Svitov mesec v Knjižnici Mirana Jarca

Svitov mesec v Knjižnici Mirana Jarca

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 5. marec ― Skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje bomo obeležili deseto obletnico programa Svit z razstavo v ZDRAVstvenem KOTičku knjižnice. Lokacija: ZDRAVstveni KOTiček Skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje bomo obeležili deseto obletnico programa Svit z razstavo v ZDRAVstvenem KOTičku knjižnice. Obiskovalci se boste lahko seznanili s promocijskim materialom in vsemi ostalimi koristnimi informacijami v povezavi s preventivnim programom Svit, ki rešuje življenja. O programu SVIT: Rak na debelem črevesu in danki je v Sloveniji velik zdravstveni problem; je drugi najpogostejši rak, katerega število se vsako leto povečuje. Zaradi poznega odkrivanja omenjenega raka je umrljivost še vedno velika, zdravljenje je za bolnike naporno in manj uspešno. Pred 10 leti se je v Sloveniji vzpostavil Svit, program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. S programom Svit lahko veliko rakov na debelem črevesu in danki preprečimo, ker odkrivamo in odstranjujemo polipe, ki so predstopnje raka. Veliko se jih s programom odkrije tako zgodaj, da je zdravljenje manj obremenjujoče in predvsem veliko uspešnejše. V brezplačni program Svit so vabljeni vsi prebivalci Slovenije, stari med 50 in 74 let, vsaki dve leti. Pomembno je, da se vabljeni odzovejo vsakič, ko ga prejmejo, saj en negativen izvid ne pomeni, da nikoli ne bodo zboleli za to vrsto raka.

Dan Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 26. februar ― Praznik Knjižnice Mirana Jarca 1. marec je dan, ko praznuje novomeška Knjižnica Mirana Jarca. 1. marca 1946 je bila namreč pravno formalno ustanovljena Študijska knjižnica v Novem mestu kot ena od desetih pokrajinskih študijskih knjižnic v Sloveniji. Njene korenine sicer segajo še mnogo dlje v preteklost, v davno leto 1865, ki ga, z ustanovitvijo Narodne čitalnice, štejemo za začetek javnega knjižničarstva v Novem mestu. Današnja Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto nadaljuje bogato tradicijo predhodnice, jo nadgrajuje in prilagaja potrebam lokalnega okolja v sodobnem času.PROGRAM: Dan Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, 1. marec 2019   Dan brez zamudnineZamudniki, ne spreglejte! Ob dnevu Knjižnice Mirana Jarca vabimo k obisku knjižnice vse, ki zamujate z vračilom knjig. Vsem, ki jih boste vrnili pri izposojevalnem pultu izključno na ta dan v času odprtosti knjižnic(e), bomo odpisali dolg tako v novomeški osrednji območni knjižnici kot v njenih krajevnih enotah. Ugodnost ne velja za dolgove, ki so že zabeleženi, dolgove, nastale pri podaljšanju gradiva in pri gradivu, vrnjenem v nabiralnik za vračanje gradiva.Petek, 1. marec 2019Delavnica7 razlogov zakaj …Ko želimo nekomu povedati, s čim nas osrečuje, s čim nam polepša dneve … lahko to storimo z albumom kratkih sporočil: zakaj je knjiga moja najboljša prijateljica, zakaj hočem na morje s tabo, zakaj v knjižnico, zakaj si moj najljubši kuža, zakaj te imam rada, zakaj … ? Pridružite se nam na ustvarjalni delavnici za vse generacije.Petek, 1. marec 2019, od 9. do 13. ure, PreddverjeVoden ogledKnjižnica igralca Janeza Cesarja Oglejte si spominsko sobo žlahtnega komedijanta, dolenjskega rojaka, igralca SNG Drame in Prešernovega nagrajenca Janeza Cesarja (1896-1965), ki sta mu bili v zibko položeni dve veliki ljubezni: do odrskih desk in do knjige. Njegova bogata knjižnica šteje približno sedem tisoč knjig. Skupaj z ostalo njegovo zapuščino je na sodoben način in v prenovljeni podobi na voljo tako uporabnikom kot tudi

Knjižnica na Noči nakupov

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 18. december 2018 ― V sklopu dogajanja prve Noči nakupov na prenovljenem novomeškem Glavnem trgu 21. decembra bo sodelovala tudi Knjižnica Mirana Jarca. Lokacija: Glavni trg Ob 40. jubileju novomeške potujoče knjižnice bo na Glavnem trgu na ogled bibliobus novomeške knjižnice, pred njim pa se bodo odvijale ustvarjalne delavnice, na katerih bomo izdelovali lesene in papirnate bibliobuse. Med 18. in 19. uro nas bo obiskal vedno nasmejani Nodi in razveseljeval otroke z baloni. Vabljeni!

Kaj pa slepi in slabovidni?

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 23. oktober 2018 ― Aktivnosti ob mednarodnem dnevu bele palice Ob mednarodnem dnevu bele palice, za katerega je bil leta 1970 razglašen 15. oktober, je v novomeški Knjižnici Mirana Jarca potekalo več aktivnosti. Delavnice za otroke Zmoremo – čez ovire do oviranih V dopoldanskem času smo predšolske otroke in učence prve triade povabili na izkustveno delavnico, ki jo je vodil bibliotekar Andrej Jalen iz Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica. S pomočjo različnih didaktičnih pripomočkov je prikazal, kako se počutijo slepi in slabovidni, s kakšnimi ovirami se srečujejo v vsakdanjem življenju in kako jih premagujejo. Hkrati so se otroci na simpatičen način učili veščin ravnanja in komunikacije z njimi. Spoznali so tudi napravo Feelif, s pomočjo katere lahko slepi in slabovidni berejo, poslušajo in ustvarjajo vsebine, začutijo različne oblike, se naučijo brajice ali se preprosto zabavajo z igranjem iger. 70 let Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto V Sloveniji deluje devet medobčinskih društev slepih in slabovidnih, ki so povezana v Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije. Med njimi je tudi Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih iz Novega mesta, ki je pričelo z delovanjem leta 1948 in vključuje člane iz 19 občin Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Najpomembnejša cilja društva sta pomoč slepim in slabovidnim pri vključevanju v družbo in usposabljanje za premagovanje gibalnih in komunikacijskih ovir, ki jih imajo slepe in slabovidne osebe zaradi izgube oziroma okvare vida. Poleg tega z različnimi dogodki ozaveščajo širšo javnost o njihovi prisotnosti in specifičnih potrebah. Povezujejo in sodelujejo se tudi z ostalimi organizacijami v lokalnem okolju, med drugim tudi z novomeško knjižnico. Pod mentorstvom Irene Muc enkrat mesečno izmenjujejo razmišljanja o »prebranih« (zvočnih) knjigah, v atriju knjižnice pa so obeležili tudi 70. obletnico delovanja društva. Ob častitljivem jubileju so jim čestitali tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedo

Nefiks karierne aktivnosti

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 10. september 2018 ― Brezplačno usposabljanje za karierne svetovalce Zavod Nefiks vabi mlade iz cele Slovenije na brezplačna usposabljanje za karierne svetovalce od 12. 9. do 13. 10. 2018. Izobraževanja bodo organizirana v različnih krajih po Sloveniji, točne lokacije pa bodo prilagojene interesu prijavljenih.   - NOVO MESTO in ostali bližnji kraji (21.september; od 14.00-16.00)   Namen usposabljanja je izobraziti mlade o bistvu neformalnega učenja, o mladinskem delu, vodenju skupine, o pripravi in izvedbi kariernih delavnic ter osnovah kariernega svetovanja.   Po usposabljanju se nam lahko pridružite kot vodja kariernega ali jezikovnega kluba in si pridobite nove kompetence, ki vam bodo kasneje pomagale pri iskanju službe.   Za sodelovanje se je potrebno predhodno prijaviti tukaj.  Za več informacij o samem dogodku se lahko obrnete na Natašo Progar: natasa.progar@nefiks.si. 
Beremo skupaj

Beremo skupaj

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 8. september 2018 ― Nacionalni mesec skupnega branja V Sloveniji številne ustanove s področja bralne kulture in razvoja bralne pismenosti že desetletja pripravljamo različne programe in dejavnosti za otroke in mladino, za družine, za vse generacije. S prvim Nacionalnim mesecem skupnega branja bomo predstavili skupno delovanje, ki bo prispevalo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni ter omogočilo celovitejšo nacionalno skrb za to pomembno področje. Z NMSB se vključujemo tudi v gradnjo nacionalne mreže, ki se na podlagi predloga Nacionalne strategije za razvoj bralne pismenosti vzpostavlja že v letu 2018. Dolgoročni cilj nacionalne mreže je dvig bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev v Sloveniji, v slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu. Prvi NMSB bo trajal od 8. 9. 2018, mednarodnega dne pismenosti, do 8. 10. 2018, zaključka Tedna otroka®. Vabimo tudi vas, da berete skupaj z nami!

Bili so na morju ...

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 26. julij 2018 ― razstava starih razglednic z morskimi motivi iz Posebnih zbirk Boga Komelja Lokacija: vhod knjižnice V času poletnih počitnic in oddiha je v avli Študijskega oddelka na ogled izbor iz obsežne knjižnične zbirke starih razglednic krajev ob Jadranskem morju, ki jih Slovenci zlasti poleti obiskujemo že od nekdaj. Razglednice prikazujejo čudovite obmorske kraje in dopustovanje skozi čas. Druga stran nostalgičnih morskih motivov od konca 19. stoletja pa vse do osemdesetih let 20. stoletja pa nam razkriva tudi kakšnega znanega prejemnika ali pošiljatelja in predvsem zanimivo vsebino, ki ni bila vedno samo pozdrav z dopusta, ampak so bila to tudi kratka sporočila in obvestila iz vsakdanjega življenja. Vse tako kot danes, le da imamo sedaj za to sms sporočila … Pa vendarle je, vsaj še za nekatere, veselje ob prejemu stare dobre razglednice »iz morja« mnogo večje.   Vabljeni k ogledu razstave, v želji, da tudi vi napišete in pošljete kakšno razglednico, morda se nekoč znajde v zbirkah redkih in dragocenih razglednic 21. stoletja.

Hop v zgodbo

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 28. junij 2018 ― Na Oddelku za mladino Knjižnice Mirana Jarca smo vam zopet pripravili poletna knjižna presenečenja, počitniško akcijo – Hop v zgodbo. Na Oddelku za mladino Knjižnice Mirana Jarca smo vam zopetpripravili poletna knjižna presenečenja, počitniško akcijo –Hop v zgodbo. Gre za paket petih knjig različnih žanrov po našem izboru, ki smo jihrazdelili v tri starostne stopnje. Izbirate lahko med knjigami zastarostno obdobje med sedmim in devetim, desetim in dvanajstim termed trinajstim in petnajstim letom. Knjige, ki smo jih pripravili za otroke od desetega do petnajstega leta, smo razdelili oz. prilagodili tako okusom deklet kot tudi fantov. Paketi presenečenja vas čakajo na Oddelku za mladino od 11. junijapa vse do konca počitnic, zato vabljeni, da nas obiščete.

Poletni pustolovci

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 12. junij 2018 ― »SKRINJA PUSTOLOVŠČIN« Zopet te vabimo, da z nami preživiš 13 tednov pustolovščin. Kako postaneš pustolovec? Če si star med 7 in 15 let, obišči Oddelek za mladino Knjižnice Mirana Jarca ali enote krajevnih knjižnic in poišči »SKRINJO PUSTOLOVŠČIN«. Izberi tri knjige, ki so ti všeč in ustrezajo tvoji starosti.  Ob izposoji povej, da želiš sodelovati pri pustolovščini. Prejel boš obrazec, kamor boš napisal vtise o knjigi, narisal junaka ali prizor, strip, skratka vse, kar ti pade na pamet.   Kaj moraš storiti in do kdaj? • prebrati 3 knjige po izboru knjižničark in zapisati vtise ter rešiti KVIZ, ki ga dobiš v knjižnici • od 04. 06. do 31. 08. 2018   Kakšen je zaklad? • Počitnice, preživete ob pustolovščinah • Zaključna prireditev: 7. 9. 2018 ob 17.00 s super gostom – voditeljem Malih sivih celic Nikom Škrlecem. Prireditev bo potekala v Parku Rastoča knjiga (zelenica ob knjižnici) • Nagradi žreb: Če boš imel srečo pri nagradnem žrebu, lahko prejmeš knjižno nagrado ali glavno nagrado – TABLIČNI RAČUNALNIK

Teden kultur

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 12. junij 2018 ― Festival medkulturnih umetniških in kulinaričnih užitkov Festival Teden kultur pripravljajo v Sloveniji živeči predstavniki različnih kultur, ki na različne načine ohranjajo izročilo svojih domovin – od Afrike, Balkana do Kitajske in še dlje. Glasba, ples, stand-up komedija, kino na prostem, živahne delavnice, ulični nastopi, izposoja živih knjig, stojnice … Za otroke pa Mini Teden kultur, ki prinaša lutkovne predstave, igre z vsega sveta, delavnice izdelave in igranja instrumentov, osvajanje plesnih korakov, spoznavanje jezikov in pisav, poslikava obraza … Mestne restavracije v času festivala strežejo jedi iz držav, od koder prihajajo umetniki, ki ustvarjajo program. Festival vsako leto privabi okoli tisoč obiskovalcev. Najbolj jih navdušuje, da se lahko družijo z nastopajočimi in iz prve roke izvedo številne zanimivosti o njihovih kulturah.   Pridite! Organizator Tedna kultur: DRPD Novo mesto Več: https://tedenkultur.com/

Poletni delovni čas

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 4. junij 2018 ― Odprtost knjižnice poleti V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto v času poletnih počitnic nudimo naše storitve s spremenjenim delovnim časom.Od 25. junija do 26. avgusta vas od ponedeljka do torka pričakujemo med 11. in 19. uro, ter sredo, četrtek in petek med 8. in 16. uro. Ob sobotah je knjižnica zaprta. Spremenjen je tudi delavnik krajevnih knjižnic, ki je dostopen na naši spletni strani: www.nm.sik.si/si/knjiznica/urnik/Bibliobus v času poletnega delovnega časa ne vozi. Kolektiv Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto
še novic