Andraž Polič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 24. maj ― Leta 1972 rojeni Andraž Polič je pesnik, glasbenik, skladatelj, igralec in avtor dvanajstih pesniških zbirk, zadnja je bila objavljena leta 2013 (Ona je mesto). Je prejemnik literarne nagrade Fanny Haussmann za ciklus pesmi Ob robu ceste (2018), od leta 2002 pa tudi avtor in šansonjer v skupini Hamlet Express. Zadnje desetletje živi in deluje v Pragi v gledališču Kampa in duetu Du-Chanson. Rad se vrača v domač ljubljanski brlog in počiva na Jadranu. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in v štafeti branja priporoča monodramo Blaznost igre Nebojše Pop-Tasića.

Objavljen razpis za nagrado mira

SiGledal Novice, 21. maj ― Mira, ženski odbor Slovenskega centra PEN, je objavila razpis za istoimensko literarno nagrado. Predlagane kandidatke morajo odlikovati izjemni dosežki na področju literarne ustvarjalnosti in celostna osebnostna drža. Nagrada stremi k večji prepoznavnosti ustvarjalk v javnosti in stroki.

Interpret besede Ivo Ban dopolnil 70 let

SiGledal Novice, 19. maj ― Eden najbolj znanih gledaliških in filmskih igralcev Ivo Ban danes praznuje 70. rojstni dan. Ustvaril je vrsto osrednjih vlog in bil eden od nosilcev repertoarja SNG Drama v Ljubljani, nekaj časa tudi njen ravnatelj. Prejel je številne igralske nagrade, leta 1996 tudi najvišjo, Borštnikov prstan.

V mariborski Operi premiera Fausta

SiGledal Novice, 17. maj ― V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bodo danes premierno uprizorili opero Faust skladatelja Charlesa Gounoda. Nova mariborska postavitev enega najbolj priljubljenih del francoske operne literature bo izvedena pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija.

Maša Majcen bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 17. maj ― Maša Majcen zaključuje magistrski študij slovenistike ter primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Aktivno sodeluje pri urejanju spletnega portala SiGledal, piše oglasna besedila ter kot študentka sodeluje pri raziskovalnem projektu, osredotočenem na odkrivanje in definicijo sovražnega govora. Rada potuje, bere, obiskuje gledališče, predvsem pa verjame v ljudi in v dobro v njih. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in izbrala dramo Evalda Flisarja Alica v nori deželi s podnaslovom Ekološka farsa.
še novic