Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

SLOGI, 1. april ― Katalogu kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino na platformi Zlata paličica smo dodali nove predstave:   Peter Iljič Čajkovski: Trnuljčica (SNG Opera in balet Ljubljana)   Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj, Tadeja Pungerčar: Nebo nad menoj (Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, Univerza v Ljubljani, Center urbane kulture Kino Šiška)     Spletna platforma Zlata […] The post Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica appeared first on SLOGI.

Nagrade DGKTS 2020 – prof. dr. Ladu Kralju za življenjsko delo

SLOGI, 30. marec ― Čestitamo nagrajencema Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS): literarnemu in gledališkemu teoretiku, univerzitetnemu profesorju, dramaturgu, uredniku in prevajalcu prof. dr. Ladu Kralju za nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo in Roku Vevarju, publicistu, kritiku, zgodovinarju in arhivarju za priznanje Vladimirja Kralja za kritiške in teatrološke dosežke za obdobje 2018 in 2019.   Nagrada Vladimirja […] The post Nagrade DGKTS 2020 – prof. dr. Ladu Kralju za življenjsko delo appeared first on SLOGI.
Nagrade ZDUS 2020 – odličje tudi Alešu Janu

Nagrade ZDUS 2020 – odličje tudi Alešu Janu

SLOGI, 27. marec ― Čestitamo lavreatom Združenja dramskih umetnikov Slovenije 2020: režiserju Tomiju Janežiču za odličje »Marko Slodnjak« za dveletno obdobje, režiserju Alešu Janu za odličje »Polde Bibič« za življenjsko delo, igralki Marijani Becelj za odličje »Marija Vera« za življenjsko delo, igralcema Lizi Marijini in Blažu Setnikarju za nagrado »Duša Počkaj« za dveletno obdobje.   Z Alešem Janom smo […] The post Nagrade ZDUS 2020 – odličje tudi Alešu Janu appeared first on SLOGI.

Svetovni dan gledališča 2020

SLOGI, 26. marec ― Pobudo za razglasitev svetovnega dneva gledališča, ki ga obeležujemo 27. marca, je leta 1961 podal Mednarodni gledališki inštitut (ITI). Na svetovni dan gledališča obkroži svet mednarodna poslanica, ki jo v ta namen na povabilo ITI spiše izbrana gledališka ustvarjalka ali ustvarjalec. Prva poslanica je bila v svet poslana leta 1962, njen avtor je bil Jean […] The post Svetovni dan gledališča 2020 appeared first on SLOGI.

In memoriam – Janez Bermež (1935 – 2020)

SLOGI, 24. marec ― V 85. letu starosti je umrl igralec Janez Bermež, prejemnik Borštnikovega prstana 1998. Janez Bermež se je rodil 18. avgusta 1935 na Vrhniki. Študiral je na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani v letniku Mire Danilove. Študij je absolviral z vlogo Andreja v Brnčičevi igri Med štirimi stenami leta 1962. Takoj po študiju se je […] The post In memoriam – Janez Bermež (1935 – 2020) appeared first on SLOGI.
Svetovni dan lutk 2020

Svetovni dan lutk 2020

SLOGI, 21. marec ― Od leta 2003 na pobudo svetovnega združenja lutkarjev UNIMA 21. marca obeležujemo svetovni dan lutk. Letošnje mednarodne poslanice prihajajo iz Amerike, slovensko je napisala Nika Bezeljak.   Martina Maurič Lazar, predsednica UNIME Slovenija, je ob letošnjem obeležju zapisala: “Letošnji prvi pomladni dan, dan lutk in poezije poteka za zaprtmi vrati naših domov. Seveda bi ga […] The post Svetovni dan lutk 2020 appeared first on SLOGI.

V SLOGI na spletu #ostanimodoma

SLOGI, 17. marec ― V dneh, ko vrata kulturnih ustanov ostajajo zaprta in kulturo uživamo preko naših elektronskih naprav, lepo vabljeni da vstopite v virtualno ponudbo Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja.   Posamične vsebine SLOGI Vam redno predstavljamo na Facebook strani – spremljajte nas na FB.   – Na virtualno vodstvo se po stalni razstavi Hoja za gledališčem. […] The post V SLOGI na spletu #ostanimodoma appeared first on SLOGI.

Svetovni dan gledališča za otroke in mlade

SLOGI, 11. marec ― Kot vsako leto obeležujemo 20. marca Svetovni dan gledališča za otroke in mlade, ki poteka pod okriljem Mednarodnega združenja gledališč za otroke in mlade ASSITEJ. Mednarodne poslanice ob svetovnem dnevu gledališča za otroke in mlade sta letos pripravila Yvette Hardie, predsednica mednarodnega združenja ASSITEJ, ter Yoshi Oida, japonski igralec, režiser in pisatelj iz Pariza. Predsednica […] The post Svetovni dan gledališča za otroke in mlade appeared first on SLOGI.

Muzej je do nadaljnjega zaprt

SLOGI, 9. marec ― V želji, da skupaj omejimo širjenje koronavirusa, je muzej od 13. marca do nadaljnjega ZAPRT. Z nami ste lahko povezani vedno in povsod – lepo Vas vabimo, da si na naše digitalne zbirke ogledate tudi na naši spletni strani, gostujemo pa tudi na osrednjem slovenskem gledališkem spletnem portalu SiGledal.org oziroma na muzejskem spletnem portalu Museums.si. […] The post Muzej je do nadaljnjega zaprt appeared first on SLOGI.

Razstava Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let

SLOGI, 8. marec ― PRESTAVLJENO. O novem terminu bomo obvestili naknadno. Razstava ob 50-letnici festivala Teden slovenske drame nas bo popeljala v bogato zgodovino festivala in njegov postopni razvoj, hkrati pa bo tudi vpogled v zgodovino Kranja, saj je bilo mesto ves čas vanj vpeto. Posebej bodo predstavljeni Grumovi nagrajenci in njihova nagrajena dramska besedila. Teden slovenske drame je […] The post Razstava Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let appeared first on SLOGI.
Predlog za uskladitev terminologije na področju gledališke pedagogike, okrogla miza

Predlog za uskladitev terminologije na področju gledališke pedagogike, okrogla miza

SLOGI, 6. marec ― PRESTAVLJENO. O novem terminu bomo obvestili naknadno. V zadnjih letih se predvsem po zaslugi slovenskih kulturnih in izobraževalnih institucij, ki povezujejo gledališče s pedagoškim procesom, pojavlja vedno večja potreba, da bi področje gledališke pedagogike bolj jasno opredelili, definirali ključna izhodišča in se posluževali enotne terminologije (obstoječa terminologija je v veliko primerih rezultat različnih prevodov, kar […] The post Predlog za uskladitev terminologije na področju gledališke pedagogike, okrogla miza appeared first on SLOGI.
Glej 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču

Glej 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču

SLOGI, 3. marec ― PRESTAVLJENO. O novem terminu bomo obvestili naknadno.   So časi, ko so domače umetnice in umetniki redno gostovali na najbolj prepoznavnih odrih nekdanje Jugoslavije, Evrope in širše za vedno minili? Kakšne so omejitve in priložnosti izmenjav, kratkotrajnih rezidenc, projektnih sodelovanj in sporadičnih predstavitev v tujini? Kakšni bodo modeli mednarodnih gostovanj v prihodnosti? In kakšna naj […] The post Glej 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču appeared first on SLOGI.
Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

SLOGI, 28. februar ― Katalogu kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino na platformi Zlata paličica smo dodali nove predstave: Irena Pivka, Brane Zorman: Potepini (Zavod Cona, Ljubljana in Lutkovno gledališče Maribor), Irena Pivka, Brane Zorman: Hodi.TI (Zavod Cona), Snovalno gledališče: Galileo (SNG Nova Gorica).   Spletna platforma Zlata paličica je referenčna baza za iskanje in prvo spoznavanje kakovostnih […] The post Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica appeared first on SLOGI.

Stalna razstava HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja v Mesecu študentske kulture

SLOGI, 27. februar ― Pridružujemo se Mesecu kulture ŠOU za študente in študentke z individualnimi ogledi stalne razstave SLOGI – Gledališkega muzeja HOJA ZA GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja. V želji, da skupaj omejimo širjenje koronavirusa, prosimo za solidarnost in da v primeru slabega počutja in obolelosti začasno prestavite obisk, obisk pa naj spremlja higiena rok in kašlja.   The post Stalna razstava HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja v Mesecu študentske kulture appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – plakat za krstno postavitev drame Voranc

Iz naših zbirk – plakat za krstno postavitev drame Voranc

SLOGI, 27. februar ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Marca 2020 predstavljamo plakat za krstno postavitev drame Voranc v režiji Mileta Koruna in izvedbi Drame SNG v Ljubljani. Dane Zajc je za besedilo leta 1979 kot prvi prejel nagrado Slavka Gruma. Plakat je oblikoval Matjaž Vipotnik. Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! Teden slovenske drame – […] The post Iz naših zbirk – plakat za krstno postavitev drame Voranc appeared first on SLOGI.
še novic