POPOLNO DARILO ZA DAN ŽENA – LJUBI MOJ, 8. MARCA, OB 19.30 NA VELIKEM ODRU SLG CELJE

SLG Celje, 6. marec 2018 ― 27. festival Dnevi komedije – LJUBI MOJ – DAN ŽENA, 8. MARCA 2018, OB 19.30   Razveselite svoje babice, mame, tete, sestre, vnukinje, nečakinje ... in "boljše polovice" z ganljivo in duhovito komedijo, ki Vam bo garantirano polepšala večer.   Mlada irska dramatičarka Elaine Murphy je v prvencu Ljubi moj uporabila tri povezane in prepletene monologe, ki jih pripovedujejo tri članice iste družine – babica Roza, hči Lidija in vnukinja Neli. Monološke pripovedi žensk treh generacij se zlijejo v živahno, duhovito in ganljivo osebnoizpovedno zgodbo o ljubezni, izgubi, osamljenosti, staranju, stiskah in odtujenosti v sodobnem svetu.   Rojstvo in smrt, razočaranje, zapuščenost, soočanje z boleznimi, prerojenje v srednjih letih, zakonske težave, soočenje z drogo, neželeno materinstvo, modrost in smisel za humor starejših so glavne teme te presunljive in duhovite zgodbe. Izdajstva, stiske in trpljenje se prepletajo z nepričakovanimi srečnimi in komičnimi življenjskimi situacijami, ki vzbujajo tako solze kot smeh.   Ganljiva, duhovita, mestoma komična freska življenjskega cikla od rojstva vnučka do smrti dedka skozi pogled treh žensk različnih starosti, socialnih položajev in usod, ki jih poleg spola povezuje tudi tesna sorodstvena vez.

Na odru gledališča Glej festival ŠtudenTeater 3.0

SiGledal Novice, 6. marec 2018 ― Med 9. in 11. marcem se bo v Gledališču Glej v Ljubljani že tretjič zgodil festival Glej, ŠtudenTeater, projekt JSKD in Gledališča Glej, ki študentom ne-akademijskih smeri nudi priložnost za gledališki izraz in avtorske stvaritve. V treh dneh se bo zvrstilo osem predstav ustvarjalcev mlade generacije, ki so nastajale pod mentorskim vodstvom poklicnih gledaliških ustvarjalcev in ki s svežimi avtorskimi glasovi napovedujejo, da bo projekt žel uspehe tudi v prihodnje.

Stoti jubilejni Juri Muri v Afriki

SNG Maribor, 6. marec 2018 ― Danes, 6. marca 2018, bo Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 17. uri na Komornem odru izvedla stoto jubilejno ponovitev predstave za otroke Juri Muri v Afriki po kultni otroški pravljici Toneta Pavčka in v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrata Matija Stipanič in Maša Žilavec. Od premiere si je predstavo ogledalo več kot 11.750 gledalcev.

LUTKE IN MASKE EKE VOGELNIK

Lutkovno gledališče Maribor, 6. marec 2018 ― Odprtje razstave Lutke in maske Eke Vogelnik bo 24. marca 2018. Lutke in maske Eke Vogelnik je razstavni projekt, ki obsega 35 let avtoričinega delovanja na področju gledališke likovnosti. V njem  so združene nadrealistične maske, ki so nastale ob njenem vstopu v gledališče s predstavo Jaz nisem jaz (SMG, 1983), satirične maske za predstavo Cirkus Butale (Kinetikon KUD in CD, 2004) s portretnimi marionetami naših kulturnikov (CD, 2005), posamezni gledališki plakati in scenski elementi iz TV-serij ter lutke iz predstav Povodni mož (LGL, 2009) in Makalonca (LGL, 2013). Vse razstavne eksponate je Eka Vogelnik avtorsko oblikovala iz papirščine, lesa, blaga ali penaste gume in jih poslikala. Eka Vogelnik (1946) je diplomirana arhitektka in slikarka. Od leta 1975 deluje kot  ilustratorka, od leta 1983 tudi kot scenografka in kostumografka ter od leta 1991 kot režiserka otroških lutkovnih predstav in TV-oddaj. Njen ustvarjalni opus obsega ilustracije več kot 30 knjig in več kot 50 uprizoritev in 20 televizijskih oddaj, ki jih je likovno opremila. Med najodmevnejše projekte zadnjih dveh desetletij nedvomno sodijo njene režije uprizoritev v LGL (Kdo je napravil Vidku srajčico, 2006, Povodni mož, 2009, Makalonca, 2012, Mojca Pokraculja, 2015), izdala pa je tudi številne knjige o plesu in lutkovni animaciji (Ples skozi čas in balet skozi svet, JSKD 2008, Okci, dober dan, MK 2006, Odrske pripovedke, Modrijan 2012), za založbo Miš pa je pripravila tudi okrajšano verzijo Finžgarjeve pripovedke Makalonca, ki jo je opremila s fotografijami marionet, izšla pa je leta 2012. Od leta 1998 na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani poučuje tehnike prebujanja ustvarjalnosti na različnih področjih ustvarjalne umetnostne terapije in ustvarjalno delo z lutkami pri socialnem delu. Za svoje delo je prejela številne domače in mednarodne nagrade, med drugim je trikrat prejela beograjsko zlato pero za otroške ilustracije (1975, 1980 in 1984) in zlati lovorov venec mednarodn

100. ponovitev predstave Mali modri in mali rumeni

Lutkovno gledališče Maribor, 6. marec 2018 ― Zelo uspešna predstava Lutkovnega gledališča Maribor Mali modri in mali rumeni, Lea Leonnija, ki jo je 15. aprila 2015 na oder postavil režiser Miha Golob, bo v sredo, 7. marca 2018 doživela že stoto ponovitev. Predstava, ki  je požela veliko uspehov tako doma kot v tujini in prejela številne nagrade, bo 11., 12. in 13. marca 2018 gostovala v turškem Izmirju na enem  največjih lutkovnih festivalov na svetu.   Iskrene čestitke ekipi.

Poročilo žirije za Grumovo nagrado 2018

SiGledal Novice, 5. marec 2018 ― Znana sta letošnja nominiranca za Grumovo nagrado: Vinko Möderndorfer za besedili Romeo in Julija sta bila begunca ter Sestre in Rok Vilčnik za delo Večja od vseh. Objavljamo zapis dr. Mateje Pezdirc Bartol, predsednice žirije za Grumovo nagrado in nagrado za mladega dramatika. Ostali predstavniki žirije so še Tomaž Gubenšek, Vilma Štritof, Klavdija Zupan in Igor Žunkovič.

Psihodramska delavnica Umetnost in travma

SiGledal Novice, 5. marec 2018 ― Studio za raziskavo umetnosti igre vabi posameznike z različnih umetniških in umetniško-pedagoških področij ter zainteresirane psihoterapevte, ki želijo raziskati izzive, s katerimi se v poklicu srečujejo ter poglobiti svoja osebna, medosebna in skupinska izkustvena in teoretična znanja in veščine ter demistificirati mite o umetniških življenjih, da se pridružijo njim namenjeni izkustveni psihodramski delavnici "Umetnost in travma".

V založbi Maska izšla knjiga Aleša Erjavca Heteronomija umetnosti in avantgard

SiGledal Novice, 5. marec 2018 ― V Heteronomiji umetnosti in avantgard se Aleš Erjavec ukvarja zlasti z radikalnimi politiziranimi avantgardami, se pravi s futurizmom in s konstruktivizmom, in tako nadaljuje svoje delo z začetka osemdesetih let 20. stoletja, ko je pričel svojo »ekspedicijo na severni pol človeškega duha«. V pričujoči študiji so tako posebne pozornosti deležne radikalne avantgarde ter politična in ideološka vloga novejše umetnosti, še zlasti one z vzhoda.

Pregled najboljših predstav na Mladinsko Showcase

SiGledal Novice, 5. marec 2018 ― Slovensko mladinsko gledališče bo od četrtka, 5., do nedelje, 8. aprila, ponudilo zgoščen pregled najboljših predstav zadnjih sezon, ki bodo namenjene tudi tujemu občinstvu. V sklopu Mladinsko showcase se bo v petih dneh zvrstilo šest izbranih uprizoritev, na ogled katerih vabijo tuje selektorje, kolege gledališčnike, zlasti mlade ustvarjalce, ljubitelje gledališča, skratka vse, ki jim želijo pokazati, da je vse lepo in prav: »Tukaj je Slovenija … Slovenija gre naprej.«
še novic