Obvestilo o zaprtju arhiva!

Zgodovinski arhiv Ljubljana, 16. marec 2020 ― Obveščamo Vas, da bo Zgodovinski arhiv Ljubljana zaprt od torka, 17. marca 2020, do preklica zaradi uradno razglašene epidemije koronavirusa COVID-19 in priporočil pristojnih oblasti. Prosimo vas, da se v nujnih primerih obrnete na tajništvo arhiva (el. pošta: zal@zal-lj.si; tel. št. 01 306 13 06).

Čitalnica do nadaljnjega zaprta

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 12. marec 2020 ― Spoštovani, v skladu s preventivnimi ukrepi in v skrbi za zdravje v zvezi s širjenjem novega koronavirusa, uporabnike arhivskega gradiva obveščamo, da bo čitalnica Zgodovinskega arhiva Celje do nadaljnjega zaprta; uporabnike naprošamo, da sprejemamo vloge za upravne namene (obrazec) na e-mail: info@zac.si O nadaljnjih ukrepih bomo sproti obveščali. Sledite aktualnim in ključnim informacijam ter priporočilom za […] The post Čitalnica do nadaljnjega zaprta first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Nazaj od blizu, razstava grafičnega oblikovalca Domna Frasa v razstavišču Koroške osrednje knjižnice

Kamra.si, 12. marec 2020 ― V razstavišču Koroške osrednje knjižnice smo v petek, 6. marca 2020, odprli razstavo Nazaj od blizu avtorja Domna Frasa, slovenskega grafičnega oblikovalca in tipografa. Na razstavi nam avtor odstira vpogled v svoje tipografske stvaritve s celovito serijo velikoformatnih grafik. “Tipografija sobiva z jezikom na dveh ravneh. Je informacija in je njegova podoba.” je v knjigi Nazaj od blizu – Aparatove črke & oblike 1998 ----- 2018 zapisal avtor. Na razstavi so njegove tipografske stvaritve prevedene v izolirane abstraktne likovne forme. Iz mikro tipografskih mojstrovin, ki so za običajnega bralca zgolj besedilo, se tukaj soočimo s črko, linijami, ploskvami, volumni … v veličastnih makro izvedbah, ki nas presunejo z močjo likovne govorice.  

Obvestilo o terminu delavnic

Zgodovinski arhiv Ljubljana, 9. marec 2020 ― Zgodovinski arhiv Ljubljana organiziral delavnice za uslužbence, ki delajo z dokumentarnim gradivom in že imajo opravljen preizkus strokovne usposobljenosti v naslednjih terminih: gospodarstvo: 20. 4. 2020, pravosodje: 17. 4. 2020, kultura in šport: 15. 4. 2020, vzgoja in izobraževanje: 21. in 22. 4. 2020, uprava (območja UE Cerknica, UE Domžale, UE Grosuplje, UE Kamnik, UE Kočevje, UE Litija, UE Logatec, UE Ribnica, UE Vrhnika): 16. 4. 2020. Delavnice bodo potekale od 9.00 – 14.00 ure v predavalnici P1 (pritličje) Zgodovinskega arhiva Ljubljana na Mestnem trgu 27, Ljubljana.

8. marca 1955 je umrl Josip Vilfan, pravnik, politik in publicist

Kamra.si, 7. marec 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. marca 1955 je v Beogradu umrl Josip Vilfan, pravnik, politik in publicist. Rodil se je 30. avgusta 1878 v Trstu.    Rodil se je očetu Josipu in materi Gabrijeli Jugovic. V rojstnem kraju je obiskoval osnovno šolo in del gimnazije, ki jo je končal Dubrovniku, saj se je družina zaradi očetovega dela tja preselila. Izobraževanje je nadaljeval na Dunaju, kjer je leta 1901 zaključil študij prava.
P L A T E AU R E S I D U E (Aljaž Celarc in Eva Pavlič Seifert) - Ex Topia (2017) Instalacija/ Dokumentarni video

P L A T E AU R E S I D U E (Aljaž Celarc in Eva Pavlič Seifert) - Ex Topia (2017) Instalacija/ Dokumentarni video

DIVA nove pridobitve, 7. marec 2020 ― Ex Topia je multimedijski projekt dua P L A T E AU R E S I D U E, ki je nastal v sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU na Triglavskem ledeniku. Ex Topia je estetski poseg v potek dela raziskovalne skupine osmih znanstvenikov in dvaintridesetih prostovoljcev avgusta 2017.Projekt se posveča pokrajini pod Triglavskim ledenikom, ki so jo prizadele podnebne spremembe. Ledenik se je v sedemdesetih letih skrčil s 36 na le 1 hektar, tako da ga danes skoraj ni več. Ključno vpra&a...

Razstava Sandija Červeka na Ptuju

Kamra.si, 6. marec 2020 ― Galerija mesta Ptuj vabi na odprtje razstave Sandija Červeka 1+1=11, ki bo v torek, 10. marca 2020, ob 19. uri v Galeriji mesta Ptuj (Prešernova 29). Umetnika in njegovo delo bo predstavila kustodinja Irma Brodnjak, razstavo bo odprla Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj. Razstava bo na ogled do 26. aprila 2020. Vljudno vabljeni!

6. marca 2019 je umrl Aleksander Videčnik, višji upravni delavec, zgodovinar, publicist ...

Kamra.si, 6. marec 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. marca 2019 je umrl Aleksander Videčnik, višji upravni delavec, zgodovinar, publicist ... Rodil se je 11. decembra 1920. Aleksander Jakob Videčnik, višji upravni delavec in upokojeni direktor Celjske mestne hranilnice, je bil rojen v Celju. Zaradi bolezni se je leta 1977 preselil v Mozirje, kamor je že v prejšnjih letih zelo rad zahajal.  Že v Celju je raziskoval zadružništvo in hranilništvo, posebno pa delovanje Mihaela Vošnjaka, ki je v Celju ustanovil Zvezo slovenskih posojilnic in tako omogočil proces gospodarskega osamosvajanja Slovencev. Tudi pisati in objavljati je pričel zelo zgodaj. Za Banko Celje je pripravil Zgodovino Celjske mestne hranilnice in Zgodovino hranilnikov. Poleg tega je pisal tudi za Savinjski tednik in sodeloval na radiu Celje v številnih oddajah, predvsem ko je pogovor potekal o celjski preteklosti. V Celju je bil dolga leta pred drugo svetovno vojno in po njej aktivni član pevskega zbora in gledališke skupine.

Vroče kompostiranje

Kamra.si, 5. marec 2020 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na predavanje VROČE KOMPOSTIRANJE, ki bo v četrtek, 12. marca 2020 ob 17. uri v razstavišču knjižnice. Danilo Kolar nam bo predstavil, kako pripraviti dober kompost in brez neprijetnega vonja uspešno vroče kompostirati tudi "prepovedane" ostanke.
Kristina Kokalj - Mašina spomina (2018) Animacija/ Eksperimentalni video

Kristina Kokalj - Mašina spomina (2018) Animacija/ Eksperimentalni video

DIVA nove pridobitve, 4. marec 2020 ― Video je kolaž črno-belih podob, posnetih na 35-mm analogni film. Podobe se izmenjujejo v hitrem ritmu in po principu stop-motion animacije ustvarjajo iluzijo hektičnega gibanja in utripanja. Podobe narave (krošnje dreves, veje) in urbanega (ulične luči, grafiti, ograje, cesta) se prepletajo. Posnetki z odprto zaslonko povzročijo razvejano linearno svetlobno risbo, ki prehaja in se utripajoče izmenjuje z bližnjimi posnetki golih vej. Stroboskopsko utripanje podob spremlja avtorska glasba Kl...

Dopolnilno izobraževanje (24. 3. 2020) – ODPOVEDANO!

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 4. marec 2020 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Ur. list RS, št. 30/2006, 51/2014) in v skladu z 10. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. list RS, št, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje 24. marca 2020 izvedli izobraževanje za strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih […]

Veliki madžarsko-slovenski spletni slovar

Kamra.si, 4. marec 2020 ― V petek, 6. marca 2020, ob 18. uri vabljeni v Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota na predstavitev Velikega madžarsko-slovenskega spletnega slovarja, ki znatno zapolnjuje vrzel na področju dvojezičnega slovaropisja. Izšel je v sodelovanju slovenistike na univerzi ELTE in založbe Akadémiai Kiadó.
še novic