Pismo Nejcu Gazvodi

SiGledal Novice, 6. maj ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem o tem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Špela Smole: "Tako da vedno, ko slišim, da je imel Nejc kje prste vmes, kar tečem po karte, ker vem, da bo zadeva spet vrhunska!" – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Zapisi iz brloga: Tjaša Bucik

SiGledal Novice, 5. maj ― Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko? Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Tjaša Bucik: "Sama pogrešam tremo, ko zaslišim vrvež gledalcev, ki se umirijo, ko se v dvorani ugasnejo luči, zatem pa pozornost usmerijo na oder, v pričakovanju začetka predstave."

Stara mestna elektrarna odpira vrata s tremi dogodki

SiGledal Novice, 4. maj ― S strnjenim dogajanjem popoldan vrata odpira Stara mestna elektrarna. Od 18. ure bo potekal spletni dogodek Glasovi Petre Tejnorove in Sodje Lotker, od 19. ure si bo mogoče ogledati avdio-vizualno instalacijo Arhiv samozadostnosti Tery Žeželj in Ivane Vogrinc Vidali, ob 20. uri pa predstavo TRANS-Plant Luke Martina Škofa in Nike Švab.

Pismo igralcu Borisu Ostanu

SiGledal Novice, 3. maj ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Maja Drolec: "V čast mi je, da Vam lahko pišem, saj sem le Vaša zvesta občudovalka, zvesta obiskovalka Mestnega gledališča ljubljanskega." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Zapisi iz brloga: Alja Predan

SiGledal Novice, 2. maj ― Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko? Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Alja Predan: "Dajmo se borit za živo gledališče!"

Proti zlorabi moči

SiGledal Novice, 1. maj ― Danes po vsem svetu praznujemo praznik dela, praznujemo vse socialne in gospodarske dosežke delavskega gibanja ter solidarnost, obenem pa je 1. maj vedno tudi priložnost, da še posebej opozorimo in se kot družba zavemo kratenja težko pridobljenih pravic ter vseh z delom povezanih negotovosti, nestabilnosti, nestalnosti in zlorab. Da so tudi gledališča dolžna poskrbeti za varno delovno okolje, se zavedajo v Združenju nemških gledališč (Deutscher Bühnenverein), kjer so leta 2018 v sodelovanju z nemškimi gledališči pripravili in sprejeli kodeks vedenja, katerega namen je preprečevanje spolnega nasilja in zlorabe moči.

Spletni Festival Drame SNG Maribor

SiGledal Novice, 30. april ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo od petka, 7., do nedelje, 16. maja 2021, na spletu ponudila zgoščen pregled izbranih uprizoritev zadnjih sezon, ki bodo namenjene tudi tujemu občinstvu. V okviru Festivala Drame SNG Maribor se bo v desetih dneh zvrstilo osem izbranih uprizoritev, k ogledu pa niso vabljeni le ljubitelji gledališča v Sloveniji, pač pa tudi širom po svetu, predvsem selektorji odmevnih mednarodnih gledaliških festivalov, saj bodo vse uprizoritve opremljene z angleškimi prevodi.

Mija Kramar bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 30. april ― Mija Kramar že dve desetletji išče odgovor na vprašanje, kdo je, komu pripada in kaj si lasti. Trenutno odgovore išče v dramskih tekstih in filmih. Včasih tudi na konkretnih odrskih deskah kot članica kolektiva Mlado Mladinsko. V branje priporoča tekst 5fantkov.si Simone Semenič.
še novic