Akademija v počastitev 130. obletnice rojstva akademskega kiparja Ivana Napotnika (1888–1960)

Kamra.si, 10. december 2018 ― Vabjeni v sredo, 12. decembra 2018, ob 19. uri na akademijo v počastitev 130. obletnice rojstva akademskega kiparja Ivana Napotnika (1888–1960), na zaključno slavnostno prireditev s kulturnim programom v okviru projekta Napotnikovo leto 2018 v očini Šoštanj Slavnostna govornika: Darko Menih, župan Občine Šoštanjmag. Milena Koren Božiček, umetnostna zgodovinarka in poznavalka Napotnikove kiparske umetnosti  

Kristian Koželj: Muzej zaključenih razmerij (Sončnica)

Kamra.si, 10. december 2018 ― Osrednja knjižnica Celje, Kristian Koželj in založba Hiša poezije - Poetikon vabijo v četrtek, 13. 12. 2018, ob 18. uri na predstavitev pesniškega prvenca Muzej zaključenih razmerij, ki je letos izšel pri navedeni založbi v književni zbirki Sončnica, vsa nora od svetlobe.  Med bralce ga bo Kristian Koželj pospremil, kot to počne najraje: brez velikih govoranc - le s poezijo v prepletu z glasbo virtuoza in glasbene legende Jureta Torija.
Zahvala donatorjem SEM

Zahvala donatorjem SEM

SEM, 10. december 2018 ― Slovenski etnografski muzej se v letu 2018 ponaša z osmimi novimi donacijami, ki smo jih prejeli od posameznikov in podjetij. Direktorica SEM, dr. Tanja Roženbergar, je v družbi kustosov SEM donatorjem izročila zahvale na tradicionalnem prednovoletnem srečanju SEM. Donatorske listine so prejeli: Družina Petelin za donacijo zbirke predmetov slovenske ribiške družine Caharija iz Nabrežine pri Trstu, Franjo Čretnik za donacijo peska iz Afganistana, Mira Dobovišek za donacijo cize za vožnjo na trg, Peter Amalietti za donacijo afganistanskega glasbila dambura, Čolnarsko združenje Pletna Bled za donacijo pletne, Kim Badawi za donacijo zbirke 13 avtorskih poslikanih panjskih končnic, Radojka Verčko za donacijo predmetov Saturnus in Pivovarna Laško Union za donacijo predmetov Pivovarne Laško Union. Vsem donatorjem se še enkrat iskreno zahvaljujemo.
Škatla za bombone Šumi

Škatla za bombone Šumi

Fototeka MNZS, 10. december 2018 ― Obiskovalcem stalne in občasnih razstav našega Muzeja pozornost in kanček nostalgije pogosto vzbujajo zlasti predmeti masovne proizvodnje, ki so tako ali drugače prisotni še danes. Med njimi je gotovo škatla s prikupnim motivom deklice, ki sega po bonbonih v vrečki, obkroženi z drugimi sladkimi dobrotami. Hkrati je to predmet, ki združuje na videz nezdružljivo: bonbone Šumi, avtomobilske žaromete in nagrado kresnik. Podatek, da gre...
Cerknica 1977/78 – 3. a razred

Cerknica 1977/78 – 3. a razred

Stare slike (Cerknica), 10. december 2018 ― Ob vhodu v stari del osnovne šole Cerknica smo se učenci 3. razreda slikali na lep sončen popoldan. V tretjem razredu so učenci nižje stopnje hodili v šolo popoldan, višja stopnja pa dopoldan. Naslednje leto so že naredili nov prizidek, tako da smo vsi učenci lahko hodili samo dopoldan. Sedita spodaj z leve: Ema Smajić […]

10. decembra 1891 se je v vasi Turje nad Hrastnikom rodil Janko Orožen, slovenski zgodovinar in šolnik

Kamra.si, 10. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. decembra 1891 se je v vasi Turje nad Hrastnikom rodil Janko Orožen, slovenski zgodovinar in šolnik. Umrl je 30. septembra 1989 v Celju.  Janko Orožen se je rodil v kmečki družini s petimi otroki. Prvo znanje je nabiral v enorazredni osnovni šoli v domačem Turju, leta 1907 pa se je vpisal na mariborsko učiteljišče, ki ga je uspešno končal štiri leta kasneje. Kot privatist je na celjski gimnaziji leta 1913 opravil gimnazijsko maturo in si pridobil formalne pogoje za univerzitetni študij. V Pragi je vpisal študij prava, a ga je že po enem semestru opustil zaradi finančnih težav. Vrnil se je v domovino, kjer je do začetka prve svetovne vojne opravljal pedagoško delo.

10. decembra 1896 je v Sanremu umrl Alfred Bernhard Nobel, švedski kemik, inženir in izumitelj

Kamra.si, 10. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. decembra 1896 je v Sanremu umrl Alfred Bernhard Nobel, švedski kemik, inženir in izumitelj. Rodil se je 21. oktobra 1833.  Rodil se je v Stockholmu, kot tretji sin izumitelja in inženirja Immanuela Nobela ter Karoline Nobel. Poročena sta bila od leta 1827 in imela osem otrok. Družina je bila siromašna in le Alfred in njegovi trije bratje so preživeli otroštvo. Zaradi očeta inženirja sta mladega Nobela že v rani mladosti začela zanimati tehnika in inženirstvo, zlasti eksplozivi.

Obujeni spomini

Kamra.si, 9. december 2018 ― Vljudno vabljeni na odprtje razstave z naslovom OBUJENI SPOMINI slikarja BOŽIDARJA ŠČURKA, ki bo na “ogled postavljena” v dveh galerijah in sicer: - otvoritev v torek, 11. decembra 2018,  ob 18. uri v Osrednji knjižnici Celje - otvoritev v četrtek, 20. decembra 2018, ob 18. uri v Železarskem muzeju Štore na Teharjah. Veselilo nas bo, če boste z nami na obeh dogodkih, zato še enkrat prijazno vabljeni.

9. decembra 1881 se je v Ilirski Bistrici rodil Ivan Lah, pisatelj, publicist, prevajalec in gimnazijski profesor

Kamra.si, 9. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. decembra 1881 se je v  Ilirski Bistrici rodil Ivan Lah, pisatelj, publicist, prevajalec in gimnazijski profesor. Umrl je 18. maja 1938 v Ljubljani. Študiral je slavistiko, klasično filologijo, filozofijo in pedagogiko v Pragi, kjer je leta 1910 doktoriral. Med letoma 1911 in 1914 je opravljal delo časnikarja pri liberalnih listih Jutro in Dan. Med prvo svetovno vojno je bil sprva zaradi naprednih nazorov zaprt in interniran, kasneje je bil vojak na ruski fronti, kjer je bil tudi ranjen. Po končani vojni se je zaposlil kot profesor na mestni ženski gimnaziji v Ljubljani.

9. decembra 1885 se je v Trbižu rodil Josip Pelikan, fotograf češkega rodu

Kamra.si, 9. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. decembra 1885 se je v Trbižu rodil Josip Pelikan, fotograf češkega rodu. Umrl je v Celju 18. junija 1977.  Bil je potomec fotografov - Čehov iz Prage, ki je takrat veljala za fotografsko zelo razvito mesto. V Trbižu, kjer je bilo takrat prosto mesto za fotografsko obrt, se je mladi Pelikan prvič srečal s fotografijo, ki ga je poklicno zaznamovala za vse življenje. Po materini smrti in očetovi ponovni poroki se je družina 1894 preselila v Idrijo, sin pa se je začel podrobneje seznanjati z očetovo umetnostjo fotografije, ki ni zajemala le tehnike s suhimi, tovarniško narejenimi, ampak tudi z doma izdelanimi, mokrimi fotografskimi ploščami, ki so dajale fotografiji lepše tone.
še novic