STOLETJE MJUZIKLA – odprtje sezone Slovenskega stalnega gledališča

STOLETJE MJUZIKLA – odprtje sezone Slovenskega stalnega gledališča

SSG Trst, 18. september 2020 ― Slovensko stalno gledališče, Gledališče Koper, SNG Nova Gorica   25. SEPTEMBER – ODPRTJE NOVE SEZONE SLOVENSKEGA STALNEGA GLEDALIŠČA   Z MEDNARODNO KOPRODUKCIJO V ZNAMENJU MUZIKALA Predstava je nastala s prispevkom Fundacije CRTrieste     V petek, 25. septembra ob 20.30 bo Slovensko stalno gledališče odprlo vrata Velike dvorane Kulturnega doma za začetek nove sezone. Kot […]

Na ljubljanskem odru prvič balet Gusar Adolpha Adama

SiGledal Novice, 18. september 2020 ― Ljubljanska Opera bo 22. septembra prvič uprizorila celovečerni balet Gusar Adolpha Adama. Delo iz sredine 19. stoletja so prvih sto let po nastanku izvajala le redka gledališča, v 60. letih prejšnjega stoletja pa sta k njegovi popularnosti prispevala plesalca Margot Fontayne in Rudolf Nurejev. Koreografijo je pripravil Jose Carlos Martinez.
SSG. RAZSTAVA KORAJŽA JE ŽENSKEGA SPOLA, OD 25.SEPTEMBRA DO 26.OKTOBRA V VHODNI AVLI SSG

SSG. RAZSTAVA KORAJŽA JE ŽENSKEGA SPOLA, OD 25.SEPTEMBRA DO 26.OKTOBRA V VHODNI AVLI SSG

SSG Trst, 18. september 2020 ― SPDT, ZSŠDI, SSG KORAJŽA JE ŽENSKEGA SPOLA MUZEJSKA RAZSTAVA O SLOVENSKIH ALPINISTKAH   Ob 30-letnici odprave Alpe Adria Sagarmatha v soorganizaciji SPDT Vabljeni na odprje nove razstave, ki bo v petek, 25. septembra ob 19.30 v vhodni avli gledališča. Muzejsko razstavo o slovenskih alpinistkah Korajža je ženskega spola, ki je nastala je 30-letnici odprave Alpe Adria Sagarmatha v […]

2. festivalski DAN v LJUBLJANI se začenja že ob 15.00!

Ana Monro, 18. september 2020 ― Ker se zelo kmalu tudi v javnem prostoru ne bomo mogli več nezakrito nasmehniti drug drugemu, vas v petek in soboto (18. in 19.9.) še posebej prisrčno vabimo, da se nam pridružite na festivalu Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del v Ljubljani. Petkov program se začne že ob 15.00 z avtobiografsko turo Razpoke v asfaltu (Camilo ... The post 2. festivalski DAN v LJUBLJANI se začenja že ob 15.00! appeared first on Ana Monro.

Zaživela je REKA SEDMERIH IMEN!

Ana Monro, 18. september 2020 ― Ko je nad mesto legla tema, je Ljubljanica, Reka sedmerih imen, postala ”oder” raznolike umetniške ustvarjalnosti, na katerem smo skupaj z obiskovalci ustvarili mit o nastanku reke. Risanje zgodbe v živo, svetlobne in video projekcije ter nastop umetnic na tkanini nad reko in na čolnu na reki so očarali vse prisotne. Če ste prvi otvoritveni ... The post Zaživela je REKA SEDMERIH IMEN! appeared first on Ana Monro.

Vabljeni na spektakel MERAVIGLIA!

Ana Monro, 18. september 2020 ― Prizadevajo si za boljši svet in njihovo najmočnejše orodje je umetnost! Vabljeni v soboto, 19.9. ob 21.15 v Športni park Poljane na programski vrhunec 2. dela festivala  Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja v Ljubljani – vabljeni k ogledu spektakularne predstave Miraviglia! v izvedbi italijanske umetniške skupine Ondadurtro Teatro, ki vas bo popeljala na nadrealistično potovanje ... The post Vabljeni na spektakel MERAVIGLIA! appeared first on Ana Monro.

Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del: Ljubljana, 1. DAN!

Ana Monro, 18. september 2020 ― Vzdušje je bilo nekoliko bolj intimno, kot smo ga vajeni iz prejšnjih let, a zato še bolj prijetno in domačno. Predvsem pa ni manjkalo zabave, smeha, pozitivne energije in seveda odličnih nastopov domačih in tujih umetnikov. Fotografije 1. festivalskega dne, katerih avtor je Luka Dakskobler, si lahko ogledate TUKAJ. Program v Ljubljani se nadaljuje danes ... The post Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del: Ljubljana, 1. DAN! appeared first on Ana Monro.

V Novem mestu poulični festival Rudi Potepuški

SiGledal Novice, 18. september 2020 ― Na Glavnem trgu pred knjigarno Goga v Novem mestu se danes ob 16.30 začenja tradicionalni mestni festival pouličnega gledališča Rudi Potepuški. Prinesel bo gledališke in cirkuške predstave, na omenjenem prizorišču na Glavnem trgu bo potekal še v soboto. Soorganizatorja festivala sta novomeška založba Goga in ljubljanski festival Ana Desetnica.
Kritični premislek enotnosti

Kritični premislek enotnosti

Dnevnik, 18. september 2020 ― Slovensko mladinsko gledališče bo v novi sezoni pripravilo pet premier, ki se bodo tako ali drugače navezovale na osrednjo tematiko skupnosti. Nadaljevali bodo tudi program Nove pošte, ki ga pripravljajo v sodelovanju z zavodom Maska.

Leto, polno drame, leto drame

Kriterij.si, 17. september 2020 ― Leto, polno drame, leto drame festival Mladi levi 2020 Urednik Thu, 09/17/2020 - 12:05 Leto, polno drame, leto drame Dokumentarni prvenec Marte Pulk Leto, polno drame je filmski zapis enoletnega gledališkega potovanja enaindvajsetletne Alissije-Elizabet Jevtjukove, 224 predstav, 351 ur, preživetih v gledališču, in 19.946 med njimi prevoženih kilometrov. Na začetku nas na zaslonu pozdravijo trije estonski obrazi – kolektiv Kinoteater – in nas opozorijo, da gledališče ni hiša, temveč ideja. Iščejo nekoga, ki mu je gledališče nepoznan prostor, ter mu ponujajo enoletno zaposlitev »gledalca predstav«. Gledališko nepopisanega posameznika posesti v avditorij in opazovati, kaj se bo nanj vtisnilo in kako ga bo ta nenehna prisotnost odra zaznamovala. Na takšno pot se odpravi Alissija-Elisabet Jevtjukova, dekle s svetlimi dreadi. Edino pravilo oziroma dolžnost je, da po vsaki predstavi napiše razmišljanje, refleksijo o videnem, vse njene zapise sproti objavljajo na spletni strani, dostopni širši javnosti. Hitro postane jasno, da tudi Alissija ni tista »čista gledalka«, kot pravi tudi sama, na predstave vstopa obremenjena s svojimi projekcijami, gledališkimi stereotipi. Nadvse zanimivo in skoraj komično je, kako Alissija prepoznava socialne konstrukte gledališča, hierarhične strukture – v želji po avtentičnosti in zadovoljevanju prepozna golega cesarja. Že takoj na začetku izreče misel: Kaj se bo zgodilo, ko bo videla predstavo, ki ji bo zares všeč? Jo bo po ogledih toliko drugih predstav sploh prepoznala? Alissija se vztrajno giba med aristokratskim, lutkovnim, fizičnim, sodobnim, vaškim … gledališčem; v nizu razočaranj, presenečenj in vedno novih predstav doživlja osebno preobrazbo, tako na zunaj (razčesavanje dreadov) kot na znotraj (čustveni izbruhi). Pogosto spremljamo prizore iz Alissijinega zasebnega življenja. Ruralno okolje, ločeni starši, zmenek, druženje s prijatelji, telefonski pogovori … Kaj točno ima to opraviti z gledanjem predstav, nikoli ne izvemo (

Ob LJUBLJANICI bo do nedelje gostovala ANA DESETNICA 2020!

Ana Monro, 17. september 2020 ― V Ljubljani se začenja 4-dnevno popotovanje po imaginarnih svetovih ulice in druženje v Dnevni sobi ob Ljubljanici! 1. dan 2. dela festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja (17.9.) vam ponujamo dvojno dozo ritmično-tolkalskega šova (Sound de Secà; Posse ob 16.30 & 18.45) in priložnost, da si priigrate brezplačno smuko na Krvavcu (Društvo Impro; Ulični impro kviz ... The post Ob LJUBLJANICI bo do nedelje gostovala ANA DESETNICA 2020! appeared first on Ana Monro.

Začenja se drugi del festivala Ana Desetnica

SiGledal Novice, 17. september 2020 ― Na nabrežju ob Vrazovem trgu ob Ljubljanici se ob 21. uri s predstavitvijo multimedijskega umetniškega projekta Reka sedmerih imen začenja drugi del festivala Ana Desetnica pod sloganom Okvir poletja. Organizatorji poleg raznovrstnih domačih in tujih uličnih predstav ter podelitve nagrade URBana LJUBLJana napovedujejo tudi piknik.

France Bevk, zgodbar par excellence

SiGledal Novice, 17. september 2020 ― France Bevk je doslej najplodovitejši slovenski pisatelj, ki je veliko pisal tudi za mlade. Napisal je 164 knjig, največ po 2. svetovni vojni, izšle so v 1,5 milijona izvodih. Po besedah pisatelja Borisa Jukića je bil ljudski pisatelj, zgodbar par excellence. Rodil se je na današnji dan pred 130 leti ter umrl na svoj 80. rojstni dan leta 1970.

Festival Maribor uglašen z Beethovnom in aktualnim časom

SiGledal Novice, 17. september 2020 ― Z Zborovsko fantazijo v izvedbi Simfoničnega orkestra, zbora in solistov SNG Maribor se nocoj začenja Festival Maribor, ki je po navedbah organizatorjev uglašen z jubilejnim letom Ludwiga van Beethovna in s časom, ki ga živimo. "Praznovali bomo, tako kot zmeraj, v najboljši družbi," napoveduje Barbara Švrljuga Hergovich iz Narodnega doma Maribor.
še novic