Trenutki v času, razstava državnih muzejev Slovenije

SLOGI, 17. maj ― Slovenski državni muzeji od 20. maja pa vse do septembra 2021 vabimo na ogled skupne panojske razstave Trenutki v času na Muzejsko ploščad Metelkova pred Slovenskim etnografskim muzejem. V letu, ko obeležujemo 30 let samostojnosti Slovenije, se na razstavi predstavlja trinajst državnih muzejev, vsak s svojim posebnim dogodkom, prelomnico ali vrhuncem v zadnjih 30-ih letih, […] The post Trenutki v času, razstava državnih muzejev Slovenije appeared first on SLOGI.

»Za družine brezplačno«

SLOGI, 12. maj ― Pridružujemo se vseslovenski akciji Za družine brezplačno. Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja, stalna razstava. Po razstavi se družine lahko podate tudi z raziskovalnimi delovnimi listi, na katerih so naloge oblikovane tako, da ustrezajo različnim starostnim skupinam. Od 17. do 21. maja med 9. in 16. uro, v torek, 18. maja od 9. do […] The post »Za družine brezplačno« appeared first on SLOGI.

Vabilo samozaposlenim v kulturi k projektnemu sodelovanju

SLOGI, 12. maj ― K sodelovanju vabimo zunanje sodelavce, samozaposlene v kulturi, za organizacijo in vodenje projektov, vnašanje podatkov v baze, pomoč pri urejanju gradiva …. Zainteresirani lepo vabljeni, da do 20. maja 2021 pošljete Vaš življenjepis z opisom delovnih izkušenj na naslov elektronske pošte: slogi@slogi.si. The post Vabilo samozaposlenim v kulturi k projektnemu sodelovanju appeared first on SLOGI.

Mednarodni muzejski dan 2021

SLOGI, 6. maj 18. maja praznujemo muzeji širom po svetu! Slovenski muzeji bomo skupaj z ICOM Slovenija tudi letos obeležil Mednarodni muzejski dan MMD 2021, ki se letos posveča temi Prihodnost muzejev: okrevanje in novi izzivi. Letošnja ICOM tema želi opomniti na ključne spremembe v naši družbi in okrevanje v času epidemije COVID-19. Več Po celi Sloveniji bomo […] The post Mednarodni muzejski dan 2021 appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Alja Tkačev (1934–1991) – igralka s svinčnikom

Iz naših zbirk – Alja Tkačev (1934–1991) – igralka s svinčnikom

SLOGI, 1. maj ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Maja 2021 se posvečamo igralki s svinčnikom Alji Tkačev. Alja Tkačev (1934–1991) se je v zgodovino slovenskega gledališča in filma vpisala kot markantni igralski original, kot interpretka z visoko govorno kulturo, kot pesnica in lutkarica, prevajalka in avtorica dramskih iger. Bila je ena prvih izstopajočih igralk Mladinskega gledališča […] The post Iz naših zbirk – Alja Tkačev (1934–1991) – igralka s svinčnikom appeared first on SLOGI.

Poslovila se je Ljerka Belak, prejemnica Borštnikovega prstana leta 2015

SLOGI, 25. april ― Poslovila igralka Ljerka Belak, prejemnica Borštnikovega prstana 2015. Stara je bila 73 let. »Energija, sugestivnost, predanost, artikuliranost, duhovitost, polnokrvnost, kreativnost, nevsiljivost, niansiranost, pretresljivost … Vse to so besede, s katerimi so najpogosteje označevali igralsko umetnost Ljerke Belak. […] Pri ustvarjanju ji je vedno najbolj pomembna iskrenost, psihološki vzgib in vse tisto, kar se skriva za dramatikovimi besedami. […] The post Poslovila se je Ljerka Belak, prejemnica Borštnikovega prstana leta 2015 appeared first on SLOGI.
SLOGI na Sejmu s kavča

SLOGI na Sejmu s kavča

SLOGI, 15. april ― Ob svetovnem dnevu knjige bo med 22. in 25. aprilom vrata za štiri dni odprl Sejem s kavča, skupna spletna knjigarna, v kateri bo več kot 50 slovenskih založnikov po ugodnih sejemskih cenah ponudilo več kot 500 skrbno izbranih knjig. Preprost nakup bo omogočala začasna sejemska spletna trgovina s skupno košarico in enotnim odpošiljanjem. Na […] The post SLOGI na Sejmu s kavča appeared first on SLOGI.
GLEDALIŠČE POD DROBNOGLEDOM – Priročnik za gledališko opismenjevanje

GLEDALIŠČE POD DROBNOGLEDOM – Priročnik za gledališko opismenjevanje

SLOGI, 12. april ― Priročnik Gledališče pod drobnogledom je podstat za razvoj in krepitev kreativnega partnerstva med umetnostjo ter vzgojo in izobraževanjem, je spodbuda za pridobivanje novih znanj, veščin in kompetenc, je orodje za razvoj inovativnih učnih okolij in prožnih oblik učenja, je pomočnik na poti do vzgoje mladega kritičnega gledalca in ljubitelja gledališča. The post GLEDALIŠČE POD DROBNOGLEDOM – Priročnik za gledališko opismenjevanje appeared first on SLOGI.

Navodila za obiskovalce zaradi nalezljive bolezni COVID-19

SLOGI, 10. april ― Spoštovane obiskovalke in obiskovalci Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej je ponovno odprt. Vljudno Vas prosimo, da za varen in brezskrben obisk upoštevate navodila za obiskovalce SLOGI zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19: • Pred vstopom v prostore SLOGI in ob izstopu iz prostorov SLOGI si je potrebno razkužiti […] The post Navodila za obiskovalce zaradi nalezljive bolezni COVID-19 appeared first on SLOGI.

SLOGI – Gledališki muzej ponovno ODPRT

SLOGI, 10. april ― Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej je ponovno odprt od 13. aprila do preklica. Stalna razstava HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja je odprta od ponedeljka do petka 9. do 16. ure, ob praznikih zaprto. Prosimo Vas, da ob Vašem obisku upoštevate navodila za obiskovalce SLOGI zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19: • […] The post SLOGI – Gledališki muzej ponovno ODPRT appeared first on SLOGI.
Poziv k oddaji prispevkov: Premene v sodobni dramatiki po letu 2000

Poziv k oddaji prispevkov: Premene v sodobni dramatiki po letu 2000

SLOGI, 7. april ― Vabimo raziskovalce in praktike, da se nam pridružijo s prispevki o predlaganih temah ali jih razširijo s svojimi pogledi na mednarodnem znanstvenem simpoziju, ki bo potekal v Ljubljani med 7. in 9. oktobrom 2021. Povzetek in naslov prispevka (do 250 besed) s kratkim življenjepisom (do 120 besed) v slovenščini ali angleščini nam, prosimo, pošljite najpozneje do 10. maja 2021 na elektronski naslov amfiteater@slogi.si. The post Poziv k oddaji prispevkov: Premene v sodobni dramatiki po letu 2000 appeared first on SLOGI.

Pogovor z Nino Kuclar Stiković, nagrajeno mlado dramatičarko 2021

SLOGI, 7. april ― Na natečaj 51. Tedna slovenske drame za nagrado za mladega dramatika/dramatičarko je letos prispelo enajst besedil. Strokovna komisija v sestavi Matej Bogataj, Srečko Fišer (predsednik) in Amelia Kraigher je najbolj prepričalo delo Jutri je v sanjah izgledal drugače Nine Kuclar Stiković. Pogovor z Nino Kuclar Stiković, nagrajeno mlado dramatičarko je vodila Ana Perne iz Slovenskega […] The post Pogovor z Nino Kuclar Stiković, nagrajeno mlado dramatičarko 2021 appeared first on SLOGI.

Pogovor Majo Šorli, dobitnico nagrade Slavka Gruma 2021

SLOGI, 6. april ― Prestižno nagrado za najboljše izvirno slovensko dramsko besedilo, ki jo na festivalu Teden slovenske drame podeljujejo že vse od leta 1979, je po soglasni odločitvi strokovne komisije v sestavi Matej Bogataj, Srečko Fišer (predsednik) in Amelia Kraigher letos prejela Maja Šorli za besedilo Tega okusa še niste poskusili. Pogovor z Majo Šorli, avtorico nagrajeno besedila […] The post Pogovor Majo Šorli, dobitnico nagrade Slavka Gruma 2021 appeared first on SLOGI.
Škofjeloški pasijon (Instructio pro Processione Locopolitana)

Škofjeloški pasijon (Instructio pro Processione Locopolitana)

SLOGI, 30. marec ― Ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona se v Slovenskem gledališkem inštitutu pridružujemo obeležitvi nastanka najstarejšega ohranjenega dramskega besedila, zapisanega v slovenskem jeziku. Škofjeloški pasijon ima osrednje mesto tudi na naši stalni razstavi Hoja za gledališčem: predstavljen je na velikem platnu, ki je delo arhitekta in slikarja Borisa Kobeta. Slika je nastala leta 1967, ob 100-letnici Dramatičnega društva. […] The post Škofjeloški pasijon (Instructio pro Processione Locopolitana) appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – 300 let Škofjeloškega pasijona

Iz naših zbirk – 300 let Škofjeloškega pasijona

SLOGI, 30. marec ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Aprila 2021, ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona predstavljamo sliko, ki jo je po naročilu Slovenskega gledališkega muzeja leta 1967 naslikal Boris Kobe in je na ogled na naši stalni razstavi Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja. Škofjeloški pasijon je najstarejše v celoti ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku […] The post Iz naših zbirk – 300 let Škofjeloškega pasijona appeared first on SLOGI.
še novic