Iz telesa skozi čopič

Iz telesa skozi čopič

Radio Študent, 10. april ― Že od konca februarja je v Galeriji Cankarjevega doma na ogled razstava Marie Lassnig, ki umetničino prakso prvič predstavlja pri nas. Razstavo z naslovom Risbe in slike dopolnjujeta še dve video deli, ki nekoliko preusmerjata fokus z umetničine slikarsko-risarske prakse.
Kaj pa, če nočem?

Kaj pa, če nočem?

Radio Študent, 27. marec ― Ženska je bila skozi zgodovino veliko časa zgolj orodje, komora za razplod, krava molznica, služabnica, in kar je še tega. Njeno telo ji ni zares pripadalo, óni z bingeljnom so ga preprodajali, mučili, posiljevali, oblikovali. Časi, ko so jo častili, ker je bila sposobna čudeža rojstva novega bitja, so večinoma po svetu minili nekje s prihodom mlajše kamene dobe.
Igrivo slikarstvo

Igrivo slikarstvo

Radio Študent, 20. marec ― Od petega marca je v galeriji Equrna na ogled razstava encoding_decoding Gašperja Capudra. To enigmatično postavitev sestavljajo predmeti, videi in slike, na katerih lahko definiramo kar štiri različne slikarske pristope, kar je za Capudra novost.
Sokratov boj za Celjski strip sejem

Sokratov boj za Celjski strip sejem

Radio Študent, 19. marec ― Lea je ujela Matjaža Bertonclja in pripravila intervju o njegovem zadnjem stripu - Sokrat bojevnik. Nik je z Boštjanom Večkom pokukal v zakulisje rojevanja na novega stripovskega festivala, ki k nam prihaja sredi aprila - Celjski strip festival 2024. V rubriko med potjo v neznano in novo cono udobja pa je tokrat stopil Gašper Krajnc.
Pot in pripoved

Pot in pripoved

Radio Študent, 4. marec ― V današnji oddaji skušamo opredeliti napetosti, ki lahko vzniknejo med besedami in lokacijo. Primeri, ki se jim bomo posvetili, se stopnjujejo v odpetosti od podobe, vsi pa na nek način obstajajo kot relacija med lokacijo izhodiščne točke gledalkinega pogleda – recimo galerije – in lokacijo izven nje, proti kateri se delo obrača, se ji približuje ali se proti njej usmerja. 
Protostripovska situlska umetnost

Protostripovska situlska umetnost

Radio Študent, 26. februar ― Janez se je lotil pregleda virov o situlski umetnosti našega prostora in v njih iskal potencialne zametke sekvenčnih upodobitev in njihovih razlag. Predstavi nekaj zanimivih artefaktov in zgodbe njihovih upodobitev. Nik pa je pred mikrofon za pogovor o striparskih začetkih tokrat povabil Katjo Kovše.   Še nekaj obljubljenih grafičnih rekonstrukcij:
Umetnost, ki nekaj šteje

Umetnost, ki nekaj šteje

Radio Študent, 4. februar ― V nocojšnji oddaji bomo poskusili prikazati, kako raznovrstne pomenotvorne posledice ima za umetniško delo lahko na videz monotona metoda ponavljanja. Za potrebe naših razmišljanj bomo sicer začeli z besedili, dotaknili pa se bomo tudi bolj posrednih načinov, na katere umetniki beležijo, kopičijo in zgoščujejo razne informacije, pa tudi podobe.
Z roko v zid

Z roko v zid

Radio Študent, 17. januar ― Do 21. januarja si v galeriji Vžigalica lahko ogledamo razstavo Hibridizakcije, od 1995 do danes. Retrospektiva, ki jo je kuriral Jani Pirnat, predstavlja sedemnajst performansov italijanskega umetnika Giovannija Morbina.
še novic