Park vojaške zgodovine Pivka

Park vojaške zgodovine Pivka

Fototeka MNZS, 18. april 2019 ― #Erasmus Andrej se je tokrat podal na Notranjsko. V Pivki je obiskal Park vojaške zgodovine Pivka, v sklopu katerega se nahajajo tudi Depoji državnih muzejev. Park of Military History Pivka is located in south Slovenia, 45 km from Ljubljana. It’s a former Command Centre from the second Yugoslav state, but today functions as a tourist location for visitors and as a depot of museums....

Zora Plešnar - retrospektiva

Kamra.si, 18. april 2019 ― Umetnostna galerija Maribor vas v petek, 19. aprila 2019, ob 19. uri vljudno vabi na otvoritev pregledne razstave fotografij Zore Plešnar, najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Fotoklubu Maribor se je pridružila leta 1968 in dve leti pozneje − kot edina ženska − sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem. Kustosinja razstave fotografij Zore Plešnar je Andreja Borin. Razstavo bo odprl Stojan Kerbler, mojster fotografije. Na ogled bo do 4. avgusta 2019.

Ježkov večer - "Prižgimo luč ljudje!"

Kamra.si, 18. april 2019 ― Ob svetovnem dnevu knjige vas vabimo na večer, posvečen Franetu Milčinskemu - Ježku. Na dogodku, ki so ga poimenovali "Prižgimo luč, ljudje!", bodo nastopili člani KUD Straža. Franeta Milčinskega - Ježka bomo spoznali z več plati. V izvedbi Čaj benda bodo zazveneli njegovi šansoni in znane slovenske popevke, za katere je prispeval besedila, spoznali bomo njegovo filmsko ustvarjanje in brali odlomke iz Zvezdice Zaspanke, njegove prve radijske igre za otroke. Vljudno vabljeni.

18. aprila 1941 je umrl Ivan Hribar, slovenski bančnik, politik, diplomat in publicist

Kamra.si, 18. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. aprila 1941 je v Ljubljani umrl Ivan Hribar, slovenski bančnik, politik, diplomat in publicist. Rodil se je 19. septembra 1851 v Trzinu. Rodil se je v Trzinu, v družini s šestimi otroki. Oče Hribar je bil prekupčevalec s posestvi, zato se je morala družina večkrat seliti. V otroštvu je bil Ivan bolehen otrok, oboleval je za padavico. Njegova mati je bila zelo verna žena, zato je z otrokom romala k Svetemu Valentinu po pomoč in to naj bi naredilo konec njegovi božjasti. V šoli se je hitro učil in napredoval. Pri vpisu v nižjo gimnazijo je lahko preskočil prvi razred nižje gimnazije v Ljubljani. Med študijem se je težko prebijal, zato je inštruiral druge študente in prevajal razne tekste, tako si je zaslužil nekaj dodatnih goldinarjev.
1948 Cerknica – V Trgovini Tabor

1948 Cerknica – V Trgovini Tabor

Stare slike (Cerknica), 18. april 2019 ― Slika iz trgovine Tabor, ki je bila preseljena iz Hrenove v Žumrovo hišo, lepo prikazuje notranjost in nas vrne v čas, ko so bile trgovine preproste in so v povojnih časih omogočale nabavo osnovnih življenjskih potrebščin in hrane. Za lesenim pultom sta nasmejani trgovki, ki sta zraven visokih stalaž videti prav majhni. Kljub težkim časom […]
Novice: Obnovljeni stari predmeti - Odprtje razstave

Novice: Obnovljeni stari predmeti - Odprtje razstave

Tolminski muzej, 17. april 2019 ― V naših rokah se pogosto znajde starinski predmet, ki ga nikakor ne želimo zavreči, tak kot je pa tudi ni uporaben. Radi bi mu vdihnili novo življenje, a ne vemo kako. Takšna ideja je bila vodilo udeležencem študijskega krožka ABC restavratorstva, ki so pod vodstvom mentorice Nataše Klobučar Štrancar in izkušenega restavratorja od januarja letos pridobivali osnovna restavratorska znanja in veščine. Rezultat ...
Morda poznate vi? (10)

Morda poznate vi? (10)

Fototeka MNZS, 17. april 2019 ― Pred nami je že jubilejna deseta objava, v kateri dosegamo že 150 objavljenih fotografij. Veliko informacij ste nam že posredovali, za kar se vam iskreno zahvaljujemo. Zanima nas, kdo so osebe na fotografijah in tudi kje so fotografije nastale. Če imate tudi kakšne informacije o ozadju nastanka fotografije, so tovrstne informacije tudi dobrodošle. V imenu celotnega kolektiva pa se vam zahvaljujemo že za vse...

Predstavitev stripa Franjo Malgaj

Kamra.si, 17. april 2019 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 17. aprila 2019, ob 19. uri  na predstavitev stripa Franjo Malgaj. Obeta se še en zanimiv Maistrov večer povezan z gostujočo razstavo o Franju Malgaju. Avtorji razstave iz Muzeja novejše zgodovine Celje so se odločili, da tokrat razstavo namesto običajnega kataloga spremlja strip. S tem so želeli zgodovino, pomembne dogodke in pa osebnosti predstaviti mlajšemu občinstvu v obliki, ki jim je bližja in ljubša.

Literarni večer: Milan Petek Levokov

Kamra.si, 17. april 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 25. aprila 2019, ob 18. uri vabi na literarni večer z Milanom Petkom Levokovom. Izredno plodovit pisatelj in pesnik za otroke, mladino in odrasle je otroštvo preživel v Veliki Nedelji. Piše poezijo, romane in kratko prozo - znanstveno fantastiko, humor in satiro, postmoderno in potopisno prozo, realistične novele in pravljice. Izdanih ima že več kot 30 knjig pri različnih slovenskih založbah in v zamejstvu. Trenutno živi v Novi Gorici, kjer dela kot sodnik.  Z gostom se bo pogovarjal Orlando Uršič. Vabljeni!

Odprtje društvene knjižnice in izmenjavalnice knjig

Kamra.si, 17. april 2019 ― Ob praznovanju 120-letnice organiziranega kulturnega delovanja v Cirkulanah odpirajo preurejeno društveno knjižnico Kulturnega društva Cirkulane, ki bo ponujala brezplačno izposojo knjig vsem ljubiteljem branja. Hkrati bodo namenu predali knjižno hiško, namenjeno prosti izmenjavi knjig med ljudmi.  Dogodek bo v petek, 26. aprila 2019, ob 18. uri. Vabljeni!

17. aprila 1940 se je v Trbovljah rodil Leopold Odlazek, ljubiteljski slikar

Kamra.si, 17. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. aprila 1940 se je v Trbovljah rodil Leopold Odlazek, ljubiteljski slikar. Umrl je 4. maja 2014 v Trbovljah.  Leopold Odlazek je Trboveljčan, ki je zaslužen za to, da so se igrače in igre otrok zasavskih rudarjev ohranile vse do danes. Je izučeni ključavničar, ki je bil 37 let oz. vse do upokojitve zaposlen v trboveljski Cementarni. V tem plodnem, a hkrati kar naenkrat brezdelnem obdobju po upokojitvi se je pridružil Univerzi za tretje življenjsko obdobje zasavske regije in postal član likovne ter etnološke sekcije. Svoje zanimanje in talent je razvil v obeh skupinah – posledica delovanja v prvi je obsežen slikarski opus, ki ga je prvič samostojno postavil na ogled ob svoji 70- letnici, leta 2010.  Delovanje v drugi, etnološki skupini pa je imelo leta 2010 za posledico izid Odlazkove samostojne knjige z naslovom Med hauzi: takšne in drugačne iz Žabje vasi. Knjiga je zakladnica spominov na avtorjevo otroštvo in mladost, ki ju je preživel v trboveljski knapovski koloniji, Žabji vasi. Prinaša pa tudi slovarček knapovskih izrazov in posebno poglavje o igračah, s katerimi so se igrali otroci trboveljskih knapov, in o igrah, s katerimi so se zamotili. Poglavje je dopolnjeno tudi z avtorjevimi ilustracijami igrač.

17. aprila 1881 se je rodil Rudolf Badjura, prvi slovenski učitelj smučanja, organizator planinstva in potopisec

Kamra.si, 17. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. aprila 1881 se je v Litiji rodil Rudolf Badjura, prvi slovenski učitelj smučanja, organizator planinstva in potopisec. Umrl je 15. septembra 1963 v Ljubljani. Mladost je preživel v Litiji, del tudi v materinem rojstnem kraju Tupaličah v bližini Preddvora. Ljudsko šolo je obiskoval v Litiji in Šmartnem pri Litiji. Maturiral je 1903 v Ljubljani. 1903–05 je v Ljubljani služil vojaški rok, od tega 1904‒05 na častniški šoli. 1905 je v Pragi, kjer se je pridružil tamkajšnjim planincem, na nemški trgovski akademiji zaključil enoletni abiturientski tečaj, ki ga je usposobil za komercialno službo v bankah in trgovskih podjetjih. Po vrnitvi v Ljubljano 1906 je dobil službo pri Kmetski posojilnici. 1907 se je kot računovodja zaposlil pri znancu, trgovcu z lesom Ernestu Hiengu, 1910‒19 pa je služboval kot uradnik pri Kranjskem deželnem odboru.

Popotniški vtisi dr. Mateja Mertika

Kamra.si, 17. april 2019 ― V Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož pripravljajo v torek, 23. aprila 2019, ob 19. uri prireditev za Noč knjige: Popotniški vtisi dr. Mateja Mertika. Dr. Matej Mertik, znanstvenik, pesnik in pisatelj, bo z nami delil svoje popotniške vtise. Matej potuje službeno, v izobraževalne namene in zasebno, a spremljevalci njegovih potovanj so vedno tudi literarni zapisi. Izdanih ima več potopisnih del, trenutno pričakuje izzid vsaj še treh. Pred kratkim se je vrnil iz prehojene poti Camino. Slišali in videli bomo, kako je biti na poti sam s seboj in s svojimi mislimi. Potujte v svet knjig in daljav z nami! Na Noč knjige je knjižnica odprta do 21. ure.
1929 Radovljica – Stara starša

1929 Radovljica – Stara starša

Stare slike (Cerknica), 17. april 2019 ― Fotografija neznega fotografa je nastala leta 1929 v Radovljici in prikazuje moja stara starša po očetu, Franceta in Elizabeto. Staremu očetu je bilo takrat 80 let. O svojih starih starših po očetu vem malo. Moj stari oče je bil posestnik, gostilničar, imel pa je tudi majhno trgovino v Dvorski vasi na Gorenjskem. France in Elizabeta […]
še novic