Rojstvo zbirke znotraj gledališča

Borštnikovo srečanje, 5. marec ― Vabimo vas, da prisluhnete Ars Humani in predstavitvi Knjižnice MGL, ki sodi med najstarejše specializirane teatrološke izdaje v Evropi in svetu. Zbirka obeležuje šestedesetletnico - rodila se je leta 1958 na pobudo akademika Dušana Moravca ob idejni in načelni podpori prvih dveh direktorjev MGL, Jožeta Tirana in Ferda Delaka.  O zbirki spregovori Petra Pogorevc.

Radijski poklon režiserju Miletu Korunu ob 90-letnici rojstva

Borštnikovo srečanje, 22. januar ― Prisluhnite oddaji Oder na 3. programu Radia Slovenija - programu ARS. Oddaja, pravzaprav radijski poklon, je posvečena pomembnemu slovenskemu gledališkemu ustvarjalcu, Miletu Korunu, ki je v 2018 praznoval častitljivi osebni jubilej – 90-letnico rojstva. V Korunovem premišljevanju gledališča izstopa večkratna obravnava istih dramskih besedil, zato se tudi oddaja osredinja na zgodbo predstav iste dramske osnove. Vse to v prepletu odlomkov iz Avdio zbirke Slovenskega gledališkega inštituta in arhiva Radia Slovenija, vabljeni k poslušanju! vir: https://ars.rtvslo.si/2019/01/oder-201/

Nagrade

Borštnikovo srečanje, 29. oktober 2018 ― Poročilo strokovne žirije Letošnja deseterica uprizoritev v tekmovalnem programu 53. Festivala Borštnikovo srečanje po izboru selektorice Zale Dobovšek je v marsičem izstopajoča. Prvič doslej je festival v tolikšni meri udejanjil svojo naravo srečanja kot sobivanja repertoarnih gledališč in neinstitucionalnih producentov. Poleg osrednjih ljubljanskih institucij in kranjskega gledališča, ki so na odrih Borštnikovega srečanja tako rekoč stalni gostje, smo si ogledali tudi tri nevladne produkcije, kakršne se v obstoječem formatu znotraj javnih zavodov zelo verjetno ne bi mogle realizirati, ter tri koprodukcije, ki tudi po zaslugi povezovanja institucionalnega in nevladnega zmorejo uresničiti svojo idejno, izvedbeno in produkcijsko ambicioznost. Ob širokemu naboru raznolikih uprizoritvenih form, ustvarjalnih pristopov, produkcijskih modelov, režijskih principov in estetik je ena od osrednjih in najizrazitejših tendenc letošnjega programa vprašanje skupnega, in sicer celovito - v tematskem, izraznem in ustvarjalnem smislu. Kako delamo, gledamo in izvajamo gledališče skozi lastno telo in vse od začetne nule, pretresata heroja v Predstavi vseh predstav; "kaj pomeni biti skupaj in kako biti skupaj", je temeljno izhodišče intenzivne geste prisotnosti in vztrajne osebne investicije v performansu Skupaj. Postulat skupnosti - kako si želimo, zamišljamo, smo ali kako ne (z)moremo biti skupaj - je presenetljivo odmeval v vsaki uprizoritvi letošnjega tekmovalnega izbora; skozi zasebne perspektive ali v širšem družbenem planu, z obravnavo sovraštva in fašizmov, obračunavanja in dekonstrukcije utopij. Še posebej pa se vprašanje skupnega manifestira in afirmira v nekaterih uprizoritvenih postopkih in oblikah, ki se premišljeno odmikajo od samoumevnosti tradicije klasičnega dramskega gledališča in utečenih struktur ustvarjalnega procesa. V kolektivnem ustvarjanju smo prepoznali intenzivnejšo ustvarjalno svobodo, poglobljene premisleke izhodišč in jasnejši odnos do vsebine upri

Ujemite še zadnje festivalske dogodke

Borštnikovo srečanje, 26. oktober 2018 ― 53. Festival Borštnikovo srečanje je tudi tokrat dodobra prevetril mesto ob Dravi in ga spremenil v gledališko prestolnico Slovenije. Pred podelitvijo nagrad, ki bo v nedeljo, 28. 10. 2018, pa sta pred nami še predstavi osrednjega tujega gosta Pippa Delbona Vangelo/Evangelij (v soboto ob 20.00) in La Gioia/Radost (v nedeljo ob 17.30). Nekaj kart je še na razpolago, zato nikakor ne zamudite zvezde svetovnega formata na mariborskih odrih! Prav tako vas vabimo tudi na predstave Firebird, Zid, jezero, PopParty in 365padcev. V prihodnjih dnevih je še veliko možnosti za izbrane gledališke užitke, privoščite si jih.  

Z nami že več kot 4000 obiskovalcev

Borštnikovo srečanje, 23. oktober 2018 ― V prvem tednu programsko in organizacijsko osveženega festivala smo zabeležili več kot štiri tisoč obiskovalcev, od tega veliko mladih. Festivalsko dogajanje smo pričeli z uvodnima sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, oba sta bila zasnovana mednarodno, uprizorjena je bila vrsta odličnih predstav, odvile so se raznovrstne delavnice, pogovori in posveti. Prvi sklop s področja kulturno-umetnostne vzgoje je ob ogledu treh vrhunskih predstav omogočil usposabljanje za inovativno delo z mladimi na področju gledališča. V okviru mednarodne študentske platforme, namenjene izmenjavi, primerjavi, mreženju in skupnemu učenju, smo poleg slovenske UL AGRFT gostili štiri tuje gledališke umetniške akademije, med njimi ruski GITIS in češki DAMU. Že v uvodnem sklopu je do zadnjega kotička napolnjeno dvorano navdušilo Zagrebško gledališče mladih z mladinsko predstavo Alica v Čudežni deželi, nato pa gledalce presunilo še v sklopu spremljevalnega mednarodnega programa z večkrat nagrajeno uprizoritvijo Črna mati zemla. Otvoritveni dan se je začel s simpozijem Osebnosti slovenskega gledališča v organizaciji Raziskovalne postaje Maribor ZRC SAZU in Univerzitetne knjižnice Maribor in z mednarodnim posvetom Turizem v mestu, zvečer smo v Razstavišču Vetrinjskega dvora v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Drama Ljubljana odprli razstavo v spomin igralskemu velikanu Jerneju Šugmanu. Festival je slavnostno odprla Cankarjeva klasika Pohujšanje v dolini šentflorjanski v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma Ljubljana – predstava je navdušila okoli 900 gledalcev. Po prijateljskem sprejemu v Kazinski dvorani se je otvoritveni večer zaključil z intimnim koncertom Nane Milčinski. Od sobote, 20. oktobra, naprej festival ponuja tudi tekmovalni program. Videli smo uprizoritve Skupaj v koprodukciji Pekinpah, Via Negativa in CUK Kino Šiška, Teror v produkcijiPrešernovega gledališča Kranj, 6 v koprodukcij

Pomembno obvestilo za obiskovalce

Borštnikovo srečanje, 22. oktober 2018 ― Spoštovani, V pripravi programskega materiala letošnjega festivala - natančneje: programske brošure - je prišlo do neljube napake pri zapisu ure predstave Naš razred v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra Ljubljana. Predstava bo danes, 22. 10. 2018, ob 21.00 uri v Stari dvorani. in ne ob 21.30. Hkrati vas obveščamo tudi, da bo predstava Popparty, ki je na sporedu v petek, 26. 10. 2018, na Velikem odru Lutkovnega gledališča Maribor in ne v prostorih SNG Maribor.

Festival v polnem zamahu

Borštnikovo srečanje, 20. oktober 2018 ― V petek, 19. 10. 2018, smo tudi uradno odprli festival - iz uvodnega dela, ki sta ga polnila mlado in študentsko gledališče, smo prešli v temeljni festivalski del, ki je sestavljen iz tekmovalnega in spremljevalnega programa, oba sta izbrana kuratorsko. Poglejte si nekaj utrinkov v videu, več pa v galeriji fotografij!      

Odpovedana predstava Srebrno rebro

Borštnikovo srečanje, 17. oktober 2018 ― Dragi gostje, zaradi bolezni v ekipi odpadeta obe ponovitvi predstave Srebrno rebro v produkciji UL AGRFT, načrtovani za 18. 10. ob 21.00 in 19. 10. ob 10.00 na Intimnem odru GT22. V četrtek, 18. 10., bo ob 21.00 na Intimnem odru v GT22 nadomestno uprizorjena avtorska predstava Maryane Kozak Oj Kijev, Kijev v produkciji gledališke akademije DAMU iz Prage. V petek, 19. 10., nadomestne predstave ne bo. Kupnino vam lahko povrnemo pri blagajni SNG Maribor ali pa že kupljeno vstopnico za katero od obeh odpovedanih predstav izkoristite za ogled odlične, duhovite in našpičene nadomestne predstave Oj Kijev Kijev v četrtek, 18. 10., ob 21.00 na Intimnem odru GT22. Hvala za razumevanje in vljudno vabljeni.

Borštnikovo v knjigi

Borštnikovo srečanje, 11. oktober 2018 ― Mariborska knjižnica in Festival Borštnikovo srečanje v medsebojnem sodelovanju vabita med knjižne police, kjer bralce v eni od knjig lahko čaka prijetno presenečenje - vstopnici za gledališko predstavo. 78 brezplačnih vstopnic za predstave v okviru letošnjega Festivala Borštnikovo srečanje je skritih v različnih literarnih delih, ki so predloga za posamezne gledališke predstave ali pa obstaja z njimi povezava vsaj v avtorstvu. Na vas čakajo vstopnice za naslednje predstave:  Zojkino stanovanje Avgust predstave po motivih Milana Jesiha Pohujšanje v dolini šentflorjanski Prekleti kadilci Zid, jezero KONS:O:VEL Alice v Čudežni deželi.  

Poklon velikanom slovenskega gledališča

Borštnikovo srečanje, 10. oktober 2018 ― Pred pričetkom 53. Festivala Borštnikovo srečanje se poklanjamo spominu na Ignacija Borštnika in druge velike slovenske dramske umetnike, pokopane v grobu na ljubljanskih Žalah. Za grob skrbi Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Umetniški direktor festivala Aleš Novak je cvetje na grob slovenskih igralskih prvakov na Žalah položil 9. oktobra 2018.

Janez Škof, prejemnik Borštnikovega prstana 2018

Borštnikovo srečanje, 9. oktober 2018 ― Čez nekaj dni se na številnih mariborskih prizoriščih pričenja 53. Festival Borštnikovo srečanje. Prenovljen in z razširjenimi vsebinami bo letošnji festival v štirinajstih dneh ponudil nekaj manj kot sedemdeset raznolikih dogodkov: gledališke predstave, mednarodno študentsko gledališko platformo, koncerta vrhunskih glasbenikov, praznovanje 70-letnice Mednarodnega gledališkega inštituta, raznovrstna strokovna srečanja, dan gledaliških ustvarjalcev in številne druge dogodke. Dobitnik Borštnikovega prstana je igralec Janez Škof. "Festival Borštnikovo srečanje je v svoji več kot pet desetletij trajajoči zgodovini uresničil in presegel vizijo svojih ustanoviteljev in postal ena najpomembnejših slovenskih gledaliških manifestacij, slavnostno praznovanje slovenske gledališke ustvarjalnosti, vse bolj se uveljavlja tudi kot prostor mednarodnega povezovanja in promotor slovenskega gledališča v tujini," je v uvodniku letošnjega festivalskega kataloga zapisal umetniški direktor Aleš Novak, ki je vodenje festivala prevzel januarja letos.
še novic