150 let Čitalnice v Ljutomeru

Kamra.si, 1. februar 2018 2. februarja 1868 ob 8. uri zvečer je v Ljutomeru potekala svečana otvoritev čitalnice v veliki kavarni ljutomerskega krojača in kavarnarja Igrancija Kornpichla, kjer je čitalnica najela tudi prve prostore za delovanje. Bil je to velik in pomemben dan ... kot takega se ga spominjamo tudi po 150. letih.

Vzpon in zaton Dienerspergov

Kamra.si, 1. februar 2018 ― Zgodovinski arhiv na Ptuju vabi na predstavitev knjige dr. Borisa Golca  Vzpon in zaton Dienerspergov, ki bo v torek, 6. februarja 2018, ob 12. uri v ptujskem arhivu (Vičava 5). Pogovor z avtorjem knjige bo vodil dr. Dejan Zadravec. Zgodovinski arhiv na Ptuju hrani dragocen rokopis iz 19. in začetka 20. stoletja z naslovom "Genealoško-biografske skice rodbine državnih baronov Dienerspergov." Rokopis je v celoti preveden, glavnino monografije pa predstavlja spremna študija. Delo Borisa Golca in objava monografije predstavljata pomemben prispevek k spoznavanju štajerskega potomstva polihistora Janeza Vajkarda Valasorja (1641-1693) ter nasploh plemstva na slovenskem Štajerskem. Vljudno vabljeni!      

Na hribu grad, v gradu zaklad: Kamni govorijo, saxa loquuntur

Kamra.si, 31. januar 2018 ― V nekdanji grajski kapeli na gradu Ravne, kjer že skoraj 70 let domuje Koroška osrednja knjižnica, smo v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem, v okviru projekta Na hribu grad, v gradu zaklad, 24. januarja 2018 pripravili prvi večer na temo Kamni govorijo, saxa loquuntur arheologinje Saše Djura Jelenko. V kapelo gradu Ravne so bili leta 2005, po prenovi Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, prestavljeni rimski kamniti spomeniki odkriti na območju občin Ravne na Koroškem in Prevalje. Večina kamnov izvira iz rimskega grobišča Zagrad pri Prevaljah. Reliefne plošče in obdelane kvadre so povodnji reke Meže, gradnja jezu in gradbena dela na Peruzzijevi žagi razkrila v drugi polovici 19. in začetku 20. stoletja. Po uvodnem nagovoru vodje projekta, bibliotekarke Simone Vončina, je arheologinja Saša Djura Jelenko doživeto predstavila zgodbe, ki jih pripovedujejo rimski nagrobni spomeniki. Na koncu se je predavateljica dotaknila še izsledkov arheoloških raziskav na gradu Ravne/Streiteben, ki so potekala leta 2002. Za izjemno zvočno kuliso pa sta z dvema skladbama v latinščini uvodoma poskrbeli Mojca Kamnik in Urša Lorber.
Kako se je skozi čas spreminjala Čopova ulica v Ljubljani

Kako se je skozi čas spreminjala Čopova ulica v Ljubljani

Fototeka MNZS, 31. januar 2018 ― Novinarka spletnega portala Siol1NET, Neža Mrevlje se je v prteklem tednu sprehodila po zgodovini verjetno najbolj poznane slovenske ulice – Čopove ulice v Ljubljani. Kot je zapisala je “Čopova ulica prestala najrazličnejša obdobja. Komercialni značaj, ki ga ima še danes, je imela tudi že v 19. stoletju, ko so prostoru Čopove ulice pravili kar ljubljanski bazar.” Povabilo k branju članka, ki je priložen s...
Nika Autor - Solidarnost (2012) Avtorski video

Nika Autor - Solidarnost (2012) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 31. januar 2018 ― Film je ponovna obdelava filma Joyce Wieland, Solidarity iz leta 1973 in dokumentira protest delavk in delavcev v Ljubljani. Pri tem odpira vprašanja, kot so: kaj je solidarnost danes, kdo je solidaren, s kom in kdaj smo solidarni? Ideja za ponovno uprizoritev filma je nastala v času, ko se soočamo z grozljivo eksploatacijo delavcev, masovnimi odpuščanji, nemogočimi delovnimi pogoji, prestrukturalizacijo delovnega trga in, ko vprašanje solidarnosti skuša na manipulativen način zastaviti oblast. (Vi...
Nika Autor - V deželi medvedov (2012) Dokumentarni video

Nika Autor - V deželi medvedov (2012) Dokumentarni video

DIVA nove pridobitve, 31. januar 2018 ― Gradbeni sektor, ki je v Sloveniji zaposloval preko 70.000 tujih delavcev, je v letih 2010-11 propadel in s tem za sabo pustil dolgove, ustavljeno gradbeno dejavnost ter izkoriščene in neplačane delavce. Večina zaposlenih delavcev je prihajala iz prostora bivše skupne države. Medtem ko je država nemo opazovala izkoriščane, podplačane, neplačane in ponižane delavce, se je s kopičenjem bogastva na eni strani, prav tako kopičil gnev in odpor na drugi strani. Ker so zatajili pristojni državni org...

Marjanov večer

Kamra.si, 30. januar 2018 ― Mestna knjižnica Velenje vabi v sredo, 31. januarja 2018, ob 19.19  v predverje knjižnice na večer v spomin na kulturnega delavca in ustvarjalca Marjana Marinška. Znani in neznani Marjan Marinšek - zbiratelj in literat. Sodelujejo Knjižnica Velenje, Festival Velenje, Ustanova velenjska knjižna fundacija in citrarji.

Prešernov Krst pri Savici v Muzeju novejše zgodovine Celje

Kamra.si, 30. januar 2018 ― Muzej novejše zgodovine Celje ob prihajajočem slovenskem kulturnem prazniku v sredo, 31. januarja 2018, ob 18. uri vabi na recitacijo Prešernovega Krsta pri Savici, v izvedbi govornega umetnika Anatola Šterna. Literarni zgodovinar in teoretik Boris Paternu je ob Šternovi recitaciji Krsta pri Savici v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi, junija 2016, zapisal: »Šternova recitacija Prešernovega Krsta pri Savici je bila v svojem interpretacijskem slogu in kakovosti izjemna, do pesnikovega besedila pa skrajno odgovorna." Vabljeni, da se nam pridružite, vstopnine ni!
(r)Evolucija muzeja: 70 let Muzeja novejše zgodovine Slovenije, zavitih v eno razstavo

(r)Evolucija muzeja: 70 let Muzeja novejše zgodovine Slovenije, zavitih v eno razstavo

Fototeka MNZS, 30. januar 2018 ― Na spletnem portalu MMC je bil v nedeljo, 28. januarja objavljen prispevek (r)Evolucija muzeja: 70 let Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Članek pripenjamo in vas vabimo k branju.   Muzej novejše zgodovine Slovenije letos slavi svojo 70-letnico, saj je izšel iz leta 1948 ustanovljenega Muzeja narodne osvoboditve, ki se je leta 1951 preselil v Cekinov grad, se leta 1962 preoblikoval v Muzej ljudske revolucije, leta...

Razstava Stojana Kerblerja

Kamra.si, 29. januar 2018 ― DPD Svoboda Kidričevo vas v ponedeljek, 5. februarja 2018, ob 17. uri vabi v slavnostno dvorano Dvorca Sternthal v Kidričevem na odprtje razstave Kmečka opravila znanega ptujskega fotografa Stojana Kerblerja, častnega člana društva. O avtorju in njegovih delih bo spregovorila dr. Marjeta Ciglenečki. Razstava je ena od prireditev, ki jih društvo pripravlja ob praznovanju svoje 70-letnice. Vljudno vabljeni!

Rimski napisi Celeje

Kamra.si, 28. januar 2018 ― Pokrajinski muzej Celje vabi v ponedeljek, 29. januarja 2018,  ob 18. uri na predstavitev monografija dr. Julijane Visočnik The Roman inscriptions of Celeia and its ager (Rimski napisi Celeje), ki bo v dvorani Barbare Celjske v Knežjem dvoru, Trg Celjskih knezov 8.
še novic