Večerova nagrada igralcu Branku Završanu

SiGledal Novice, 29. september ― V sodelovanju s časopisno hišo Večer so v SLG Celje v petek, 27. september, podelili nagrado za igralske dosežke članu igralskega ansambla. Strokovna komisija je soglasno odločila, da Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2023/24 prejme Branko Završan za več vlog v uprizoritvah Druga preteklost, Paradiž, Pet kraljev: K psihopatologiji neke monarhije in 3ja!.

Amfiteatrov simpozij Avantgardna umetnost, gledališče in revolucioniranje razmerja med periferijo in središčem

SiGledal Novice, 29. september ― V prostorih Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) v Ljubljani bo od 9. do 11. oktobra potekal Amfiteatrov mednarodni znanstveni simpozij na temo Avantgardna umetnost, gledališče in revolucioniranje razmerja med periferijo in središčem. Na njem bo svoje prispevke predstavilo več kot 25 tujih in domačih strokovnjakov ter umetnikov.

Maksim Gorki – dramatik ruske revolucije na slovenskih odrih

SiGledal Novice, 28. september ― Slovenski gledališki inštitut in SNG Drama Ljubljana tudi v novi sezoni 2024/25 nadaljujeta s skupnimi dogodki v ciklu SLOGI in Drama, kjer so uprizoritve še pred premiero osvetljene z vidika gledališke zgodovine in postavljene v širši umetniški in družbeni kontekst. Tokratno predavanje bo napovedalo uprizoritev drame Otroci sonca Maksima Gorkega, ki bo v režiji Paola Magellija na Velikem odru nove lokacije ljubljanske Drame premierno zaživela v soboto, 12. oktobra.

Aleš Čerin odstopil iz sveta Cankarjevega doma

SiGledal Novice, 27. september ― Član sveta Cankarjevega doma (CD) Aleš Čerin je odstopil. Za svoj odstop je navedel tri razloge, med njimi postopek izbire novega vodstva CD ter da so odločitve sveta in strokovnega sveta CD po njegovem mnenju bolj za okras. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je sredi meseca za novega generalnega direktorja CD imenovala Jureta Novaka.
še novic