Seštevanje razglednih točk

Seštevanje razglednih točk

Radio Študent, 20. januar ― V današnjih Finih umetnostih se bomo posvetili instalaciji umetnice Neže Knez, naslovljeni Skozi te iste pore se še vedno zliva taisti znoj, poskus 2 (Cirkulacije). Ta je v Galeriji Tobačna vzniknila ob kuratorskem spremstvu Nine Skumavc in bo tam na ogled zgolj še jutri.
Stekati se naprej in nazaj

Stekati se naprej in nazaj

Radio Študent, 3. januar ― Dobrodošli v nocojšnji Art-arei. V današnji oddaji se bomo preizkusili v identifikaciji razlogov za nostalgične vzgibe v polju sodobne vizualne umetnosti in poskušali vzpostaviti niz premikov v razumevanju našega časa, ki so vplivali na porajanje nostalgičnosti.
Praznični eskapizem

Praznični eskapizem

Radio Študent, 17. december 2021 ― November in december sta prva zimska meseca v pravem pomenu besede, se pravi meseca, ki otvorita praznični čas sezonske depresije in anksioznosti ali pa samo blažjega, klinično nedefiniranega občutka zevajoče praznine.
Konkretna žajfnica

Konkretna žajfnica

Radio Študent, 9. december 2021 ― Včasih – v Ljubljani sicer zgolj redko – smo lahko priča umetniškemu delu, ki se ne želi pomanjšati in omejiti zgolj na eno sobo galerije, temveč se kot organizem razleze v vsak kotiček razstavnega prostora in ga zavzame v celoti.
Pogrej se, kjer slika gori

Pogrej se, kjer slika gori

Radio Študent, 5. december 2021 ― »Z vsakim delom me je manj,« sem rekel in napisal večkrat. »Medtem ko slikam sliko, izginjam.« V.S.S.D., ko sem še bil, sem bil kot divjak, vročekrven, ekspresiven subjekt. In tudi samomorilski subjekt. Saj z vsakim delom me je bilo manj. In ne več in več, nisem se širil, napihoval, zmanjševal sem se do zadnje bele razstave. Sanjal sem deset let.
Kako nastaviti in počistiti privzete aplikacije

Kako nastaviti in počistiti privzete aplikacije

Radio Študent, 2. december 2021 ― Privzete nastavitve so strip, ki se sprašuje o tem, kako bo izgledal svet, ko bo začelo primanjkovati prostora za shranjevanje podatkov. V bližnji prihodnosti bodo obstajale posebne javne službe, ki bodo skrbele za brisanje podatkov. Merilo ni njihova kakovost, ampak popularnost. Zmagal bo neoliberalizem in vse, kar ne bo moglo preživeti na trgu, bo izbrisano.  
Pobegniti v prihodnost

Pobegniti v prihodnost

Radio Študent, 22. november 2021 ― »Ali poznaš občutek, ko stopiš skozi vrata in pozabiš, zakaj si prišla? Ampak kdo se sploh želi spomniti? Sem si prišla, da pozabiš. Ali se spomniš?« Nahajamo se v prostoru, osvetljenem z modro neonsko lučjo, ovešenem s papirnato zaveso, ki prekriva vse stene prostora.
Ne pomežikni, ko zreš terorju v obraz

Ne pomežikni, ko zreš terorju v obraz

Radio Študent, 31. oktober 2021 ― V današnji Art-arei se bomo poglobili v zgodovino fotoreportaže, njeno teoretizacijo in dileme, ki so ob njej vzniknile. Vso fotografijo lahko definiramo kot dokumentarno fotografijo, vendar so fotografski dokumenti, poimenovani fotoreportaža, specifične fotografije, ki svojo dokumentarno funkcijo opravljajo v ilustriranih revijah.
še novic