Vlada dopolnila načrt sproščanja ukrepov tudi s pogojem PCT

Ministrstvo za kulturo, 13. maj ― Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Pionirji slovenske sodobne arhitekture – Fabiani, Plečnik in Vurnik

Ministrstvo za kulturo, 10. maj ― Na družbenih kanalih Ministrstva za kulturo je od 10. maja 2021 na ogled dopolnjujoča virtualna razstava Pionirji slovenske sodobne arhitekture – Fabiani, Plečnik in Vurnik – Oblike za novo demokracijo. Otvorili smo jo z delom Maksa Fabianija, edinstvenim Ferrarijevim vrtom v Štanjelu, ki velja za eno najlepših krajinskih arhitektur v Sloveniji. Razstavo bomo dnevno dopolnjevali s po enim delom iz bogate arhitekturne dediščine treh sodobnih slovenskih arhitektov. Pripravili smo jo v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU in v sodelovanju s fotografom Stanetom Jeršičem in umetnostno zgodovinarko Bojano Čampa.

Minister za kulturo o vpetosti kulturne dediščine v turizem v okviru portugalskega predsedovanja Svetu EU

Ministrstvo za kulturo, 9. maj ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je ob Dnevu Evrope, 9. maja 2021, sodeloval na spletnem seminarju IMPACTOUR Ponovno odkrivajmo Evrope (IMPACTOUR ReDiscover Europe). Seminar o kulturnem turizmu v času po pandemiji covid-19 je potekal v okviru portugalskega predsedovanja Svetu EU. Z uvodnim nagovorom ga je otvoril portugalski minister za kulturo Graça Fonseca, zaključil pa slovenski minister za kulturo dr. Simoniti.

Sproščanje ukrepov pri ponujanju kulturnih storitev in kolektivnem uresničevanju verske svobode

Ministrstvo za kulturo, 6. maj ― Vlada je 5. maja 2021 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji. Noveli odlokov, ki začneta veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, podaljšujeta veljavnost pogojev in omejitev do vključno 16. maja 2021.

Izjava Ministrstva za kulturo ob svetovnem dnevu svobode medijev

Ministrstvo za kulturo, 3. maj ― V inflaciji najrazličnejših mednarodnih svetovnih dnevov, ki jih razglaša Organizacija združenih narodov, je svetovni dan svobode medijev eden tistih, ki si svoj dan v letnem koledarju zagotovo zasluži. Seveda morajo biti želja, prizadevanja in misel o svobodi medijev prisotni sleherni dan in vse leto, ta poseben dan pa nas enkrat letno vendarle spodbudi k razmisleku, kje smo in kam gremo.

Minister za kulturo zavrača očitke, da je v Sloveniji ogroženo trajnostno financiranje medijev

Ministrstvo za kulturo, 3. maj ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je odzval na izjavo podpredsednice Evropske komisije Věre Jourove, da "je (v Sloveniji) ogroženo trajnostno financiranje medijev". Izjavo so 16. aprila 2021 objavili na spletnem portalu EurActiv v prispevku "Jourová o prihodnosti evropskih medijev" (Jourová on the future for European Media). Odziv, ki ga je 21. aprila 2021 minister za kulturo naslovil na podpredsednico Evropske komisije, objavljamo v slovenskem in angleškem jeziku.

Podaljšana veljavnost odlokov o začasnih omejitvah ponujanja kulturnih storitev in kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji

Ministrstvo za kulturo, 3. maj ― Vlada je podaljšala veljavnost odlokov o začasnih omejitvah ponujanja kulturnih storitev in kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji, spremenila pa je merilo števila oseb na kvadratni meter zaprte površine v nekaterih statističnih regijah. Predpisani pogoji in omejitve veljajo od 30. aprila do vključno 9. maja 2021.

Informacije za javni agenciji, javni sklad in javne zavode s področja kulture v zvezi z omejitvami izvajanja kulturnih dejavnosti in druge splošne informacije

Ministrstvo za kulturo, 30. april ― Obveščamo vas, da je Vlada na 74. redni seji dne 12. maja 2021 sprejela Odlok o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in Odlok o spremembah Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji. Noveli odlokov, ki začneta veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, podaljšujeta veljavnost pogojev in omejitev odlokov vključno 23. maja 2021.

Porto Santo: Od demokratizacije h kulturni demokraciji

Ministrstvo za kulturo, 29. april ― Pod okriljem portugalskega predsedovanja Svetu EU se je 27. in 28. aprila 2021 na otoku Porto Santo odvila konferenca z naslovom Od demokratizacije h kulturni demokraciji: razmislek o institucijah in praksah. Konference so se po spletu udeležile tudi članice Nacionalnega odbora za kulturno-umetnostno vzgojo Uršula Menih Dokl in Nataša Bucik iz Ministrstva za kulturo ter Nada Požar Matijašič iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.
še novic