V Velenju konec tedna 31. Pikin festival

SiGledal Novice, 21. september ― V Velenju bo v soboto in nedeljo, pa čeprav poseben in drugačen, kot ni bil še nikoli, potekal 31. Pikin festival, ki so ga letos poimenovali Mini Pikin festival. V mestno središče Velenja bo Pika vabila družine, ki si bodo lahko ogledale 15 različnih prizorišč. Častna pokroviteljica letošnjega festivala pa je pesnica Anja Štefan.

Zavod Federacija obeležuje deset let delovanja

SiGledal Novice, 20. september ― V atriju Mestnega muzeja Ljubljana se opoldne začne dogajanje ob 10. obletnici zavoda Federacija. Na celodnevnem dogodku bosta izvedena kolektivna projekta Stalna Zbirka zdajšnjosti in Neavtorizirano. Obletnico bodo v zavodu med 4. in 11. decembrom sklenili z večdnevno retrospektivno razstavo, napovedujejo pa tudi izid jubilejne publikacije.

Na ljubljanskem odru prvič balet Gusar Adolpha Adama

SiGledal Novice, 18. september ― Ljubljanska Opera bo 22. septembra prvič uprizorila celovečerni balet Gusar Adolpha Adama. Delo iz sredine 19. stoletja so prvih sto let po nastanku izvajala le redka gledališča, v 60. letih prejšnjega stoletja pa sta k njegovi popularnosti prispevala plesalca Margot Fontayne in Rudolf Nurejev. Koreografijo je pripravil Jose Carlos Martinez.

V Novem mestu poulični festival Rudi Potepuški

SiGledal Novice, 18. september ― Na Glavnem trgu pred knjigarno Goga v Novem mestu se danes ob 16.30 začenja tradicionalni mestni festival pouličnega gledališča Rudi Potepuški. Prinesel bo gledališke in cirkuške predstave, na omenjenem prizorišču na Glavnem trgu bo potekal še v soboto. Soorganizatorja festivala sta novomeška založba Goga in ljubljanski festival Ana Desetnica.

Začenja se drugi del festivala Ana Desetnica

SiGledal Novice, 17. september ― Na nabrežju ob Vrazovem trgu ob Ljubljanici se ob 21. uri s predstavitvijo multimedijskega umetniškega projekta Reka sedmerih imen začenja drugi del festivala Ana Desetnica pod sloganom Okvir poletja. Organizatorji poleg raznovrstnih domačih in tujih uličnih predstav ter podelitve nagrade URBana LJUBLJana napovedujejo tudi piknik.

France Bevk, zgodbar par excellence

SiGledal Novice, 17. september ― France Bevk je doslej najplodovitejši slovenski pisatelj, ki je veliko pisal tudi za mlade. Napisal je 164 knjig, največ po 2. svetovni vojni, izšle so v 1,5 milijona izvodih. Po besedah pisatelja Borisa Jukića je bil ljudski pisatelj, zgodbar par excellence. Rodil se je na današnji dan pred 130 leti ter umrl na svoj 80. rojstni dan leta 1970.

Festival Maribor uglašen z Beethovnom in aktualnim časom

SiGledal Novice, 17. september ― Z Zborovsko fantazijo v izvedbi Simfoničnega orkestra, zbora in solistov SNG Maribor se nocoj začenja Festival Maribor, ki je po navedbah organizatorjev uglašen z jubilejnim letom Ludwiga van Beethovna in s časom, ki ga živimo. "Praznovali bomo, tako kot zmeraj, v najboljši družbi," napoveduje Barbara Švrljuga Hergovich iz Narodnega doma Maribor.
še novic