Vanda Perić: Kam je izginil človek?

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 26. april ― Razstava Lokacija: Razstavni prostor   Vanda Perić je diplomirala na Tekstilno-tehnološki fakulteti v Zagrebu, smer modni oblikovalec. V zadnjih letih se večinoma posveča slikarstvu. Razstava z naslovom Kam je izginil človek? je njena tretja samostojna razstava. Razdeljena je na tri sklope, in sicer si na razstavi lahko ogledate njene slike na platnu s posebno tematiko, izdelke iz darilnega programa v tehniki »stone art« in fotografije njenih stenskih muralov. Vsa njena dela so na ogled na FB strani PrepoznajMe PokloniMe in na Instagram profilu pod imenom Wanda Tunjic – Peric. Razstava je na ogled do 30. maja 2021.

E-zbirka mednarodnih filmov in dokumentarcev

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 31. marec ― NOVOST: Kanopy Kanopy je platforma za pretočne videovsebine na zahtevo, ki vsebuje bogat in kakovosten nabor mednarodnih filmov in dokumentarcev. Ponuja več kot 30.000 naslovov filmov, razvrščenih v 100 različnih kategorij, med njimi v pododdelku Kanopy Kids tudi videovsebine za otroke. Člani knjižnice lahko do nje brezplačno dostopate od 1. aprila dalje. Vsak mesec imate na voljo do 10 predvajanj. Ko jih porabite, boste za nadaljnje oglede morali počakati na nov mesec, zato previdno pri izbiri. Izbrani film vam bo na voljo za ogled 72 ur, medtem ko si epizode serije lahko ogledate v roku enega meseca. V Kanopy vstopite preko povezave https://miranjarc.kanopy.com/.

Spet dostop do knjižnih polic

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 16. marec ― Od 8. marca 2021 lahko obiskovalci ob doslednem upoštevanju zaščitnih ukrepov spet vstopite v knjižnico in samostojno pregledujete gradivo na knjižnih policah. Od 8. marca 2021 lahko obiskovalci ob doslednem upoštevanju zaščitnih ukrepov spet vstopite v knjižnico in samostojno pregledujete gradivo na knjižnih policah. Hkrati se v knjižnici lahko nahaja do 30 oseb, še vedno pa imate možnost z minimalnim stikom prevzeti naročeno gradivo pri glavnem vhodu v knjižnico. Prebivalcem osmih novomeških krajevnih skupnosti lahko naročene knjige po želji dostavijo prostovoljci Novomeške kolesarske mreže. Za učenje sta na voljo čitalnica na Oddelku za odrasle in Velika čitalnica na Študijskem oddelku, pred uporabo pa se je potrebno zglasiti pri izposojevalnem pultu, kjer dobite nadaljnja navodila. Možna je tudi izposoja časopisov in revij, časopisna čitalnica pa zaenkrat ostaja zaprta. Krajevne knjižnice delujejo po rednem obratovalnem času, prav tako po ustaljenem urniku vozi bibliobus.

RAZGALJANJA: »V pesmih se lažje živi.«

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 16. marec ― Razstava pesniške zbirke Brine Kren V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto v mesecu marcu pozornost namenjamo ženski ustvarjalnosti. Tako ob svetovnem dnevu poezije (21. marec) izpostavljamo sodobno poezijo mlade lokalne ustvarjalke in vabimo k ogledu razstave v mestnem jedru Novega mesta, v izložbi nekdanje čokoladnice na Rozmanovi ulici 6. Razstava se osredotoča na drugo pesniško zbirko 17-letne glasbenice in pesnice iz Vavte vasi Brine Kren, ki je svojo ustvarjalno energijo združila še z dvema mladima ustvarjalkama.   Zbirka Razgaljanja vsebuje 49 pesmi, ki so nastale v zadnjem obdobju, po izidu Brinine prve pesniške zbirke Mnogostranosti (2018) in se izmenjujejo s fotografijami fotografinje Nine Pernat. Celostno podobo zbirki je dodala grafična oblikovalka Tjaša Travižan. Gre za projekt mladih deklet, kjer je ključen prav ta soobstoj besede in fotografije. Slednje so nastale ob posebnem dogodku branja pesmi v zavetju narave. Knjiga, ki jo je izdalo društvo KUD Mreža, ponuja preplet poetične občutljivosti in prozne pripovedi. Skozi prosti verz se razgali mlada senzibilna duša, ki ji je dano čutiti in videti več.   Brina Kren ni le pesnica, je predvsem odlična glasbenica, saksofonistka, ki je bila pred leti razglašena za najboljšo učenko novomeške Glasbene šole Marjana Kozine, leta 2019 pa je prejela tudi naziv Krkin talent. Danes obiskuje Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. Glasba je njena ljubezen, njej ljub izraz. Od klasike do džeza. V preteklosti je delovala v številnih sestavih, znotraj katerih se je učila načel skupinske igre, med drugim so to Pihalni orkester Krka, Saksofonski orkester SOS Junior, Big band GŠ Marjana Kozine Novo mesto ter Pet jazz polnoč. V zadnjem času je bila pogosteje del manjših zasedb, kot so Code::source (v okviru programa Mladi raziskovalci), Mango kvartet in Avrehua, s katerimi je sodelovala pri različnih projektih in festivalih, kot so Jazzinty, AS festival Bled, Re_humanizacija, Jazz Cerkno in Abeceda, ki pot

Retorične iskre spletnega nastopanja s Carmen L. Oven

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 11. marec ― Spremljajte niz 10 kratkih videov in izvedeli boste, na kaj vse je potrebno biti pozoren pri spletnem nastopanju. Videe bomo objavljali vsak petek na naši FB strani. Ne veste, kakšna je razlika med običajnim in spletnim nastopanjem? Kako se pripraviti na spletno nastopanje? Kako se otresti treme in držati očesni stik z gledalci? Le malokdo se v zadnjem času na nek način ne srečuje s spletnim nastopanjem. Šolanje na daljavo, videokonference in spletni sestanki, spletne prireditve in priprava raznih videoposnetkov. Vse to je čez noč postalo naša realnost in naenkrat smo postavljeni pred drugo stran kamere, kot smo bili vajeni doslej. Carmen L. Oven je voditeljica dogodkov, povezovalka prireditev, trenerka javnega nastopanja in samokomunikacije ter zvočna opisovalka filmov. Že prej, še posebej pa v zadnjem času, je del njenega profesionalnega vsakdana postalo tudi nastopanje pred spletnimi občinstvi. Svoje izkušnje in znanje bo vsak petek delila v sklopu desetih video posnetkov z naslovom Retorične iskre spletnega nastopanja, v katerih se sistematično loteva posamezne teme, povezane s spletnim nastopanjem. Vse skupaj pa sestavljajo mozaik sproščenega, jasnega, odločnega in učinkovitega spletnega nastopa.   va_t-saJDus   Wpe7_kCy3HY  

Ilka Vašte

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 9. marec ― Vabljeni k ogledu razstave o pisateljici zgodovinskih in biografskih romanov Ilki Vašte, ki smo jo pripravili ob 130. obletnici pisateljičinega rojstva v izložbi trgovine L'Occitane na Glavnem trgu v Novem mestu. Vabljeni k ogledu razstave o pisateljici zgodovinskih in biografskih romanov Ilki Vašte, ki smo jo v prazni izložbi v mestnem središču pripravili ob 130. obletnici pisateljičinega rojstva. Na njej predstavljamo del raznolikega gradiva iz njene zapuščine, ki jo hrani naša knjižnica.   Življenje Ilke Vašte je bilo zaznamovano z literarnim ustvarjanjem več kot pol stoletja. Z desetimi obsežnimi besedili se je uvrstila med najznačilnejše pisce zgodovinskih povesti in biografskih romanov pri nas. Njena literarna zapuščina se danes nahaja v Posebnih zbirkah Boga Komelja v novomeški knjižnici. Poleg knjižnih izdaj zapuščina obsega številne rokopise njenih del, korespondenco, slikovno gradivo s fotografijami in knjižnimi ilustracijami ter nekaj pohištva in osebnih predmetov. Svoje lastno življenje je Vaštetova opisala v delu z naslovom Podobe iz mojega življenja, kjer je med drugim razkrila korenine svojega porekla in opisala spomine na rodno Novo mesto, od koder izhaja rod njene matere. Čeprav je v njeni zapuščini ostalo še nekaj neobjavljenih del, je z objavo lastne biografije leta 1964 zaključila svoj pisateljski opus. Razstavo je pripravila Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ob 130. obletnici pisateljičinega rojstva v izložbi trgovine L'Occitane na Glavnem trgu v Novem mestu.
Dan knjižnice Mirana Jarca Novo mesto

Dan knjižnice Mirana Jarca Novo mesto

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 25. februar ― Za vas smo na dan naše knjižnice pripravili vrsto dogodkov. Vabljeni, da se nam pridružite. BREZPLAČNI VPIS V KNJIŽNICO Še niste član naše knjižnice?V ponedeljek, 1. marca, podarjamo brezplačni prvi vpis v knjižnico. Vpišite se preko spleta ali obiščite vam najbližjo enoto naše knjižnice.   15.00 – Virtualni sprehod po knjižnici igralca Janeza Cesarja   Bi radi izvedeli več o žlahtnem komedijantu, dolenjskem rojaku, igralcu SNG Drame in Prešernovem nagrajencu Janezu Cesarju? Pojdite z nami na kratek virtualni ogled njegove spominske sobe in osebne knjižnice, ki je skupaj z ostalo njegovo zapuščino v novomeški knjižnici na sodoben način na voljo tako uporabnikom kot tudi obiskovalcem kulturnih znamenitosti Novega mesta in Dolenjske. Dobimo se na FB strani Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.   17.00 – Spletna predstavitev knjige Feri Lainšček: Kurji pastir Prejemnik številnih književnih nagrad in Prešernov nagrajenec Feri Lainšček z romanom Kurji pastir odstira dolgo potlačene spomine in doživeto piše o dogodkih iz zgodnjega otroštva. Z njim se bo pogovarjala Carmen L. Oven. Vabljeni, da si dogodek ogledate v živo na YouTube kanalu Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.   19.00 – Svetlobna projekcija na pročelju knjižnice Novomeška knjižnica med preteklostjo in prihodnostjo Mapirana svetlobna video projekcija, ki jo je zasnoval Tomaž Grdin, orisuje pomembnejše mejnike razvoja objekta novomeške knjižnice skozi čas. Na ogled bo od 19. ure na pročelju knjižnice pri vhodu na Oddelek za mladino.    

Dan knjižnice - brezplačni vpis

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 25. februar ― Še niste član naše knjižnice? Ob dnevu Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto vam podarjamo brezplačni prvi vpis v vse svoje enote. BREZPLAČNI VPIS V KNJIŽNICO Še niste član naše knjižnice?V ponedeljek, 1. marca, podarjamo brezplačni prvi vpis v knjižnico. Vpišite se preko spleta ali obiščite vam najbližjo enoto naše knjižnice.  

Infodan

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 5. februar ― Društvo novomeških študentov v petek, 26. 2., od 16. do 18. ure vabi na že tradicionalni Infodan. Društvo novomeških študentov v petek, 26. 2., od 16. do 18. ure vabi na že tradicionalni Infodan, namenjen vsem dijakom tretjih in četrtih letnikov, ki še niso povsem odločeni, kateri študij bi izbrali.  Ne gre za klasični informativni dan, temveč za sproščeno predstavitev in pogovor s študenti, ki bodo z veseljem podelili svoje izkušnje s študijem in vam na ta način pomagali pri odločitvi. Več o samem poteku si lahko preberete na Facebook dogodku, prijava na dogodek pa je mogoča preko te povezave.

Oglejte si predavanje dr. Željka Ćurića Kriza se konča v glavi

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 28. januar ― Na YouTube kanalu novomeške knjižnice je na povabilo splošnih knjižnic Dolenjske, Bele krajine in Posavja dr. Željko Ćurić spregovoril o kriznih obdobjih in odzivih nanje. Na YouTube kanalu novomeške knjižnice je na povabilo splošnih knjižnic Dolenjske, Bele krajine in Posavja dr. Željko Ćurić spregovoril o kriznih obdobjih in odzivih nanje. Pri tem je poudaril, da univerzalna kriza ne obstaja. Kriza ni odvisna od samega poteka dogodkov, temveč načina, kako posamezniki te dogodke doživljajo in se nanje odzivajo. Krize s sabo vedno prinašajo določene spremembe, ki so lahko pozitivne ali negativne, vsekakor pa so spremembe »dodana vrednost«, zaradi katerih je kriza sploh smiselna. Ne glede na to, za kakšne vrste krizo gre, je potek doživljanja krize zelo dobro preučen in poteka po določenih fazah. Od faze šoka, do zanikanja realnosti, frustracije, obupa in žalovanja, pa do faz, ko se začnemo iz krize pobirati in se iz nje nečesa novega naučimo, do faze finalizacije, ko se kriza konča. Bližnjic ni, tudi strokovnjaki morajo skozi vse faze. »Morda je meni nekoliko lažje, ker se občasno zavem, da je to, kar doživljam, normalen odziv na to, kar se dogaja z mano.« Je pa od posameznikov odvisno, koliko časa bo posamezna faza trajala. Pri tem izkušnje niti ne igrajo pomembne vloge. »Pri doživljanju kriznih dogodkov ne gre toliko za debelo kožo, temveč bolj, da smo vsi krvavi pod kožo«, je še dodal. Dokler kriza poteka po pričakovani krizni krivulji, ni razlogov za skrb, skrbi pa ga, ko pride do zastoja in oseba obtiči v eni izmed faz poteka krize. In kako preprečimo zastoje pri sebi ali drugih? Priporočamo ogled predavanja, ki je v celoti na ogled na YouTube kanalu novomeške knjižnice oz. s klikom na povezavo. Vsekakor pomaga zavedanje, da je »kaos trenutni red, ki ga ne razumem. Trenutno je situacija s koronavirusom kaotična, ker o njem zelo malo vemo. Ko bomo vedeli več, bo tudi situacija bolj obvladljiva. To, kar trenutno doživljamo, bo bodisi sestavni del
Literarni in likovni natečaj ob obletnici ustanovitve OF

Literarni in likovni natečaj ob obletnici ustanovitve OF

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 25. januar ― literarni in likovni natečaj na temo Veš, poet, svoj dolg: s partizansko pesmijo v boju za svobodo, jezik, kulturo … Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto je ob 80. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte razpisalo literarni in likovni natečaj na temo Veš, poet, svoj dolg: s partizansko pesmijo v boju za svobodo, jezik, kulturo … Rok za oddajo prispevkov je 26. marca 2021. Več o natečaju si lahko preberete na FB Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto. Fotografija: Dolenjski List (I.V)    
Spletno stičišče knjižnic Dolenjske, Bele krajine in Posavja

Spletno stičišče knjižnic Dolenjske, Bele krajine in Posavja

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 6. januar ― vabljeni v spletno stičišče knjižnic Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Z vsakim dnem boste tu boste našli nove bralne smerokaze, zgodbe in pravljice, predavanja in pogovore. Dragi uporabniki, vabljeni v spletno stičišče knjižnic Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Z vsakim dnem boste tu boste našli nove bralne smerokaze, zgodbe in pravljice, predavanja in pogovore. Oglejte si našo Facebook stran 

Marijan Dović: Podbevškova pesniška šola, Trije labodje in zaton »bombaša«

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 21. december 2020 ― Esej ob stoletnici nastanka gibanja novomeške pomladi Vabljeni k poslušanju eseja Marijana Dovića ob stoletnici nastanka gibanja novomeške pomladi Podbevškova pesniška šola, Trije labodje in zaton »bombaša« Prispevek lahko slišite v oddaji Esej na radiu. Ob izteku novomeškega pomladnega leta lepo vabljeni k poslušanju prispevka literarnega zgodovinarja, raziskovalca, teoretika, urednika in glasbenika Marijana Dovića o Podbevšku, novomeški pomladi in reviji Trije labodje. Besedilo z naslovom Podbevškova pesniška šola, Trije labodje in zaton »bombaša« sta brala napovedovalca Lidija Hartman in Ivan Lotrič. Oddajo bogatijo odlomki iz Andanteja za violino in klavir Marija Kogoja v izvedbi violinista Črtomirja Šiškoviča in pianista Emanueleja Arciulija.  
še novic