Govor državne sekretarke dr. Fridl Jarc ob otvoritvi kipa Slavka Gruma v Šmartnem pri Litiji

Ministrstvo za kulturo, 2. avgust ― V Šmartnem pri Litiji so včeraj, 1. avgusta 2021, ob 120-letnici rojstva na Staretovem trgu odkrili kip dramatika, pripovednika in zdravnika Slavka Gruma (1901–1949). Grumov doprsni kip je delo akademskega kiparja Anžeta Jurkovška. Zbrane je na slavnostnem odkritju kipa nagovorila državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc.

Štipendije Ministrstva za kulturo za podiplomski študij in izpopolnjevanje v državah izven držav članic Evropske unije v študijskem letu 2021/2022

Ministrstvo za kulturo, 2. avgust ― Ministrstvo za kulturo je 30. julija 2021 objavilo javni razpis za financiranje štipendij za podiplomski študij in izpopolnjevanje v državah izven držav članic Evropske unije na področjih umetnosti, filma, kulturne dediščine in kulturnega menedžmenta. Začetek financiranja je predviden v študijskem letu 2021/2022. Rok za prijavo je 30. avgust 2021.

Izbrana Plečnikova dela v Ljubljani vpisana na Seznam svetovne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 28. julij ― Odslej so na UNESCO seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine tudi izbrana Plečnikova dela v Ljubljani! Sklepno dejanje priprave nominacije »Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani – urbano oblikovanje po meri človeka« se je s potrditvijo vpisa na seznam odvilo danes, 28. julija 2021, v sklopu dvotedenskega zasedanja Unescovega Odbora za svetovno dediščino.

87. redna seja Vlade Republike Slovenije

Ministrstvo za kulturo, 22. julij ― Vlada je na današnji seji podaljšala veljavnost večine odlokov v povezavi s COVID-19 in v njih organizatorjem prireditev, shodov in športnih tekmovanj ter ponudnikom storitev in blaga na področju voznikov in vozil v Sloveniji in upravljavcem žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog, naložila preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT pri udeležencih. Med izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in brez pogoja PCT je dodala čezmejne delovne migrante, ki živijo največ 10 kilometrov zračne razdalje od meje s sosednjo državo. Vlada je tudi ustanovila Službo vlade za digitalno preobrazbo.

Z novimi boni tudi na kulturne prireditve in ustvarjalne tečaje ter v muzeje in galerije

Ministrstvo za kulturo, 19. julij ― Na ministrstvu za kulturo smo izjemno ponosni, da se je vloženi trud obrestoval: novi boni se lahko koristijo tudi za kulturne dejavnosti. Tako bomo lahko do konca leta z unovčenjem bonov podprli organizatorje in izvajalce koncertov, gledaliških, lutkovnih, cirkuških in kinematografskih predstav ter izobraževanj, izpopolnjevanj in usposabljanj na področju kulture in umetnosti (kot so tečaji igranja klavirja in drugih glasbil, petja, plesa, fotografije, šole risanja, igre in podobno). Poleg tega bomo z unovčenjem bonov lahko podprli tudi muzeje, knjigarne, naravne parke in galerije.

Govor ministra za kulturo dr. Simonitija ob začetku festivala Europa Cantat

Ministrstvo za kulturo, 18. julij ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj nagovoril zbrane na slavnostnem odprtju festivala Europa Cantat v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu. Mednarodni festival, ki ga vsake tri leta gosti druga evropska država in ki privablja domače ter tuje občinstvo, organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. Festival, ki sta ga finančno podprla Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana, poteka v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Prihaja festival Europa Cantat

Ministrstvo za kulturo, 16. julij ― Ljubljana bo med 17. in 22. julijem gostila mednarodni zborovski Festival Europa Cantat 2021, ki bo zaradi pandemije covida-19 potekal v hibridni obliki – z dogodki na spletu in v živo. Slavnostno odprtje festivala bo v soboto, 17. julija, ob 21. uri v Cankarjevem domu z glasbenim spektaklom v režiji Mateja Filipčiča. Zbrane bosta nagovorila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj festivala, in minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Neposredni prenos dogodka bo na TV Slovenija 1 in 3. programu Radia Slovenija, programu ARS.

Razstava Alana Hranitelja na sedežu Sveta Evropske unije v Bruslju

Ministrstvo za kulturo, 13. julij ― V stavbi Justus Lipsius v Bruslju so danes, 13. julija 2021, odprli razstavo del iz bogatega opusa slovenskega kostumografa Alana Hranitelja, ki že več kot 30 let deluje na področjih opere, gledališča in filma. Razstavo Omara norega klobučarja sta odprla slovenski minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in generalni sekretar Sveta Evropske unije Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Minister dr. Simoniti: predstavitveni govor o prednostnih nalogah s področja kulture na odboru CULT

Ministrstvo za kulturo, 13. julij ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes, 13. julija 2021, na odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s področja kulture in avdiovizualnega sektorja. V nadaljevanju objavljamo njegov predstavitveni nagovor.

Minister dr. Simoniti o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja s področja kulture

Ministrstvo za kulturo, 13. julij ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je 13. julija 2021 na odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje (CULT) predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s področja kulture in avdiovizualnega sektorja. V prihodnjih šestih mesecih bodo v ospredju razprave o inovativnem potencialu kulture, s poudarkom na kakovostni gradnji in arhitekturi, o konkurenčnosti evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin na globalnem digitalnem trgu ter o okrevanju kulturnih in kreativnih sektorjev po pandemiji covida-19.
še novic