Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

SLOGI, 1. april ― Katalogu kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino na platformi Zlata paličica smo dodali nove predstave:   Peter Iljič Čajkovski: Trnuljčica (SNG Opera in balet Ljubljana)   Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj, Tadeja Pungerčar: Nebo nad menoj (Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, Univerza v Ljubljani, Center urbane kulture Kino Šiška)     Spletna platforma Zlata […] The post Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica appeared first on SLOGI.

Oder

ARS Oder, 1. april ― Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas. Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas.

Nagrajena Lado Kralj in Rok Vevar

Borštnikovo srečanje, 30. marec ―   Profesor, dramaturg, urednik in prevajalec Lado Kralj je dobitnik nagrade Vladimirja Kralja za življenjsko delo . Nagrado vsaki dve leti podeli Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.  Kot so zapisali v utemeljitvi je Lado Kralj, kot "polnokrvni gledališki človek par excellence preizkusil številne oblike dela, povezanega z gledališčem". Izkušnja podiplomskega bivanja v središču uprizoritvene avantgarde v New Yorku na začetku 70. let je določila vrsto etap njegove dejavnosti: bil je soustanovitelj današnjega Gledališča Glej in Gledališča Pekarna, ki ga je duhovno-estetsko usmerjal, krajši čas pa je bil tudi umetniški vodja Drame SNG Ljubljana. Poznejeje bil pomembno vpet v delovanje gledaliških festivalov v Jugoslaviji in Sloveniji. V toku prehajanj med prakso in teorijo je dve desetletji na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na ljubljanski Filozofski fakulteti predaval o zgodovini drame in njeni teoriji, v mladih intelektualcih oblikoval čut za zgodovinske avantgarde 20. stoletja in med drugim vodil seminar gledališke kritike. Ob literarnem je Lado Kralj tudi v svojem znanstveno-raziskovalnem delu "mojster izbranih, gostih formulacij, ves čas delujoč na specifični mikroravni, ki je ključna in tako zelo redka. Z literarnozgodovinskimi in literarnoteoretskimi raziskavami, zajetimi v številne znanstvene članke in publikacije, postavi temelje teorije drame", piše v utemeljitvi nagrade. Priznanje Vladimirja Kralja pa je Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije namenilo publicistu, kritiku, zgodovinarju in arhivarju Roku Vevarju, in sicer za kritiške in teatrološke dosežke v letih 2018 in 2019. Vevar je v tem obdobju na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti – predvsem na področju sodobnega plesa – nadaljeval svoje sicer že prej plodovito avtorsko, raziskovalno in kritiško delo. Med odmevnejšimi dosežki so v društvu navedli njegovo delovanje v sklopu uredniškega odbora revije Maska, "kjer s pr

Nagrade DGKTS 2020 – prof. dr. Ladu Kralju za življenjsko delo

SLOGI, 30. marec ― Čestitamo nagrajencema Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS): literarnemu in gledališkemu teoretiku, univerzitetnemu profesorju, dramaturgu, uredniku in prevajalcu prof. dr. Ladu Kralju za nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo in Roku Vevarju, publicistu, kritiku, zgodovinarju in arhivarju za priznanje Vladimirja Kralja za kritiške in teatrološke dosežke za obdobje 2018 in 2019.   Nagrada Vladimirja […] The post Nagrade DGKTS 2020 – prof. dr. Ladu Kralju za življenjsko delo appeared first on SLOGI.
še novic