Novo leto na Gradu Tivoli

Novo leto na Gradu Tivoli

MGLC Ljubljana, 15. december ― petek, 29. december, 11.00–13.00 praznična delavnica in predstava Likovna delavnica na razstavi Borisa Jesiha, Povezave Vodita akademska slikarka Nika Rupnik in umetnostna zgodovinarka Tina Boc. (60 min) Kamišibaj gledališče: Fantek na oblaku in druge zgodbe Zgodbe v sliki in besedi pripoveduje Irena Rajh. (40 min) MGLC praznično delavnico in predstavo podarja otrokom in vsem, ki jih imajo otroci radi, zato prisrčno vabljeni vsi od 2. do 90. let! Kamišibaj gledališče: Fantek na oblaku in druge zgodbe, pripoveduje Irena Rajh Deček Darko je živel v visoki hiši s teraso na strehi. Nekega dne se je zamišljeno sprehajal sem in tja, ko je mimo priplul majhen bel oblak. Darko je imel vrvico in z njo ujel oblačka kot kozlička ter ga potegnil k sebi. Zlezel je nanj in zajadrala sta nad mesto ... Darku in oblaku se bodo pridružile še druge zgodbe, ki se navezujejo na Ljubljano, park Tivoli in grad. Kamišibaj gledališče je japonska umetniška oblika pripovedovanja zgodb ob slikah na malem lesenem odru.                                                
Kopiranje

Kopiranje

MGLC Ljubljana, 8. december 14. 12. 20174. 1. 2018 odprtje razstave četrtek, 14. december, ob 17. uri, Ustvarjalni center Švicarija Projekt Kopiranje v knjigi umetnika predstavlja 11 umetnikov, ki so vsak po svoje razvili in ustvarili svoj pogled na kopiranje in kopijo. Umetniki: Kate Bingaman-Burt, Tate Foley, JULM (Jason Urban & Leslie Mutchler), Leah Mackin, Test Print (Amze Emmons), Garret Orr, Nez Pez, Nika Rupnik, Grace Synder, RL Tillman, Breanne Trammell Kustos: Printeresting Foto: Printeresting. Iz ateljejev Švicarije Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje 14. 12. 201716. 2. 2018 odprtje: četrtek, 14. december, ob 19. uri, Ustvarjalni center Švicarija (1. nadstropje) ob 18. uri vodstvo po razstavi z Marijo Mojco Pungerčar in kustosinjo Nino Jezo Pri projektu Predvideno je prehodno obdobje umetnica Marija Mojca Pungerčar izhaja iz izbora fotografskih posnetkov, s katerimi je v daljšem časovnem obdobju dokumentirala zasebne dogodke, ki predstavljajo ali nakazujejo pomembne življenjske prelomnice.  Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje.
PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #10

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #10

MGLC Ljubljana, 4. december ― Tanja Radež: SREČNO NOVO LETO 2018 5. 12. 20178. 1. 2018 TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice) Tanja Radež se pogosto znajde v samoizpraševanju o smislu oblikovanja nacionalne simbolike. Simbolni znaki narodne identitete so pogosto zgolj okraševanje, in ne več opora za ustvarjanje svetle prihodnosti. Simboli in barve pa vztrajajo skozi spreminjajočo se zgodovino, kajti človek očitno mora začrtati meje svojega bivanja in označevati suverenost skupine, ki ji pripada.  Tanja Radeže: SREČNO NOVO LETO 2018.  

Razpis za prosti delovni mesti

MGLC Ljubljana, 28. november ― RAZPIS JE ZAKLJUČEN Tiskar V in Muzejski informator VI  Tiskar V Zahtevana pokl./strok. izobrazba: - Stopnja izobrazbe: V - Srednje tehnično in drugo strokovno ter splošno izobraževanje Opis del in nalog: - priprava in tiskanje grafičnih del - samostojna predstavitev in demonstracija tiska za različne publike - sodelovanje in koordinacija dejavnosti z umetniki -izvedba tečajev grafičnih tehnik -vzdrževanje strojev in opreme v grafični delavnici -pomoč pri pripravi in postavljanju razstav in drugih dogodkov javnega zavoda -izvajanje manipulacije s predmeti javnega zavoda -sodelovanje z drugimi institucijami s področja dejavnosti javnega zavoda v Sloveniji in tujini -spremljanje sprememb na področju razvoja tiskarskih tehnologij -druga dela s področja tiska in dejavnosti s področja delovanja javnega zavoda in z delokroga delovnega mesta po navodilih direktorja podrobno besedilo razpisa najdete tu Muzejski informator VI  Zahtevana pokl./strok. izobrazba: - Stopnja izobrazbe: VI - Višješolska izobrazba (prejšnja) ali višja strokovna izobrazba humanistika ali družboslovje Opis del in nalog: - informiranje obiskovalcev javnega zavoda - samostojen sprejem in vodenje obiskovalcev po razstavah in po javnem zavodu - pomoč pri urejanju in pripravi besedil, namenjenih informiranju javnosti - pomoč pri pripravi materialov za predstavitev vsebin, zbirke in zgodovine javnega zavoda - pomoč pri postavitvi razstav in drugih dogodkih in projektih javnega zavoda - občasno delo v muzejski trgovini oziroma recepciji javnega zavoda - spremljanje strukture obiskovalcev - nadzor delovanja in obveščanje o delovanju naprav na razstavah in stanju razstavnega prostora - sodelovanje pri komuniciranju preko družbenih omrežjih in spleta javnega zavoda - druga dela s področja delovanja javnega zavoda po navodilih direktorja podrobno besedilo razpisa najdete tu Rok za prijavo kandidatov: 8 dni Način prijave kandidatov: Kandidati naj pošljejo vlogo z življenjepisom in dokazili
Ta veseli dan kulture v MGLC

Ta veseli dan kulture v MGLC

MGLC Ljubljana, 27. november 3. december 2017, ob 12. uri – dan odprtih vrat slovenske kulture Enkrat opoldne: Prvi – otvoritveni – sprehod po razstavi in pogovor avtorice razstave mag. Brede Škrjanec z umetnikom Borisom Jesihom.  Brezplačen ogled razstave Boris Jesih, Povezave. Galerija je odprta od 10. do 18. ure.
Boris Jesih: Povezave

Boris Jesih: Povezave

MGLC Ljubljana, 13. november 30. 11. 201711. 3. 2017 Boris Jesih (1943) se je umetniško uveljavil konec šestdesetih let v krogu ekspresivnih figuralikov. Pod vplivom poparta se je z geometrijskim preoblikovanjem vsakdanjih predmetov odzival na značilnosti duha časa in se kasneje usmeril predvsem v krajinarstvo. Kot grafik se odlikuje v tehnikah visokega in ploskega tiska, z vrhuncem v barvni litografiji. Kot nagrajenec 13. mednarodnega grafičnega bienala leta 1979 (posebna nagrada za mladega avtorja) je opozoril nase s serijo litografij, katerih nabor imamo v zbirki MGLC. Na pregledni razstavi so ob litografijah na ogled tudi risbe, slike in fotografije, s katerimi poudarjamo povezave v njegovem ustvarjalnem procesu in med njegovimi deli.  Boris Jesih: Vrata (1983, barvna litografija).    
PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #9

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #9

MGLC Ljubljana, 6. november ― Pri Zlatem stegnu (Nataša in Katja Skušek): Samorogi pridejo in samorogi gredo 7. 11.–4. 12. 2017 odprtje: torek, 7. november, ob 17. uri TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice) Pri Zlatem stegnu se igrajo z okusom. Pravzaprav se igrajo z okusom za hrano in okusom za umetnost. Pri Zlatem stegnu je umetniški projekt Nataše in Katje Skušek, ki se kontinuirano odvija od leta 2004 v različnih pojavnih oblikah od prostorskih instalacij do videodel, objektov, fotokolažev, grafik, risb in performansov. Humorno in lahkotno postavlja v ospredje vprašanja, povezana s pripravo hrane in prehranjevanjem kot osnovno človeško potrebo.  Pri Zlatem stegnu: Samorogi pridejo in samorogi gredo.    
32. grafični bienale: Kriterij rojstva

32. grafični bienale: Kriterij rojstva

MGLC Ljubljana, 6. november ― ZADNJI VIKEND Bienale je odprt do nedelje, 5. novembra. Osrednjo razstavo 32. grafičnega bienala: Kriterij rojstva si lahko ogledate v MGLC in Ustvarjalnem centru Švicarija vsak dan od 10. do 18. ure. Do nedelje, 5. novembra, si lahko ogledate razstavo Maria Bonomi: Za vedno grafika v Galeriji Jakopič (10.00–18.00). Vabljeni! Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.
32. grafični bienale: Kriterij rojstva

32. grafični bienale: Kriterij rojstva

MGLC Ljubljana, 28. oktober ― PODELJENI STA NAGRADI 32. GRAFIČNEGA BIENALA Veliko nagrado 32. grafičnega bienala je prejel Alejandro Paz za delo Podkožno (2017, intervencija), narejeno za 32. grafični bienale. Nagrado za raziskovalno rezidenco je prejel Carlos Monroy za delo Bafomet. Edino inkarnirano rojstvo. (2017, performans in videoinstalacija), delo je bilo narejeno za 32. grafični bienale. Nagradi je podelila žirija: Anne Barlow, Mike Cooter, Bige Örer in Maruša Sagadin. Nagrado občinstva za najboljšo umetnico/umetnika 32. grafičnega bienala je prejel ameriški umetnik Christopher Myers za delo Ostanki sanj (2016). Alejandro Paz: Podkožno (2017). Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.    
32. grafični bienale: Kriterij rojstva

32. grafični bienale: Kriterij rojstva

MGLC Ljubljana, 23. oktober ― Bienale je odprt do 5. novembra 2017. Ta teden na bienalu  FULL ŠUS! torek, 24. oktober, ob 15. uri, Ustvarjalni center Švicarija Vodstvo z ogledom 32. grafičnega bienala in delavnico gibalnih intervencij, vodi umetnostna zgodovinarka Anja Guid. Meta Grgurevič: Silenzio, večna prepletenost zank in linij sobota, 28. oktober, 14.00–17.00, Ustvarjalni center Švicarija, brezplačno performans Zaključno vodstvo po 32. grafičnem bienalu  sobota, 28. oktober, ob 15. uri, MGLC in Ustvarjalni center Švicarija, brezplačno Javno vodstvo po osrednji razstavi 32. grafičnega bienala: Kriterij rojstva, vodijo člani Bienalskega kolegija Maria Bonomi, Za vedno grafika (Galerija Jakopič) Javni vodstvi po razstavi sobota, 28. oktober, ob 16. 30 uri, v angleškem jeziku nedelja, 29. oktober, ob 16.30 uri, v slovenskem jeziku Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.
32. grafični bienale: Kriterij rojstva

32. grafični bienale: Kriterij rojstva

MGLC Ljubljana, 18. oktober ― Odvrtel se je 32. grafični bienale: Kriterij rojstva. Imenovanje direktorice MGLC v odbor IBA Direktorica MGLC gospa Nevenka Šivavec je nova članica odbora Mednarodne bienalske asociacije (International Biennial Association – IBA), ki je zasedal na 4. generalni skupščini med 25 in 28 septembrom na Trienalu Yokohoma na Japonskem. Podrobna predstavitev dogodka  RAZPISUJEMO ZAČETNI TEČAJ GRAFIČNIH TEHNIK IN TEČAJ TEHNIK GLOBOKEGA TISKA Začetni, 50-urni tečaj, ki poteka od novembra do marca, vas praktično seznani z grafičnimi tehnikami sitotiska, lesoreza, litografije in suhe igle, vodijo ga priznanimi mentorji likovniki. Prijave do zapolnitev mest sprejemamo na MGLC, Pod turnom3, Ljubljana ali na e-naslov: lili.sturm@mglc-lj.si. Poseben popust za člane Kluba prijatelj bienala. Tečaj tehnik globokega tiska, ki poteka od novembra do marca (50 ur), obsega uvodno predstavitev tehnik globokega tiska, in tehnik akvatinta, jedkanica, vernis-mou in mezzotinta, vodijo ga priznanimi mentorji likovniki. Prijave do zapolnitev mest sprejemamo na MGLC, Pod turnom3, Ljubljana ali na e-naslov: lili.sturm@mglc-lj.si. Poseben popust za člane Kluba prijatelj bienala. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.
32. grafični bienale: Kriterij rojstva

32. grafični bienale: Kriterij rojstva

MGLC Ljubljana, 16. oktober ― Bienale je odprt do 5. novembra 2017. Ta teden na bienalu  Ujetost v zaznavi? torek, 17. oktober, ob 17. uri, MGLC in Ustvarjalni center Švicarija, vodstvo je vključeno v vstopnino za 32. grafični bienale Javno vodstvo  po osrednji razstavi 32. grafičnega bienala: Kriterij rojstva, vodi umetnostna zgodovinarka Tina Boc  Vodstvo bo spremljalo tolmačenje v slovenskem znakovnem jeziku, tolmači Tanja Giuliatti Davinić. Prebudi svoja čutila z urbano jogo: umetniško delo, prostor in joga dvodnevna delavnica za vse generacije, vstop z vstopnico 32. grafičnega bienala Ljubljana, Ustvarjalni center Švicarija petek, 20. oktober, 16.00–20.00 sobota, 21. oktober, 14.00–18.00 Obvezne prijave lili.sturm@mglc-lj.si Maria Bonomi, Za vedno grafika (Galerija Jakopič) Javni vodstvi po razstavi sobota, 21. oktober, ob 16. 30 uri, v angleškem jeziku nedelja, 22. oktober, ob 16.30 uri, v slovenskem jeziku Bienalska umetnica Nora Turato med izvajanjem svojega performansa na otvoritvi 32. grafičnega bienala (16. junij 2017). Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC 32. GRAFIČNI BIENALE TUDI ZA ŠOLSKE SKUPINE! Vabljeni na ogled 32. grafičnega bienala vse do konca oktobra. Predstavitveno gradivo za šolske skupine najdete tu  
32. grafični bienale: Kriterij rojstva

32. grafični bienale: Kriterij rojstva

MGLC Ljubljana, 11. oktober ― DANES UJETOST V ZAZNAVI? torek, 17. oktober, ob 17. uri, MGLC in Ustvarjalni center Švicarija Javno vodstvo  po osrednji razstavi 32. grafičnega bienala: Kriterij rojstva, vodi umetnostna zgodovinarka Tina Boc,  Vodstvo je vključeno v vstopnino za 32. grafični bienale. Vodstvo bo spremljalo tolmačenje v slovenskem znakovnem jeziku, tolmači Tanja Giuliatti Davinić. Osrednja bienalska razstava Kriterij rojstva je jedro letošnjega 32. grafičnega bienala in predstavlja dela 27 mednarodnih umetnikov, ki jih je pri njihovem ustvarjanju navdihnila pesem Kriterij rojstva slovenskega modernističnega pesnika Jureta Detele. V času vodstva deluje otroški kotiček Palček Bienalček, prostor za animacije, varovanje in delavniške aktivnosti za otroke. Brezplačno. Bienalska umetnica Nora Turato med izvajanjem svojega performansa na otvoritvi 32. grafičnega bienala (16. junij 2017). Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.    
JAVNI RAZPIS

JAVNI RAZPIS

MGLC Ljubljana, 10. oktober ― za oddajo rezidence za mlade v Ustvarjalnem centru Švicarija  Rezidenca za mlade je namenjena ustvarjalcem do 35. leta starosti, ki aktivno delujejo na področju likovnih umetnosti. Namen javnega razpisa je mlademu ustvarjalcu oddati v najem atelje za obdobje dveh let in mu s tem omogočiti pogoje za njegovo ustvarjanje. Rok za oddajo vloge je 3. 11. 2017 (velja poštni žig). Vloga se pošlje: – na elektronski naslov: info@mglc-lj.si z zadevo »rezidenca za mlade« ali – na poštni naslov: Mednarodni grafični likovni center, Pod turnom 3, 1000 Ljubljana, s pripisom »rezidenca za mlade« Dodatne informacije lahko zainteresirani dobijo prek elektronske pošte info@mglc-lj.si.  Celoten razpis Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.
še novic