Amfiteater na #soteskaopen2021

SLOGI, 1. julij ― Lepo vabljeni na zaključek enoletnega praznovanja Glejeve petdesetletnice s predstavitvijo najnovejše publikacije, ki prinaša pregled zadnjega desetletja Glejevega delovanja in predstavitvijo nove številke revije Amfiteater, ki jo je spodbudila 50-letnica Gledališča Glej v letu 2020, ko je potekal tudi mednarodni znanstveni simpozij na temo Skupnost deluje. Na predstavitvi bodo sodelovali: urednica Glej, publikacije Maja Šorli […] The post Amfiteater na #soteskaopen2021 appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Melita Vovk osebno

Iz naših zbirk – Melita Vovk osebno

SLOGI, 1. julij ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. 22. julija 2020 je umrla vsestranska umetnica Melita Vovk. Gledališče je bilo eno od opaznih področij njenega snovanja: v letih 1956–2009 je sodelovala pri 49 dramskih uprizoritvah slovenskih poklicnih gledališč, pa tudi z ljubiteljskimi gledališči. V dramskem gledališču je delala kot scenografka in kostumografka (pri štirinajstih predstavah je […] The post Iz naših zbirk – Melita Vovk osebno appeared first on SLOGI.

Pogovor z letošnjo prejemnico Borštnikovega prstana, Jette Ostan Vejrup

SLOGI, 28. junij ― Po zaključku Festivala Borštnikovo srečanje Slovenski gledališki inštitut tudi letos vabi k ogledu pogovora, ki smo ga posneli s še eno veliko igralsko osebnostjo, prejemnico Borštnikovega prstana 2021. Z igralko Jette Ostan Vejrup smo se pogovarjali nekaj dni pred iztekom letošnje izdaje festivala, ki se je s tradicionalno podelitvijo Borštnikovih nagrad sklenila v nedeljo, 27. […] The post Pogovor z letošnjo prejemnico Borštnikovega prstana, Jette Ostan Vejrup appeared first on SLOGI.

Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 9, številka 1

SLOGI, 5. junij ― Prva letošnja številka je posvečena temi skupnosti v gledališču. Kako gledališče oblikuje skupnost? Ima na širšo družbo kak vpliv? Kako je skupnost vpisana v samo dramsko besedilo? To so le nekatera vprašanja, ki se jih lotevajo domači in tuji avtorji ob analizi primerov iz gledališke zgodovine 20. in 21. stoletja. Številko je spodbudila 50-letnica Gledališča […] The post Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 9, številka 1 appeared first on SLOGI.

Kulturni bazar 2021

SLOGI, 4. junij ― V torek, 29. junija 2021, bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal že trinajsti Kulturni bazar, nacionalno strokovno usposabljanje za strokovne delavce v vzgoji, izobraževanju in kulturi. Program največjega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje, Kulturni bazar 2021, letos vključuje več kot štirideset dogodkov: predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice, vodstva po razstavi, […] The post Kulturni bazar 2021 appeared first on SLOGI.

Poletna muzejska noč 2021 v SLOGI – Gledališkem muzeju

SLOGI, 3. junij ― Tudi letos se v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju pridružujemo akciji Poletne muzejske noči in 19. junija 2021, tradicionalno na tretjo junijsko soboto od poznega popoldneva pa do polnoči pripravljamo brezplačen program. Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja, stalna razstava 18.00-24.00 Stalna razstava slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo […] The post Poletna muzejska noč 2021 v SLOGI – Gledališkem muzeju appeared first on SLOGI.

Slovenski gledališki založniki na knjižnem sejmu Le korak do knjige

SLOGI, 3. junij ― Na knjižni sejmu 24. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, ki bo potekal med 18. in 24. junijem, med 10. in 19. uro (čez vikend do 15. ure) na Grajskem trgu smo za vas pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti. Slovenski gledališki založniki: Slovenski gledališki inštitut, Emanat, Festival Borštnkovo srečanje, […] The post Slovenski gledališki založniki na knjižnem sejmu Le korak do knjige appeared first on SLOGI.
Slovenski gledališki založniki na 4. Sejmu na zraku

Slovenski gledališki založniki na 4. Sejmu na zraku

SLOGI, 3. junij ― Priljubljeni Sejem na zraku se vrača na prizorišče zelenega vrta Društva slovenskih pisateljev, kjer bo 3 dni 50 založnikov in založnic ponujalo najboljše in najbolj sveže knjižne izdaje. S sejemskimi popusti in spremljevalnim programom, ki poteka v okviru Slovenskih dnevov knjige. Za Sejem na zraku smo tudi Slovenski gledališki založniki za vas ponovno pripravili poseben […] The post Slovenski gledališki založniki na 4. Sejmu na zraku appeared first on SLOGI.

Ob 100-letnici rojstva Lojzeta Filipiča: Filipičev pogled, slog in omika v glasu

SLOGI, 2. junij ― Dramaturg, umetniški vodja, esejist in gledališki premišljevalec Lojze Filipič (19. 6. 192121. 4. 1975) je s svojim delom pomembno zaznamoval slovensko gledališče v desetletjih po drugi svetovni vojni. Velja za utemeljitelja moderne dramaturgije in idejnega očeta Tedna slovenske drame. The post Ob 100-letnici rojstva Lojzeta Filipiča: Filipičev pogled, slog in omika v glasu appeared first on SLOGI.

Slovenski gledališki založniki na knjižnem sejmu Mesta knjige

SLOGI, 2. junij ― Knjižni festival in sejem Mesto knjige: Večjezičnost letos v Novi Gorici in okolici poteka od petka, 11. junija, do petka, 18. junija. Med 15. in 18. junijem bo program knjižnega festival Mesto knjige tradicionalno na sejmišču na Bevkovem trgu pri Ravnikarjevi maketi. Urnik knjižnega sejma na Bevkovem trgu: vsak dan med 15. in 21. uro, […] The post Slovenski gledališki založniki na knjižnem sejmu Mesta knjige appeared first on SLOGI.

Novinarska konferenca: Alja Tkačev / Igralka s svinčnikom Izbrani dnevniki (1962–1991)

SLOGI, 1. junij ― VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO Trideset let po smrti Alje Tkačev, igralke, pesnice in pedagoginje, se pred nami odpira njena intimna izpoved, ki je našla svoje mesto v knjigi Igralka s svinčnikom Izbrani dnevniki (1962–1991). Knjigo sta v sozaložništvu izdali Mladinska knjiga in Slovenski gledališki inštitut. Izbor in prepisi dnevniških zapisov iz 180 zvezkov, ki jih […] The post Novinarska konferenca: Alja Tkačev / Igralka s svinčnikom Izbrani dnevniki (1962–1991) appeared first on SLOGI.
Vlastja Simončič, ob 110. obletnici rojstva

Vlastja Simončič, ob 110. obletnici rojstva

SLOGI, 1. junij 11. junija 1911 se je v Gorici rodil Vladimir Simončič, ki velja za enega izmed začetnikov slovenske reportažne, gledališke, medicinske in eksperimentalne fotografije. Ob 110. obletnici rojstva smo Muzej novejše zgodovine Slovenije, Slovenski gledališki inštitut in Inštitut za zgodovino medicine Univerze v Ljubljani, Medicinska fakulteta, skupaj pripravili Vlastja Simončič, ob 110. obletnici rojstva – spletni […] The post Vlastja Simončič, ob 110. obletnici rojstva appeared first on SLOGI.

knjiga = dogodek

SLOGI, 1. junij ― Ponovno bomo skupaj nastopili glavni založniki s področja gledališča: Knjižnica Mestnega gledališča ljubljanskega, Slovenski gledališki inštitut, Zavod Emanat in Zavod Maska, tokrat s predstavitvijo knjižnih novitet, knjigami po znižanih cenah in s CIP-om na koncert. Mreža Slovenski gledališki založniki je bila vzpostavljena z namenom, da poveže slovenske založnike, ki izdajajo strokovno literaturo s področja uprizoritvenih […] The post knjiga = dogodek appeared first on SLOGI.

Alja Tkačev, Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991)

SLOGI, 1. junij ― Trideset let po smrti Alje Tkačev (1934 ̶ 1991), igralke, pesnice in pedagoginje, je v sozaložništvu založbe Mladinska knjiga in Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) izšla knjiga Igralka s svinčnikom Izbrani dnevniki (1962–1991). Izbor in prepise iz dnevnikov so opravili strokovni sodelavci SLOGI in sodelavci založbe Mladinska knjiga: Mihael Glavan, Ksenija Kaučič, Staša Mihelčič, Nela Malečkar […] The post Alja Tkačev, Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991) appeared first on SLOGI.
Šentjakobsko gledališče praznuje

Šentjakobsko gledališče praznuje

SLOGI, 1. junij ― Ob stoletnici gledališča bodo v sodelovanju z ZRC SAZU pripravili simpozij in izdali zbornik, na prenovljenem odru pa v sredo (9. 6.) napovedujejo slavnostno premiero Strindbergovega Pelikana. 9. junija 1921 je bila prav ta igra znamenitega švedskega dramatika uprizorjena kot otvoritvena predstava novoustanovljenega Šentjakobskega gledališča. Ustvarjalci tokratne uprizoritve – pod režijskim vodstvom Mareta Bulca – […] The post Šentjakobsko gledališče praznuje appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Lojze Filipič (1921–1975), dramaturg, umetniški vodja, esejist in gledališki premišljevalec

Iz naših zbirk – Lojze Filipič (1921–1975), dramaturg, umetniški vodja, esejist in gledališki premišljevalec

SLOGI, 1. junij ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Junija 2021 mineva 100 let od rojstva Lojzeta Filipiča, ki velja za utemeljitelja moderne dramaturgije v slovenskem gledališču po drugi svetovni vojni. Po študiju dramaturgije na ljubljanski Akademiji za igralsko umetnost s svojim delom zaznamuje delovanje treh gledališč: novoustanovljenega celjskega gledališča, ljubljanske Drame in Mestnega gledališča ljubljanskega. Filipič […] The post Iz naših zbirk – Lojze Filipič (1921–1975), dramaturg, umetniški vodja, esejist in gledališki premišljevalec appeared first on SLOGI.
še novic