Filatelija, arhivi, stoletnica

Filatelija, arhivi, stoletnica

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 26. marec ― V sredo, 29. 3. 2023, ob 11. uri, odpiramo v Zgodovinskem arhivu Celje priložnostno razstavo z naslovom Filatelija v arhivih, arhivi v filateliji. Razstava obenem obeležuje stoletnico filatelije v Celju. Filatelija kot nekoč priljubljen in razširjen konjiček se tokrat verjetno prvič bolj izpostavljeno postavlja v razmerje z javno arhivsko službo. »V Zgodovinskem arhivu Celje javno […] The post Filatelija, arhivi, stoletnica first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Štore v dokumentih najprej virtualno

Štore v dokumentih najprej virtualno

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 15. marec ― Občina Štore in Zgodovinski arhiv Celje predstavljata javnosti nov projekt. Na portalu virutalni.zac.si je javnosti dostopna na ogled razstava: Štore v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje. Četrta iz serije razstav »Arhiv v regiji« v ospredje postavlja izbor gradiva vezanega na Štore, ki ga hrani v različnih fondih in zbirkah Zgodovinski arhiv Celje. Gradivo je izbrala in […] The post Štore v dokumentih najprej virtualno first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Devetemu kilometru naproti

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 3. marec ― V letu 2022 je tako kot v preteklih letih Zgodovinski arhiv Celje posvetil veliko dela urejenosti stanja gradiva na terenu, saj to pripomore tudi k preglednem stanju in poslovanju pri ustvarjalcih arhivskega gradiva, posledično pa k boljšemu vrednotenju ob prevzemih. Strokovne službe so kontaktirale z več kot 200 ustvarjalci arhivskega gradiva na področju pristojnosti 14 […] The post Devetemu kilometru naproti first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Izobraževanje kot priprava na preizkus (2. 3. 2023)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 14. februar ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (Ur. l. RS, 30/2006, 51/2014) in v skladu s 3. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. l. RS, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje v četrtek, 2. marca 2023, izvedli strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, ki delajo z dokumentarnim […] The post Izobraževanje kot priprava na preizkus (2. 3. 2023) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Izobraževanje kot priprava na preizkus (26. 1. 2023)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 6. januar ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (Ur. l. RS, 30/2006, 51/2014) in v skladu s 3. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. l. RS, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje v četrtek, 26. januarja 2023, izvedli strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, ki delajo z dokumentarnim […] The post Izobraževanje kot priprava na preizkus (26. 1. 2023) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Posvet o zgodovini zdravstva in bolnišnice v Brežicah

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 5. januar ― Splošna bolnišnica Brežice v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije, Posavskim muzejem Brežice in Zgodovinskim arhivom Celje ob 150. obletnici ustanovitve Splošne bolnišnice Brežice organizira strokovni posvet o virih za proučevanje zgodovine zdravstva in bolnišnice v Brežicah. Strokovni posvet bo v torek, 10. januarja 2023, potekal v prostorih bolnišnice (stavba G, sejna soba) in v obliki […] The post Posvet o zgodovini zdravstva in bolnišnice v Brežicah first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
2023

2023

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 23. december 2022 ― Vsem našim partnerjem, ustvarjalcem, uporabnikom arhivskega gradiva in njihovim najbljižjim ob izteku leta iz Hiše pisanih spominov voščimo lepe praznike, prijeten prehod iz starega v novo in vse najboljše v 2023! Naj bo zdravo, uspešno, veselo! Ekipa pisanih spominov The post 2023 first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Nov spletni vodnik po fondih in zbirkah

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 13. december 2022 ― Od 13. decembra 2022 je na voljo nova spletna različica Vodnika po fondih in zbirkah Zgodovinskega arhiva Celje. Ta dan lahko prepoznamo kot rojstni dan arhiva, saj je bil 13. decembra 1956 sprejet odlok o ustanovitvi Zgodovinskega arhiva Celje. Že ob prejšnji, prvi povsem spletni različici vodnika (2016) smo ugotovili, da je izdaja vodnika praznik […] The post Nov spletni vodnik po fondih in zbirkah first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Ta veseli dan kulture

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 22. november 2022 3. december velja za dan odprtih vrat slovenske kulture. Na rojstni dan Franceta Prešerna številne kulturne ustanove po Sloveniji in v zamejstvu na široko odprejo svoja vrata. Na programu dogodkov so gledališke in plesne predstave, koncerti, filmske projekcije, predavanja, delavnice, vodenja in številne druge prireditve. V Zgodovinskem arhivu Celje se v vseslovenski praznik kulture vključujemo […] The post Ta veseli dan kulture first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Dopolnilno izobraževanje (24. 11. 2022)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 19. oktober 2022 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Ur. list RS, št. 30/2006, 51/2014) in v skladu z 10. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. list RS, št, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje organizirali dopolnilno strokovno izobraževanje za uslužbence javnopravnih oseb, ki upravljajo […] The post Dopolnilno izobraževanje (24. 11. 2022) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Je bilo v Celju dovolj mostov?

Je bilo v Celju dovolj mostov?

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 30. september 2022 ― Razstava Je bilo v Celju dovolj mostov? prinaša na ogled gradivo, ki obiskovalcem razkriva, kje vse so v preteklih slabih dveh stoletjih stali mostovi in brvi v Celju. Skozi mesto sta v preteklosti, poleg še sedaj obstoječih rek Savinje in Voglajne, tekla še potoka Koprivnica in Sušnica. Na vseh štirih je v različnih okoliščinah nastalo […] The post Je bilo v Celju dovolj mostov? first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
(Brez)časnost zdravilišča Dobrna

(Brez)časnost zdravilišča Dobrna

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 26. september 2022 ― V okviru 32. Dnevov evropske kulturne dediščine in 10. Tedna kulturne dediščine je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje pripravil razstavo »(Brez)časnost zdravilišča Dobrna«, ki je na zunanjih panojih na ogled na Zdraviliškem trgu Dobrna od 26. 9. do 17. 10. 2022. Razstava ob preteklih podobah prinaša tudi opise in podobe obnove, […] The post (Brez)časnost zdravilišča Dobrna first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Izobraževanje kot priprava na preizkus (12. in 13. 10. 2022)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 22. september 2022 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (Ur. l. RS, 30/2006, 51/2014) in v skladu s 3. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. l. RS, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje izvedli strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, ki delajo z dokumentarnim gradivom. Izobraževanje je namenjeno […] The post Izobraževanje kot priprava na preizkus (12. in 13. 10. 2022) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Priznanje celjske zvezde (2022)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 21. september 2022 ― Javni razpis za podelitev priznanj »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture – za leto 2022« Zavod Celeia Celje v imenu kolegija direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveze kulturnih društev in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, OI Celje na podlagi pravilnika o podeljevanju priznanj »Priznanje celjske zvezde za dosežke na […] The post Priznanje celjske zvezde (2022) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Ministrica za kulturo na obisku v Zgodovinskem arhivu Celje

Ministrica za kulturo na obisku v Zgodovinskem arhivu Celje

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 31. avgust 2022 ― V okviru delovnega obiska v Celju je 30. avgusta 2022 ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko obiskala Zgodovinski arhiv Celje. Ob ogledu poslovnih in depojskih prostorov se je ministrica z ožjo ekipo seznanila z javno službo in projekti, ki so vpeti v lokalno, regionalno in mednarodno okolje. Nekaj časa se je ministrica zadržala tudi v […] The post Ministrica za kulturo na obisku v Zgodovinskem arhivu Celje first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
še novic