9. februarja 1871 se je rodil Fran Saleški Finžgar, duhovnik, slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec

Kamra.si, 9. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. februarja 1871 se je rodil  Fran Saleški Finžgar, duhovnik, slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec. Umrl je 2. junija 1962 v Ljubljani.  Rodil se je v Doslovčah pri Breznici na Gorenjskem, v družini kajžarja in krojača. Doma se je reklo »Pri Dolencu«. Ljudsko šolo je obiskoval najprej v domači vasi na Breznici, nato v Radovljici, gimnazijo pa v Ljubljani. Novo mašo je imel 5. avgusta 1894. Po študiju bogoslovja je leta 1895 postal kaplan v Bohinjski Bistrici. Službeni kraji so se hitro menjavali (Jesenice, Kočevje, Idrija, Jošt nad Kranjem, Škofja Loka). V letih 1900 do 1902 je bil kurat v prisilni delavnici v Ljubljani, potem je  postal župnik v Želimljah pri Igu, leta 1908 v Sori in leta 1918 v Trnovem v Ljubljani. Kjer koli je služboval, je pomagal tudi pri gospodarskih zadevah in postal duša kulturnega življenja. Bil je kulturnik, predsednik Nove založbe, tajnik in urednik pri Mohorjevi družbi in urednik Mladike. Po upokojitvi 1936 je živel v Ljubljani. Kupil si je hišo na Mirju, v trnovski župniji. Tik pred koncem vojne mu je bomba uničila hišo, njega pa kar precej ranila. 

9. februarja 1929 se je na Teharjah rodila Alma Butia, slovenska atletinja

Kamra.si, 9. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. februarja 1929 se je na Teharjah rodila Alma Butia, slovenska atletinja.  Rodila se je na Teharjah očetu Matu Butia, državnemu uradniku in materi Minki, rojeni Zupanc. Svojo športno pot je začela pri športnem klubu Svoboda Teharje, atletskem klubu Teharje, kasneje pa je prestopila v atletski klub Kladivar Celje, kjer je imela boljše pogoje za trening in se je njena športna kariera strmo vzpenjala. 

9. februarja 1913 se je v Trzinu rodil Tine Orel, šolnik, publicist, urednik in organizator planinstva

Kamra.si, 9. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. februarja 1913 se je v Trzinu rodil Tine Orel, šolnik, publicist, urednik in organizator planinstva. Umrl je 3. junija 1985 na Malem Lošinju. Rodil se je v delavsko kmečki družini. Mati Rozalija je delala doma, saj so imeli v najemu 30 ha zemlje, oče pa kot železničar v Ljubljani. Tine je s petimi leti začel v trzinski dvoletni šoli, zaradi bistrosti pa so ga poslali v meščansko šolo v Ljubljano. Pozneje se je šolal na šentviški klasični gimnaziji in ker je imel izrazit smisel za jezike, je poleg obveznih latinščine in grščine poslušal tudi predavanja iz nemščine in francoščine. Bil je odličen dijak in je zato veliko poučeval ostale ter pri tem kazal izreden pedagoški dar. Leta 1931 je maturiral in se vpisal na ljubljansko filozofsko fakulteto, na oddelek slovanskih jezikov in primerjalne književnosti. Že v času študija je pripravil seminarsko nalogo Ritem v Prešernovih pesmih in z njo navdušil prof. Kidriča, znanega prešernoslovca. Z odliko je diplomiral v letu 1936.
1965 Stari trg – O balinplacu, pekariji in drugih rečeh

1965 Stari trg – O balinplacu, pekariji in drugih rečeh

Stare slike (Cerknica), 9. februar 2019 ― Sliko dela jedra Starega trga je v drugi polovici šestdesetih let posnel neznan fotograf. Poleg dvojnega balinišča, ki so ga desetletje in več nazaj zavzeli avtomobili, kostanji, posajeni za senco na koncu pa še rastejo, se na njej vidi zadnja stran Pečetove hiše, kjer je bila v pritličju trgovina z mešanim blagom, po nekdanjem lastniku še […]
Igor Kernel: Najstarejše indoevropsko izročilo: Čaščenje stvarstva in sil narave v Vedah

Igor Kernel: Najstarejše indoevropsko izročilo: Čaščenje stvarstva in sil narave v Vedah

Društvo Slovenski staroverci, 8. februar 2019 ― Objavljamo prvo predavanje iz popoldanskega sklopa lanskega simpozija v Kobaridu. Igor Kernel: Najstarejše indoevropsko izročilo: Čaščenje stvarstva in sil narave v Vedah. V Vedah, najstarejšem indoevropskem izročilu, vedski modreci opisujejo nebesne pojave in slavijo sile narave, nudijo pa tudi obseţen sistem zapletenega obredja, s pomočjo katerega svečeniki podpirajo ustroj vsega stvarstva.
1934 Rakek – Stilmontski župan

1934 Rakek – Stilmontski župan

Stare slike (Cerknica), 8. februar 2019 ― Dramska skupina Katoliškega izobraževalnega društva z Rakeka je nekje v tridesetih letih 20. stoletja pripravila gledališko predstavo z naslovom Stilmondski župan. Igro je napisal Maurice Maeterlinck (1862 – 1949), ki je leta 1911 prejel Nobelovo nagrado kot priznanje za svoje vsestransko literarno delo. Odbor je izpostavil dramska dela, ki jih odlikuje bogata domišljija, ki včasih […]

8. februar 1895 - izšla prva številka Planinskega vestnika

Kamra.si, 8. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. februar 1895 - izšla prva številka Planinskega vestnika Planinski vestnik velja za najstarejšo slovensko revijo, ki še izhaja. Slovenske ljubitelje gora razveseljuje že več kot 120 let. Planinski vestnik se je kot glasilo Slovenskega planinskega društva (SPD) v Ljubljani v svoji prvi številki, ki je izšla 8. februarja 1895, predstavil javnosti z naslednjim programom: »Da slovensko planinsko društvo doseže svoj namen (izdajati, pospeševati in podpirati zanimljive planinaslovne spise in slike), sklenil je odbor 'Sl. pl. dr.' od leta 1895. počenši izdavati blagemu planinoslovstvu posvečen mesečnik, kateri bode objavljal zanimljiva predavanja in različne planinoslovne spise in slike.« Mlado Slovensko planinsko društvo je v letih preskušanja narodove zavesti potrebovalo povezovalno, izobraževalno in informativno poslanstvo, ki ga je Vestnik načrtno uveljavljal med članstvom. Tak se je usidral v srca vseh, ki so v tem dolgem obdobju pomagali širiti planinsko zavest. Planinski vestnik danes predstavlja najpopolnejši zgodovinski arhiv slovenskega planinstva in njegove krovne organizacije, Planinske zveze Slovenije.

8. februar 1980 je na Golniku umrl Leopold Suhodolčan, slovenski pisatelj

Kamra.si, 8. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. februar 1980 je na Golniku umrl Leopold Suhodolčan, slovenski pisatelj. Rodil se je v Žireh 10. avgusta 1928.  Od leta 1935 - 1945 je hodil v osnovno šolo v Svečini in v Šentilju v Slovenskih goricah ter v meščansko šolo. Leta 1949 je končal učiteljišče v Mariboru. Od leta 1953 - 1957 je bil predmetni učitelj na osnovni šoli na Prevaljah in od 1957 - 1974 njen ravnatelj. Urednik revije Kurirček je bil od leta 1974 - 1977 in od leta 1977 - 1980 glavni in odgovorni urednik knjižnih izdaj založbe Borec v Ljubljani. Ob svojem poklicnem in pisateljskem delu je bil tudi na odgovornih mestih v kulturi. Bil je pobudnik in predsednik Bralne značke, ki sta jo s Stankom Kotnikom zasnovala leta 1961 na Prevaljah in se je razširila po vsej Sloveniji in tudi v zamejstvo. Za odrasle je pisal že sodobneje ubrano realistično prozo, izhodišče pripovedovanja mu je bila Koroška. Največ je ustvarjal za mladino in postal znan tudi zunaj naših meja. Njegova dela so prevedena v več svetovnih jezikov. Za svoja dela je prejel številna priznanja, med njimi Levstikove nagrade, priznanja Zlata knjiga, Kajuhovo nagrado, Trubarjevo plaketo … Po njem je v okviru Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem poimenovana pionirska knjižnica, v knjižnici pa je od leta 1998 tudi njegova spominska soba, kjer so zbrane vse originalne izdaje njegovih del, ponatisi, prevodi in drugo gradivo. V spominskem parku na Prevaljah stoji njegov doprsni kip, delo Mirsada Begića.

8. februarja 1849 je v Kranju umrl France Prešeren, slovenski pesnik

Kamra.si, 8. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. februarja 1849 je v Kranju umrl France Prešeren, slovenski pesnik. Rodil se je 3. decembra 1800 v Vrbi.  Rodil se je v kmečki družini. Pri hiši je bilo osem otrok. Leta 1808 ali 1809 je odšel od doma v šole. Pri šolanju so ga podpirali strici duhovniki. Med leti 1810-12 je osnovno šolo obiskoval v Ribnici, kjer je stanoval pri učitelju Antonu Kromholzu, nato v letih 1812-13 v Ljubljani. Šest razredov gimnazije je prav tako opravil v Ljubljani med leti 1813-19, kjer je stanoval »pri stari Lizi na Poljanah« blizu sv. Petra. V Ljubljani je napravil nato do leta 1821 še dva letnika liceja. Leta 1821 je odšel na Dunaj, kjer je najprej napravil tretji letnik filozofije, leta 1822 pa se je vpisal na študij prava. Absolviral je leta 1926. Promoviran je bil leta 1828. Med študijem se je poleg Knafljeve ustanove preživljal tudi z inštrukcijami.V Ljubljano se je vrnil poleti leta 1828. Najprej je bil odvetniški praktikant v odvetniških pisarnah, pri finančnem uradu in na sodišču. Leta 1832 je v Celovcu napravil sodniški in odvetniški izpit. Nato je bil štirinajst let zaposlen kot pravnik pri odvetniku B. Crobathu v Ljubljani.

"Prešeren iz Maleševe zbirke«

Kamra.si, 8. februar 2019 ― Osrednja knjižnica Celje se tudi letos pridružuje številnim kulturnim ustanovam v Sloveniji, ki bodo 8. februarja na slovenski kulturni praznik obiskovalcem odprle svoja vrata. Ob 11. uri vas vabimo na odprtje razstave "Prešeren iz Maleševe zbirke«, avtorice Brede Ilich Klančnik.V kulturnem programu odprtja bodo sodelovali člani Ljubiteljskega gledališča Teharje in pevka Sanja Poljšak Pesan s pianistom Dejanom Jakšičem. Osrednja knjižnica Celje v sodelovanju z Galerijo Mihe Maleša iz Zgornje Rečice pri Laškem. Vabljeni!

Ježkov večer - "Prižgimo luč ljudje!"

Kamra.si, 7. februar 2019 ― Na večeru, posvečenem Franetu Milčinskemu – Ježku, bodo nastopili člani KUD Straža. Na dogodku, ki so ga poimenovali »Prižgimo luč, ljudje!«, bomo spoznali Ježka z več plati. V izvedbi Čaj benda bodo zazveneli njegovi šansoni in znane slovenske popevke, za katere je prispeval besedila, spoznali bomo njegovo filmsko ustvarjanje in brali odlomke iz Zvezdice Zaspanke, njegove prve radijske igre za otroke. Vljudno vabljeni.

Predstavitev zbornika Prvikrat ...

Kamra.si, 7. februar 2019 ― Prvikrat … je zbornik z zbranimi sadovi ustvarjanja članov literarne sekcije Snovanja in likovne sekcije Jutro pri novomeškem Društvu upokojencev, v katerem najdemo njihova porajanja ob besedi prvikrat. Na straneh zbornika se nam razgrinja zanimiva literarna in likovna pokrajina, po kateri se velja sprehoditi z odprtim srcem za dojemanje njene razgibanosti. V pripovedih o prvem sladoledu, nakupu prvega avtomobila, prvih ljubeznih … zaživi čas, ki ga opisujejo, hkrati pa je zbornik obogaten tudi z ilustracijami članov društva.

7. februarja 1809 se je v Goričah v Ziljski dolini rodil Matija Majar – Ziljski, duhovnik, narodopisec, jezikoslovec, teolog in narodni buditelj

Kamra.si, 7. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. februarja 1809 se je v Goričah v Ziljski dolini rodil Matija Majar – Ziljski,  duhovnik, narodopisec, jezikoslovec, teolog in narodni buditelj. Umrl je 31. julija 1892 v Pragi. V Celovcu je študiral bogoslovje (1833–36) ter nato prvo službo nastopil 1937 kot ekspeditor v kn.-šk. pisarni v Celovcu, 1840 šel za kaplana v Rožek, nato v Žabnice (1842), naslednje leto pa je dobil mesto stolnega kaplana v Celovcu, kjer je ostal do 1848, ko je bil premeščen na Sv. Višarje. Nato je bil župnijski upravitelj po raznih župnijah na Koroškem, dokler ni leta 1851 dobil gorjanske župnije v Ziljski dolini, kjer je ostal do 1870. Na Križni gori pri Celovcu je 1871 dobil beneficij in tu živel do 1883, ko se je preselil v Prago, kjer je ostal do smrti. 

7. februarja 1800 se je rodil Jožef Blaznik, slovenski tiskar in založnik

Kamra.si, 7. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. februarja 1800 se je rodil Jožef Blaznik, slovenski tiskar in založnik. Umrl je 23. junija 1872.  Blaznik se je tiskarske obrti izučil v Ljubljani in se nato 6 let izpopolnjeval v tujini (v Gradcu in Mainzu), se vrnil septembra 1824 v Ljubljano in se 29. julija 1828 zaposlil kot stavec v Retzerjevi tiskarni, ki jo je od 9. septembra 1829 vodil pod lastnim imenom (25. maja 1829 se je poročil z Retzerjevo hčerjo Frančiško). 

7. februarja 2004 je v Ljubljani umrl Jože Šmit, pesnik, prevajalec, urednik in novinar

Kamra.si, 7. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. februarja 2004 je v Ljubljani umrl Jože Šmit, pesnik, prevajalec, urednik in novinar. Rodil se je 1. februarja 1922 v Tlakah pri Rogatcu.  Svoja otroška leta je preživljal v majhni vasici, imenovani Tlake pri Rogatcu. Njegova rojstna hiša je bila kasneje prenesena v Rogatec in spremenjena v muzej na prostem. Že kot otrok je rad bral in pisal. Bil pa je tudi zelo šibkega zdravja. Kot predšolski otrok je prebolel vse otroške bolezni, ko pa bi moral iti v šolo, si je zlomil nogo. Naravnal in imobiliziral mu jo je kar oče sam, in to tako spretno, da pozneje ni imel nobenih posledic. Njegova nadarjenost in želja po branju sta mu odprla pot v gimnazijo. Kljub temu, da so bili doma pobožni in so pričakovali, da se bo odločil za duhovništvo, je leta 1941 maturiral na klasični gimnaziji v Ljubljani. Že kot dijak je začel pisati in objavljati pesmi, za katere je prejel tudi prvi honorar. V letih 1942-1943 je študiral gozdarstvo na Dunaju. Tamkaj se je družil z drugimi slovenskimi študenti, predvsem tistimi, ki so bili dejavni na področju kulture.   
še novic