Predstavitev knjige Fajn je bilou

Kamra.si, 13. februar 2019 ― V torek, 19. februarja 2019, ob 15. uri vabita Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota in Zveza Slovencev na Madžarskem v Kulturni dom v Števanovce na predstavitev knjige Fajn je bilou, v kateri je zbranih deset zgodb iz življenja Porabk in Porabcev, rojenih med leti 1932 in 1952.
Morda poznate vi? (2)

Morda poznate vi? (2)

Fototeka MNZS, 13. februar 2019 ― V novem tednu smo za vas pripravili novo objavo z novi fotografijami. Zahvaljujemo se vam za dosedanji odziv in z veseljem pričakujemo nove informacije.       Zanima nas, kdo so osebe na fotografijah in tudi kje so fotografije nastale, saj je večina fotografij skupin posneta na prostem. Če imate tudi kakšne informacije o ozadju nastanka fotografije, so tovrstne informacije tudi dobrodošle. Vsi ki...

12. februarja 1862 se je v Jaršah pri Mengšu rodil Peter Majdič, trgovec in mlinar

Kamra.si, 12. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. februarja 1862 se  je v Jaršah pri Mengšu rodil Peter Majdič, trgovec in mlinar. Umrl je 12. novembra 1930 v Celju. Peter Majdič izhaja iz ugledne mlinarske družine, ki je sprva živela v Jaršah pri Mengšu. Po zaključenem osnovnem in strokovnem šolanju se je sprva zaposlil v očetovem mlinu, leta 1888 pa mu je le-ta na Spodnji Hudinji pri Celju od švicarskega podjetnika Lutza kupil parni mlin. S tem začetnim kapitalom je začel uspešno pot samostojnega podjetnika in kmalu prerasel v najpomembnejšega slovenskega industrialca in posestnika v Celju.Majdičev mlin je bilo prvo večje celjsko podjetje, ki je bilo povsem v slovenskih rokah. To je bilo zlasti pomembno v času, ko so Slovenci na gospodarskem in političnem polju šele začeli zavzemati položaje, ki jih je prej zaznamoval nemški monopol.

Razstava reprodukcij izbranih portretov dr. Franceta Prešerna

Kamra.si, 12. februar 2019 ― Vabljeni na odprtje razstave Reprodukcije izbranih portretov dr. Franceta Prešerna, ki bo v petek, 15. 2. 2019, ob 18. uri v "Gradski knjižnici i čitaonici Pula".   V kulturnem programa odprtja bodo nastopili: Mešani pevski zbor Encijan, pod vodstvom Ine Cerovečki, dramska sekcija Slovenskega kulturnega društva Istra Pulj in glasbena skupina Esta. Dogodek v počastitev Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika in 170-letnice smrti dr. Franceta Prešerna pripravljajo: Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Osrednja knjižnica Celje in Slovensko kulturno društvo Istra Pulj.   
Workshop Pianta di Capod’Istria

Workshop Pianta di Capod’Istria

HISTRIA, 12. februar 2019 ― In ambito al progetto “Giacomo Fino: Pianta di Capod’Istria (1619-2019)”, Deborah Rogoznica ha tenuto presso l’Archivio regionale di Capodistria un workshop con gli alunni della 7a classe della Scuola elementare Pier Paolo Vergerio il Vecchio. The post Workshop Pianta di Capod’Istria appeared first on HISTRIA.

Dan odprtih vrat v Knjižnici Vojnik

Kamra.si, 12. februar 2019 ― Knjižnica Vojnik, enota Osrednje knjižnice Celje, vabi v sredo, 13. februarja 2019, ob 17. uri na ogled razstave likovnih del Draga Medveda, spregovorili pa bomo še o dveh ključnih celjskih gospodarstvenikih pred drugo svetovno vojno. Občina Vojnik in Knjižnica Vojnik se pridružujeta akciji ODPRTA VRATA, ki bo potekala v vseh slovenskih občinah. Župan Občine Vojnik, gospod Branko Petre, bo predstavil delo Občine Vojnik v preteklem letu ter načrte za leto 2019. Vabljeni, veseli bomo vašega obiska!

Literatura v mestu: literarni večeri v MKL - Slovanski knjižnici

Kamra.si, 12. februar 2019 ― Na literarni večer, ki bo na sporedu v torek, 12. 2. 2019, ob 19. uri v MKL - Slovanski knjižnici, smo povabili dr. Vaneso Matajc z Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani ter pisatelja Tadeja Goloba, ki je nedavno izdal svojo drugo kriminalko Leninov park, ki je nadaljevanje uspešnice Jezero. Mesto ima lahko v literaturi vlogo protagonista ali dogajalnega prostora, kjer se odvijajo številne urbane zgodbe literarnih junakov.Na pogovornem večeru bomo med drugim spregovorili o glavnih značilnostih urbanega romana, njegovi povezavi s kriminalnim romanom ter o vlogi mesta Ljubljana v Golobovi najnovejši kriminalki. Dogodek, ki je del novega cikla z naslovom Literatura v mestu, bo povezovala Erika Marolt.

Slovenci in Maribor na prepihu prve svetovne vojne

Kamra.si, 12. februar 2019 ― Prva svetovna vojna oz. vélika vojna, kot so jo poimenovali njeni sodobniki, je od prvega dne njenega trajanja v svoj uničujoči vrtinec potegnila tudi tedanje slovensko prebivalstvo. Vse tisto, kar je vojna prinesla s seboj, se je na slovenskem mikrokozmosu strnilo in mnogokrat tudi potenciralo. Odhodu mož ja namreč sledil boj družin za preživetje, čemur je na našem prostoru še posebno dinamiko dodala od leta 1915 naprej bližina soškega bojišča in s tem povezano stopnjevanje vojnega absolutizma v zaledju fronte. Prav znotraj slednjega je Maribor kot sedež poveljstva jugozahodne fronte, vojaškega in političnega organa avstro-ogrske vojske, odigral prav posebno vlogo. Kakšna je bila ta vloga in kako je mesto v vojni in z vojno živelo, nam bosta v pogovoru z mag. Nino Hriberšek Vuk poskušala predstaviti zgodovinarja dr. Vlasta Stavbar in dr. Gregor Antoličič. Dogodek bo v četrtek, 14. februarja 2019, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru. Vljudno vabljeni!

Ivo Andrić - iz pregnanstva, po 100 letih ...

Kamra.si, 12. februar 2019 ― Zavičajni muzej Travnik, Univerzitetna knjižnica Maribor in Mariborska knjižnica vas danes, 12. februarja 2019, ob 14. uri vljudno vabimo v Razstavišče Avla Univerzitetne knjižnice Maribor na svečani dogodek ob 100-letnici izida zbirke Ex Ponto, prve knjige Iva Andrića, objavljene leta 1918 v Zagrebu. Jubilej bomo obeležili z gostujočo razstavo Spominskega muzeja Rojstna hiša Iva Andrića iz Travnika Iz pregnanstva, po 100 letih ..., s predstavitvijo Andrićeve knjige Ex Ponto, promocijo filatelističnih kuvert in z vodenim sprehodom Iz knjižnice v mesto do nekdanje mariborske kaznilnice, ki se bo pričel ob 15. uri. Veselimo se srečanja z vami!
1985 Rakek – Pred selitvijo na Nanos v Postojno

1985 Rakek – Pred selitvijo na Nanos v Postojno

Stare slike (Cerknica), 12. februar 2019 ― Pred vhodom v pisarne, tokrat že Trgovskega podjetja Nanos Postojna, na Rakeku. Gre za spominsko fotografijo pred selitvijo v Postojno. Zadaj na fotografijo je sekretar podjetja Škocjan Andrej Klemenc zapisal: “V spomin na 20. 9. 1985.” Še zadnjič so se postavili pred svojo stavbo, pospravili in zaprli svoje pisarne na Rakeku, in večina se jih […]

12. februarja 1943 je v Veliki Ligojni pri Vrhniki umrl Ivan Rob, slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec in satirik

Kamra.si, 12. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. februarja 1943 je v Veliki Ligojni pri Vrhniki umrl Ivan Rob, slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec in satirik. Rodil se je 17. avgusta 1908 v Trstu.  Njegova starša sta bila doma iz Kreda na Kobariškem. Oče Andrej in mati Karolina (rojena Mišič) sta se spoznala v Trstu, kjer je oče po odsluženem vojaškem roku postal ladijski čuvaj, mati pa je bila šivilja. Nekaj let pred prvo svetovno vojno se je oče upokojil in družina se je preselila v Šempeter pri Gorici, kjer je Ivan leta 1914 dočakal vstop v osnovno šolo in obenem tudi začetek prve svetovne vojne. Zaradi bojev na soški fronti so tudi Robovi odšli v begunstvo in se leta 1915 zatekli na Gorenjsko. Ustavili so se v Primskovem, kjer je nadaljeval osnovno šolanje, leta 1919 pa je začel obiskovati kranjsko gimnazijo. Naslednje leto se je družina vrnila na Primorsko, v Šempeter, a ker je bilo mesto skoraj popolnoma porušeno, hiša pa požgana, so se morali zateči k Ivanovi teti v Kred, kjer so njegovi starši preživeli polna tri leta, on pa je nadaljeval s šolanjem na klasični gimnaziji v Ljubljani, ki jo je končal leta 1926.  Ves čas gimnazijskega šolanja je bival v dijaškem domu – internatu duhovnikov lazaristov, kjer je imel brezplačno bivanje in hrano, saj bi mu starši zaradi revščine le stežka plačevali šolanje. V Kred se je vračal le poleti. Počitniški meseci so se mu vtisnili globoko v spomin, saj jih je Nini (tako so ga imenovali domači) rad podoživljal v svojem literarnem ustvarjanju.

12. februarja 1774 se je rodil Valentin Stanič, duhovnik, alpinist, pesnik, pisatelj, prevajalec, učitelj, vzgojitelj in kulturni delavec

Kamra.si, 12. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. februarja 1774 se je rodil Valentin Stanič, duhovnik, alpinist, pesnik, pisatelj, prevajalec, učitelj, vzgojitelj in kulturni delavec. Umrl je 29. aprila 1847.  Valentin Stanič se je rodil očetu Andreju, kmetu, in materi Mariji Ipavec. Imel je enega brata in štiri sestre. Sprva se je zasebno šolal v Kanalu, dva razreda osnovne šole je opravil v Trbižu in nadaljeval v Celovcu do drugega letnika gimnazije. Gimnazijo in študij (filozofija in bogoslovje) je končal v Salzburgu. Deloma se je sam vzdrževal tako, da je poučeval v plemiški družini.
še novic