Objavili smo festivalski urnik

Borštnikovo srečanje, 22. april ― Borštnikovo srečanje, osrednji slovenski gledališki festival, bo letos potekalo med 3. in 16. junijem. V tem času bo Maribor gostil številne gledališke ustvarjalke in ustvarjalce, profesionalce in ljubitelje gledališča iz Slovenije in tujine. Festival, ki že desetletja velja za sinonim za izjemna gledališka doživetja, tudi letos ponuja vrhunske gledališke uprizoritve slovenskih in tujih producentov. Vsebinsko jedro predstavlja dvanajst izbranih uprizoritev v tekmovalnem programu po izboru selektorja Blaža Lukana, festival pa bo ponudil tudi številne dogodke v spremljevalnem programu, med njimi tudi tuje uprizoritve, strokovne dogodke, pogovore o predstavah in knjigah ter študentski program. URNIK --> Otvoritvena predstava Slavnostno odprtje festivala bo v petek, 7. junija 2024, ob 20. uri, po uvodnem protokolarnem delu pa sledi predstava Vezi duš v produkciji Staatstheater Mainz, nato pa druženje pred gledališčem pozno v noč. Gostovanja iz tujine Med številnimi vrhunci letošnjega programa omenjamo tuje uprizoritve: Angel zgodovine v produkciji Sotterraneo (IT) bo na sporedu v ponedeljek, 3. junija; v torek, 4. junija, bo na vrsti premiera predstave Konec sveta v treh dejanjih, prva festivalska uprizoritev v lastni produkciji; v sredo, 5. junija, pa sledi uprizoritev Svetovja v produkciji Compagnie Mossoux-Bonté iz Belgije. Ob koncu festivala, v četrtek, 13. junija, bo na sporedu gostovanje hrvaškega puljskega gledališča Mati in otrok v režiji mednarodno uveljavljenega Matije Ferlina. Festival se bo zaključil v nedeljo, 16. junija, ob 20. uri s tradicionalno podelitvijo festivalskih nagrad in najpomembnejše igralske nagrade, Borštnikovega prstana, ki ga letos prejme igralec. Tekmovalni program Selektor Blaž Lukan si je v koledarskem letu 2023 ogledal približno 100 uprizoritev, izbranih ducat pa v kar največji meri upošteva dva selektorjeva kriterija: kontekst in prevpraševanje odrskega izraza. Petčlansko mednarodno strokovno žirijo, ki bo ocenje

Podeljene so bile 22. zlatolaske

SiGledal Novice, 19. april ― V četrtek, 29. 2. 2024 so na velikem gledališkem odru nove akademije potekale že 22. zlatolaske. Za vsako področje je nagrajence določila tričlanska komisija. Komisijo za filmski oddelek so sestavljali Martin Draksler, Timon Hozo in Vida Ajdnik. Komisija za gledališki in radijski sklop nagrad zlatolaske v sestavi Anuša Kodelja, Luka Marcen in Benjamin Zajc je soglasno podelila devet zlatolask produkcijam dodiplomskega študija in dve produkcijam podiplomskega študija.

PREBRISANE MALE LAŽI – zadnje ponovitve

SSG Trst, 19. april ― SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE Joe DiPietro PREBRISANE MALE LAŽI zadnje ponovitve v Trstu in v Gorici Nova komedija Slovenskega stalnega gledališča Prebrisane male laži bo ta konec tedna zaključila vrsto ponovitev med Trstom in Gorico. V petek in v soboto ob 20.00 ter v nedeljo ob 16.00 bo predstava režiserke Nenni Delmestre na sporedu v Mali dvorani v […]

Podhranjenost plesne umetnosti

SiGledal Novice, 19. april ― Društvo za sodobni ples Slovenije letos praznuje 30 let. Nekaj dni pred mednarodnim dnevom plesa so na novinarski konferenci predstavili dejavnosti društva, prireditev, ki jo pripravljajo ob dnevu plesa, opozorili pa so tudi na težave sodobnega plesa. Med drugim so poudarili, da gre za najslabše financirano umetniško dejavnost v Sloveniji.

Na oder LGL prihajata Medo in Pujsi iz Cicidoja

SiGledal Novice, 18. april ― V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo kot zadnjo premiero sezone na oder postavili lutkovno predstavo Medo in Pujsi, ki je nastala po zgodbah pisatelja Sebastijana Preglja in ilustratorja Igorja Šinkovca, ki so najprej izhajale v reviji Cicido. Predstavo, namenjeno otrokom, starejšim od treh let, je režiral umetniški vodja LGL Mare Bulc.
še novic