Retrospektiva Stojana Kerblerja v Moderni galeriji v Ljubljani

Retrospektiva Stojana Kerblerja v Moderni galeriji v Ljubljani

ARS Likovni odmevi, 6. november ― Ob 80-letnici in 60-letnici neprekinjenega ustvarjanja Stojan Kerbler, rojen na Ptujski gori, je eden najbolj prepoznavnih slovenskih fotografov, s skoraj 2000 skupinskimi in samostojnimi razstavami in okoli 550 nagradami doma in v tujini tudi eden najuspešnejših. Še vedno ustvarjalen Stojan Kerbler, fotograf samouk z izjemnim znanjem in poznavanjem medija, je ves čas prepleten z izkušnjo domačega okolja. Razstava je pripravljena kronološko z značilnimi, pričevalnimi, tematskimi ciklusi človeških zgodb od fotografij domačinov s Ptujske gore, portretov s Ptujskih ulic, ciklusov Haložanov in Kolin do zadnjega ptujskih Dvorišč, dolga leta je fotografiral ljudi, zdaj se posveča prostoru.Stojan Kerbler je s svojo črno belo fotografijo, pri kateri uporablja le naravno svetlobo in z dodelano kompozicijo in likovno podobo popolnoma predan fotografskemu mediju. Gostja oddaje bo kustosinja razstave Lara Štrumej, tudi urednica kataloga, za katerega je prispevala obsežno študijo.
Hommage Jožetu Tisnikarju

Hommage Jožetu Tisnikarju

ARS Likovni odmevi, 30. oktober ― Ob 90. obletnici rojstva in 20. obletnici smrti 30. oktobra pred 20 leti je v prometni nesreči umrl slikar Jože Tisnikar, ki bi letos dopolnil 90 let. Dolga leta je delal kot obdukcijski pomočnik v secirnici slovenjgraške bolnišnice, kar je poleg revščine v otroštvu najbolj zaznamovalo njegovo samoniklo umetniško pot, v kateri je ustvaril izjemen opus risb, slik in grafik. Bil je slikar minljivosti in pričevalec poslednjih trenutkov človekovega bivanja, najbolj znan je po upodobitvah krokarjev, mrtvih, pogrebov, krajin in avtoportretov. Njegove umetnine, s katerimi je zaslovel tudi v tujini, so polne ekspresivnih in eksistencialističnih vsebin. Ob obletnicah je bilo pripravljenih več razstav, osrednja Hommage Tisnikarju, ki so jo pripravili v Koroški galeriji likovnih umetnosti je zdaj na ogled v Pilonovi galeriji v Ajdovščini. S kustosom razstave Markom Košanom se je ob otvoritvi razstave v Slovenj Gradcu pogovarjala Simona Kopinšek.
Egon Schiele

Egon Schiele

ARS Likovni odmevi, 25. oktober ― Ob 100. obletnici smrti Letos so na likovnem področju v ospredju stoletnice smrti ključnih predstavnikov dunajske moderne – Otta Wagnerja, Gustava Klimta, Kolomana Moserja in Egona Schieleja. Na Dunaju so se vrstile razstave omenjenih umetnikov. Schiele, čigar delo pooseblja umetniške tendence dunajske moderne, je trenutno predstavljen v kar dveh muzejih, v Muzeju Belvedere in Muzeju Leopold. V oddaji bomo skupaj z direktorjem Hansom Petrom Wipplingerjem iz Muzeja Leopold predstavili življenje in delo tega edinstvenega, tudi kontroverznega slikarja, ki je umrl 31. oktobra leta 1918 pri osemindvajsetih letih.
Majski salon

Majski salon

ARS Likovni odmevi, 18. oktober ― Grafika V Narodnem muzeju v Ljubljani na Metelkovi je do 4. novembra na ogled Majski salon, tradicionalna razstava, na kateri se vsako leto predstavijo člani Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Zgodovina razstave sega v leto 1909, letos pa je v ospredju grafika. Avtor koncepta razstave magister Črtomir Frelih je želel prikazati predvsem heterogenost tega medija. Ob odprtju so podelili tudi nagrado in priznanja: nagrado je prejel doktor Jožef Muhovič, priznanji Zora Stančič in Aleksandra Zalokar, priznanje za mladega pa Helena Tahir. Ob tej priložnosti se je za oddajo Likovni odmevi o razstavi in grafiki s Črtomirjem Frelihom, sicer tudi profesorjem na ljubljanski Pedagoški fakulteti, pogovarjala Iza Pevec, svoje misli pa je dodal tudi nagrajenec Jožef Muhovič.
Rene Rusjan v Mestni galeriji Nova Gorica

Rene Rusjan v Mestni galeriji Nova Gorica

ARS Likovni odmevi, 11. oktober ― Pregledna razstava "Epizoda v mreženju spomina" Rene Rusjan je kot kiparka ustvarjala le krajše začetno obdobje, kmalu je namreč v središče svoje prakse postavila komunikacijo; postala je zbiralka in pripovedovalka zgodb, ki jo zanimajo spomini prostorov, ljudi, človeštva. Več kot 30 let deluje na polju sodobnih umetnosti, njeno široko področje delovanja pa se, poleg pedagoške dejavnosti na področjih kiparstva in sodobnih umetniških praks, razteza od vizualne, intermedijske in uprizoritvene umetnosti, scenografije, oblikovanja do kuriranja razstav in kompleksnejših umetniških projektov. Predstavila se je v številnih eminentnih galerijah, a vse bolj so jo zanimala okolja izven galerij in projekti, ki komunicirajo na drugačne načine. Novogoriška razstava je tako poskus osmišljanja njenega celotnega umetniškega opusa. Kot prostorsko situacijo, sestavljanko kosov, umetniških del, dokumentov in fragmentov, sta jo zasnovala galerist Primož Nemec in umetnostna zgodovinarka Saša Nabergoj.
Park skulptur Gradec

Park skulptur Gradec

ARS Likovni odmevi, 4. oktober ― Revija Guardian je Park skulptur leta 2016 uvrstila med 10 najlepših parkov skulptur v Evropi Ko se umetnost in narava združita, se v njunem sožitju skozi spreminjanje letnih časov ustvarjajo različne zgodbe. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili Park skulptur, ki se nahaja na obrobju Gradca v Avstriji in velja za enega največjih ne le v Avstriji, temveč tudi širše. Revija Guardian ga je leta 2016 uvrstila med 10 najlepših parkov skulptur v Evropi. Avstrijski park skulptur je velik sedem hektarjev, v njem pa je več kot 70 skulptur avstrijskih in mednarodnih umetnikov, kot so Fritz Wotruba, Franz West in Yoko Ono. Zasnoval ga je priznani švicarski arhitekt Dieter Kienast. O njegovem nastanku in razvoju je Aleksandri Saški Gruden več povedala dr. Elisabeth Fiedler, vodja Oddelka za umetnost v javnem prostoru.
51. festival Štajerska jesen

51. festival Štajerska jesen

ARS Likovni odmevi, 26. september ― Ljudska fronta Prejšnji teden se je v Gradcu v Avstriji začel 51. festival Štajerska jesen. Gre za najstarejši interdisciplinarni festival v sodobni Evropi, ki ga bomo predstavili v tokratni oddaji Likovni odmevi. Letošnji naslov je Ljudska fronta, s čimer zavestno referira na različne zgodovinske kontekste – antifašistične koalicije tridesetih let prejšnjega stoletja, ultradesničarske nacionalistične skupine v Združenih državah, ironično pa je bilo ime prisotno tudi pri ideološki bitki in zrušitvi političnih dihotomij. To je prva izdaja festivala, ki jo je pripravila Jekaterina Degot s kuratorskim kolektivom. Aleksandra Saška Gruden se je o vsebini in programu letošnjega festivala Štajerska jesen pogovarjala z namestnico direktorice Henritte Gallus.
Retrospektiva Ivane Kobilca

Retrospektiva Ivane Kobilca

ARS Likovni odmevi, 20. september ― "Vse sem hotela videti na svetu....." Ta teden je slavnostni teden z različnimi dogodki ob 100. obletnici Narodne galerije v Ljubljani. Osrednji dogodek je razstava s 140 deli priljubljene slikarke Ivane Kobilca, mnoga med njimi so neznana širši javnosti. Dela so iz vseh obdobij njenega razgibanega življenja, ki ga je večinoma preživela v evropskih središčih. Razstava je kronološka in vodi skozi umetničina različna slogovna obdobja in žanre, vanjo pa so vključena tudi ključna dela drugih slovenskih realistov. Ta teden je izšla tudi obsežna monografija. O razstavi, delu in življenju Ivane Kobilca se je Maja Žel – Nolda pogovarjala z Natašo Ciber in Michelom Mohorjem iz Narodne galerije.
Franc Novinc 80 let

Franc Novinc 80 let

ARS Likovni odmevi, 14. september ― Roke moje mame - Loški muzej Škofja Loka Malokateri slikar pri nas je tako globoko prodrl v barvo, kot je to uspelo Francu Novincu – častnemu občanu Škofje Loke in nekdanjemu profesorju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Čeprav je potoval in razstavljal po svetu, je njegov umetniški razvoj najbolj zaznamovala rojstna vas Godešič, kjer še danes živi. Krajino, ki je eden njegovih osrednjih motivov, prikazuje bodisi v sobivanju s človekom ali živalmi ali pa kot samostojen organizem – kot eden izmed tako imenovanih novokrajinarjev je iskal inovativne, avantgardne slikarske pristope za sicer precej klasično motiviko in tako prodiral v njeno notranjo resnico in lepoto. Vedno z barvo, katere največjo intenzivnost doseže v obdobju zadnjih treh, še bolj zadnjih dveh desetletij. Franc Novinc letos obeležuje 80 let in ob tej priložnosti so v Galeriji Loškega muzeja na gradu v Škofji Loki pripravili razstavo njegovih sicer manj znanih del z naslovom Roke moje mame, ki prikazujejo kmečko življenje in običaje tamkajšnjih krajev.
Lila Prap – Zmaji

Lila Prap – Zmaji

ARS Likovni odmevi, 5. september ― Razstava na Ljubljanskem gradu Lila Prap je pravzaprav Lilijana Praprotnik Zupančič. Vendar pravi, da bi otroci, če bi morali poslušati tako dolgo ime, vmes zaspali. Za domače pa je tako ali tako Miša. In Lila Prap je res lahko skoraj karkoli. Po izobrazbi je arhitektka, nekaj časa je delala tudi v arhitekturnem podjetju v Nemčiji. Tja je šla sama, vrnila pa se je v dvoje – z gospodom Zupančičem, ki je postal njen življenjski sopotnik. Med drugim je delala kot oblikovalka, učila je na srednji gradbeni v Celju. In potem je začela pisati za otroke. Sprva ji je pripovedi ilustriral mož, vendar se je naveličal in ni bilo druge, kot da se tega loti sama. Lila Prap je danes svetovno prepoznavna avtorica otroških knjig – slikanic, pisateljica in ilustratorka. Vrhunec uspeha je doživela na Japonskem, kjer so njeni liki zaživeli tudi v risankah, na majicah, skodelicah in kot igrače. Prejela je številne nagrade in nominacije, med njimi priznanje za ilustracijo mednarodne organizacije IBBY, lani tudi Levstikovo nagrado za življenjsko delo, letos pa je postala častna meščanka Celja. V Peterokrakem stolpu na Ljubljanskem gradu je na ogled razstava ilustracij iz njene najnovejše slikanice Zmaji?! Z Lilo Prap je v oddaji Likovni odmevi o njenem delu spregovoril Žiga Bratoš.
Lenassi: 10 let pozneje

Lenassi: 10 let pozneje

ARS Likovni odmevi, 28. avgust ― Mineva 10 let od smrti slovenskega kiparja Janeza Lenassija, v atriju Križank je na ogled njegova spominska razstava Hommage Janezu Lenassiju: 10 let pozneje Letos mineva 10 let od smrti slovenskega kiparja Janeza Lenassija in ob tej priložnosti je v atriju Križank na ogled njegova spominska razstava Hommage Janezu Lenassiju: 10 let pozneje. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili razstavo ter njegovo delo in življenje. Aleksandra Saška Gruden se je o tem pogovarjala s kustosinjo Nelido Nemec.
Retrospektivna razstava del Inge Morath

Retrospektivna razstava del Inge Morath

ARS Likovni odmevi, 14. avgust ― Prva tovrstna predstavitev umetnice pri nas, ki z izborom več kot 200 fotografij prikazuje njen široki ustvarjalni opus V oddaji Likovni odmevi bomo tokrat predstavili retrospektivno razstavo del Inge Morath, ki je na ogled v Umetnostni galeriji Maribor. Gre za prvo tovrstno predstavitev umetnice pri nas, ki z izborom več kot 200 fotografij prikazuje njen široki ustvarjalni opus, projekte od zgodnjih petdesetih let prejšnjega stoletja naprej in serije portretov znanih in manj znanih osebnosti, ki jih je spremljala vse življenje. O delu in življenju Inge Morath in o razstavi v Umetnostni galeriji v Mariboru je Aleksandri Saški Gruden pripovedoval kustos Kurt Kaindl.
Likovni odmevi

Likovni odmevi

ARS Likovni odmevi, 10. avgust ― Riko Debenjak - ob 110. obletnici rojstva V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani je odprta pregledna razstava grafik Rika Debenjaka z naslovom Med tradicijo in iskanjem sodobnega grafičnega izraza. Rodil se je leta 1908 v Kanalu ob Soči, kjer mu je že štiri desetletja posvečena galerija. Riko Debenjak se je uveljavil kot vodilni predstavnik sodobne barvne eksperimentalne grafike pri nas, na Akademiji za likovno umetnost je vodil katedro za grafiko in z njegovim imenom je povezan nastanek tako imenovane ljubljanske grafične šole. Bil je pomemben pri organizaciji prvih mednarodnih bienal, aktiven v stanovskem društvu, veliko je razstavljal in bil nagrajevan tudi v mednarodnem prostoru. Kustosinja razstave, na kateri so predstavljene tudi Debenjakove ilustracije, slike in risbe, je Breda Škrjanec, k pogovoru jo je povabila Maja Žel – Nolda.
Nebeška bitja. Ne človek ne žival

Nebeška bitja. Ne človek ne žival

ARS Likovni odmevi, 3. avgust ― Živali smo skozi zgodovino predvsem na zahodu dojemali kot ključno različne od človeka: kot manjvredne, nedolžne, nezmožne mišljenja in kot nekaj tujega, drugega Živali smo skozi zgodovino predvsem na zahodu dojemali kot ključno različne od človeka: kot manjvredne, nedolžne, nezmožne mišljenja in kot nekaj tujega, drugega. Razstava Nebeška bitja. Ne človek ne žival, ki je na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova odnos med živaljo in človekom osvetljuje s kritično noto in opozarja, da enoznačni identiteti človeka in živali ne obstajata več. Mednarodna razstava kuratoric Zdenke Badovinac in Bojane Piškur bo tema današnje oddaje Likovni odmevi, ki jo je pripravila Iza Pevec.
Jože Tisnikar

Jože Tisnikar

ARS Likovni odmevi, 27. julij ― 90 let Jožeta Tisnikarja, slikarja samosti in osamelosti Letos mineva 20 let od tragične smrti slikarja Jožeta Tisnikarja, umetnika samonikle umetniške poti, ki sta jo zaznamovali predvsem revščina v otroštvu in delo obdukcijskega pomočnika v prosekturi slovenjgraške bolnišnice, ki mu je bila hkrati atelje. Slikal je motive iz prosekture, gostiln, procesij, pogosto živali z ekspresivno deformiranostjo v razpoznavni zeleni barvi in eksistencialistični estetiki z značilnim simbolnim sporočilom. Ustvaril je izjemen opus slik, risb in grafik.Njegovo delo je zbujalo zanimanje tudi v tujini. V oddaji Likovni odmevi se bo Simona Kopinšek pogovarjala z Markom Košanom, kustosom in poznavalcem Tisnikarjevega življenja in dela, ki je sodeloval tudi pri postavitvi velike spominske razstave Smrt ni konec v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Razstava, pripravljena ob umetnikovi 90 – letnici, bo odprta še vse do 14. 10.
še novic