Arhiviranje akcije

Arhiviranje akcije

Radio Študent, 28. marec ― V Sloveniji je performativna umetnost prisotna že od samega rojstva nove umetniške zvrsti. Prvotno kot umetniški izraz, ki se upira kategorizaciji, beleženju in arhiviranju, danes pa vse pogosteje kot praksa, ki je prikazana s pomočjo dokumentacije, pogosto tudi ponovno izvedena kot reenactment. Kako skrbimo za zgodovino slovenske performativne umetnosti?
Nizanja začasnosti

Nizanja začasnosti

Radio Študent, 5. marec ― Dobrodošli v nocojšnji Art-arei. Tokratno oddajo bomo posvetili umetniškim rezidencam. Osredotočili se bomo na rezidence znotraj nam bližjega in bolj poznanega področja vizualne umetnosti. Predstavili bomo nekaj posebnosti, ki vzniknejo v tem specifičnem polju, vendar pa bi bilo nekatere ugotovitve mogoče aplicirati tudi na druga umetniška področja.
Kako dolgo bo struna še zvenela?

Kako dolgo bo struna še zvenela?

Radio Študent, 22. februar ― Inštrument, brenkanje katerega lahko slišite v ozadju, se imenuje tar. Spada v družino lutenj, njegovo ime pa izvira iz perzijščine in pomeni struna. To dolgovrato brenkalo ostaja eno najpomembnejših glasbil v Iranu in na Kavkazu, zlasti v perzijski in azerbajdžanski tradicionalni glasbi.
Umetna inteligenca, antidelavska mašinerija

Umetna inteligenca, antidelavska mašinerija

Radio Študent, 9. februar ― Če je poslušalka oddaje trenutno registrirana na Zavodu za zaposlovanje, bo potencial za njeno zaposlitev ocenjeval algoritem, ki so ga razvili na Institutu Jožef Stefan. Podatke o brezposelni bo zbral iz preverljivih in javno dostopnih virov, ki bodo delovali kot verodostojen vpogled v njeno trenutno pozicijo na trgu dela.
Od Koroške do Krasa

Od Koroške do Krasa

Radio Študent, 14. januar ― - Nik Rus z Gašperjem Krajncem o drugem delu triologije, ki se imenuje Vaške ptice in v katerem se iz mesta podaja na rodno Koroško. - Janez Grm s Karolino Marušič o njenih kratkih, komičnih instagram stripkih Ma kej? Neč.
Umetnost brez meja

Umetnost brez meja

Radio Študent, 3. januar ― Prominentni umetnik se odpravi na podeželje. V majhnem mestecu Beerpoele, ki v resnici ne obstaja, pripravljajo prvi umetniški bienale. Zasnovan je »po domače«, kar ni le drug izraz za »gostoljubno«. Morda bi bilo bolje, če bi zapisali, da je šlo za festival ljubiteljske kulture.
Ko umetnost pridiga

Ko umetnost pridiga

Radio Študent, 1. januar ― Poslušalke in poslušalci, pozdravljeni v prvi Art-arei tega koledarskega leta, v kateri nadaljujemo cikel razmišljanj o umetniški instituciji. Tokrat se bomo lotili tistih struj sodobne umetnosti, v katerih prednjači vzgojno-izobraževalna tendenca in skušali razkriti njihove ideološke podstati.
En kratek trenutek vsega

En kratek trenutek vsega

Radio Študent, 20. december 2022 ― Katera sedi na letalu? Ali izgleda sumljivo? Katera je stala kje in kam je gledala? Je nogomet vendarle uglednejša zadeva od pretenciozne otvoritve razstave? No, nikar ne omahuj ter poišči odgovor. Tri sekunde je namreč blazno malo časa, a v tem kratkem trenutku svetloba prepotuje dolgih devetsto tisoč kilometrov.
še novic