Vedno tečemo skupaj (vsaj v mislih)

Vedno tečemo skupaj (vsaj v mislih)

Radio Študent, 12. februar 2018 ― Zdi se, kot da se je odmevnost performansa Skupaj v izvedbi Leje Jurišić in Marka Mandića primarno zasidrala v razpredanje njegovega trajanja in problematiziranja odrskega časa, v bistvu pa koncept procesualnosti in trajajočega ritualnega proslavljanja v obliki gledališkega dogodka sega že v antično grško gledališko prakso in se v zadnj

OČIŠČENJE IN POMLAJENJE? – Osrednja prireditev Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku

SSG Trst, 12. februar 2018 ― Slovenska Kulturno Gospodarska Zveza Svet Slovenskih Organizacij in Slovensko Stalno Gledališče Osrednja prireditev Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku OČIŠČENJE IN POMLAJENJE? v petek, 16. februarja, ob 18.00 in ob 20.30 Velika dvorana Kulturnega doma v Trstu »Očiščenje in pomlajenje« sta bili temi predavanja Ivana Cankarja aprila leta 1918 v Delavskem domu v Trstu. […]

Glej išče starejše sodelavce

SiGledal Novice, 12. februar 2018 ― Letošnja Glejeva rezidenta, Tin Grabnar in Hana Vodeb, sta se odločila svoje rezidenčno leto v Gledališču Glej posvetiti zgodbam vsakdanjih ljudi. Posvetila se bosta starostnikom, preslišani generaciji, ki je danes vse bolj odrinjena na rob.

V MGL predstavitev knjige Koža kot kostum

SiGledal Novice, 12. februar 2018 ― V četrtek, 15. februarja, ob 19. uri v Studiu MGL pripravljajo tematski dogodek, na katerem bodo predstavili knjigo vizualne umetnice in kostumografke Tine Kolenik z naslovom "Koža kot kostum. Oblačenje in slačenje v vsakdanjem življenju in umetniškem ustvarjanju." Knjiga je izšla v zbirki Knjižnica MGL.
VALENTINA ZA VALENTINOVO

VALENTINA ZA VALENTINOVO

SNG Maribor, 9. februar 2018 ― V velikih mojstrovinah modernega časa je letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada, koreografka Valentina Turcu, ki letos praznuje 25-letnico svojega ustvarjanja v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, našla svoj neusahljiv vir umetniške inspiracije, ki jo skozi pretanjeno in obenem čustveno močno ekspresijo ter z neprecenljivim čutom do gledališča vedno znova preoblikuje v koherentno plesno mojstrovino.

Stota ponovitev Gledališča od Ž do A

SNG Maribor, 9. februar 2018 ― V Stari dvorani SNG Maribor smo doživeli stoto jubilejno ponovitev komične gledališke avanture za osnovnošolske otroke in vse druge, ki želijo pokukati v zakulisje gledališča, z naslovom Gledališče od Ž do A, avtorice besedila Ire Ratej in v režiji Ivane Djilas. Tokrat je bila predstava še posebej zanimiva, saj so v siceršnji uprizoritvi z dvema igralcema, kjer v dveh različnih zasedbah nastopajo Irena Varga in Ivica Knez ter Mirjana Šajinović in Vladimir Vlaškalić, prvič nastopili vsi štirje skupaj.

Muanis Sinanović bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 9. februar 2018 ― Muanis Sinanović je književnik, urednik, kulturni kritik in sodelavec Radia Študent. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Roberta Bobniča. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Sen 59 Tiborja Hrsa Pandurja.

V Mariboru začetek vaj za uprizoritev grške tragedije Ojdip v Kolonu

SiGledal Novice, 9. februar 2018 ― Drama SNG Maribor je začela z vajami za novo uprizoritev, Sofoklovo tragedijo Ojdip v Kolonu v režiji Diega de Bree, ki bo premierno uprizorjena 16. marca 2018 v Stari dvorani SNG Maribor. Sofoklova tragedija, ki je pred nekaj leti izšla v sijajnem prevodu Kajetana Gantarja, na naših odrih še ni bila uprizorjena, v repertoarju Drame pa nadomešča napovedano uprizoritev Simpozij v režiji Jerneja Lorencija.
še novic