Program projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava

Program projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava

MGLC Ljubljana, 19. februar 2018 ― nedeljsko vodstvo po razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava nedelja, 25. februar, ob 15. uri Enourno vodstvo po razstavi v angleškem jeziku (s prilagoditvijo v slovenski jezik). Vodi Matic Ferlan, umetnostni zgodovinar. Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava, s katerim se Ustvarjalni center Švicarija uvaja v kulturno življenje prestolnice, izhaja iz treh temeljnih elementov, ki so zaznamovali zgodovino stavbe: skupnosti, umetnosti in narave. Projekt sestavljata razstava in obrazstavni program, ki po navdihu stavbe aktualizirata zgodovino Švicarije in tako podajata smernice za njeno delovanje v prihodnosti. Večplastno razstavo tvorijo štirje sklopi: Zgodovina, Spominski atelje Stojana Batiča, Arhitektura in Umetnost. Razstava nas popelje skozi zgodovino in družabno življenje v stavbi, nam predstavi delovanje umetnikov v njej, in nam osvetli nedavno prenovo. Te sklope pa povezujejo umetniška dela. Dragica Čadež: Zgodba o drevesu, 2018. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.
Program Švicarija: skupnost, umetnost in narava

Program Švicarija: skupnost, umetnost in narava

MGLC Ljubljana, 13. februar 2018 ― Švicarija v času in prostoru (tematsko sobotno vodstvo) Maruša Zorec, Preobrazba Švicarije v Ljubljani sobota, 17. februar, ob 16. 30 uri, vstopnina: 2 eur Nekdanji hotel na robu mesta je v več kot sto letih obstoja doživel nešteto preobrazb. Na vodstvu si ogledujemo najbolj vznemirljive kotičke stavbe in se seznanimo z različnimi podobami njene transformacije skozi čas. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.
Program Švicarija: skupnost, umetnost in narava

Program Švicarija: skupnost, umetnost in narava

MGLC Ljubljana, 9. februar 2018 ― Pogovorni ciklus Pričevalci: Dušan Tršar četrtek, 15. februar, ob 17. uri Spominski atelje Stojana Batiča, Ustvarjalni center Švicarija vstopnina: 2 eur Pogovarjali se bomo s priznanim kiparjem Dušanom Tršarjem, ki je na domačem in tudi mednarodnem likovnem prizorišču aktiven in prisoten vse od sredine 60. let prejšnjega stoletja. Tršar je v Švicariji ustvarjal dobršen del svoje zrele kariere, zato nam bo predstavil življenje in delovanje znotraj te neformalne umetniške skupnosti skozi svojo osebno prizmo. Pogovor vodi Miha Colner. Dušan Tršar (1937) je diplomiral in magistriral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Uveljavil se je ob koncu 60. let in v 70. letih prejšnjega stoletja z značilnimi svetlobnimi objekti, ki so združevali tradicionalno kiparsko izraznost s sodobnejšimi materiali in navidezno kinetičnimi učinki. Kasneje je prešel v rabo trdnejših materialov, predvsem brona, ki ostaja njegov osnovni material. Tršar, ki je skozi svojo kariero deloval kot pedagog in samostojni umetnik, živi in deluje v Ljubljani. *Pogovorni ciklus Pričevalci iz programa SUN 2018 vabi na javne pogovore z nekdanjimi prebivalci in uporabniki Švicarije, ki bodo iz lastnih izkušenj in perspektiv pričarali nekdanje vzdušje v tej ikonični stavbi v Tivoliju. Sogovorniki so vizualni ustvarjalci, ki so na različnih ravneh zaznamovali domače likovno prizorišče. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC. IZ ATELJEJEV ŠVICARIJE Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje 14. 12. 201716. 2. 2018 vodstvo po razstavi z Marijo Mojco Pungerčar četrtek, 15. februar, ob 18. uri, Ustvarjalni center Švicarija (1. nadstropje) Pri projektu Predvideno je prehodno obdobje umetnica Marija Mojca Pungerčar izhaja iz izbora fotografskih posnetkov, s katerimi je v daljšem časovnem obdobju dokumentirala zasebne dogodke, ki predstavljajo ali nakazujejo pomembne življenjske prelomnice.  Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje.
Javni razpis za umetniško rezidenco na Norveškem v letu 2018

Javni razpis za umetniško rezidenco na Norveškem v letu 2018

MGLC Ljubljana, 9. februar 2018 ― MGLC/Ustvarjalni center Švicarija, Ljubljana, in NKD/Nordic Artists' Centre, Dale, objavljata javni razpis za umetniško rezidenco na Norveškem v letu 2018. Na podlagi medinstitucionalne izmenjave med Ustvarjalnim centrom Švicarija (MGLC) in rezidenčnim centrom NKD Dale (Dale, Norveška) vabimo vizualne in/ali intermedijske umetnike, ki prihajajo iz Slovenije ali v Sloveniji živijo in delujejo, k prijavi na umetniško rezidenco na Norveškem. Izbrani umetnik se bo udeležil dvomesečne umetniške rezidence v rezidenčnem centru NKD, Dale. Kandidati se prijavljajo za termin 1. junij–31. julij 2018.  Rok za prijave je 5. marec 2018!  Podrobno besedilo razpisa
PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #12

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #12

MGLC Ljubljana, 5. februar 2018 ― Ivian Kan Mujezinović Interferenca 3/1 6. 2.–5. 3. 2018 odprtje: torek, 6. februar, ob 17. uri TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice) Ivian Kan Mujezinović je oblikovalec, fotograf, član oblikovalske skupnosti Grupa Ee, basist in vokalist glasbene skupine Čao Portorož ter dobitnik mnogih pohval in strokovnih nagrad za celostne oblikovalske rešitve. Ivian Kan Mujezinović: Interferenca 3/1.
Slovenski kulturni praznik v MGLC

Slovenski kulturni praznik v MGLC

MGLC Ljubljana, 1. februar 2018 ― četrtek, 8. februar, 10.00–18.00, brezplačno 10.00–18.00 brezplačen ogled razstave Boris Jesih, Povezave 11.00 vodstvo za družine z grafično delavnico, vodijo muzejska svetovalka Lili Šturm, Katja Kovše in Petja Kolenko. 15.00 javno vodstvo z avtorico razstave mag. Bredo Škrjanec in umetnikom Borisom Jesihom. Prijazno vabljeni! Foto: Katja Kovše. Arhiv MGLC.  
ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA

ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA

MGLC Ljubljana, 26. januar 2018 8. 2. 20186. 1. 2019 odprtje, 8. februar ob 12. uri Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava nas skozi prizmo kulturne zgodovine, arhitekture in vizualne umetnosti popelje v preteklost stavbe, nam razkrije nedavno prenovo in predstavi delovanje umetnikov v njej. Večslojno razstavo dopolnjujejo raznolike pedagoške aktivnosti za otroke, mlade, odrasle in družine z inkluzivnim, inovativnim in angažiranim pristopom do obiskovalcev. Skozi predavanja, vodstva, pogovore in druge dogodke aktualiziramo dediščino Švicarije in tako postanemo del njenega novega življenja. Slovenski kulturni praznik in Dan Ustvarjalnega centra Švicarija četrtek, 8. februar, 12.00–20.00 12.00 Odprtje projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava Glasbeno-vizualna kulisa: vidžej Ticho Pixel. 13.00 Ogled razstave Švicarija: skupnost, umetnost in narava in odprta vrata ateljejev ter druženje z umetniki, uporabniki ateljejev v Ustvarjalnem centru Švicarija Razstava in ateljeji bodo na ta dan odprti do 20. ure. Brezplačno. Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.
MGLC na Areni mladih

MGLC na Areni mladih

MGLC Ljubljana, 24. januar 2018 ― petek in sobota, 26. in 27. januar, 9.00–18.00, Gospodarsko razstavišče Ljubljana dopoldne: nagradna igra popoldne: delavnica sitotiska na vrečke in majice (majice imejte s sabo!) Brezplačno bomo tiskali poseben motiv Švicarija: skupnost, umetnost in narava. Lani smo pridobili v upravljanje Ustvarjalni center Švicarija, s katerim tvorimo novo izobraževalno, družabno, kulturno in umetniško središče v parku Tivoli. Novoustanovljeni center je prvenstveno rezidenčni prostor za umetnike. S pestro zgodovino pa ponuja tudi izvrstna izhodišča za prirejanje razstav, delavnic, koncertov, filmov, predavanj in predstavitev – tudi in predvsem za mlade! Duh prenovljene Švicarije živi z geslom Skupnost, umetnost, narava in v letu 2018 bo na to temo potekal prav posebej bogat program, ki ga delimo tudi na Areni!  
Bobri – 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Bobri – 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

MGLC Ljubljana, 18. januar 2018 20. 1.–8. 2. 2018 KRAJINA – MEGLINA Kako vidimo krajino? Ogled razstave in likovna delavnica na razstavi Povezave Borisa Jesiha za organizirane skupine otrok iz vrtcev in prve triade OŠ. Vodi Nika Rupnik. Izvajamo po dogovoru v času festivala. (nekaj mest je še prostih) Povezave / Animacijska delavnica na razstavi Borisa Jesiha nedelja, 28. 1., 11.00–15.00 Delavnica je namenjena otrokom od 9. leta dalje, k ustvarjanju vabljeni tudi starši. V sodelovanju z Društvom SLON. (delavnica je že zasedena)
Javno vodstvo po razstavi Boris Jesih, Povezave

Javno vodstvo po razstavi Boris Jesih, Povezave

MGLC Ljubljana, 12. januar 2018 ― DANES četrtek, 18. januar, ob 17. uri vodi direktorica MGLC, Nevenka Šivavec Vodstvo bo poskus vpogleda v razumevanje povezanosti umetnikovega dela s sočasnim stanjem družbe, ki je latentno (prej kot neposredno) prisotno v Jesihovem ustvarjalnem procesu. V njegovi viziji sodobni človek izgublja izvorno povezavo z naravo, saj mu je civilizacijski razvoj odtujil razumevanje njenih skrivnih moči, povezavo z njimi ter njihovo posedovanje. To izkušnjo je nadomestilo umetno, kulturno pogojeno dojemanje naravnega okolja. Jesih naravo od opazovalca vizualno ločuje, in sicer tako, da pred iluzijo krajine in pred gledalca postavlja znake – ovire. To so umetnikove notranje reakcije na družbeno dogajanje, na vse tisto, kar ga zmoti, ko zre skozi okno svojega ateljeja, kjer se narava prebuja v tiha jutra, nekje drugje na tej zemlji pa je posameznikova realnost popolnoma drugačna. Njegova dela so priče in dokument sodobnega razumevanja sveta in človekove vloge v njem. Boris Jesih: Valovanje (1995, akril, jajčna tempera).
Iz ateljejev Švicarije

Iz ateljejev Švicarije

MGLC Ljubljana, 9. januar 2018 ― Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje 14. 12. 201716. 2. 2018 odprtje: četrtek, 14. december, ob 19. uri, Ustvarjalni center Švicarija (1. nadstropje) ob 18. uri vodstvo po razstavi z Marijo Mojco Pungerčar in kustosinjo Nino Jezo Pri projektu Predvideno je prehodno obdobje umetnica Marija Mojca Pungerčar izhaja iz izbora fotografskih posnetkov, s katerimi je v daljšem časovnem obdobju dokumentirala zasebne dogodke, ki predstavljajo ali nakazujejo pomembne življenjske prelomnice.  Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje.
Pazi, sveža grafika! #11

Pazi, sveža grafika! #11

MGLC Ljubljana, 8. januar 2018 ― ZADNJI VIKEND Katja Felle Posodobi gobelin 9. 1.5. 2. 2018 odprtje: torek, 9. januar, ob 17. uri TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice) Katjo Felle zanimajo motnje v komunikaciji, ki nastajajo pri prenosu informacij prek raznih medijskih posrednikov. Projekt z naslovom Posodobi gobelin temelji na motnji zaznave plakata, saj je podobe starih in najdenih gobelinov posodobila s sodobnimi računalniškimi ikonami in drugimi splošno znanimi znaki in liki iz elektronskega okolja.  Katja Felle: Posodobi gobelin (detajl). Foto: Jaka Babnik- Arhiv MGLC.
Praznični delovni čas

Praznični delovni čas

MGLC Ljubljana, 21. december 2017 ― V nedeljo 24. in 31. decembra je MGLC odprt do 14. ure. Zaprto: ponedeljek 25. december 2017 in 1. januar 2018. Ustvarjalni center Švicarija je zaprt od četrtka, 21. decembra 2017, do srede, 3. januarja 2018. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC. MUZEJSKA TRGOVINA V DECEMBRU Trgovina originalnih idej V prazničnih dneh vas vabimo v grafično obarvano Muzejsko trgovino MGLC, kjer smo v decembru za vas znižali grafike in publikacije založništva MGLC. Čaka vas do 30 % popusta. V nedeljo 24. in 31. decembra je trgovina odprta do 14. ure. Zaprto: 25. december 2017 in 1. januar 2018.  
Praznična delavnica in predstava za družine

Praznična delavnica in predstava za družine

MGLC Ljubljana, 15. december 2017 ― petek, 29. december, 11.00–13.00 praznična delavnica in predstava Likovna delavnica na razstavi Borisa Jesiha, Povezave Vodita akademska slikarka Nika Rupnik in umetnostna zgodovinarka Tina Boc. (60 min) Kamišibaj gledališče: Fantek na oblaku in druge zgodbe Zgodbe v sliki in besedi pripoveduje Irena Rajh. (40 min) MGLC praznično delavnico in predstavo podarja otrokom in vsem, ki jih imajo otroci radi, zato prisrčno vabljeni vsi od 2. do 90. leta! Kamišibaj gledališče: Fantek na oblaku in druge zgodbe, pripoveduje Irena Rajh Deček Darko je živel v visoki hiši s teraso na strehi. Nekega dne se je zamišljeno sprehajal sem in tja, ko je mimo priplul majhen bel oblak. Darko je imel vrvico in z njo ujel oblačka kot kozlička ter ga potegnil k sebi. Zlezel je nanj in zajadrala sta nad mesto ... Darku in oblaku se bodo pridružile še druge zgodbe, ki se navezujejo na Ljubljano, park Tivoli in grad. Kamišibaj gledališče je japonska umetniška oblika pripovedovanja zgodb ob slikah na malem lesenem odru.                                                
Kopiranje

Kopiranje

MGLC Ljubljana, 8. december 2017 14. 12. 20177. 1. 2018 odprtje razstave četrtek, 14. december, ob 17. uri, Ustvarjalni center Švicarija Projekt Kopiranje v knjigi umetnika predstavlja 11 umetnikov, ki so vsak po svoje razvili in ustvarili svoj pogled na kopiranje in kopijo. Umetniki: Kate Bingaman-Burt, Tate Foley, JULM (Jason Urban & Leslie Mutchler), Leah Mackin, Test Print (Amze Emmons), Garret Orr, Nez Pez, Nika Rupnik, Grace Synder, RL Tillman, Breanne Trammell Kustos: Printeresting Foto: Printeresting. Iz ateljejev Švicarije Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje 14. 12. 201716. 2. 2018 odprtje: četrtek, 14. december, ob 19. uri, Ustvarjalni center Švicarija (1. nadstropje) ob 18. uri vodstvo po razstavi z Marijo Mojco Pungerčar in kustosinjo Nino Jezo Pri projektu Predvideno je prehodno obdobje umetnica Marija Mojca Pungerčar izhaja iz izbora fotografskih posnetkov, s katerimi je v daljšem časovnem obdobju dokumentirala zasebne dogodke, ki predstavljajo ali nakazujejo pomembne življenjske prelomnice.  Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje.
še novic