Prejeli tri Brumnova priznanja

Borštnikovo srečanje, 24. januar ― Konec oktobra 2019 so v Narodni galeriji v Ljubljani podelili Brumnove nagrade, najvišje nacionalne nagrade na področju oblikovanja. Bienale slovenskega oblikovanja Brumen, je devetič zapored prineslo izbor slovenske produkcije vidnih sporočil zadnjih dveh let.Mednarodna žirija, ki ji je predsedovala britanska oblikovalka in predavateljica Lucienne Roberts, se je tokrat odločala med kar 354 prijavljenimi projekti. V sedmih različnih kategorijah jih je na koncu slavilo 31. Tri priznanja smo dobili tudi na Festivalu Borštnikovo srečanje in sicer: - za podobo 53. Festivala Borštnikovo srečanje, - za plakat 53. Festivala Borštnikovo srečanje in - za podobo dogodka 53. Festivala Borštnikovo srečanje. Avtor je grafični oblikovalec in profesor Radovan Jenko, ki pripravlja tudi letošnjo podobo 55. Festivala Borštnikovo srečanje. Nagrajene projekte je bilo mogoče videti na veliki pregledni razstavi v Narodni galeriji.

Vabilo na rezidenčno delavnico dramskega pisanja »Jenkova soba«

Borštnikovo srečanje, 24. januar ― Prešernovo gledališče Kranj kot organizator Tedna slovenske drame in Layerjeva hiša Kranj razpisujeta rezidenčno delavnico dramskega pisanja "Jenkova soba", ki bo potekala v sklopu 50. jubilejnega Tedna slovenske drame med 28. marcem in 1. aprilom. Delavnico bo vodila svetovno znana hrvaška dramatičarka Tena Štivičić in bo namenjena štirim izbranim mladim dramatikom ali dramatičarkam. Ti bodo v času delavnice brezplačno bivali v Layerjevi hiši in se urili v pisanju dramskih besedil. Objavljen je razpis, s katerim želijo k sodelovanju privabiti čim več perspektivnih mladih dramatikov in dramatičark, ki lahko svojo prijavo pošljejo do 12. februarja 2020. Prijavite se s spletno prijavnico, ki jo najdete na spodnji povezavi: http://bit.ly/jenkovasoba Več informacij v spodnji datoteki. 

Mariborska Drama z Brezmadežno v Trstu

SiGledal Novice, 24. januar ― Drama SNG Maribor bo z uprizoritvijo Brezmadežna/Immaculata danes nastopila v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Predstava, v kateri igra Nataša Matjašec Rošker, je nastala po romanu Marijin testament irskega pisatelja Colma Toibina. Gre za zgodbo matere, ki se spominja svojega sina in njegove brutalne smrti na križu.

Mia Hočevar bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 24. januar ― Mia Hočevar je magistrska študentka slovenistike in zgodovine. Zanima jo sodobna slovenska dramatika; spremlja predvsem mlade slovenske dramatičarke. Ker jo fascinira inovativnost dramske pisave, je s pomočjo brskalnika SiGledal izbrala tekst jerebika, štrudelj, ples pa še kaj Simone Semenič.

Nagrajenec Prešernovega sklada Alan Hranitelj: Pomembno je, da se igralec v kostumu počuti kot v drugi koži

SiGledal Novice, 23. januar ― Alan Hranitelj nagrado Prešernovega sklada prejme za razstavo Vzporedni svetovi. Razstava, ki je predstavila njegov opus v zadnjem desetletju, "ni bila samo praznik kostumografije, ampak tudi presežek kiparske in slikarske imaginacije," piše v utemeljitvi. Ideja zanjo je, kot je Hranitelj povedal za STA, v njem zorela več kot 15 let.

V Španskih borcih dvojni plesni večer

SiGledal Novice, 23. januar ― V Centru kulture Španski borci bo drevi ob 19. uri v sklopu festivala Plesna Vesna na sporedu plesna predstava Panove piščali in papirologija koreografke Ingrid Berger Myhre in skladatelja Lasseja Passageja. Ob 20. uri ji bo v mali dvorani centra sledila premiera predstave Bili smo...bomo avtorjev Katje Kolarič in Andreja Supančiča.
še novic