Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade, strokovno izobraževanje

SLOGI, 7. oktober ― Strokovno izobraževanje s Tjaša Črnigoj, gledališka režiserka, filozofinja in literarna komparativistka. Izobraževanje je vključeno v KATIS. V četrtek in petek, 2. in 3. decembra, od 16. do 20. ure ter v soboto, 4. decembra, od 15. do 19. ure v SLOGI. Rok za prijave: 22. november 2021. The post Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade, strokovno izobraževanje appeared first on SLOGI.

Kariera umetnika – doma in na tujem, gostujoča delavnica

SLOGI, 7. oktober ― Gledališče Glej v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, v okviru platforme TRIGGER vabi na praktično delavnico Kariera umetnika – doma in na tujem. Mentorira jo priznana menedžerka v kulturi Anikó Rácz iz Budimpešte. O delavnici Delavnica je sestavljena iz treh modulov. Ustvarjalkam in ustvarjalcem na področju neodvisnih uprizoritvenih umetnosti […] The post Kariera umetnika – doma in na tujem, gostujoča delavnica appeared first on SLOGI.

Kulturni bazar v regiji 2021

SLOGI, 6. oktober ― Strokovno usposabljanje Kulturni bazar v regiji 2021 bo potekalo 15. novembra v SNG Maribor in na drugih prizoriščih v Mariboru. Enodnevno bienalno strokovno usposabljanje vključuje več kot trideset dogodkov z vseh področij kulturno-umetnostne vzgoje. V ospredju so programi in projekti kulturnih in strokovnih organizacij iz podravske, pomurske in koroške regije, predstavljeno bo pa tudi aktualno […] The post Kulturni bazar v regiji 2021 appeared first on SLOGI.

Dan nominirank in nagrajenk, bralne uprizoritve in pogovor

SLOGI, 5. oktober ― Na sporedu 51. Tedna slovenske drame Epidemiološke razmere so tudi v letu 2021 preprečile izvedbo Tedna slovenske drame (TSD) v tradicionalnem, spomladanskem terminu. Kljub temu so bile 27. marca, na svetovni dan gledališča, ko se TSD običajno začne, razglašene letošnje nominiranke za nagrado Slavka Gruma. 6. aprila, na dan, ko bi morala biti v običajnem […] The post Dan nominirank in nagrajenk, bralne uprizoritve in pogovor appeared first on SLOGI.

Magično gledališče Rudija Šeliga, simpozij

SLOGI, 5. oktober ― Na sporedu 51. Tedna slovenske drame Obsežen dramski opus Rudija Šelige, ki je imel velik vpliv tako na literarni kot gledališki prostor, je brez dvoma tehten razlog za ponovno soočenje z njegovim magičnim gledališkim kozmosom. Na celodnevnem dogodku se bo devet prominentnih udeležencev z najrazličnejših umetniških področij soočilo s Šeligovim dramskim opusom in njegovo imanentno […] The post Magično gledališče Rudija Šeliga, simpozij appeared first on SLOGI.

Slovenski gledališki letopis 2019/2020, predstavitev

SLOGI, 5. oktober ― Nov zvezek redne serijske "teatrografije" SLOGI bodo v pogovoru predstavili kritiški spremljevalci posameznih gledaliških zvrsti in pisci spremnih interpretacij: Zala Dobovšek (dramsko in postdramsko gledališče), Gregor Pompe (operno gledališče), Pia Brezavšček (balet in ples), Tjaša Bertoncelj (lutkovno gledališče) in Klemen Markovčič (radijska igra). The post Slovenski gledališki letopis 2019/2020, predstavitev appeared first on SLOGI.
Borut Smrekar: Ekvinokcij Marjana Kozine, nova publikacija SLOGI

Borut Smrekar: Ekvinokcij Marjana Kozine, nova publikacija SLOGI

SLOGI, 4. oktober ― Ob izidu knjige Boruta Smrekarja Ekvinokcij Marjana Kozine, ki je ravnokar izšla v zbirki Dokumenti Slovenskega gledališkega inštituta, Vas vabimo na pogovor o tej intrigantni slovenski operi. Ekvinokcij je med največkrat izvajanimi in tudi v tujini uspelimi slovenskimi operami, a obenem nima dokončne oblike, saj so jo avtor, kasneje pa tudi njeni interpreti, pogosto spreminjali. […] The post Borut Smrekar: Ekvinokcij Marjana Kozine, nova publikacija SLOGI appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Hinko Smrekar: Gospod in gospa Bicek v gledišču

Iz naših zbirk – Hinko Smrekar: Gospod in gospa Bicek v gledišču

SLOGI, 20. september ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Hinko Smrekar se s karikaturo posmehne tipičnima gledalcema – imenoval ju je »gospod in gospa Bicek« – Narodnega gledališča v Ljubljani. Opazujemo lahko njun odziv na štiri uprizoritve, odigrane v letih 1919 in 1920. Zadovoljna sta ob lahkotni burki Španska muha Franza Arnolda in Ernsta Bacha, vidno ganjena […] The post Iz naših zbirk – Hinko Smrekar: Gospod in gospa Bicek v gledišču appeared first on SLOGI.

Moje gledališče v malem, ustvarjalna delavnica za družine

SLOGI, 14. september ― S pomočjo stalne razstave bomo raziskovali razvoj gledaliških stavb na Slovenskem in spoznali značilnosti gledaliških predstav. Nato si bodo udeleženci izdelali čisto pravo malo gledališče iz papirja z lutkami in pripravili kratke igre. Vstop prost v okviru akcije Z igro do dediščine. Obvezne prijave do petka, 8. oktobra do 13. ure na: izobrazevanje@slogi.si. Lepo vabljeni! […] The post Moje gledališče v malem, ustvarjalna delavnica za družine appeared first on SLOGI.

Gledališki sprehod po poti kapucinske procesije, javno vodstvo

SLOGI, 13. september ― Sprehodili se bomo po osrčju Ljubljane, po poti kapucinske procesije iz 17. stoletja, do krajev, kjer so jezuiti nekoč uprizarjali šolske igre in kjer so igrale potujoče gledališke skupine. Na sprehodu bomo kulturno dediščino gledališča odkrivali na kraju samem v spreminjajočem se okolju ter jo umestili v zgodovinski kontekst. Vstop prost v okviru Dnevov evropske […] The post Gledališki sprehod po poti kapucinske procesije, javno vodstvo appeared first on SLOGI.

Z igro do dediščine 2021

SLOGI, 13. september ― Slovenski muzeji in galerije smo se tudi letos ponovno združili v akciji Z igro do dediščine, ki po poteka v Tednu otroka®, od 4. do 10. oktobra 2021. Za vas smo pripravili številne brezplačne programe in prireditve po vsej Sloveniji. Akcijo organizira Sekcija za izobraževanje in komuniciranje Skupnosti muzejev Slovenije. Program dogodkov Program SLOGI – […] The post Z igro do dediščine 2021 appeared first on SLOGI.

Javno vodstvo po stalni razstavi HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja

SLOGI, 13. september ― Stalna razstava osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti […] The post Javno vodstvo po stalni razstavi HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja appeared first on SLOGI.

Ob 40-letnici smrti Rudija Kosmača

SLOGI, 13. september ― Ob 40. obletnici smrti igralca in gledališkega pedagoga Rudija Kosmača (23. 6. 193229. 9. 1981) v posluh ponujamo dva zvočna odlomka iz Afere Primoža Kozaka v režiji Franceta Jamnika. Uprizoritev v ljubljanski Drami je nastala v sezoni 1961/62, zvočno je bila posneta 14. 2. 1963. The post Ob 40-letnici smrti Rudija Kosmača appeared first on SLOGI.
Pogovorno-literarni večer: Alja Tkačev / Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991)

Pogovorno-literarni večer: Alja Tkačev / Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991)

SLOGI, 13. september ― Ob izidu knjige Alja Tkačev: Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991) vas vabimo na pogovorno-literarni večer, ki bo v ponedeljek, 20. septembra 2021, ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. S sodobniki in prijatelji igralke – Silvijem Božičem, Vinkom Möderndorferjem in Nino Skrbinšek – ter s piscem spremne besede Primožem Jesenkom se bo […] The post Pogovorno-literarni večer: Alja Tkačev / Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962–1991) appeared first on SLOGI.

Razpis za občasnega honorarnega sodelavca

SLOGI, 13. september ― Slovenski gledališki inštitut išče občasnega honorarnega sodelavca kustosa (prednost ima kustos-dokumentalist) za vnašanje gradiv v Galis, in sicer za obdobje od 4. oktobra do konca leta 2021. Pogoj je opravljeni strokovni izpit za kustosa in poznavanje programa Galis. Prijave s krajšim življenjepisom (izobrazba, del. izkušnje) zbiramo do petka, 24. 9. 2021, na e-naslovu: slogi@slogi.si. Zainteresirani […] The post Razpis za občasnega honorarnega sodelavca appeared first on SLOGI.
še novic