ALA 2019: od metapodatkovnih orodij do temnega spleta

COBISS, 19. november ― Stoosemintrideseta letna konferenca in razstava Združenja ameriških knjižnic (ALA) je potekala v Washingtonu od 20. do 25. junija. Vodilnega dogodka v svetu na področju knjižničarstva, ki slovi po svojih obsežnih in kakovostnih vsebinah kot tudi po pestro predstavljeni ponudbi, se je udeležilo več kot 21.400 knjižničarjev, knjižničnih delavcev in podpornikov knjižnic (vključno s 6827 razstavljavci) … Preberi več "ALA 2019: od metapodatkovnih orodij do temnega spleta"

Spodbuda k razvoju sodobnih specialnih knjižnic

COBISS, 5. november ― Nacionalni svet za knjižnično dejavnost (NSKD) je 26. 11. 2018 potrdil Strokovne standarde za specialne knjižnice (v nadaljevanju: Strokovni standardi), ki bodo veljavni do 25. 11. 2028. Strokovne standarde smo izoblikovali člani Delovne skupine za pripravo standardov in strokovnih priporočil za specialne knjižnice pri NSKD (v nadaljevanju: Delovna skupina). Maja 2019 je dokument izšel tudi … Preberi več "Spodbuda k razvoju sodobnih specialnih knjižnic"

Trst je naš – knjižničarski!

COBISS, 16. oktober ― Le kdo bi podvomil, da je la grand dame svetovnega knjižničarstva Eva Verona rojena Zagrebčanka? Kot se spodobi, so njene hrvaške kolegice poskrbele, da njena zvezda upravičeno močno sije na knjižničarskem nebu. Ampak Eva Verona je rojena Tržačanka, njena družina pa je bila del tržaške ali dunajske judovske skupnosti. Pa se mi je nenadoma povezalo … Preberi več "Trst je naš – knjižničarski!"

Kako sestavimo normativni zapis za osebno ime

COBISS, 8. oktober ― Učinkovitost in kakovost sistema COBISS.SI sta med drugim odvisni od kakovosti normativnih zapisov za osebna imena v normativni bazi podatkov CONOR.SI. Tokrat predstavljamo zahteve sistema COBISS.SI za dokončno urejene normativne zapise za osebna imena. V takšnem normativnem zapisu moramo zbrati dovolj podatkov o osebi in imenih, pod katerimi objavlja, da lahko zagotovimo njeno nesporno in … Preberi več "Kako sestavimo normativni zapis za osebno ime"

Uporabniki o COBISS+

COBISS, 11. september ― Uporabniki želijo v knjižničnih katalogih izkusiti iskanje, podobno Googlovemu, in pridobiti informacije, ki takoj zadovoljijo njihove potrebe. V procesu iskanja cenijo dodatne funkcije, ki izboljšujejo navigacijo in upravljanje z ogromnim številom zadetkov. Študije uporabnikov so spodbujale (počasne) spremembe, danes OPAC-i le še na daleč spominjajo na klasične knjižnične kataloge. Vsebine so obogatili z naslovnicami, obnovami, … Preberi več "Uporabniki o COBISS+"

Z identifikatorjem ISSN do informacije o odprtem dostopu kontinuiranega vira

COBISS, 2. september ― Segment COBISS3/Katalogizacija omogoča tudi prevzemanje zapisov iz drugih baz podatkov, ki jih nato prilagodimo potrebam slovenskega okolja. Za kontinuirane vire velja, da je baza podatkov ISSN referenčna zbirka podatkov, zato katalogizatorji prevzamejo zapis, če obstaja v bazi podatkov ISSN za opisovani vir. V letu 2019 smo posodobili navodila za prevzemanje zapisov za kontinuirane vire iz … Preberi več "Z identifikatorjem ISSN do informacije o odprtem dostopu kontinuiranega vira"

Na poti k obvladovanju podatkov: kongres ZBDS, Maribor, 25.–27. september 2019

COBISS, 26. avgust ― Več kot 30 let je že tega, kar je na velika platna prišel kultni film Oliverja Stona Wall Street. Pozorno knjižničarjevo oko si ga je gotovo najbolj zapomnilo po slavnih besedah osrednjega antijunaka Gordona Gekka, ki je rekel, da je najbolj dragocena dobrina, ki jo pozna, informacija. Pravzaprav besede prihodnosti, saj so najboljši poslušalci tega … Preberi več "Na poti k obvladovanju podatkov: kongres ZBDS, Maribor, 25.–27. september 2019"

Bibliosmija – kako dišijo knjige

COBISS, 21. avgust ― Svet jezika je prostran, do neke mere znan, do neke mere neraziskan, včasih presenetljivo nov. V tokratnem pisanju nekaj misli o besedah, ki so povezane s knjigo (gr. biblio), pa jih sploh še nismo slišali, ali pa se nočejo usesti v uho ali pa smo jih morda pozabili, saj nam grški in latinski besedni koreni … Preberi več "Bibliosmija – kako dišijo knjige"

Odprtje Razstavišča IZUM s fotografsko razstavo Rudija Urana z naslovom »Pot redukcije in odkrivanje sublimnega«

COBISS, 23. julij ― Foto: Rudi Uran: Fotelj za vse čase, 2018 V sredo, 15. 5. 2019, ob 18. uri se je uradno odprlo Razstavišče IZUM. Kultura v IZUM-u Arhitekt Ivan Kocmut je zgradbo, v kateri ima danes sedež Institut informacijskih znanosti (IZUM), zasnoval z mislijo, da bi obogatila kulturno dogajanje v Mariboru. To je kmalu okrepila tudi bogata … Preberi več "Odprtje Razstavišča IZUM s fotografsko razstavo Rudija Urana z naslovom »Pot redukcije in odkrivanje sublimnega«"

Slovenski normativni zapisi za osebna imena v VIAF

COBISS, 13. junij ― Servis VIAF (Virtual International Authority File) združuje normativne zapise različnih knjižnic na globalnem nivoju. V servisu VIAF so normativni zapisi za osebna imena, korporacije, geografska imena, dela in pojavne oblike. Pri tem sodeluje okrog 50 organizacij, predvsem nacionalnih knjižnic, iz 40 držav. Oktobra 2018 se jim je pridružila tudi Slovenija, ko sta IZUM in NUK … Preberi več "Slovenski normativni zapisi za osebna imena v VIAF"

»Pikice in vejice« pod drobnogledom: spremljanje kakovosti zapisov v letu 2018

COBISS, 27. maj ― Kakovost zapisov in njihovih (meta)podatkov predstavlja tehnični in teoretični izziv. V bibliotekarski stroki kakovost podatkov lahko razumemo v kontekstu uporabnika, enotne obdelave, katalogizatorja, racionalizacije delovnega procesa in tehnologije (Badovinac, 2017). V okviru aktivnosti spremljanja kakovosti zapisov dnevne produkcije smo h kakovosti pristopili z vidika enotne obdelave virov. Zanima nas, ali podatki ustrezajo mednarodnim standardom, saj … Preberi več "»Pikice in vejice« pod drobnogledom: spremljanje kakovosti zapisov v letu 2018"

MARC je mrtev, naj živi BIBFRAME?

COBISS, 6. maj ― Minilo je nekaj manj kot sedemnajst let, odkar je Roy Tennant spisal osmrtnico podatkovnemu in komunikacijskemu formatu MARC, ki je bil v 60-letih 20. stoletja sprva razvit zaradi tiskanja kataložnih listkov in izmenjave zapisov. Čeprav se knjižničarska skupnost povečini strinja s … Beri naprej →

Prezentacija COBISS servisa u Crnoj Gori

COBISS, 24. april ―   Nacionalna biblioteka Crne Gore, Đurđe Crnojević”, je 16. aprila, u saradnji sa Institutom informacijskih znanosti (IZUM) iz Maribora organizovala prezentaciju novih COBISS servisa u Crnoj Gori. Prezetaciji je prisustvovalo preko 70 bibliotekara iz 38 biblioteka članica sistema COBISS.CG, kao … Beri naprej →

Mednarodni dan otroške knjige

COBISS, 2. april ―   Od kar ljudje berejo velja, da postaneš to kar bereš. Zagotovo je branje kvalitetne literature ena najkoristnejših navad, ki jo je mogoče privzgojiti mlademu človeku. Branje bogati besedni zaklad in pozitivno vpliva na posameznikove zmožnosti izražanja in komuniciranja. Posamezniki, … Beri naprej →

Nepoštene prakse publiciranja

COBISS, 29. marec ― Izraz sporne revije uporabljamo kot skupni izraz za plenilske, predatorske, roparske in lažne revije. Sporne revije delimo na: plenilske (predatorske, roparske) revije, ki se trudijo prikazati kot ugledne, čeprav to niso in lažne revije, ki ugrabijo identiteto neke druge, običajno … Beri naprej →
še novic