Začenja se 32. Poletni lutkovni pristan

Lutkovno gledališče Maribor, 30. julij ― V nedeljo, 1. avgusta 2021, se začenja Poletni lutkovni pristan, ki v Mariboru tradicionalno poteka avgusta.  Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo v Lutkovnem gledališču Maribor pripravljamo že 32. leto zapored. Festival bo do 31. avgusta ponudil več kot dvajset predstav, skupaj s spremljevalnim programom pa več kot trideset dogodkov. Letošnji program temelji na kakovostni lutkovni produkciji iz Slovenije, to pa dopolnjujejo predstave iz Avstrije, Hrvaške in Italije. Tanja Lužar, vodja festivala pravi, da je končna podoba festivala morda na videz malo manj mednarodno obarvana, kot smo bili vajeni v preteklosti, predvsem v luči korona krize; a vendar je bil izbor predstav velik izziv, saj je slovenska lutkovna produkcija zelo dobra. Lutkovne predstave na festivalu bodo zelo raznolike, namenjene različnim starostnim skupinam, od najmlajših, od 1. leta naprej, pa do mladostnikov in odraslih; raznolike bodo v tematiki, lutkovni tehnologiji in pristopih. Večina predstav bo v zunanjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, oz. v dvoranah gledališča, nekaj predstav v Mestnem parku, saj se festival povezuje z Art kampom; predstava bo kot vsako leto  tudi  pred Umetnostno galerijo Maribor. V spremljevalnem programu festivala so ustvarjalne delavnice in celotedenska delavnica animiranega filma, ki bo potekala zadnji teden avgusta. Poleg predstav je v programu nekaj filmskih projekcij animiranih in igranih filmov, v sodelovanju z Letnim kinom Minoriti in nekaj predstav v sodelovanju s festivalom Prestopi.  Tudi tokrat bo otroška žirija ocenjevala predstave, najboljša bo dobila nagrado zlata žirafa. Žirafe ostajajo zaščitni znak tega festivala z najdaljšo tradicijo, lanska prejemnica nagrade zlata žirafa, t. j. najboljša predstava lanskega festivala po izboru občinstva, Zavrti tigra, pa bo letos zopet na ogled na festivalu. Prvič bo pred občinstvom uprizorjena predstava Drobtine iz mišje doline Lutkovnega gledališča Maribor, ki je

Andraž Gombač bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 30. julij ― Andraž Gombač je diplomiral iz primerjalne književnosti in slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od gimnazijskih let piše za Primorske novice, kjer je danes urednik kulturne redakcije. Napisal je tudi več spremnih besed, lani je pri Beletrini uredil izdano, hitro razprodano in že ponatisnjeno knjigo Lovim pomladni veter, v kateri je s pisateljevo hčerko Nančo Kosmač Kogej zbral doslej manj znane ali povsem neznane novele, črtice in druga besedila Cirila Kosmača. V branje priporoča dramo Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj.

Eden najpomembnejših slovenskih dramatikov

SiGledal Novice, 29. julij 29. julija leta 1992 je umrl slovenski dramatik, pisatelj in dramaturg Dominik Smole, ki je delal tudi kot novinar in urednik, bil je član gledališkega sveta Odra 57, upravnik in umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, dramaturg SNG Drama Ljubljana. Leta 1963 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki je bila predvsem nagrada za njegovo Antigono.
še novic