Šolsko debatno tekmovanje

Šolsko debatno tekmovanje

Gimnazija Nova Gorica, 14. junij 2021 ― V ponedeljek, 14. junija 2021, je na šoli potekalo šolsko tekmovanje v debati v okviru evropskega projekta #ClimateOfChange. Dijaki so se v začetku maja udeležili usposabljanj o vsebinah globalnega učenja in debatni metodologiji. V izjemno zanimivih debatah so z argumenti postavili in zagovarjali svoja stališča. Med štirimi skupinami so prepričljivo zmagale Lana Vodopivec, Nastja Orel [...]

Zahvala sodelujočim v natečaju “Podari znamko Sloveniji za rojstni dan”

Tehniški muzej Slovenije, 11. junij 2021 ― Ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije in 70-letnice Tehniškega muzeja Slovenije smo v dislocirani enoti, Muzeju pošte in telekomunikacij, objavili likovni natečaj z naslovom »Podari znamko Sloveniji za rojstni dan!«. Prejeli smo izjemno število likovnih del z najrazličnejšimi motivi, s katerimi so otroci obeležili 30. obletnico samostojnosti Slovenije. Na predlogih za osebne znamke [...] The post Zahvala sodelujočim v natečaju “Podari znamko Sloveniji za rojstni dan” appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.
Nina Virant & Domen Bohte

Nina Virant & Domen Bohte

Trubarjeva domačija, 11. junij 2021 ― Na Poletno muzejsko noč na Trubarjevi domačiji gostimo pevko Nino Virant in Domna Bohteta na bas kitari.Sodobno in svojstveno začinjen duo bo postregel s tradicionalnimi, folk in pop okusi. Nina Virant s svojim vsestranskim umetniškim izrazom že vrsto let, z eno nogo na domačih tleh, z drugo na Nizozemskem, deluje na številnih področjih, od raziskovanja glasbenega izročila predvsem slovanskih kultur, popa, jazza, vse do eksperimentalnih žanrov, progresivnega rocka, punka in contemporary gledališča. Nase je kot solistka med drugim opozorila na Festivalu Slovenska Popevka 2014 in Festivalu Slovenskega Šansona, kar dvakrat zaporedoma. Leta 2019 je otvorila 60. Ljubljana Jazz Festival s projektom LAS., v tandemu z rusko glasbenico in producentko, v raziskovanju zgodb in napevov naših skupnih slovanskih prednikov. Istega leta je diplomirala na prestižnem Jazz Konservatoriju v Amsterdamu, ter ustvarjala in se šolala pri številnih mednarodno priznanih glasbenikih, kot so Jay Clayton, Claron McFadden, Joey Blake, Theo Bleckmann, Becca Stevens, Raul Midón in drugi. Leta 2017 je posnela svoj drugi album LiLa z etno/eksperimentalno zasedbo Dvojina, kjer zabriše okvire vokalne razsežnosti, takisto nadaljuje na snemanju EP-ja v sodelovanju z internacionalno 12-člansko punk/"live" elektronsko/progresivno rock zasedbo Barmy FiveseveN. Svoj prvi album s slovensko pop/coutry zasedbo Lybra je posnela pri rosnih 17-ih. V Amsterdamu med drugim sodeluje z gledališko režiserko Ilario Forciniti in je del contemporary gledališke skupine NIM Theatre. Jeseni 2019 je v razprodanem gledališču Het Amsterdams Theaterhuis z njimi v vlogi protagonistke nastopila v premieri z naslovom Possessions. Domen Bohte (Ljubljana, 1994), je diplomant Prins Claus konservatorija, kjer je v letu 2020 magistriral. Je tudi umetniški vodja delavnice in festivala Jazzinty. Ustvarja in deluje kot basist, studijski glasbenik, producent, skladatelj in organizator. Svoje izkušnje iz tujine uporablja v so
Knjižnica pod krošnjami na Trubarjevi domačiji

Knjižnica pod krošnjami na Trubarjevi domačiji

Trubarjeva domačija, 10. junij 2021 ―         V sodelovanju z Zavodom Divja misel (Vodnikova domačija) na Trubarjevi domačiji ponovno gostimo KNJIŽNICO POD KROŠNJAMI Čas za listanje: Nedelje, od 20. junija dalje, med 10.00-17.00 Poleg brezplačnega branja in listanja knjig bomo v knjižnici gostili Literarno skupino KUD Primož Trubar, katere člani bodo letos "sledili Jurčiču". Društvo Finta pa bo izvajalo ustvarjalne delavnice za otroke.   MEDENA PRAVLJICA nedelja, 29. avgust, ob 10. uri   Srečanja literarne skupine SLEDIMO JURČIČU: nedelja, 29. avgusta - posebneži v Jurčičevih delih, nedelja, 5. septembra - posebneži iz naših življenj, anekdote in zgodbe.                                                                                                                                                                                      Spremljajte naše objave na spletni strani www.trubarjeva-domacija.si in FB domačije. Lepo vabljeni!   Več o Knjižnici pod krošnjami na povezavi.
Zaključek 21. strokovnega srečanja konservatorjev-restavratorjev

Zaključek 21. strokovnega srečanja konservatorjev-restavratorjev

Tehniški muzej Slovenije, 7. junij 2021 ― V ponedeljek, 7. 6. 2021,  je v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri potekal zaključek 21. strokovnega srečanja konservatorjev-restavratorjev, ki so ga v sklopu 14. Konservatorske-restavratorske transverzale spremljali vodeni ogled. Na prireditvi so med drugimi spregovorili: direktorica dr. Barbara Jursic, vodja konservatorsko-restavratorske službe TMS Drago Štimec ter konservatorka in restavratorka TMS Mojca Zver. Foto:  Jaka [...] The post Zaključek 21. strokovnega srečanja konservatorjev-restavratorjev appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.
Trubarjev dan: Dom v jeziku

Trubarjev dan: Dom v jeziku

Trubarjeva domačija, 7. junij 2021 ― Trubarjev dan Dom v jeziku Tradicionalni literarni večer Društvaslovenskih pisateljev na Slovenski pisateljski poti Tradicionalni literarni večer Dom v jeziku na Slovenski pisateljski poti, na Trubarjevi domačiji na Raš'ci, je postal svečana akademija Društva slovenskih pisateljev. Na dogodku se, v imenu pisateljske misli, bogatije našega pro domo zasnovanega in pro mundi naslovljenega jezika, srečajo in predstavijo dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj. torek, 8. junij 2021, s pričetkom ob 18.00 uri Trubarjeva domačija, Rašica pri Velikih Laščah Na literarnem večeru na prostem na Trubarjevi domačiji se bodo tako letos predstavili: Brane Mozetič (Jenkova nagrada 2020)Veronika Simoniti (nagrada Kresnik 2020)Damijan Šinigoj (nagrada desetnica 2021)Sergej Curanović (nagrada novo mesto 2020)Brane Senegačnik (Prešernova nagrada za poezijo 2021) Kot vsako leto bo tudi letošnji večer namenjen srečanju res odličnih peres. Dogodek bo povezoval in moderiral Ambrož Kvartič. Ob 20. uri se obeležitev Trubarjevega dne in občinskih praznovanj Občine Velike Lašče nadaljuje z otvoritvijo razstave. 39. likovna razstava Trubarjevi kraji v galeriji Skedenj na domačiji nosi naslov Umetnost kot javna dobrina. V središču ustvarjanja sodelujočih umetnikov je bila 70. obletnica postavitve temeljev spomenika Primoža Trubarja na Rašici. Razstavo bo predstavila dr. Marjana Dolšina Delač, celoten program pa bo povezoval Matjaž Gruden. Vljudno vabljeni! Prireditev bo potekala v skladu s trenutno veljavnimi pravili NIJZ. V primeru dežja se prireditev seli v notranje prostore Trubarjeve domačije.  
Trubarjev dan: Dom v jeziku

Trubarjev dan: Dom v jeziku

Trubarjeva domačija - Arhiv, 7. junij 2021 ― Trubarjev dan Dom v jeziku Tradicionalni literarni večer Društvaslovenskih pisateljev na Slovenski pisateljski poti Tradicionalni literarni večer Dom v jeziku na Slovenski pisateljski poti, na Trubarjevi domačiji na Raš'ci, je postal svečana akademija Društva slovenskih pisateljev. Na dogodku se, v imenu pisateljske misli, bogatije našega pro domo zasnovanega in pro mundi naslovljenega jezika, srečajo in predstavijo dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj. torek, 8. junij 2021, s pričetkom ob 18.00 uri Trubarjeva domačija, Rašica pri Velikih Laščah Na literarnem večeru na prostem na Trubarjevi domačiji se bodo tako letos predstavili: Brane Mozetič (Jenkova nagrada 2020)Veronika Simoniti (nagrada Kresnik 2020)Damijan Šinigoj (nagrada desetnica 2021)Sergej Curanović (nagrada novo mesto 2020)Brane Senegačnik (Prešernova nagrada za poezijo 2021) Kot vsako leto bo tudi letošnji večer namenjen srečanju res odličnih peres. Dogodek bo povezoval in moderiral Ambrož Kvartič. Ob 20. uri se obeležitev Trubarjevega dne in občinskih praznovanj Občine Velike Lašče nadaljuje z otvoritvijo razstave. 39. likovna razstava Trubarjevi kraji v galeriji Skedenj na domačiji nosi naslov Umetnost kot javna dobrina. V središču ustvarjanja sodelujočih umetnikov je bila 70. obletnica postavitve temeljev spomenika Primoža Trubarja na Rašici. Razstavo bo predstavila dr. Marjana Dolšina Delač, celoten program pa bo povezoval Matjaž Gruden. Vljudno vabljeni! Prireditev bo potekala v skladu s trenutno veljavnimi pravili NIJZ. V primeru dežja se prireditev seli v notranje prostore Trubarjeve domačije.  
še novic