Kali Malone & Stephen O'Malley

Indigo Festival, 1. oktober 2021 ― Kali Malone je ameriško švedska komponistka in glasbenica, ki živi v Stockholmu. V svojih kompozicijah uporablja posebne uglaševalne sisteme v minimalistični strukturi za orgle, zbor, komorne ansamble in elektroakustične formate. Glasba Kali Malone ima bogato harmonično teksturo s sintetično in akustično instrumentacijo v ponavljajočih se in podaljšanih intervalih. Glasba izžareva izrazite čustvene, dinamične, afektivne odtenke, ki ponujajo osupljivo globino fokusa. Stephen O'Malley je ameriški kitarist, producent, komponist in vizualni umetnik, ki živi v Parizu. Zasnoval je in sodeloval pri številnih drone doom, death/doom in eksperimentalnih glasbenih skupinah, predvsem pri Sunn O))). — V sodelovanju z: SONICA / MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti Podpora: Shape platforma — Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Mark Fisher in naš sedanji trenutek: Ali še vedno ni alternative?

Indigo Festival, 1. oktober 2021 ― Najprej, kako se trenutna globalna zdravstvena kriza vključuje v Fisherjevo tezo o kulturnem in političnem sprejemanju kapitalizma? Naslovili in ovrednotili bomo tudi njegovo diagnozo birokratskega delovanja kapitalizma na univerzah in znotraj korporativnega vsakdana. Nazadnje pa bomo ob komentarju izida nedavnih volitev v Nemčiji in Avstriji, pa tudi sporadičnih uspehov emancipacijskih gibanj, poiskali odgovor na Fisherjevo osrednje vprašanje: ali še vedno ni alternative? Nina Power je pisateljica in filozofinja. Je avtorica dela One-Dimensional Woman (Zero books, 2009) in nastajajoče knjige What Do Men Want? (Penguin, 2022). Poučuje na več institucijah, med drugim na The Mary Ward Centre, GCAS College Dublin in IndieThinkers. Mladen Dolar je eden izmed ustanoviteljev »ljubljanske lacanovske šole« in profesor filozofije na Univerzi v Ljubljani. Njegove nedavne knjige so Bit in njen dvojnik (DTP, 2017) in Uprizarjanje konceptov: Spisi o umetnosti (Maska, 2019). Njegova nova knjiga The Riskiest Moment bo kmalu izšla pri Duke University Press. Gregor Moder je filozof in nekdanji performer. Zaposlen je kot višji znanstveni sodelavec na Univerzi v Ljubljani in je avtor dela Hegel in Spinoza: substanca in negativnost (DTP, 2009). Trenutno soureja publikacijo The Ethics of Ernst Lubitsch, ki bo izšla pri R&L in je glavni urednik knjižnega dela založbe Maska. — V sodelovanju z: Zavod Maska — Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Ariane Spanier

Indigo Festival, 30. september 2021 ― Z ljubeznijo do drzne tipografije, igrivosti in gibkosti oblikuje knjige, plakate, ilustracije, identitete ali animacije za naročnike, kot so založba Phaidon, Muzej sodobne umetnosti Skopje, Muzej umetnosti v Yokohami, Kunsthalle Kiel, orkester Narodnega teatra v Mannheimu in mnoge druge. Ariane je tudi umetniška direktorica in sourednica revije Fukt, letne publikacije o sodobni risbi. Njeno delo je bilo objavljeno v časnikih Washington Post, Time in The New York Times Magazine, pa tudi nemški reviji Greenpeace. Je članica mednarodne grafično oblikovalske organizacije AGI (Alliance Graphique Internationale). Ariane bo predstavila vse prednosti in slabosti poklica grafičnega oblikovalca ter urednikovanja neodvisne revije in razkrila, zakaj počenja to, kar počenja. — www.arianespanier.com http://instagram.com/arianespanier — Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Arhitekti biroja Scapelab

Indigo Festival, 28. september 2021 ― Od letošnjega septembra pa je Cukrarna postala tudi največje in najbolj intrigantno arhitekturno vprašanje v mestu. Je komaj odprta stavba Cukrarne prenovljena ali na novo zgrajena? Nova ali stara? Polna ali prazna? Se bo v tkivo mesta vpisala kot pokrit mestni trg ali kot mednarodno odmevna galerija? Bo magnet za tuje obiskovalke in obiskovalce ali platforma za okoliške ustvarjalke in ustvarjalce? Je torej Cukrarna zadnji izmed velikih kulturnih projektov dvajsetega stoletja ali prvi pravi javni prostor za svet, ki prihaja? — Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

Caffeine Hours 2021

Indigo Festival, 28. september 2021 ― Razstavljavci: Occasional Papers, Le Raclet, Fukt Magazine, Look Back and Laugh, Riso Paradiso, Urška Alič, Stripburger, 36 Mountains, Komikaze, Tadej Vaukman, Nevena Aleksovski, Marko Gavez, Lealudvik, PrivatePrint, Podmladek, Sreda v sredo, Angry Bat, Beli sladoled, Jaka Vatovec, Kela, Hiša kulture Pivka, Študio, Pekinpah

Caffeine Hours 2021

Indigo Festival, 28. september 2021 ― Razstavljavci: Occasional Papers, Le Raclet, Fukt Magazine, Look Back and Laugh, Riso Paradiso, Urška Alič, Stripburger, 36 Mountains, Komikaze, Tadej Vaukman, Nevena Aleksovski, Marko Gavez, Lealudvik, PrivatePrint, Podmladek, Sreda v sredo, Angry Bat, Beli sladoled, Jaka Vatovec, Kela, Hiša kulture Pivka, Študio, Pekinpah

Marjetica Potrč

Indigo Festival, 28. september 2021 ― Z višjo zavestjo o medsebojni odvisnosti med nami in naravo se bistveno spreminja naš odnos do naravnega sveta: naravo dojemamo kot subjekt, ki ga je potrebno spoštovati, namesto kot objekt, ki ga lahko izkoriščamo, sami sebe pa razumemo kot skrbnike narave. Primeri iz drugih delov sveta pričajo o krepitvi koncepta »osebnosti okolja«. Tako je na primer reka Whanganui na Novi Zelandiji leta 2017 dobila status pravne osebe. S takšnimi dejanji se začenja proces, ki je precej podoben priznavanju državljanskih in političnih pravic manj privilegiranim družbenim skupinam. Kdo je torej reka kot oseba in kakšen je naš dialog z njo? Ali si lahko reka lasti samo sebe? Kaj reka želi? Po predavanju sledi pogovor z Alenko Gregorič, umetniško vodjo Cukrarne. — Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

Stephen O'Malley & Kali Malone

Indigo Festival, 28. september 2021 ― Kali Malone (rojena leta 1994) je ameriško švedska komponistka in glasbenica, ki živi v Stockholmu. V svojih kompozicijah uporablja posebne uglaševalne sisteme v minimalistični strukturi za orgle, zbor, komorne ansamble in elektroakustične formate. Glasba Kali Malone ima bogato harmonično teksturo s sintetično in akustično instrumentacijo v ponavljajočih se in podaljšanih intervalih. Glasba izžareva izrazite čustvene, dinamične, afektivne odtenke, ki ponujajo osupljivo globino fokusa. Stephen O'Malley (rojen 1974) je ameriški kitarist, producent, komponist in vizualni umetnik, ki živi v Parizu. Zasnoval je in sodeloval pri številnih drone doom, death/doom in eksperimentalnih glasbenih skupinah, predvsem pri Sunn O))).

kleemar

Indigo Festival, 28. september 2021 ― kleemar je bil idejni vodja in soustanovitelj glasbenih skupin kleemar in Manul. Od samega začetka je sodeloval pri založbi God Bless This Mess, med drugim tudi kot grafični oblikovalec. Med letoma 2008 in 2013 je soustvarjal v slovensko-hrvaški zasedbi Lollobrigida, s katero je izdal album Pilula in imel nastope po mnogih slovenskih in evropskih odrih (petkrat tudi na enem večjih evropskih festivalov, festivalu EXIT). Eno večjih priznanj, ki potrjuje kakovost njegovega dela s skupino Lollobrigida, je bila nagrada MTV Adria Music Award za najboljšo regionalno glasbeno skupino. Leta 2006 je bil avtor glasbe za plesno predstavo koreografa in režiserja Matjaža Fariča z naslovom Zakaj bi me kdo ustavil. K sodelovanju ga je kot avtorja glasbe leta 2007 povabil tudi gledališki režiser Luka Martin Škof, s katerim sta sodelovala pri ustvarjanju sedmih gledaliških predstav in dveh prireditev. Leta 2013 je v sodelovanju med založbama God Bless This Mess in Moonlee records izdal skupno ploščo Banana Split s skupino TRUS!. Leta 2014 je kot avtor glasbe sodeloval pri umetniškem projektu Ples možganov. Trenutno ustvarja zvok in glasbo za transmedijski projekt Twisted Tales v produkciji Institute for Transmedia Design. 14. avgusta 2020 je izdal album z naslovom No Love in Modern World pri založbi rx:tx. — V sodelovanju z: Zavod Projekt Atol

Sujevera

Indigo Festival, 28. september 2021 ― Ne mečejo soli čez svojo levo ramo pred nastopi. Vsekakor pa s svojo glasbo ustvarjajo občutek magičnega in mističnega. Prvič so skupaj začeli ustvarjati oktobra 2020, ko jih je rouge-ah povabila k rezidenci Dvocikel v Layerjevi hiši Kranj. Stari znanci iz različnih glasbenih krogov so se priklopili na štrom in začeli ustvarjati, plastiti in se spogledovati z različnimi tehnikami improvizacije. Tako v njihovem trenutnem naboru glasbil najdemo vse od DIY instrumentov Barbare in Nine, Urškine harfe, različnih efektov in zvočil do Lukovih dromljanj in zvočnih manipulacij. Spretno jih prepletajo v improvizirani, večplastni kompoziciji, ki odseva njihovo ljubezen do ušesu dražljivih in nenavadno zvenečih zvokov. Njihovi nastopi temeljijo na vnaprej dogovorjenih glasbenih gradnikih, ki služijo kot osnova kompoziciji, znotraj katere pa ostaja dovolj prostora za individualni izraz vsake_ga člana_ice in se gibljejo med t. i. eksperimentalnimi, abstraktnimi ali hrupnimi zvočnimi izrazi, temačnimi ambientalnimi nizanji z elektronsko glasbeno tehnologijo ter elektroakustično modulacijo in hrupno improvizacijo. Z loopanjem, moduliranjem, distorzijo, ritmičnim poigravanjem, dromljanjem, noisom in vsem vmes nas podvržejo glasbenim vragolijam, ki poslušalca zazibajo v mitologije hrupa. Sujevera: kvazireligiozno prepričanje, da so dogodki v prihodnosti odvisni od izvedbe določenih magičnih dejanj. Je verovanje v zle duhove, nadnaravne sile in usodo. Je režim kdaj početi prav določene rituale, ki bodo preprečili slab rezultat prihodnosti posameznika_ce.

Jimmy Barka Experience

Indigo Festival, 28. september 2021 ― Jimmy Barka Experience, trio dveh DJ-ev in bobnarja, je ritmična ekshibicija. Projekt treh veteranov slovenske glasbene scene se je začel, ko so se domislili, da bi lahko naredili nekaj malo drugačnega od običajne kombinacije DJ/glasbenik: njihov cilj je bil, da se bo vse skupaj slišalo kot skupina, trio, ne pa kot »glasbenik, ki igra na DJ podlago«. Rezultat je kolaž najrazličnejših stvari, od funka, breaksa in afra do blacksploatationa in roka, vse skupaj hektično združeno v divjo, a prijetno vožnjo od Peruja do Bakuja. Pravkar so izdali dvojni singl Dunja, pred tem pa so že izdali ploščo Three Piece Puzzle (2019) in mini album Stolen Boats (2016) ter nastopali na različnih festivalih, kot so Cully Jazz Festival (2017), Druga Godba (2011, 2014) in Pohoda (2014), kjer so si oder delili z umetniki, kot so Gramatik, Parov Stelar in Ursula Rucker. Marjan Stanić: bobni Bakto: gramofoni Borka: gramofoni — V sodelovanju z: Zavod Projekt Atol

Kali Malone predstavlja Does Spring Hide Its Joy z Lucy Railton in Stephenom O’Malleyjem

Indigo Festival, 28. september 2021 ― Njihova glasba je študija globokega poslušanja in nelinearne časovne kompozicije s povečanim poudarkom na septimalni naravni intonaciji in interferenčnih ritmičnih vzorcih. Kali Malone je ameriško švedska komponistka in glasbenica, ki živi v Stockholmu. V svojih kompozicijah uporablja posebne uglaševalne sisteme v minimalistični strukturi za orgle, zbor, komorne ansamble in elektroakustične formate. Glasba Kali Malone ima bogato harmonično teksturo s sintetično in akustično instrumentacijo v ponavljajočih se in podaljšanih intervalih. Glasba izžareva izrazite čustvene, dinamične, afektivne odtenke, ki ponujajo osupljivo globino fokusa. Kali Malone: sinusni valovi Stephen O’Malley: električna kitara Lucy Railton: violončelo — V sodelovanju z: SONICA / MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti Podpora: Shape platforma

Mouse on Mars

Indigo Festival, 28. september 2021 ― Mouse on Mars, berlinski dvojec, ki ga sestavljata Jan St. Werner in Andi Toma, se elektronske glasbe loteva z nenasitno radovednostjo in izjemno domiselnostjo. Duo deluje v svoji edinstveni orbiti znotraj megličastega ehosistema plesne glasbe, njune hipernatančne produkcije so izvirne in prelomne, vedno pa vsebujejo značilno igrivo eksperimentiranje. Z nežanrsko uporabo najsodobnejših tehnologij sta dosegla, da vsak njun album zveni presenetljivo moderno, kar je še posebej nenavadno, če pomislimo na to, da glasbo ustvarjata že 25 let. Novi album z naslovom AAI (Anarchic Artificial Intelligence, slovensko Anarhična umetna inteligenca) Tomovo in Wernerjevo fascinacijo s tehnologijo in nedogmatskim raziskovanjem popelje še kvantni korak dlje. V sodelovanju s piscem in strokovnjakom Louisom Chude-Sokeijem, kolektivom računalniških programerjev ter z dolgoletnim sodelavcem in tolkalcem zasedbe Mouse on Mars Dodom NKishijem, duo raziskuje umetno inteligenco tako v smislu narativnega ogrodja kot tudi kompozicijskega orodja, pri tem pa ustvarja svoje najbolj znanstvenofantastično delo do sedaj. Vizualno podobo albuma, ki predstavlja dodaten razmislek o uporabi tehnologije v polju umetnosti, je prispeval Casey Reas, izumitelj programskega jezika Processing, namenjenega računalniški grafiki. — www.mouseonmars.com

Yanis Varoufakis & Slavoj Žižek

Indigo Festival, 28. september 2021 ― Yanis Varoufakis je vrhunski ekonomist, ki je bil v ospredju mednarodne medijske pozornosti kot minister za finance v vladi Sirize v Grčiji. Danes vodi levo vseevropsko politično gibanje DIEM. Pogovor z Varoufakisom, ki ga bo vodil Slavoj Žižek, bo daleč od vljudne izmenjave mnenj enako mislečih. Z brezobzirno odkritostjo se bo lotil vprašanj, ki tarejo današnjo levico. Je vlada Sirize imela možnost, da bi preživela brez kapitulacije pod pritiskom Evropske unije? Kakšne so realne možnosti radikalne levice danes? Kako se je zaradi pandemije spremenil globalni kapitalizem? Bo kapitalizmu uspelo obvladati ekološko krizo?
še novic