Likovni odmevi

Likovni odmevi

ARS Likovni odmevi, 18. maj ― Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke […] Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke v tujini.
Marjan Gumilar – Cuts

Marjan Gumilar – Cuts

ARS Likovni odmevi, 11. maj ― Pregledna razstava v Mestni galeriji v Ljubljani V Mestni galeriji v Ljubljani je na ogled pregledna razstava slik Marjana Gumilarja z naslovom »Cuts«. Kot je zapisala kustosinja Mateja Podlesnik so se pri konceptualni zasnovi razstave osredotočili na problematiziranje enega od Gumilarjevih bistvenih elementov v procesu gradnje slikovnega polja  – pojma reza, ki je bil vpet že v njegove zgodnje kolaže in je postal ključna metoda pri ustvarjanju njegovih novih del. O razstavi in njegovem ustvarjanju  se bo v oddaji Likovni odmevi z Marjanom Gumilarjem pogovarjala Aleksandra Saška Gruden. Razstava bo odprta do 2. junija.
Likovni svet Alenke Gerlovič (1919 – 2010)

Likovni svet Alenke Gerlovič (1919 – 2010)

ARS Likovni odmevi, 4. maj ― Ob 100. obletnici rojstva slikarke in pedagoginje Ob 100. obletnici rojstva akademske slikarke Alenke Gerlovič je šest slovenskih galerij pripravilo skupen projekt z naslovom Likovni svet Alenke Gerlovič. V galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v Ljubljani so odprli informacijsko razstavo o projektu ter življenju in delu umetnice, v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju pa razstavo podarjenih del Alenke Gerlovič, sledile bojo še razstave v Novem mestu, Brežicah, Ribnici in še dve v Ljubljani. Alenka Gerlovič se je rodila v Ljubljani, diplomirala je leta 1941 v Zagrebu, med vojno se je pridružila Osvobodilni fronti in se ukvarjala s partizansko grafiko. Po vojni se je posvetila likovni pedagogiki in se vztrajno zavzemala za posodobitev pouka likovne vzgoje, napisala je tudi priročnik za učitelje, kot članica Društva slovenskih likovnih umetnikov pa ves čas tudi za status umetnikov. Pred upokojitvijo leta 1968 je slikala predvsem med počitnicami. Motivika njenega dela je bila pokrajina, predvsem mediteranska, v začetku je ustvarjala v tehniki olja in med prvimi slovenskimi umetniki akrila, v katerem je razvila zanjo značilen abstrahiran geometričen slog z dodajanjem različnih materialov. Veliko je potovala po vsem svetu in prinašala domov skice, risbe in diapozitive, po katerih je delala v ateljeju. Po upokojitvi in predvsem v zadnjem desetletju življenja se je njeno slikarstvo zelo razcvetelo, atelje je zamenjalo slikanje na prostem, ekspresivne impresije narave je ustvarjala na nekonvencionalen grafičen način v tehniki akvarela. Alenka Gerlovič je velik del svojega opusa poklonila Posavskemu muzeju v Brežicah, kjer je preživela otroštvo in bila njihova častna občanka, kako predana in razmišljujoča umetnica je bila, pa lahko preberemo v njeni avtobiografiji z naslovom Okruški mojega življenja iz leta 2007, ko je prejela tudi Župančičevo nagrado za življenjsko delo. V oddaji Likovni odmevi objavljamo njeno pripoved o življenju in umetniški poti, k
Here we go again….SYSTEM 317

Here we go again….SYSTEM 317

ARS Likovni odmevi, 27. april ― Marko Peljhan na 58. beneškem bienalu V Benetkah bodo jutri uradno odprli 58. mednarodno umetnostno razstavo, beneški bienale, ki prinaša vpogled v aktualno svetovno likovno – vizualno produkcijo. Skupen naslov May You Live In Interesting Times pomensko izhaja iz starodavnega kitajskega prekletstva, ki napoveduje nestanovitno obdobje, prepredeno s krizami in nemiri. Naslov bi lahko prevedli z ironičnim podtonom »Da bi živeli v zanimivem času«, pri čemer so zanimivi časi besedna zveza, ki vzbuja misel o izzivalnem, celo grozečem času, kot ga živimo danes, kot je dejal predsednik beneškega bienala Paolo Baratta. V zgodovinskih Vrtovih in v Arzenalu se bodo predstavili umetniki iz posameznih držav, na ogled pa bo tudi skupinska mednarodna razstava, ki jo tokrat kurira Ralph Rugoff, direktor londonske galerije Hayward. Slovenijo po izboru komisarke paviljona Zdenke Badovinac, s projektom Here we go again…SYSTEM 317 Situacija iz serije Resolucija, zastopa Marko Peljhan. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili projekt, ki obravnava sodobno stanje sveta in podaja utopičen odgovor na hitre spremembe razmer življenjskega okolja. V pogovoru z Aleksandro Saško Gruden ga bosta predstavila kustos razstave Igor Španjol in umetnik Marko Peljhan:
Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

ARS Likovni odmevi, 20. april ― Ob 500. obletnici smrti Včeraj je minilo 500 let od smrti Leonarda da Vincija. Pred leti je v Narodnem muzeju v Ljubljani gostovala mednarodna razstava z naslovom Leonardo da Vinci – znanstvenik, izumitelj, umetnik. Poudarek razstave s preko 250 eksponati je bil na Leonardovem umetniškem delu, ki je nenehno sledilo znanstvenim raziskavam in teoretski razpravi. Bil je med prvimi umetniki, ki je menil, da je slikarstvo znanost – uvedel je ustvarjalni princip, ki je temeljil na sintezi raziskovanja naravnih zakonov in znanosti in to želel prenesti na prihodnje rodove. O tem je pisal eden največjih poznavalcev Leonardovega dela, lani umrli dr Carlo Pedretti. V oddaji v prevodu dr Petra Kosa povzemamo njegovo razpravo.
Točka oslabljenega vida

Točka oslabljenega vida

ARS Likovni odmevi, 13. april ― Fotograf DK na razstavi Scotoma razmišlja o vrzeli v pogledu Izraz scotoma na medicinskem področju označuje točko oslabljenega vida, fotograf Damjan Kocjančič, znan kot DK, pa ga metaforično razume kot vrzel v percepciji. Hkrati gre za naslov njegove konceptualno kompleksne razstave, ki je na ogled v ljubljanski Galeriji Jakopič, odpira pa vprašanja o pogledu in vrzeli v zaznavanju, prepoznavanju in dojemanju vidnega. Avtorjeva prva razstava abstraktnih fotografij na ogled postavlja nekaj več kot 90 del, povezanih v šest serij. Ob razstavi so izdali obsežen katalog, za katerega je poleg kustosinje Marije Skočir besedilo prispevala tudi teoretičarka Marina Gržinić.
Grafični stiki z Japonsko

Grafični stiki z Japonsko

ARS Likovni odmevi, 6. april ― Japonska grafika iz 70ih let ter stiki med Japonsko in Jugoslavijo v MGLC Mednarodni grafični bienale je ob svojem nastanku leta 1955 predstavljal pomembno platformo mednarodnih stikov in sodelovanj, med drugim tudi z Japonsko. Od leta 1986 ga organizirajo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, kjer sta še do 19. maja na ogled dve razstavi, povezani z grafičnim bienalom in z Japonsko. Gostujočo razstavo Japonske Fundacije z naslovom Fotografske podobe in materialnost: japonska grafika v so v MGLC-ju so namreč pospremili še z manjšo razstavo, ki vizualizira sodelovanje med Japonsko in Jugoslavijo skozi prizmo grafičnega bienala. Njen naslov je Japonska, Jugoslavija, grafični bienale: dokumenti sodelovanja, pripravila pa sta jo Gregor Dražil in Nevenka Šivavec.
Futurizem, dinamičnost in barva

Futurizem, dinamičnost in barva

ARS Likovni odmevi, 30. marec ― Razstava v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu V Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu je na ogled razstava originalnih del futurističnih slikarjev z naslovom Futurizem, dinamičnost in barva. Predvsem gre za slike in skulpture ter primere grafičnega oblikovanja in oblikovanja izdelkov ter mode. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili razstavo in dela ustvarjalcev, ki so odprli prostor za umetniško svobodo na začetku dvajsetega stoletja, njihove ideje pa so pustile globok pečat ne le na italijanski, ampak tudi na svetovni umetniški sceni. O razstavi pripoveduje direktorica Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu Snježana Pintarić.
Osrečite sebe in družino

Osrečite sebe in družino

ARS Likovni odmevi, 23. marec ― Nika Autor sooča podobe upanja iz preteklosti z brezupnimi razmerami beguncev Osrečite sebe in družino! je oglaševal slogan loterije, ki so jo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja organizirali v pomoč zgraditve novih galerijskih prostorov današnje Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Hitrost in vnema, s katerima je galerija dobila svojo novo podobo, sta za današnji čas nepredstavljivi. Prav tako idealizem razstave, ki je prostore slovesno odprla in je imela zveneči naslov: Mir, humanost in prijateljstvo med narodi. Slogan loterije je hkrati naslov razstave Nike Autor v ljubljanskem Kulturnem centru Tobačna 001, na kateri umetnica idealistične podobe iz časa zidave galerije umetnica sooča z brezupnimi razmerami beguncev na slovenskih mejah leta 2016.
Kostja Gatnik – nagrada Hinka Smrekarja za življenjsko delo

Kostja Gatnik – nagrada Hinka Smrekarja za življenjsko delo

ARS Likovni odmevi, 19. marec ― Nagrado prejme v sklopu 13. slovenskega bienala ilustracije V sklopu 13. bienala ilustracije v Cankarjevem domu v Ljubljani je nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo prejel Kostja Gatnik. Njegov likovni opus je zelo raznovrsten in kot so zapisali v utemeljitvi, je zlasti v ilustraciji uveljavil popolnoma nove paradigme. Z izjemno inventivnostjo in izvedbeno odličnostjo se je v minulih desetletjih izkazal v vseh zvrsteh tabelnega slikarstva, vzporedno pa je ustvarjal na področjih ilustracije, stripa, grafičnega oblikovanja in fotografije. Izmikal se je ustaljenim slogovnim obrazcem, spontano je prehajal iz enega tematskega sklopa v drugega in svojo likovno govorico premišljeno dopolnjeval z elementi, ki so najustrezneje poudarjali vsebinske razsežnosti zadanih nalog, je zapisal Brane Kovič. V oddaji bomo ponovili pogovor, ki ga je pripravil Marko Golja pred nekaj leti.
Woman (Be)coming

Woman (Be)coming

ARS Likovni odmevi, 9. marec ― Woman (Be)coming je naslov mednarodne skupinske razstave, ki so jo pretekli teden odprli v UGM Studiu v Mariboru Woman (Be)coming je naslov mednarodne skupinske razstave, ki so jo pretekli teden odprli v UGM Studiu v Mariboru. Umetnostna galerija Maribor jo je pripravila kot partnerka projekta Wom@arts, na njej pa se predstavlja 16 avtoric, ki so se udeležile štirih umetniških rezidenc. Razstava je prva od dveh zaporednih kjer skupno sodeluje 32 ustvarjalk. O razstavi in delih bo v oddaji Likovni odmevi spregovorila direktorica UGM Breda Kolar Sluga.
Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih v MSUM v Ljubljani

Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih v MSUM v Ljubljani

ARS Likovni odmevi, 2. marec ― Razstava v sodobni kontekst postavlja ideje, ideale in načela, povezane s kulturno politiko gibanja neuvrščenih Mir, enakost in mednarodno sodelovanje. To so ključna načela Gibanja neuvrščenih, ki je leta 1961 nastalo kot protiutež tedanji blokovski delitvi sveta. V ljubljanskem Muzeju sodobne umetnosti Metelkova mu posvečajo razstavo Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki poudarja predvsem ideje, ideale in načela, povezane s kulturno politiko gibanja. Postavlja jih v sodobni kontekst in zastavlja vprašanje kakšna bi lahko bila neuvrščena sodobnost? Kustosinja Bojana Piškur je razstavo zasnovala mrežno in k sodelovanju povabila številne tuje umetnike, kuratorje in kuratorske skupine, ki razpirajo vpogled v kompleksna vprašanja, povezana z idejami in načeli gibanja.
Akvareli – dokumenti dediščine

Akvareli – dokumenti dediščine

ARS Likovni odmevi, 23. februar ― Knjiga o akvarelih iz zbirke Informacijskega centra za dediščino Ministrstvo za kulturo je nedavno izdalo knjigo o akvarelih iz zbirke Informacijsko dokumentacijskega centra za dediščino z naslovom Akvareli – dokumenti dediščine. V knjigi so objavljene fotografije vseh 274 akvarelov iz zbirke s podrobnimi opisi ter predstavitvijo njihovih avtorjev, šolanih in nešolanih slikarjev. Akvareli so nastali v različnih obdobjih in iz različnih razlogov, so tudi različnih umetniških kvalitet, vsem pa je skupna dokumentarna vrednost. Gosta oddaje o knjigi, ki je izšla ob zaključku lanskoletnega Evropskega leta kulturne dediščine bosta glavna urednica knjige Teo Mohorčič in sekretar na direktoratu za kulturno dediščino, tudi članom uredniškega odbora Gojkom Zupanom.
Eva Petrič – TRANShomoPLANTATION

Eva Petrič – TRANShomoPLANTATION

ARS Likovni odmevi, 16. februar ― Razstava recikliranih čipk na Ljubljanskem gradu Konceptualna intermedijska umetnica Eva Petrič je ustvarjalno razpeta med Ljubljano, Dunajem in New Yorkom, kjer tudi živi. Umetniško se izraža s fotografijo, videom, zvokom, performansom, knjigo in oblikovanjem blaga. Med številnimi nagradami ji posebej veliko pomeni tista za najboljšo umetniško izvedbo, ki jo je leta 2017 prejela na festivalu United Solo Theatre v New Yorku. Istega leta je prejela tudi Grand Prix nagrado Mednarodnega festivala likovnih umetnosti v Kranju za cikel recikliranih čipk z naslovom Hematoma. S temi deli se zdaj predstavlja v Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu za razstavi TRANShomoPLANTATION. Trenutno razstalja tudi v New Yorku na skupinski razstavi Vrednost zatočišča v katedrali St. John the Divine, kjer na osrednjem mestu nad oltarjem visi njeno Kolektivno srce, sestavljeno iz recikliranih čipk ter z razstavo fotografij v galeriji Mourlot. Evo Petrič je za nocojšnjo oddajo Likovni odmevi k pogovoru povabil Žiga Bratoš.
Milton Glaser – razstava plakatov v MGLC

Milton Glaser – razstava plakatov v MGLC

ARS Likovni odmevi, 9. februar ― Ustvaril je številne izvirne in revolucionarne oblikovalske rešitve, od reklam in celostnih podob, do naslovnic knjig in glasbenih plošč, najbolj znan pa je po svojih plakatih. Znotraj zgodovine grafičnega oblikovanja ima delo Miltona Glaserja posebno mesto. V svojem plodnem ustvarjalnem opusu je ustvaril številne izvirne in revolucionarne oblikovalske rešitve, od reklam in celostnih podob, do naslovnic knjig in glasbenih plošč. V zgodovino pa se je vpisal predvsem kot mojster plakata, ki ga je ustvarjal tako za gledališke predstave, likovne razstave kot koncerte. Del njegovega obsežnega opusa oblikovanja plakatov je od novembra na ogled v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, saj je oblikovalec podaril 35 svojih plakatov za njihovo stalno zbirko. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili Glaserjevo delo in razstavo, za katero je sam oblikoval poseben plakat. Aleksandri Saški Gruden bosta o tem spregovorila direktorica MGLC Nevenka Šivavec in kustos Miha Colner.
še novic