Pismo Benjaminu Krnetiću

SiGledal Novice, 13. februar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Primož Krašovec: "No, to je 'genuine', ker drugače res ne maram poezije (gledališča ne, da ne maram, ampak se samo redko spravim), sploh ljubljanske, ampak so mi res huda tvoja besedila." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
Valentinovo…v pustnem času!

Valentinovo…v pustnem času!

SSG Trst, 12. februar 2021 ― SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE VALENTINOVO…V PUSTNEM ČASU   SOSESKA EVROPA – v nedeljo, 14. februarja, ob 18.00 Na facebook strani in youtube kanalu SSG   14. februar bo letos Valentinovo in hkrati pustna nedelja, zato je Slovensko stalno gledališče združilo tako sentimentalno kot šaljivo razpoloženje v eni sami predstavi. Spletni gledalci si bodo tokrat lahko ogledali […]

Pismo gledališču

SiGledal Novice, 12. februar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Magdalena Svetina Terčon: "V zadnjem letu sem gledališke predstave spremljala zgolj na spletu in lahko rečem, da je brez 'živega' gledališča moj svet črno-bel. Želim si spet večerov v barvni paleti igre." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Matic Ferlan bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 12. februar 2021 ― Matic Ferlan je umetnostni zgodovinar, kulturni novinar in urednik portala Odrišča. Za RTV Slovenija pripravlja prispevke o sodobnih scenskih ter vizualnih umetnostih, piše pa tudi za druge domače in tuje publikacije. Vodil je več projektov na področju kulture, med drugim pa se ukvarja še z oblikovanjem zvoka ter s poučevanjem latinščine in umetnostne zgodovine. V branje priporoča dramski tekst Postajališča avtorja Mihe Mazzinija.
Spletna premiera Romea in Julije v režiji Aleksandra Popovskega

Spletna premiera Romea in Julije v režiji Aleksandra Popovskega

SNG Maribor, 11. februar 2021 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo na valentinovo izvedla spletno premiero najslavnejše ljubezenske zgodbe vseh časov izpod peresa Williama Shakespeara Romeo in Julija v režiji Aleksandra Popovskega. V naslovnih vlogah bosta nastopila Žan Koprivnik in Julija Klavžar, igrajo še Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Matevž Biber, Vojko Belšak, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Petja Labović, Blaž Dolenc, Davor Herga, Eva Kraš, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović.

Pismo SLG Celje

SiGledal Novice, 11. februar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Celjski knjižničarji: "Predvsem pa smo z vami v upanju, ki raste iz zavesti, da nič na tem svetu ni (do)končno, da bodo kmalu vzbrstela drevesa in se bo môra zimske teme poslovila, dnevi bodo svetli in noči ravno prav tople, da v lapidariju postavimo oder, zavzamemo svoja mesta – vi na odru, kjer zaživite v polnosti, mi pod njim, pripravljeni, da nas živa beseda za uro ali dve odnese nekam onkraj." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Zapisi iz brloga: Draga Potočnjak

SiGledal Novice, 11. februar 2021 ― Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Draga Potočnjak: "Vem, bolj kot sem vedela prej, da je gledališče preživelo zaradi živega stika med ljudmi, zaradi njihovega duhovnega dotika, skupnega dihanja in doživljanja iste zgodbe, v istem prostoru in v istem času."

Zdravo, lutke!

Lutkovno gledališče Maribor, 10. februar 2021 ― V ponedeljek, 15. februarja 2021, odpiramo razstavo z naslovom Zdravo, lutke!  Čeprav se še ne moremo družiti v dvoranah in uživati v čarobnih svetovih živih lutkovnih predstav, boste lahko končno pogledali lutkam v oči in zaklicali: "Zdravo!" Na ogled bodo znane in manj znane lutke iz bogate zakladnice Lutkovnega gledališča Maribor. Preizkusili boste lahko svoje znanje s področja pravljičnih (lutkovnih) svetov in za uspešno rešene uganke dobili majhno nagrado.  Razstava po počitnicah (od 22. februarja naprej) odpira vrata vsak četrtek in petek med 16. in 18. uro ter v soboto med 9. in 12. uro. Vabljeni! Cena za ogled razstave je 1 eur.  Vabljeni prav vsi ljubitelji lutk!

Celovit in kakovosten obisk gledališča za razvoj gledališke pismenosti ter socialnih in komunikacijskih kompetenc

Zlata paličica, 10. februar 2021 ― Strokovno izobraževanje za trajnostni razvoj gledališke pismenosti med 9. in 18 marcem 2021 v organizaciji Slovenskega gledališkega inštituta in SNG Drama Ljubljana. The post Celovit in kakovosten obisk gledališča za razvoj gledališke pismenosti ter socialnih in komunikacijskih kompetenc appeared first on Zlata paličica.

Pismo Dragici Potočnjak

SiGledal Novice, 10. februar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Ula Matek: "Zato, gospa Dragica, Vas prosim, razmišljajte o vonju gledališča, zvoku tišine, občutku treme tik pred zdajci, o smehu publike." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Zapisi iz brloga: Vesna Jevnikar

SiGledal Novice, 10. februar 2021 ― Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Vesna Jevnikar: "Ko v gledališki dvorani ugasnejo luči, igralci večinoma ne vidimo občinstva, ga pa še kako čutimo in slišimo."
še novic