Dan odprtih vrat HPC Vega 2021

COBISS, 12. november ― V Sloveniji so se ustanove in uporabniki superračunalnikov povezali v konzorcij SLING – Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje, ki ga vodijo v okviru javnega zavoda Arnes. Na Arnesu so z desetimi partnerji v konzorciju SLING vzpostavili slovenski kompetenčni center za superračunalništvo, ki ga v okviru projekta evropskih nacionalnih kompetenčnih centrov EUROCC financira Skupno podjetje EuroHPC. SLING … Preberi več "Dan odprtih vrat HPC Vega 2021"

Nekaj besed ob predstavitvi članka dr. Alenke Šauperl o razvrščanju književnosti v SGC na srečanju Novosti v knjižničarstvu (NUK, 5. november 2021)

COBISS, 10. november ― Ker se po prispevku dr. Alenke Šauperl na predstavitvi novosti nismo imeli možnosti odzvati, smo se v uredništvu geslovnika SGC odločili, da tukaj izrazimo svoje mnenje. Analizo vsebine članka je predstavil nekdanji urednik geslovnika SGC Matjaž Zalokar v prispevku Odgovor na očitke o domnevno vprašljivem razvrščanju književnosti oz. del o književnikih v Splošnem geslovniku COBISS.SI … Preberi več "Nekaj besed ob predstavitvi članka dr. Alenke Šauperl o razvrščanju književnosti v SGC na srečanju Novosti v knjižničarstvu (NUK, 5. november 2021)"

Rezervacije knjižničnega gradiva s COBISS+ in mCOBISS tudi na Kosovu

COBISS, 8. november ― Knjižnica Akademije znanosti in umetnosti Kosovo (Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës – ASHAK) je prva ustanova na Kosovu, ki se je vključila v sistem COBISS, ter tudi prva knjižnica, ki je uvedla knjižnično izposojo gradiva prek segmenta COBISS3/Izposoja. S tem je svojim uporabnikom omogočila nadgradnjo storitev, saj lahko uporabniki zdaj tudi rezervirajo … Preberi več "Rezervacije knjižničnega gradiva s COBISS+ in mCOBISS tudi na Kosovu"

Bolgarske knjižnice v sistemu COBISS

COBISS, 26. oktober ― V okviru konference Education, Research & Development je Rumyana Petrova (Nacionalna biblioteka »Sv. Sv. Kiril i Metodij« v Bolgariji) skupaj z Davorjem Bračkom (IZUM) predstavila članek Bulgarian libraries as a part of library information system network COBISS.net, ki govori o uporabi sistema COBISS v bolgarskih knjižnicah (COBISS.BG) in prednostih, ki jih prinaša članstvo v mreži … Preberi več "Bolgarske knjižnice v sistemu COBISS"

Fotograf Teodor Veingerl predstavi “Mesto brez cest, Mesto ujeto v preteklosti”

COBISS, 19. oktober ― V razstavišču IZUM so 3. 9. 2021 uradno odprli mojo fotografsko razstavo z naslovom »Mesto brez cest, Mesto ujeto v preteklosti«. Za razstavo sem izbral 20 barvnih fotografij, ki so na ogled javnosti. V okolju, v katerem se vsakodnevno gibljem in delam, ima samostojna fotografska razstava še poseben pomen. Tako se redno srečujem s tistimi, … Preberi več "Fotograf Teodor Veingerl predstavi “Mesto brez cest, Mesto ujeto v preteklosti”"

Stevan Dedijer – boter informacijske znanosti

COBISS, 10. oktober ― Obveščenost je prvi pogoj uspešne človekove dejavnosti. V novem času je informacij v izobilju in osnovno vprašanje je, kako jih presejati, da bi prišli do najpomembnejših, ki jih res potrebujemo. Vsi imamo to težavo, a šele nedavno se je nekdo domislil, da jo lahko rešimo z novo znanostjo in s posebnim univerzitetnim študijskim programom. Ta … Preberi več "Stevan Dedijer – boter informacijske znanosti"

ADZ — Portal Akademske digitalne zbirke Slovenije

COBISS, 20. september ― Iskanje in dostop do relevantnih virov sta ključ do uspešnega študijskega, pedagoškega in raziskovalnega dela predvsem v akademskih okoljih. V juniju 2021 je zaživel portal Akademske digitalne zbirke Slovenije (ADZ), katerega glavni namen je obveščanje študentov, raziskovalcev, profesorjev in vseh drugih zainteresiranih uporabnikov o uporabi orodij ADZ ter novostih s področja iskanja informacij. Portal je … Preberi več "ADZ — Portal Akademske digitalne zbirke Slovenije"

LIBER 2021: »Knjižnice in odprta znanost: od vizije do izvedbe«

COBISS, 2. september ― Mednarodna konferenca LIBER je bila izvedena prek spleta med 23. in 25. junijem 2021, gostili pa so jo kolegi iz knjižnice Univerze v Beogradu v Srbiji. LIBER je praznoval svojo 50. obletnico organiziranja konferenc s tridnevnimi delavnicami, pogovori in mreženjem na temo »Knjižnice in odprta znanost: od vizije do izvedbe. En ključni zalogaj? Kot skupnost … Preberi več "LIBER 2021: »Knjižnice in odprta znanost: od vizije do izvedbe«"

IFLA Green Library Award 2021 – Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož med najboljšimi na svetu

COBISS, 19. julij ― »Dajanje zgleda ni glavni način vpliva na druge; to je edini način,« je dejal Albert Einstein. Za te modre besede znanega fizika in matematika bi lahko rekli, da pravzaprav predstavljajo temelj oz. osnovo zelenih knjižnic, ki s svojim delovanjem dajejo zgled tako svojim uporabnikom kot drugim knjižnicam, kako lahko vsak izmed nas, vsak posameznik, vsaka … Preberi več "IFLA Green Library Award 2021 – Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož med najboljšimi na svetu"

Prvo Avstrijsko-slovensko srečanje HPC

COBISS, 9. julij ― Z zagonom superračunalnika HPC Vega, največjega superračunalnika v Sloveniji in enega največjih v Evropi, smo Slovenijo postavili na zemljevid računalniških velesil. IZUM se tako podaja tudi v vode superračunalništva in je letos soorganiziral prvo Avstrijsko-slovensko srečanje HPC – ASHPC21, ki je potekalo od 31. 5. do 2. 6. Srečanje bi naj potekalo na IZUM-u, a je zaradi … Preberi več "Prvo Avstrijsko-slovensko srečanje HPC"

COBISS, knjižničarjev in uporabnikov najboljši prijatelj

COBISS, 7. junij ― COBISS nas kot pomočnik, sodelavec, sopotnik, partner, skratka kot najboljši prijatelj, v knjižnicah spremlja že skoraj tri desetletja. Jasno je, da si brez njega ne predstavljamo knjižničarskega življenja. Kako je z najboljšimi prijatelji, vemo: imajo sicer svoje napake, ki pa jih odtehta vse, kar je dobrega, saj je veliko bolj pomembno. To se pokaže predvsem … Preberi več "COBISS, knjižničarjev in uporabnikov najboljši prijatelj"

Izobraževanje na daljavo, naša sedanjost in prihodnost

COBISS, 1. junij ― Pandemija nas je na vseh področjih postavila pred mnoge nove izzive. Močno vpliva tudi na način izobraževanja. Na IZUM-u potekajo izobraževanja v obliki tečajev in delavnice (v nadaljevanju tečaji). V letu 2021 je v program vključenih 22 različnih tečajev. Zavedanje, da dobro izobraževanje pomeni veliko več kot le sinhrono video predavanje (kar so sicer bili … Preberi več "Izobraževanje na daljavo, naša sedanjost in prihodnost"

Slovenija s superračunalnikom Vega postala računalniška velesila

COBISS, 26. maj ― Z zagonom superračunalnika Vega, prvega izmed superračunalnikov EuroHPC prve generacije, smo Slovenijo postavili na zemljevid računalniških velesil. HPC Vega spada trenutno med 50 najmočnejših superračunalnikov na svetu, njegove zmogljivosti pa so na voljo raziskovalni sferi in gospodarstvu pri uresničevanju visokotehnoloških projektov na področju fizike, kemije, biologije, medicine, farmacije, pametnih mest, pri klimatskih in meteoroloških simulacijah, razvoju … Preberi več "Slovenija s superračunalnikom Vega postala računalniška velesila"

Pionirski čas mariborskega računalništva (do ustanovitve univerze leta 1975)

COBISS, 12. maj ― Ali je kdo, ki ne pozna Hale Tivoli, dograjene leta 1965, in svetovnih prvenstev v njej: Daneuova košarka, Cerarjeva gimnastika in drugi športi? In morda še kdo pomni, da jo je v resnici krstil džezist Louis Armstrong, še bolj redki pa, da se je v njej zgodilo eno največjih znanstvenih srečanj pri nas: 5. Svetovni … Preberi več "Pionirski čas mariborskega računalništva (do ustanovitve univerze leta 1975)"

Prevzemna mesta in obdelava rezervacij prostega gradiva v sistemu COBISS

COBISS, 21. april ― Knjižnice lahko svojim uporabnikom omogočijo prevzem rezerviranega gradiva na različnih prevzemnih mestih. Gre za storitev, ki je v današnjem času še posebej aktualna predvsem v knjižnicah z več enotami, saj lahko člani knjižnice prevzemajo gradivo v drugih enotah, kot so ga rezervirali. Sicer pa lahko katera koli knjižnica, ne glede na to, kako je organizirana … Preberi več "Prevzemna mesta in obdelava rezervacij prostega gradiva v sistemu COBISS"
še novic