V mariborski Drami premiera Popolnih tujcev

SiGledal Novice, 9. februar 2019 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes premierno uprizorila komično dramo Popolni tujci, ki govori o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone. Prvo slovensko uprizoritev po motivih uspešnega italijanskega filma je zrežirala mlada hrvaška režiserka Tamara Damjanović.

V Trstu premiera muzikala Zadnjih pet let

SiGledal Novice, 8. februar 2019 ― V tržaškem kulturnem domu bo drevi ob 20.30 na sporedu premiera muzikala Zadnjih pet let avtorja Jasona Roberta Browna v režiji Jasmin Kovic. Nova produkcija Slovenskega stalnega gledališča (SSG) bo prvič zazvenela v slovenskem prevodu Janeza Usenika. Vlogi protagonistov sta prevzela tržaška igralca Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič.

Plesni stroj BUM BAM za veliki finale 11. festivala Bobri

SiGledal Novice, 8. februar 2019 ― Na današnji kulturni praznik se zaključuje 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival je zaznamovala tema ples-gib-telo s poudarkom na sodobni umetnosti, v tem duhu pa bo tudi zaključek v Kinu Šiška v režiji Tjaše Črnigoj, naslovljen Plesni stroj BUM BAM. Bobri so letos s 166 dogodki pritegnili okoli 15.000 obiskovalcev.
Battle med hip hopom in sodobnim plesom

Battle med hip hopom in sodobnim plesom

Radio Študent, 7. februar 2019 ― V solo prvencu Urbana vročica, ki je bil konec prejšnjega meseca premierno uprizorjen v Kinu Šiška, se plesalec Gašper Kunšek loti svoje fuzije hip hopa in sodobnega plesa. Mešanje obeh plesnih zvrsti je sicer ustvarjalni pečat plesnega dvojca, ki ga Kunšek tvori z Žiganom Kranjčanom.
JANEZ BERMEŽ – PREJEMNIK NAGRADE CELJSKE ZVEZDE ZA ŽIVLJENJSKO DELO

JANEZ BERMEŽ – PREJEMNIK NAGRADE CELJSKE ZVEZDE ZA ŽIVLJENJSKO DELO

SLG Celje, 7. februar 2019 ― Komisija za podelitev priznanj celjske zvezde za dosežke na področju kulture v sestavi dr. Zoran Pevec, predsednik, dr. Aleksander Žižek, namestnik predsednika in Nevenka Šivavec, Matjaž Brežnik in Nenad Firšt, je sprejela odločitev, da za leto 2018 prejme nagrado za življenjsko delo naš izjemni igralec Janez Bermež.   Komisija je utemeljitev odločitve pospremila s sledečimi besedami: Janez Bermež je bil v dolgoletni igralski karieri nosilec najpomembnejših vlog v celjskem gledališču, kjer je, kot piše v pobudi za nagrado mag. Tina Kosi, »skusil od Kreona, Leara, Molierovih junakov, osrednjih moških likov pri Čehovu, Ibsenu, Millerju vse do glavnih protagonistov v Cankarjevih dramah, če naštejemo le nekatere od njegovih pomembnih igralskih stvaritev«.   Po besedah gledaliških lektorjev in kritikov je veljal za izjemnega govorca, ob tem pa je bil inovativen, izrazno poseben, imeniten interpret vlog, ki se je znal vživeti tako v tragične kot v komične vloge. Vse z občutkom za nianse, izostreno, senzibilno in igralsko predano. Je tudi prejemnik najpomembnejše gledališke nagrade pri nas, Borštnikovega prstana, ob tem pa še prejemnik nagrade Prešernovega sklada, dveh Borštnikovih nagrad, nagrade sklada Staneta Severja in številnih drugih.   Zaradi omenjenega, in ker je v dolgoletni igralski karieri kot član SLG Celje z različnimi igralskimi vlogami bistveno zaznamoval ne le gledališko, temveč tudi širšo kulturno in umetniško javnost, se je komisija odločila, da prejme »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture« za življenjsko delo.     Ob prejemu nagrade prejmi iskrene čestitke!SLG Celje
še novic