Goldonijev “VENTILATOR” v Trstu (v nedeljo v SSG)

SSG Trst, 17. januar 2020 ― SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE POPOLDANSKI PROGRAM po motivih Carla Goldonija VENTILATOR režiser: Jaka Ivanc producenta: Gledališče Koper, Novosadsko gledališče nedelja, 19. januar, ob 17.00   Velika dvorana SSG z nadnapisi   Carlo Goldoni, vendar nekoliko drugače: enkratna ponovitev predstave Ventilator v Popoldanskem abonmaju Slovenskega stalnega gledališča bo v nedeljo, 19. januarja ponudila ekološko ozaveščen pogled na […]

Giselle v Vidmu in Modeni

SiGledal Novice, 17. januar 2020 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo z baletom Giselle Adolpha Adama v koreografiji Rafaela Avnikjana v soboto, 18. januarja 2020, nastopil v Teatro Nuovo Giovanni v Vidmu in v torek, 21. januarja 2020, v gledališču Teatro Comunale v Modeni. V naslovni vlogi bo nastopila Catarina de Meneses, Ionut Dinita bo upodobil princa Albrechta.
Turneja Giselle po Italiji

Turneja Giselle po Italiji

SNG Maribor, 17. januar 2020 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo z baletom Adolphe Adam Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana v soboto, 18. januarja 2020, nastopil v Teatro Nuovo Giovanni v Vidmu in v torek, 21. januarja 2020, v gledališču Teatro Comunale v Modeni. V naslovni vlogi bo nastopila Catarina de Meneses, Ionut Dinita bo upodobil princa Albrechta.

Anamarija Krajšek bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 17. januar 2020 ― Anamarija Krajšek je študentka zadnjega letnika slovenistike in komparativistike. V preteklosti je igrala v amaterskem gledališču, trenutno pa v gledališče raje zahaja kot gledalka, poleg tega z veseljem bere sodobno slovensko dramatiko. Odločila se je, da v branje priporoči besedilo 24ur Simone Semenič.

ZAČETEK ELEKTRE

Jaša Koceli, 16. januar 2020 14. januarja 2020 je bila uvodna vaja za predstavo Elektra v Narodnem dramskem gledališču Kaunas v Litvi. Skupaj so se zbrali člani ustvarjalne ekipe, režiser Jaša Koceli, kostumografinja Branka Pavlič, scenograf Darjan Mihajlović Cerar, koreografinja Tajda Podobnik, skladatelj Miha Petric in igralska zasedba: Greta Šepliakovaitė, Jūratė Onaitytė, Daiva Rudokaitė, Tomas Erbrėderis, Ričardas Vitkaitis, Povilas Jatkevičius, Deividas Breivė, Kamilė Lebedytė, Jurgita Maskoliūnaitė, Saulė Sakalauskaitė, Ieva Stašelytė, Aistė Zabotkaitė in Roberta Sirgedaitė. Foto: Donatas Stankevičius {gallery}projekti/elektra/uvodna_vaja{/gallery}  

Prešernov nagrajenec Milko Šparemblek je prispeval k spremembi razmišljanja o plesu

SiGledal Novice, 15. januar 2020 ― Prešernov nagrajenec, koreograf in plesalec Milko Šparemblek, sodi v generacijo svetovno znanih umetnikov, ki so s svojim delom prispevali k spremembi razmišljanja o plesu v današnjem času. S sedmimi desetletji dolgo kariero je najstarejši še aktivni koreograf na svetu, njegov opus pa obsega več kot 150 baletnih, opernih in dramskih predstav.

Velika Prešernova nagrada baletnemu plesalcu Milku Šparembleku in fotografu Stojanu Kerblerju

SiGledal Novice, 15. januar 2020 ― Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta fotograf Stojan Kerbler in koreograf in baletni plesalec Milko Šparemblek. Nagrade Prešernovega sklada pa prejmejo oblikovalec Nejc Prah, igralka Nina Ivanišin, glasbenik Luka Juhart, režiser Rok Biček, prevajalka Suzana Koncut in kostumograf Alan Hranitelj, je naznanil odbor Prešernovega sklada.
Petra Pogorevc o predstavi 2020

Petra Pogorevc o predstavi 2020

ARS Oder, 15. januar 2020 ― Človeštvo v kolesju časa, odvisno tudi od logike naključij Mislec Yuval Noah Harari, profesor zgodovine na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, v svojih esejskih poljudnoznanstvenih besedilih, s katerimi se vrača v preteklost evolucije velike zgodbe človeštva, izbira in prepleta ideje in znanstvene teorije sedanjosti ter z bolj ali manj provokativnimi zamislimi preigrava scenarije prihodnosti. Njegove knjižne uspešnice Sapiens: kratka zgodovina človeštva, Homo deus: kratka zgodovina prihosnosti in 21. nasvetov za 21. stoletje, ki jih v prevodu lahko beremo tudi pri nas, navdihujejo Festival Slovenija 2050 in sestavljajo motivni temelj koprodukcijske predstave Cankarjevega doma, ljubljanske Drame in Mestnega gledališča ljubljanskega. O znanstvenem kabaretu, formalno in žanrsko raznolikem performansu tokrat z dramaturginjo predstave Petro Pogorevc.
še novic