Predvajanje radijske igre Rudija Šelige: Čarovnica iz Zgornje Davče

SiGledal Novice, 16. november ― Radijska igra Rudija Šelige Čarovnica iz Zgornje Davče bo na sporedu na 3. programu Radia Slovenija - program Ars, v ponedeljek 19. novembra 2018, ob 22.05, v okviru cikla radijskih iger študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Krstna uprizorizoritev večkrat nagrajene drame Čarovnica iz Zgornje Davče je bila 30.12.1977 v SLG Celje, v režiji Dušana Jovanovića in z Milado Kalezić v vlogi Darinke.

V Stari elektrarni predstava Samo za danes

SiGledal Novice, 16. november ― V Stari elektrarni - Elektro Ljubljana bo ob 20. uri premiera predstave Samo za danes, ki jo je koreografinja in plesalka Maja Delak soustvarila s štirimi močnimi in samosvojimi ustvarjalkami. Gre za navidezno počasno instantno kompozicijo, kjer avtorice pogledu namerno izpostavljajo manj vidne, manj očitne materialnosti, telesnosti, stanja.

Katarina Robnik bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 16. november ― Katarina Robnik sicer dela v marketingu, v administraciji in piše razna besedila. V prostem času rada bere knjige, pogleda kakšen dober film, obožuje pa tudi naravo in tek. Štafetno palico je sprejela iz rok Nine Robnik. Drugim obiskovalcem portala in sodelujočim v štafetni igri Izvolimo dramo, priporoča v branje dramo avtorja Petra Rezmana z naslovom Hiša, ki jo je poiskala s pomočjo SiGledalovega iskalnika dramskih tekstov.

Katarina Šavs bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 16. november ― Katarina Šavs je kostumografinja, ki je septembra letos končala študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani z magistrskim delom Kostumografija ter njena vloga v gledaliških predstavah in kritikah. V času šolanja so ji za kostumografijo predstave Malomeščanska svatba v režiji Sare Lucu podelili Prešernovo nagrado za študente. Štafetno palico je prejela od producentke in prijateljice Nine Robnik ter si s pomočjo SiGledalovega iskalnika dramskih besedil izbrala delo Matjaža Zupančiča Ubijalci muh.

Sašo Jerše bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 16. november ― Sašo Jerše je človek z več preteklosti kot prihodnosti. Je tudi zgodovinar, ki meni, da je bila slovenska reformacija predvsem svojevrstna pobožnost in so bili kmečki upori scela pobožni napor za ohranitev starega, fevdalnega reda, nič več in nič manj. Obe zgodovinski dejstvi, tj. trdna vera v lastno stvar in dejavna predanost zanjo, pa sta lahko, meni, v vseh časih navdih vsem, ki bi si želeli imeti več lastne prihodnosti kot imajo tuje preteklosti. Sašo Jerše ima enako rad pogled na črno morje, na zamorce, kot v črno škatlo, gledališče. Štafetno palico je prejel od Anje Rošker in si s pomočjo SiGledalovega iskalnika izbral dramo Po izpitih Andraža Golca.

Izbrane predstave za deveto Gibanico

SiGledal Novice, 15. november ― Selektorska ekipa je izbrala predstave za 9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica. Devet jih je uvrstila v tekmovalni in dve v spremljevalni program festivala. Neposredno se je zaradi nagrade strokovne žirije koreografu Matiji Ferlinu na Gibanici 2017 v tekmovalni program uvrstila predstava Staging a Play: Antigona.

Nagib napoveduje 5. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti

SiGledal Novice, 14. november ― Nagib v sodelovanju s festivalom Drugajanje napoveduje novo predstavo "Staging a Play: Antigona" hrvaškega koreografa in izvajalca Matije Ferlina ter hkrati najavlja novi, že peti celoletni program oziroma sezono, ki iz “Nagiba na oder” in pogovorne ter razstavne platforme “Razstavljanja predstav” prehaja k novim oblikam kuratorsko-teoretskih srečanj in ustvarjalnih procesov, povezanih znotraj koncepta "zavrženih". Nagib se počasi približuje svoji petnajsti obletnici obstoja, ki jo bodo, na eni strani, zaznamovale trenutne družbene problematike, tj. politike beguncev in drugih, ob rob potisnjenih manjšin, ter, na drugi strani, novi rezi in zavrnitve, ki smo jih bili letos deležni.
še novic