje tamkajšnjih krajev.
Lila Prap – Zmaji

Lila Prap – Zmaji

ARS Likovni odmevi, 5. september ― Razstava na Ljubljanskem gradu Lila Prap je pravzaprav Lilijana Praprotnik Zupančič. Vendar pravi, da bi otroci, če bi morali poslušati tako dolgo ime, vmes zaspali. Za domače pa je tako ali tako Miša. In Lila Prap je res lahko skoraj karkoli. Po izobrazbi je arhitektka, nekaj časa je delala tudi v arhitekturnem podjetju v Nemčiji. Tja je šla sama, vrnila pa se je v dvoje – z gospodom Zupančičem, ki je postal njen življenjski sopotnik. Med drugim je delala kot oblikovalka, učila je na srednji gradbeni v Celju. In potem je začela pisati za otroke. Sprva ji je pripovedi ilustriral mož, vendar se je naveličal in ni bilo druge, kot da se tega loti sama. Lila Prap je danes svetovno prepoznavna avtorica otroških knjig – slikanic, pisateljica in ilustratorka. Vrhunec uspeha je doživela na Japonskem, kjer so njeni liki zaživeli tudi v risankah, na majicah, skodelicah in kot igrače. Prejela je številne nagrade in nominacije, med njimi priznanje za ilustracijo mednarodne organizacije IBBY, lani tudi Levstikovo nagrado za življenjsko delo, letos pa je postala častna meščanka Celja. V Peterokrakem stolpu na Ljubljanskem gradu je na ogled razstava ilustracij iz njene najnovejše slikanice Zmaji?! Z Lilo Prap je v oddaji Likovni odmevi o njenem delu spregovoril Žiga Bratoš.
Lenassi: 10 let pozneje

Lenassi: 10 let pozneje

ARS Likovni odmevi, 28. avgust ― Mineva 10 let od smrti slovenskega kiparja Janeza Lenassija, v atriju Križank je na ogled njegova spominska razstava Hommage Janezu Lenassiju: 10 let pozneje Letos mineva 10 let od smrti slovenskega kiparja Janeza Lenassija in ob tej priložnosti je v atriju Križank na ogled njegova spominska razstava Hommage Janezu Lenassiju: 10 let pozneje. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili razstavo ter njegovo delo in življenje. Aleksandra Saška Gruden se je o tem pogovarjala s kustosinjo Nelido Nemec.
Retrospektivna razstava del Inge Morath

Retrospektivna razstava del Inge Morath

ARS Likovni odmevi, 14. avgust ― Prva tovrstna predstavitev umetnice pri nas, ki z izborom več kot 200 fotografij prikazuje njen široki ustvarjalni opus V oddaji Likovni odmevi bomo tokrat predstavili retrospektivno razstavo del Inge Morath, ki je na ogled v Umetnostni galeriji Maribor. Gre za prvo tovrstno predstavitev umetnice pri nas, ki z izborom več kot 200 fotografij prikazuje njen široki ustvarjalni opus, projekte od zgodnjih petdesetih let prejšnjega stoletja naprej in serije portretov znanih in manj znanih osebnosti, ki jih je spremljala vse življenje. O delu in življenju Inge Morath in o razstavi v Umetnostni galeriji v Mariboru je Aleksandri Saški Gruden pripovedoval kustos Kurt Kaindl.
Likovni odmevi

Likovni odmevi

ARS Likovni odmevi, 10. avgust ― Riko Debenjak - ob 110. obletnici rojstva V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani je odprta pregledna razstava grafik Rika Debenjaka z naslovom Med tradicijo in iskanjem sodobnega grafičnega izraza. Rodil se je leta 1908 v Kanalu ob Soči, kjer mu je že štiri desetletja posvečena galerija. Riko Debenjak se je uveljavil kot vodilni predstavnik sodobne barvne eksperimentalne grafike pri nas, na Akademiji za likovno umetnost je vodil katedro za grafiko in z njegovim imenom je povezan nastanek tako imenovane ljubljanske grafične šole. Bil je pomemben pri organizaciji prvih mednarodnih bienal, aktiven v stanovskem društvu, veliko je razstavljal in bil nagrajevan tudi v mednarodnem prostoru. Kustosinja razstave, na kateri so predstavljene tudi Debenjakove ilustracije, slike in risbe, je Breda Škrjanec, k pogovoru jo je povabila Maja Žel – Nolda.
Nebeška bitja. Ne človek ne žival

Nebeška bitja. Ne človek ne žival

ARS Likovni odmevi, 3. avgust ― Živali smo skozi zgodovino predvsem na zahodu dojemali kot ključno različne od človeka: kot manjvredne, nedolžne, nezmožne mišljenja in kot nekaj tujega, drugega Živali smo skozi zgodovino predvsem na zahodu dojemali kot ključno različne od človeka: kot manjvredne, nedolžne, nezmožne mišljenja in kot nekaj tujega, drugega. Razstava Nebeška bitja. Ne človek ne žival, ki je na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova odnos med živaljo in človekom osvetljuje s kritično noto in opozarja, da enoznačni identiteti človeka in živali ne obstajata več. Mednarodna razstava kuratoric Zdenke Badovinac in Bojane Piškur bo tema današnje oddaje Likovni odmevi, ki jo je pripravila Iza Pevec.
Jože Tisnikar

Jože Tisnikar

ARS Likovni odmevi, 27. julij ― 90 let Jožeta Tisnikarja, slikarja samosti in osamelosti Letos mineva 20 let od tragične smrti slikarja Jožeta Tisnikarja, umetnika samonikle umetniške poti, ki sta jo zaznamovali predvsem revščina v otroštvu in delo obdukcijskega pomočnika v prosekturi slovenjgraške bolnišnice, ki mu je bila hkrati atelje. Slikal je motive iz prosekture, gostiln, procesij, pogosto živali z ekspresivno deformiranostjo v razpoznavni zeleni barvi in eksistencialistični estetiki z značilnim simbolnim sporočilom. Ustvaril je izjemen opus slik, risb in grafik.Njegovo delo je zbujalo zanimanje tudi v tujini. V oddaji Likovni odmevi se bo Simona Kopinšek pogovarjala z Markom Košanom, kustosom in poznavalcem Tisnikarjevega življenja in dela, ki je sodeloval tudi pri postavitvi velike spominske razstave Smrt ni konec v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Razstava, pripravljena ob umetnikovi 90 – letnici, bo odprta še vse do 14. 10.
Metod Frlic v razstavišču Monfort

Metod Frlic v razstavišču Monfort

ARS Likovni odmevi, 20. julij ― Morala je za ovce Metod Frlic je eden najdrznejših kiparjev srednje generacije, tudi docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Prepoznaven je po svojski portretni plastiki in spomeniških postavitvah doma in v tujini. Na razstavi v razstavišču Monfort v Portorožu se predstavlja kot interdisciplinaren ustvarjalec, ki odlično obvladuje različne materiale in tehnike. Razstava z naslovom Morala je za ovce obiskovalce provocira in ozavešča s prepoznavnimi resničnostmi. V nekdanje skladišče soli je Frlic različne kiparske zvrsti – skulpture, objekte in instalacije umestil v novo vsebinsko in konceptualno celoto z močno angažirano sporočilnostjo. Metoda Frlica je za oddajo Likovni odmevi k pogovoru povabila Neva Zajc.
Massimiliano Fuksas

Massimiliano Fuksas

ARS Likovni odmevi, 17. julij ― »Vse moje nore zamisli uresničijo, ker niti niso drage, se lahko izvedejo, zastavim jih tako, da se jih da uresničiti« Na natečaju Mestne občine Koper za dvigalo na Markov hrib je bil izbran projekt arhitektov Sandija Pirša in Massimiliana Fuksasa – 111 metrov visok razgledni stolp imenovan Capo Grande. S priznanim arhitektom, ki je obiskal Koper, se je pogovarjala Neva Zajc, tako o nagrajenem projektu kot tudi o arhitekturi danes.
Marc Riboud – Čuječi popotnik. Zavedni fotograf

Marc Riboud – Čuječi popotnik. Zavedni fotograf

ARS Likovni odmevi, 16. julij ― V svoji dolgoletni karieri je Riboud veliko potoval ter beležil družbene spremembe, nemalokrat z zgodbami vsakdanjih ljudi V tokratnih Likovnih odmevih predstavljamo slavnega fotografa francoskega porekla Marca Ribouda, enega izmed zgodnejših članov fotografske agencije Magnum. Njegove večinoma črno-bele fotografije zaznamujejo premišljena kompozicija in geometrija, pogosto pa tudi kanček humorja. V svoji dolgoletni karieri je veliko potoval ter beležil družbene spremembe, nemalokrat z zgodbami vsakdanjih ljudi. V naš spomin so se zapisale njegove podobe kot so denimo igrivi pleskar Eifflovega stolpa ali pa mlada ameriška aktivistka, ki je v protestu proti vojni v Vietnamu pred bajonete pušk stopila s cvetom v roki. Z delom Marka Ribouda se lahko v Ljubljani trenutno spoznate na dveh razstavah: v Galeriji Jakopič je na ogled obsežna razstava Čuječi popotnik. Zavedni fotograf , do konca avgusta pa jo spremlja tudi manjša prodajna razstava v Galeriji Fotografija. Oddajo je pripravila Iza Pevec, ki je k pogovoru povabila sokustosinjo razstave v Galeriji Jakopič, Marijo Skočir.
David Lynch: Ogenj na odru

David Lynch: Ogenj na odru

ARS Likovni odmevi, 6. julij ― Še do konca tega meseca bo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na ogled razstava David Lynch – Ogenj na odru Še do konca tega meseca bo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na ogled razstava David Lynch – Ogenj na odru, na kateri se z izborom grafik predstavlja umetnik, ki ga občinstvo večinoma pozna kot velikega filmskega umetnika. Za oddajo Likovni odmevi smo pred mikrofon povabili kustosa razstave Božidarja Zrinskega.
Monument – Drago Tršar

Monument – Drago Tršar

ARS Likovni odmevi, 22. junij ― »V mojih očeh je množica vedno pozitivna, v njej iščem le optimistične stvari. Z eno samo figuro ne bi mogel izraziti tega časa, tega gibanja« V Moderni galeriji je odprta razstava z naslovom Monument-Drago Tršar: Monumentalno kiparstvo. Razstava je del medinstitucionalnega projekta ob umetnikovi 90-letnici, v katerem sodeluje sedem galerij s preglednimi tematskimi razstavami Tršarjevega raznolikega in obsežnega opusa, pripravljen bo tudi zaključni simpozij. Na razstavi v Moderni galeriji je Drago Tršar predstavljen z monumentalno plastiko, spomeniško in javno s preko 50 deli, predvsem v bronu, arhivskim gradivom in posnetki. Razstava podaja celovit vsebinski in formalni razvoj Tršarjevega opusa doma in v tujini v razvoju odmika od tradicionalne obravnave človeške figure in figuralnih kompozicij v skorajda abstraktno formo, na ogled so tudi zadnja igriva dela, vezana na temo erotike in narave. Poudarek razstave je na najbolj znanih spomeniških kompozicijah kot so Manifestanti in Spomenik revolucije v Ljubljani. Podnaslov razstave je Monumentalnost in množica, kustos in vodja celotnega projekta pa je dr Marko Jenko, ki ga je k pogovoru v oddaji Likovni odmevi povabila Maja Žel – Nolda.
Retrospektiva Ivane Kobilce v NG

Retrospektiva Ivane Kobilce v NG

ARS Likovni odmevi, 22. junij ― »Vse sem hotela videti na svetu….« V Narodni galeriji v Ljubljani je odprta razstava več kot 140 del priljubljene slikarke Ivane Kobilce, mnoga med njimi so neznana širši javnosti. Gre za osrednji dogodek ob 100. obletnici ustanove. Dela so iz vseh obdobij njenega razgibanega življenja, ki ga je večinoma preživela v evropskih središčih, razstava pa je kronološka in vodi skozi umetničina različna slogovna obdobja in žanre, vanjo pa so vključena tudi ključna dela drugih slovenskih realistov. O razstavi, delu in življenju Ivane Kobilce se je Maja Žel – Nolda pogovarjala z Natašo Ciber in Michelom Mohorjem iz Narodne galerije.

Vlasta Zorko v UGM

ARS Likovni odmevi, 22. junij ― V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled retrospektivna razstava Vlaste Zorko, ki je ena vidnejših kipark druge polovice 20. stoletja. V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled retrospektivna razstava Vlaste Zorko, ki je ena vidnejših kipark druge polovice 20. stoletja. Med redkimi profesionalno izobraženimi je bila prva, ki se je na področju kiparstva tudi uveljavila. Vlasta Zorko, ki se je rodila in ustvarjala v Mariboru, je bila profesorica na različnih šolah, aktivno je sodelovala v odborih ter usmerjala kulturno življenje v mestu. Najbolj viden je njen kiparski prispevek v javnem prostoru, saj je njenih največ realizacij v mestu. O razstavi in njenem delu je Aleksandri Saški Gruden za oddajo Likovni odmevi spregovorila direktorica Umetnostne galerije Maribor Breda Kolar Sluga.
Klavdij Tutta 60 let

Klavdij Tutta 60 let

ARS Likovni odmevi, 22. junij ― V gradu Kromberk v Novi Gorici bo vse do konca septembra na ogled velika pregledna razstava ob 60. življenjskem jubileju akademskega slikarja Klavdija Tutte. V gradu Kromberk v Novi Gorici bo vse do konca septembra na ogled velika pregledna razstava ob 60. življenjskem jubileju akademskega slikarja Klavdija Tutte. V desetih sobah celotnega drugega nadstropja kromberškega gradu so na ogled postavili 180 slik, risb in skulptur umetnika z mediteransko širino. Bogat in obsežen likovni opus Klavdija Tutte izhaja iz občudovanja mediteranske, kraške, obmorske pokrajine, ki se prek izbranih podob in simbolov spreminja v imaginarni pejsaž.  Zračnost, vitalnost, žrtveni biki, obarvane ptice, menhirji in seveda razkošje sredozemskih barv opredeljujejo njegov likovni jezik. Po besedah Miklavža Komelja »redko srečamo slikarja, ki bi bil tako zelo navezan na neko pokrajino. In čeprav Tutta že skoraj četrt stoletja živi v Kranju in čeprav je pred tem obiskoval tako srednjo šolo kot likovno akademijo v Ljubljani, ostaja njegova rodna Goriška zanj obljubljena dežela, ki zaznamuje njegovo delo«.
še novic