Knjižni sejem v Bologni – letos organiziran obisk tudi za novinarje

Knjižni sejem v Bologni – letos organiziran obisk tudi za novinarje

Javna agencija za knjigo, 23. januar ― Bliža se mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni, ki bo letos potekal od 30. marca do 2. aprila. JAK bo na sejmu prisotna z doslej največjo, 80m2 veliko nacionalno stojnico (na kateri bo šest individualnih miz založnikov Malinc, Miš, Pivec, Sanje, Sodobnost, Založništvo tržaškega tiska) in slovenskim programom, o katerem bomo več napisali v naslednjem novičniku. Z letošnjo sejemsko izvedbo se že intenzivno pripravljamo na leto 2021, ko bo Slovenija v Bologni častna gostja. Pomembnih dogodkov na sejmu bo veliko, zato bomo letos organizirali dva enodnevna obiska sejma z avtobusom za vse zainteresirane in prvič tudi za novinarje in blogerje. Prvi avtobus gre v Bologno v ponedeljek, 30. marca - na ta dan se podeljuje prestižna Andersenova nagrada za leto 2020 za dosežke avtorjev in ilustratorjev otroške literature, za katero je med šestimi finalisti letos prvič nominiran tudi slovenski avtor, Peter Svetina. Več o tem lahko preberete tukaj. Prav tako bo v ponedeljek ob 14.00 založniško mreženje slovenskih in nemških urednikov in založnikov, o čemer boste založniki še podrobneje obveščeni. Drugi avtobus gre v Bologno v sredo, 1. aprila - na ta dan se bo Slovenija na posebnem dogodku predstavila kot prihodnja častna gostja sejma, prav tako pa bo v sredo založniško mreženje z mednarodnimi založniki v okviru evropskega projekta Vsaka zgodba šteje/Every story matters, prijave že sprejemamo. Prijave za organizirana obiska sejma bomo začeli zbirati v februarju, zato še naprej spremljajte naš novičnik in Facebook profil.
Peter Svetina med šestimi nominiranci za letošnjo Andersenovo nagrado

Peter Svetina med šestimi nominiranci za letošnjo Andersenovo nagrado

Javna agencija za knjigo, 23. januar ― Mednarodna organizacija IBBY (International Board on Books for Young People) je ta teden objavila seznam finalistov za prestižno Andersenovo nagrado za leto 2020. Eden izmed šestih finalistov v kategoriji avtorjev za otroke in mladino je tudi slovenski mladinski pisatelj Peter Svetina.  Mednarodna žirija, v kateri je sodelovala tudi predstavnica slovenske sekcije IBBY, Tina Bilban, je finaliste izbrala med 34 nominiranimi avtorji in 36 nominiranimi ilustratorji. Žirija ocenjuje celotne opuse avtorjev in ilustratorjev in nagradi ustvarjalcema podeli za celosten prispevek k otroški literaturi v njunih državah. Letošnji nagradi bosta podeljeni 30. marca na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni. Pripenjamo celoten seznam nominirancev in sporočilo za medije.
Bližata se knjižna sejma v Bruslju in Leipzigu

Bližata se knjižna sejma v Bruslju in Leipzigu

Javna agencija za knjigo, 23. januar ― Marca bosta svoja vrata odprla mednarodna knjižna sejma v Bruslju in Leipzigu. Na bruseljskem knjižnem sejmu (Foire du Livre de Bruxelles, 5.-8. marec) bosta na dogodkih v programu sejma sodelovali slovenski predstavnici Agata Tomažič, ki ji izide francoski prevod zbirke Česar ne moreš povedati frizerki / Ce qu’on ne peut confier à son coiffeur (prevod Stéphane Baldeck, Belleville éditions, Pariz), in direktorica JAK, Renata Zamida. Na leipziškem knjižnem sejmu (Leipziger Buchmesse, 12.-15. marec) bo JAK prisotna s stojnico in obsežnim slovenskim programom z avtoricami in avtorji Renato Salecl, Dragom Jančarjem, Ano Schnabl, Mirtom Komelom, Marto Bartolj – predstavljajo se z novimi prevodi v nemščino – pesniki Miljano Cunta, Gregorjem Podlogarjem in Lucijo Stupica, ki bodo svojo poezijo brali iz antologije mlade evropske lirike Grand tour (založba Hanser) in delom glasbene zasedbe Čompe. Več o programu v prihodnjem novičniku. Bruseljski program pripravljamo v sodelovanju s stalnim predstavništvom Republike Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju in je del priprav na kulturni program v času predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021, leipziškega pa v sodelovanju z založbami, pri katerih so izšli nemški prevodi knjig, mrežo Traduki in Slovenskim kulturnim centrom v Berlinu.

Vabilo na okroglo mizo z naslovom »Nižji davek – boljši časi za knjigo in časopis?

Javna agencija za knjigo, 23. januar ― STAklub Slovenske tiskovne agencije in Javna agencija za knjigo vas vljudno vabita na okroglo mizo z naslovom »Nižji davek - boljši časi za knjigo in časopis?«, ki bo v torek, 28. januarja ob 11. uri v ljubljanskem Maxiju, Trg republike 1, v Maxi klubskem salonu (1. nadstropje). Z novim letom je začela veljati novela zakona o davku na dodano vrednost, ki ob dosedanjih dveh stopnjah DDV uzakonja tudi nižjo, petodstotno stopnjo DDV za knjige, časopise in periodične publikacije tako v fizični kot elektronski obliki. Sprememba prihaja več kot desetletje po pobudi, da slovenska knjiga sploh ne bi bila obdavčena. Kaj pomeni znižan, 5-odstotni DDV na knjige in nekatere druge publikacije? Kaj poleg tega še potrebujemo za preživetje slovenskega založništva in knjigotrštva?  Se knjižnim in časopisnim založnikom obeta dostojno preživetje namesto životarjenja? Na ta in druga vprašanja bodo poskušali odgovoriti:             - Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo RS,             - Samo Rugelj, direktor in glavni urednik založbe Umco ter publicist,              - Marija Volčjak, direktorica in odgovorna urednica Gorenjskega glasa in             - Rok Zavrtanik, direktor založbe Sanje. RSVP: Organizator prosi za potrditev udeležbe na pp@sta.si.
Javni natečaj za izbor celostne grafične podobe projekta Slovenija, častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni leta 2021 (oznaka CGP Bologna 2021)

Javni natečaj za izbor celostne grafične podobe projekta Slovenija, častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni leta 2021 (oznaka CGP Bologna 2021)

Javna agencija za knjigo, 22. januar ― predviden datum objave: 27. 1. 2020 predviden zaključek natečaja: 2. 3. 2020 PREDMET JAVNEGA NATEČAJA: Izbor celostne grafične podobe projekta Slovenija, častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni leta 2021 (oznaka CGP Bologna 2021). NAMEN JAVNEGA NATEČAJA: Projekt »Slovenija, častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni leta 2021« je nacionalni projekt za promocijo in krepitev izvoznega potenciala slovenske knjižne ustvarjalnosti na področju otroške in mladinske literature in slovenske ilustracije. Vloga častne države gostje na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni bo pomembno okrepila mednarodni potencial domačih otroških knjig in predvsem slovenske ilustracije, spodbujala prevode slovenskih otroških in mladinskih knjig, povečevala vidnost, ugled in prepoznavnost slovenskih avtorjev in krepila vlogo ilustracije. Tak nastop je enkratna priložnost v kontekstu mednarodnega sejma, ki uživa stalen in visok ugled ter je deležen pozornosti tako založniške in knjigotrške kot tudi medijske panoge. V letu 2021 bo potekal že 57 sejem, ki traja 4 dni in je namenjen izključno (odrasli) strokovni in drugi zainteresirani javnosti. V zadnjih letih sejem obišče okoli 30.000 strokovnih obiskovalcev, v šestih sejemskih halah se predstavlja več kot 1.400 razstavljavcev iz 80 držav sveta, v sklopu sejma pa se zgodi več kot 600 dogodkov; ob tem o sejmu poroča več kot 800 novinarjev iz 40 držav sveta. Hkrati se Slovenija s projektom predstavlja tudi splošni publiki z dogodki na različnih prizoriščih v mestu (spremljevalni kulturni program). S tem javnim natečajem Javna agencija za knjigo RS (organizator) izbira celostno grafično podobo za ta projekt. NAGRADA: Predlog CGP, ki ga bo strokovna komisija ocenila z najvišjim številom točk, bo prejel nagrado v znesku 2.000,00 EUR neto. Nagrada vključuje odkup materialnih avtorskih pravic za uporabo zmagovalnega predloga CGP.
B2B srečanje v Bologni - Vsaka zgodba šteje

B2B srečanje v Bologni - Vsaka zgodba šteje

Javna agencija za knjigo, 14. januar 1. april 2020, 11.00-13.00   Bologna Book Fair, Sala Melodia - Centro Servizi, 1. nadstropje, blok B   Mreženje in individualni pogovori s tujimi založniki   Spoštovani založniki, Javna agencija za knjigo kot del evropskega projekta Vsaka zgodba šteje/Every story matters  organizira B2B srečanje za založnike, ki jih zanima izmenjava kakovostnih knjig za otroke in mladino s poudarkom na inkluzivnosti, raznolikosti, multikulturnosti. Vas zanima, kaj sploh je projekt Vsaka zgodba šteje? Vas zanimajo kakovostne knjige iz drugih evropskih držav? Iščete priložnost za povezovanje? Bi radi spoznali tuje založnike in jim predstavili svoje knjige? Če ste na zgornja vprašanja odgovorili pozitivno, si rezervirajte 1. april in izkoristite priložnost za spoznavanje novih založb s področja otroške in mladinske literature. Na dveurnem dogodku vam bomo najprej predstavili projekt (15 minut), sledila bodo individualna srečanja z založniki/uredniki/literarnimi agenti. Poskrbeli bomo tudi za kavo in prigrizke.  Kako se prijavim? Svojo prijavo pošljite po spletnem obrazcu. Prijave so odprte za vse založnike/urednike/literarne agente s področja otroške in mladinske književnosti, prednost bodo imeli založniki iz dežel partneric – Flandrija (Belgija), Hrvaška, Nemčija, Nizozemska, Portugalska in Slovenija. Na dogodek bo sprejetih največ 30 sodelujočih. Rok za prijavo Ponedeljek, 3. februar 2020 do 12.00. Izbrani prijavitelji bodo o svoji prijavi obveščeni najkasneje 10. februarja 2020. Vprašanja lahko posredujete na nika.kovac@jakrs.si. Javna agencija za knjigo RS skupaj z Acesso Cultura, Associação Cultural (PT), Bluedar (DE), Mediart International (HR), Stichting ROSE (NL) in Vlaams Fonds voor de Letteren (BE) sodeluje v projektu  EU Vsaka zgodba šteje – ustvarjajmo zgodbe za vse / Every story matters – making books more inclusive. Projekt Vsaka zgodba šteje/Every story matters je zasnovan z zavedanjem, da imajo knjige veliko družbeno moč: b

Kultura e–novice, 23. december 2019

CED, 23. december 2019 ― Pozdravljeni, za nami je še eno rekordno leto. K letošnji beri uspehov Slovenije v Ustvarjalni Evropi (Kultura in MEDIA) je prispevalo 50 različnih organizacij, ki sodelujejo v 62 projektih, za katere so slovenski vodje pridobili 3 milijone evrov podpore EU. Veseli nas, da se evropski kulturni projekti pogosteje »selijo« tudi izven prestolnice in da se[...]
še novic