Proračun ministrstva za kulturo bo v letu 2025 višji za skoraj 37 milijonov evrov

SiGledal Novice, 26. september ― Ministrstvo za kulturo bo v letu 2025 razpolagalo s proračunskimi sredstvi v višini 271,7 milijona evrov, pri čemer bo integralni proračun za kulturo višji za 23,8 milijona evrov glede na leto 2024 in za 36,8 milijona evrov višji od prvotno sprejetega proračuna za leto 2025. Vlada je predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti sprejela danes.

Čez 50 DNI spet ANA PLAMENITA zažari!

Ana Monro, 26. september ― V petek, 15. novembra, bo med 17:00 in 21:00 na otroškem igrišču Pod skakalnico ob Vodnikovi cesti v Ljubljani zagorelo na stotine plamenov, s katerimi bomo ustvarili čarobno prizorišče jesenskega festivala noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita 2024. Prisrčno vabljeni na večerni sprehod v njem, ki ga bomo spet popestrili z iskrivimi intervencijami in prijetnim ... The post Čez 50 DNI spet ANA PLAMENITA zažari! appeared first on Ana Monro.
SSG na festivalu znanosti TRIESTE NEXT

SSG na festivalu znanosti TRIESTE NEXT

SSG Trst, 26. september ― SSG NA FESTIVALU ZNANOSTI TRIESTE NEXT V SOBOTO OB 13.00 NA VELIKEM TRGU O PREDSTAVI CHEVAP.CHEF   Univerza v Trstu prireja ta konec tedna na Velikem trgu Festival znanstvenega raziskovanja Trieste Next. Letošnja rdeča nit dogodka z naslovom »Obzorja razuma: Znanje in meje med človekom in tehnologijo« bo posvečena odnosu med umetno inteligenco in človekom. […]

Ocena sezone 2023/24 SMG: Niko Goršič

SiGledal Novice, 26. september ― PREJELI SMO: Objavljamo osebno oceno sezone 2023/2024, ki jo je pripravil upokojeni igralec Niko Goršič, ki si letno ogleda več kot 150 predstav in ki zase pravi, da je profesionalni gledalec: "Te ocene smatram za simpatično empatično gesto bivšega člana gledališča do svojih kolegov. V poduk današnji obrekljivi demokraciji, istočasno pa je nek pogled na pot, po kateri krmari 'ambasador kulture'." Niko Goršič je med letoma 1965 in 2009 deloval v Slovenskem mladinskem gledališču in še vedno spremlja ansambel in delo SMG ter vsako leto pripravi komentar dela ansambla in uprave gledališča. V svoji karieri je kot kritik sodeloval s številnimi časopisi in revijami in je še vedno navdušen ustvarjalec.

Z lutkovno predstavo Tisoč in ena pravljica v vikend neodvisnega lutkovnega gledališča

SiGledal Novice, 26. september ― V ljubljanski Hiši otrok in umetnosti se danes ob 11. uri z lutkovno predstavo Tisoč in ena pravljica v izvedbi Lutkovne skupine Bobek in Lutkovnega gledališča Tri začne Vikend neodvisnega lutkovnega gledališča. Letošnja tretja izdaja festivala prinaša 13 lutkovnih predstav za otroke in odrasle v produkciji slovenskih nevladnih gledališč.

Za odrom – izobraževalni program za odrasle

SiGledal Novice, 26. september ― Ljubitelji gledališke umetnosti vabljeni na andragoški program Za odrom, ki želi gledališko dediščino in gledališko umetnost približati najširši javnosti. Z njim Slovenski gledališki inštitut in Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana nadaljujeta svoje sodelovanje tudi v gledališki sezoni 2024/25. Prvo srečanje bo 9. oktobra 2024 od 16.30 do 18.30 v prostorih SNG Drama na Litostrojski cesti 56.
Predstavljamo novo uprizoritev WOYZECK

Predstavljamo novo uprizoritev WOYZECK

SSG Trst, 25. september ― SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE  PREŠERNOVO GLEDALIŠČE KRANJ SEZONA 2023-2024 VABILO NA SREČANJE ZA MEDIJE   Predstavljamo novo uprizoritev ob odprtju sezone   Georg Büchner   WOYZECK   režiser: Igor Pison   Novinarje vabimo na srečanje z ustvarjalno ekipo – s snemanjem prizora–   V  TOREK, 1. OKTOBRA, OB 10.30 v Veliki dvorani SSG v Trstu

Lutke tudi letos privabile ustvarjalce iz več držav

SiGledal Novice, 25. september ― V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) so pripravili novo izdajo mednarodnega bienalnega festivala Lutke, s katerim so tudi letos v prestolnico privabili številne lutkarje iz različnih držav. Do sobote bodo na različnih prizoriščih po mestu uprizarjali svoja dela, ki segajo od klasičnih lutkarskih oblik do sodobne uporabe tega medija.
še novic