Čas je za nov odmerek TABELTOL-a!

Ana Monro, 27. oktober 2019 ― GAMmedica, farmacevtska sekcija Gledališča Ane Monro, je izdelala Tabletol, (namišljeno) zdravilo, ki preprečuje ali odpravlja muhavost, nejevoljo in slabo razpoloženje, ki se vas lahko poloti v kratkih in hladnih jesenskih dneh. O njegovi učinkovitosti se lahko prepričate v petek, 8. novembra ob 19.00 v Studiu GAM (Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana). V izogib čakalnim vrstam vas ... The post Čas je za nov odmerek TABELTOL-a! appeared first on Ana Monro.

Nagrade 54. Festivala Borštnikovo srečanje

Borštnikovo srečanje, 27. oktober 2019 ― NAGRADE IN UTEMELJITVE 54. FESTIVALA BORŠTNIKOVO SREČANJE Umetniški direktor Aleš Novak Selektor Matjaž Zupančič Strokovna žirija Uršula Cetinski (predsednica), Andreja Kopač, Aldo Milohnić, Dora Ruždjak Podolski, Giorgio Ursini Uršič Zaključno mnenje žirije o 54. Festivalu Borštnikovo srečanje Gledališče je umetnost, ki ima v Sloveniji dolgo in častitljivo tradicijo. Razpira pomembna bivanjska in družbena vprašanja, kar je seveda obarvano s posebnostmi prostora, v katerem je. Kljub temu na odrih po Sloveniji nastajajo predstave, ki navdihujejo in vznemirjajo tudi gledalce in strokovno javnost po vsem svetu. Po čem si bomo zapomnili 54. Festival Borštnikovo srečanje? V predstavah, ki smo jih videli, ne moremo prezreti dejstva, da slovensko gledališče ni ustvarjalno področje, ki ga slovenska družba navdušeno podpira. Kot gledalci seveda vsakič, ko obiščemo gledališče, pričakujemo vznemirljivo doživetje, ki bogati življenje. Po drugi plati pa smo precej zadržani v trenutku, ko je gledališko ustvarjanje potrebno tudi v resnici podpreti. Če pogledamo evropski gledališki zemljevid, za našo državo ne moremo trditi, da je obljubljena dežela. Tudi predpisani modeli, v katerih ustvarjajo gledališki zavodi in neodvisne skupine, so ustvarjanju prej v breme kot v prid. Te razmere lahko razberemo tudi v predstavah letošnjega tekmovalnega programa. Povedano malo bolj po domače: trata je čisto drugače pokošena, kadar imamo res dobro kosilnico. Zato je izjemno vzpodbudna ustvarjalna moč igralk in igralcev vseh generacij, od najmlajših, ki so šele končali umetniško akademijo, do prekaljenih gledaliških mačk in mačkov. Igralke in igralci, ki so nastopili na letošnjem Festivalu Borštnikovo srečanje, so pokazali dobro obvladovanje različnih tehnik igre, gledaliških žanrov in pristopov, ki so jih obarvali s posebnostmi lastne osebnosti. V predstavah letošnjega festivala ni mogoče prezreti cele vrste dobrih igralskih vlog, med njimi tudi presežnih.

Od klasike do tehnoburleske

Borštnikovo srečanje, 27. oktober 2019 ― Festivalska sobota je v dopoldanskih urah ponudila Rajzefirbčno KulTuro z vinom, Alma mater Europaea – Akademija za ples je pripravila okroglo mizo Baletno izobraževanje v Sloveniji od predšolske vzgoje do II. bolonjske stopnje. Gledališki večer smo začeli z zadnjo tekmovalno predstavo Macbeth v izvedbi SNG Nova Gorica; sledil je pogovor z ustvarjalci predstave. V Lutkovnem gledališču Maribor sta s predstavo Kraljica mati gostovala Gledališče Koper in Mestno gledališče Ptuj. S predstavo Overload/Preobremenitev italijanskega umetniškega ansambla Sotterraneo smo zaključili letošnji obsežni mednarodni program. Za konec dneva pa smo se na Malem odru Narodnega doma zabavali ob tehnoburleski Tatovi podob; produkcija Emanat v sodelovanju s Klubom Gromka in Masko Ljubljana. Več utrinkov v foto galeriji. 
SSG OFF – Naj bo konec lep 30.10.

SSG OFF – Naj bo konec lep 30.10.

SSG Trst, 26. oktober 2019 ― SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE PROGRAM OFF  Mini Teater Mohamed El Khatib NAJ BO KONEC LEP režiser: Ivica Buljan igra: Robert Waltl sreda, 30. oktober, ob 20.30 Mala dvorana brez nadnapisov V sredo, 30. oktobra bo Slovensko stalno gledališče dvignilo zastor letošnjega off abonmajskega programa, ki bo ponujal vsebinsko ostrejše predstave, z enkratnimi gostovanji in brez nadnapisov. […]

Sklepni del 54. Festivala Borštnikovo srečanje

SiGledal Novice, 26. oktober 2019 ― Sklepni del 54. Festivala Borštnikovo srečanje se po 14-ih dneh zaključuje s slavnostno podelitvijo nagrad in Borštnikovega prstana. Na desetih festivalskih prizoriščih si je bilo v minulih dneh mogoče ogledati 35 gledaliških predstav, nekaj jih je še na sporedu te dni. Na festivalskih dogodkih, konferencah in posvetih so organizatorji gostili več kot sto tujih gostov; festivalskih kritikov, novinarjev, gledaliških strokovnjakov, selektorjev in umetniških direktorjev. Doslej so zabeležili že več kot 6.500 gledalcev in obiskovalcev.
še novic