Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade, strokovno izobraževanje

SLOGI, 30. avgust ― Vzgojiteljem, učiteljem ter mentorjem gledaliških skupin velikokrat primanjkuje idej in znanj, kaj in na kakšen način bi lahko z otroki in mladino uprizorili. Kadar posegajo po ne-dramskih besedilih, so v večini negotovi pri adaptaciji in dramatizaciji. V ta namen bodo udeleženci usposabljanja pridobili potrebna teoretska in praktična izhodišča za svoje ustvarjalno in uprizoritveno delo, seznanili […] The post Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade, strokovno izobraževanje appeared first on SLOGI.

Mlado gledališče 2020, strokovno izobraževanje

SLOGI, 30. avgust ― Tudi letos bo v okviru osrednjega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje v SNG Maribor med 12. in 14. oktobrom 2020 potekalo strokovno izobraževanje Mlado gledališče. Izobraževanje je namenjeno učiteljem osnovnih in srednjih šol ter gledališkim ustvarjalcem, umetnikom in drugim strokovnim delavcem v kulturnih ustanov. Usposabljanje oblikuje platformo za križanje stališč, potreb in vprašanj na preseku kakovostne […] The post Mlado gledališče 2020, strokovno izobraževanje appeared first on SLOGI.
Tovariški abonma

Tovariški abonma

SLOGI, 29. avgust ― V tem šolskem letu bo na šestih neodvisnih odrih (Stara mestna elektrarna, Gledališče Glej, Vodnikova domačija Šiška, Center kulture Španski borci, Mini teater, Plesni Teater Ljubljana) in v SLOGI – Gledališkem muzeju potekal Tovariški abonma, namenjen pedagoškim delavcem. Vključeval bo 12 gledališko-plesno-performersko obarvanih predstav (po 2 iz ponudbe vsakega izmed neodvisnih odrov), aktiven kreativen obisk […] The post Tovariški abonma appeared first on SLOGI.
Javni vodstvi po razstavi Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let

Javni vodstvi po razstavi Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let

SLOGI, 29. avgust ― V gradu Khislstein v Kranju je do konca septembra na ogled razstava Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let. Razstava ob 50-letnici festivala Teden slovenske drame nas popelje v bogato zgodovino festivala in njegov postopni razvoj, hkrati pa tudi nudi vpogled v zgodovino Kranja, saj je bilo mesto […] The post Javni vodstvi po razstavi Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let appeared first on SLOGI.

Slovenski gledališki založniki in mednarodna konferenca Maska 100 let: Prekarnost ali samoupravljanje?

SLOGI, 28. avgust ― V času mednarodne konference Maska 100 let: Prekarnost ali samoupravljanje?, ki bo potekala v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana, bodo 10. in 11. septembra med 10. in 18. uro na voljo knjige slovenskih gledaliških založnikov po posebnih cenah. Slovenski gledališki založniki: Slovenski gledališki inštitut, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica MGL in Zavod Maska se […] The post Slovenski gledališki založniki in mednarodna konferenca Maska 100 let: Prekarnost ali samoupravljanje? appeared first on SLOGI.
Ob stoletnici izida prve številke revije Maska

Ob stoletnici izida prve številke revije Maska

SLOGI, 8. avgust ― Časopis Maska, podnaslovljen »gledališka revija«, je začel izhajati jeseni 1920. Naš prvi gledališki časopis je izdajal ljubljanski pododbor Udruženja gledaliških igralcev SHS. Nastanek revije je tesno povezan z ustanovitvijo nove stanovske organizacije. Slabe tri mesece pred začetkom izhajanja Maske so se slovenski igralci udeležili prvega kongresa jugoslovanskih igralcev v Zagrebu (6. – 8. julija). V […] The post Ob stoletnici izida prve številke revije Maska appeared first on SLOGI.
Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2020 v SLOGI – Gledališkem muzeju

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2020 v SLOGI – Gledališkem muzeju

SLOGI, 7. avgust ― Ponovno se pridružujemo vseevropski akciji Dnevi evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine. Letošnja tema je Spoznaj? Varuj! Ohrani. Vstop prost!   sreda, 30. september ob 9. uri Doživetje Škofjeloškega pasijona, delavnica za OŠ 3 in SŠ V letu 2021 bo v velikonočnem času na ulicah Škofje Loke po šestih letih ponovno zaživel Škofjeloški pasijon, […] The post Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2020 v SLOGI – Gledališkem muzeju appeared first on SLOGI.
Nacionalni mesec skupnega branja 2020 s SLOGI

Nacionalni mesec skupnega branja 2020 s SLOGI

SLOGI, 7. avgust ― Tudi letos v Nacionalnem mesecu skupnega branja (8. 9.–11. 10. 2020) pripravljamo bralno akcijo Berimo v SLOGI!, ki jo bomo tokrat posvetili letošnji stoletnici izida prve številke gledališke revije Maska. Z bralno akcijo Berimo v SLOGI! vam bomo v Nacionalnem mesecu skupnega branja na FB strani Slovenskega gledališkega inštituta predstavili zanimivosti iz prvega letnika revije. […] The post Nacionalni mesec skupnega branja 2020 s SLOGI appeared first on SLOGI.
Slovenski gledališki založniki na 3. Sejmu na zraku

Slovenski gledališki založniki na 3. Sejmu na zraku

SLOGI, 7. avgust ― Tretji Sejem na zraku za letos zaključuje uspešen niz knjižnih sejmov, ki jih je organizirala pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature. Za Sejem na zraku smo za vas pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti. Slovenski gledališki založniki: Slovenski gledališki inštitut, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica MGL in Zavod Maska se […] The post Slovenski gledališki založniki na 3. Sejmu na zraku appeared first on SLOGI.

Predstavitev knjige Primoža Kureta Iz parterja. Nekaj spomina

SLOGI, 7. avgust ― Primož Kuret Iz parterja. Nekaj spomina izdano v sozaložništvu Slovenske matice in Slovenskega gledališkega inštituta   O življenju z glasbo, kozmopolitskem Dunaju in domačih intelektualnih trenjih, o odraščanju v povojni Ljubljani in odnosu z očetom, akademikom Nikom Kuretom se bo ob izidu knjige spominov z avtorjem in jubilantom dr. Primožem Kuretom pogovarjal dr. Aleš Gabrič. […] The post Predstavitev knjige Primoža Kureta Iz parterja. Nekaj spomina appeared first on SLOGI.
Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja avtorice Brine Zoran, nova publikacija SLOGI

Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja avtorice Brine Zoran, nova publikacija SLOGI

SLOGI, 7. avgust ― Študija Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja avtorice Brine Zoran, predstavlja platformo z vidika kulturno-umetnostne vzgoje in raziskuje tudi njene univerzalne zmožnosti. »Pridobljeni rezultati so podlaga za razvoj spletne platforme Zlata paličica pa tudi pokazatelj, da je model celostno zasnovane spletne platforme, kakršna je Zlata paličica, primeren vzorec, po katerem bi se lahko razvijale podobne […] The post Platforma Zlata paličica in kulturno-umetnostna vzgoja avtorice Brine Zoran, nova publikacija SLOGI appeared first on SLOGI.
Pravljice na dvorišču, gostovanje

Pravljice na dvorišču, gostovanje

SLOGI, 7. avgust ― Pravljice na način kamišibaj gledališča od leta 2017 poskrbijo za prijeten prehod iz počitnic v novo šolsko leto. Letos bodo potekale v varnem zavetju dvorišč in atrijev. Dvorišča so že sama po sebi od nekdaj prizorišče neštetim zgodbam – otroški igri, opravljivim sosedom, vsakdanjim naključnim srečanjem. Tokrat pa bodo zaživela v zgodbah, ki jih bodo […] The post Pravljice na dvorišču, gostovanje appeared first on SLOGI.

Gledališki detektivi, delavnica

SLOGI, 6. avgust ― Domiselno in kreativno spoznavanje vsebin stalne razstave Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja. V raziskovalni igri se otroci sami ali s pomočjo staršev podajo po razstavi, rešujejo različne naloge in tako spoznajo zgodovino gledališča na Slovenskem. Vstop prost, število mest je omejeno. Informacije in prijave na: izobrazevanje@slogi.si, 01 241 58 18. Preizkusite se lahko […] The post Gledališki detektivi, delavnica appeared first on SLOGI.
Naprej v preteklost, skupna panojska razstava državnih muzejev

Naprej v preteklost, skupna panojska razstava državnih muzejev

SLOGI, 5. avgust ― Muzeji in galerije se na razstavi predstavljamo skozi avtorske razstave in projekte, s katerimi želimo nagovoriti publiko, ki ji bo obisk posameznih muzejev razkril predstavljene zgodbe in hkrati potrdil zavezo, da delamo v dobro družbe in skupaj gradimo boljši jutri. The post Naprej v preteklost, skupna panojska razstava državnih muzejev appeared first on SLOGI.
Elvira Kralj, ob 120-letnici rojstva prve prejemnice Borštnikovega prstana

Elvira Kralj, ob 120-letnici rojstva prve prejemnice Borštnikovega prstana

SLOGI, 3. avgust 16. avgusta, pred 120 leti se je rodila Elvira Kralj, prva prejemnica Borštnikovega prstana. »V slovenski gledališki kulturi je s svojo žlahtno in umirjeno igro ter osebnim igralskim slogom, ki ga odlikujejo izjemna studioznost, nespektakularnost in izrazita klenost, ustvarila nov pojem gledališke klasike,« so zapisali v obrazložitvi nagrade leta 1970. Več o Elviri Kralj v […] The post Elvira Kralj, ob 120-letnici rojstva prve prejemnice Borštnikovega prstana appeared first on SLOGI.
še novic