Zaključen razpis Oder360

SiGledal Novice, 5. marec ― Zaključil se je javni razpis za produkcijsko, postprodukcijsko in distribucijsko sodelovanje Oder360, ki ga je razpisal zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Na razpis, ki je k virtualizaciji že obstoječih predstav povabil umetnike in producente s sedežem v Sloveniji, se je prijavilo petnajst raznolikih del iz področja sodobnih uprizoritvenih praks.

Janez Dular bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 5. marec ― Janez Dular je upokojeni slavist, nekdanji direktor nekdanjega vladnega urada za slovenski jezik, avtor jezikoslovnih spisov o glasoslovju, skladnji in stilistiki slovenščine, soavtor Slovenskega pravopisa 2001, pobudnik in soavtor Zakona o javni rabi slovenščine, sicer pa dedek, ljubiteljski sadjar, ribič, pohodnik ter izbirčen ljubitelj knjig, glasbe in gledališča. V branje priporoča besedilo Anywhere Out of This World avtorja Boštjana Tadla.

Zapisi iz brloga: Barbara Zemljič

SiGledal Novice, 3. marec ― Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Barbara Zemljič: "Iščem te, Gledal-išče. Gledala bi te, živa, v živo."

Pismo igralcem in ustvarjalcem Gledališke šole Talia

SiGledal Novice, 2. marec ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Urška Bradaškja: "Pogrešam naša srečanja v živo in se veselim, ko bomo ponovno ustvarjali in se družili ob uporabi vseh petih čutil, v skupnem, fizičnem prostoru." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Pismo vsem slovenskim performerjem

SiGledal Novice, 1. marec ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Jelka Kernev Štrajn: "Zaradi njih je vsak tak dogodek enkratno doživetje, kar pomeni, da v meni pusti večje ali manjše posledice, odvisno do tega, s kakšno močjo ustvarjalci iz premišljene zasnove svojega umetniškega projekta posežejo ven in zarežejo v “zunajtekstno” realnost." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Regionalna konferenca platforme za razvoj in afirmacijo gledališča za otroke in mlade

SiGledal Novice, 25. februar ― Ekipa, ki stoji za regionalno platformo Od malih nog(u), spodbuja razmišljanje o razmerah na kulturni in umetniški sceni, zlasti o položaju umetnosti za otroke in mlade, pa tudi živahen in proaktiven dialog s sodelavci iz različnih držav regije. Od 22. do 25. februarja 2021 organizirajo spletno konferenco s 40 strokovnjaki, gledališkimi producenti, umetniki, predstavniki ustanov, petimi moderatorji, kritiki in teatrologi.

Pismo mojemu igralcu

SiGledal Novice, 25. februar ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Irena Novak Popov: "Ne morem sprejeti dejstva, da je gledališče zdravju nevarno, da se je v njem mogoče nalesti virusa, saj imamo vsi vrojeno voljo do preživetja in ravnamo preudarno." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Gledališka ustvarjalnost na Ptuju (od 18. stoletja do danes)

SiGledal Novice, 25. februar ― Ob praznovanju 25. obletnice Mestnega gledališča Ptuj je Zgodovinski arhiv na Ptuju v sodelovanju z Mestnim gledališčem Ptuj pripravil pregledno razstavo o izjemni gledališki ustvarjalnosti na Ptuju od 18. stoletja do danes. V digitalni obliki je razstava dostopna tudi na slovenskem gledališkem portalu SiGledal. Avtorica razstave je Nataša Majerič Kekec (ZAP), soavtor razstave pa je Sandi Žuran (MgP).
še novic