Slovenski kulturni praznik

Slovenski kulturni praznik

Trubarjeva domačija, 16. januar ― France Prešern je pesnik, zaradi katerega je vsakomur vredno znati slovensko, je zapisal ddr. Igor Grdina.                                                                                                                                                                                   Ljubezni do slovenskega jezika pa je najprej učil Primož Trubar, avtor prve slovenske tiskane knjige. Zato lepo vabljeni ob slovenskem kulturnem prazniku na Trubarjevo domačijo. Za vas bo odprta od 9. do 17. ure.
IZOBRAŽEVANJE za lokalne turistične vodnike

IZOBRAŽEVANJE za lokalne turistične vodnike

Trubarjeva domačija, 19. december 2019 ― Z željo po razvoju Velikih Lašč kot privlačne turistične destinacije je potrebno zagotoviti usposobljene vodnike, ki bodo lahko gostom predstavljali našo naravno in kulturno dediščino. Na podlagi Odloka o lokalnih turističnih vodnikih na območju občine Velike Lašče bo zato Občina Velike Lašče v januarju in februarju 2020 izvedla izobraževanje za nove in obstoječe turistične vodnike za območje občine Velike Lašče. Lepo vabljeni vsi, ki vas to delo veseli, še posebej pa vsi tisti, ki se ukvarjate s turistično dejavnostjo v naši občini. Turistična vodenja namreč lahko v občini Velike Lašče izvajajo le vodniki, ki imajo v skladu z odlokom opravljeno posebno strokovno usposobljenost in so vpisani v register lokalnih vodnikov pri Občini Velike Lašče. Razpis Prijavnica
Ta veseli dan kulture v Velikih Laščah

Ta veseli dan kulture v Velikih Laščah

Trubarjeva domačija, 20. november 2019 ― DOGODKI NA DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKE KULTURE LEVSTIKOV DOM OGLED LEVSTIKOVE IN STRITARJEVE SPOMINSKE SOBE Vodi Slava Petrič Potrebne predhodne prijave na tel.št. 01 781 03 60   od 18. do 19. ure Ogledi likovne razstave ŽIVE AGREŽ SREČNI ŠOPKI Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija    **** TRUBARJEVA DOMAČIJA ob 11. uri NOVINARSKA KONFERENCA OB PRIČETKU FESTIVALA BOŽIČNEGA KRUHA V VELIKIH LAŠČAH od 9. do 17. ure TRUBAR IN NJEGOV ČAS Ogled Trubarjeve domačije Trubarjeva spominska soba, Žagarska zbirka na Temkovi žagi, Likovna razstava Zlatka Beškerja »Slikar na Velikolaški kulturni poti v galeriji Skedenj.   Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija  
Praznujemo Dan reformacije

Praznujemo Dan reformacije

Trubarjeva domačija, 25. oktober 2019 ― Trubarjeva domačija bo na praznični dan, 31. oktobra 2019, odprta za obiskovalce med 10. in 15. uro.Vodenje Trubar in njegov čas bo organizirano ob 11. in ob 14. uri. V času od 10. do 15. ure bodo v galeriji Skedenj potekale tudi knjigoveške delavnice v izvedbi zavoda Parnas. Ob 19. uri bo sledila Slavnostna prireditev ob Dnevu reformacije. Lepo vabljeni!
Živa Agrež: Srečni šopki

Živa Agrež: Srečni šopki

Trubarjeva domačija, 15. oktober 2019 ― V sredo, 6. novembra 2019, ob 19. uri je bila v galeriji Levstikovega doma v Velikih Laščah odprta likovna razstava slikarke Žive Agrež: SREČNI ŠOPKI. Živa Agrež je ljubiteljska slikarka, ki je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Slikanju se je posvetila po svoji upokojitvi leta 2004. Pri njeni slikarski poti in razvoju so ji s svojim znanjem pomagali slikarki Nuša Lapajne in Sladjana Mitrović (Zasebna šola risanja in slikanja “Likovni atelje”) ter slikarja Janez Zalaznik (mentor Likovnega društva Senožeti) in Miran Erič (Skupina Želve Univerze za 3. življenjsko obdobje Ljubljana), občasno pa se vključuje tudi v druge  delavnice in tečaje, kjer sta jo s svojim znanjem bogatila tudi slikarja Boštjan Plesničar in Tone Rački. Sama se pogosto loti tudi študija znanih svetovnih mojstrov, da bi iz tega izluščila tista znanja, ki jih potrebuje za svoje ustvarjalno delo. V zadnjih letih je imela več kot šestdeset samostojnih razstav po Sloveniji. Njene slike so narejene mešani tehniki, akrilu, akvarelu in tušu. Cikl Srečni šopki predstavlja upodobitve šopkov na ne ravno običajen način. So drugačni, sproščeni, polni energije. Ob njih je ponovno nastala poezija, ki jih opisuje in se z njimi prepleta. Njeni avtorji so članice in člani Literarne skupine KUD Primož Trubar Velike Lašče: mentorica Ana Porenta, Darinka Grmek Štrukelj, Silva Langenfus, Majda Babič, Srečo Knafelc, Aleksandra Marijanović, Bernardka Petrović Mager in Zdenka Zabukovec. S svojimi pesmimi so predstavili Živine slike. Med njihovo poezijo pa se je prepletla tudi glasba v izvedbi tria klarinetov, Neže Gradišar, Filipa Strnada in prof. Vanje Tomca iz Glasbene šole Ribnica, oddelka Velike Lašče. Razstava bo na ogled vse do konca leta 2019. Ogledate si jo lahko v času prireditev v Levstikovem domu ali pa po vnaprejšnjem dogovoru. Dodatne informacije dobite na tel.št. 01 781 03 60. Lepo vabljeni!
Slavnostna prireditev ob dnevu reformacije

Slavnostna prireditev ob dnevu reformacije

Trubarjeva domačija, 14. oktober 2019 ― SLAVNOSTNA PRIREDITEV OB DNEVU REFORMACIJE Trubarjeva domačija, Rašica Četrtek, 31. oktobra 2019, ob 19. uri Pozdrav župana Občine Velike Lašče dr. Tadeja Malovrha Govor zgodovinarke dr. Barbare Žabota Slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor *** V nadaljevanju bo sledil glasbeni koncert dveh izvrstnih slovenskih glasbenikov JANEZA DOVČA IN BOŠTJANA GOMBAČA SOZVOČJA SLOVENIJE / SOUNDS OF SLOVENIA Izkušena glasbenika, ljudska godca 21. stoletja, vas bosta popeljala na izjemno zvočno popotovanje, s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah. Harmonikar, skladatelj in fizik Janez Dovč ter multinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač sta prepoznavni imeni v svetu sodobne slovenske glasbe. Gre za nekdanja in sedanja člana številnih glasbenih zasedb (Sounds of Slovenia, Jararaja, Katalena, Terrafolk, Caminoigra, Rudi Bučar&Istraband, Bast itd). Oba delujeta tudi kot avtorja, aranžerja in producenta glasbenih del zase in za druge glasbenike, v zadnjih nekaj sezonah pa sta se uveljavila predvsem kot vrhunska studijska glasbenika in solista, ne le na področju, ki ga v glasbenem smislu najbolje obvladujeta (etno glasba, world-glasba), pač pa tudi v kontekstu klasične glasbe (solistični nastopi z Orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoniki RTV, Fool Cool Orchestra, Carmina Slovenica, Simbolični orkester). Glasbenika sta razvila poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje. Lepo vabljeni!  
Predavanje: Janž Znojilšek, slovenski reformator, protestantski pastor, pesnik in urednik

Predavanje: Janž Znojilšek, slovenski reformator, protestantski pastor, pesnik in urednik

Trubarjeva domačija, 1. oktober 2019 ― Občina Velike Lašče - Trubarjeva domačija vabi na predavanje dr. Mihael Glavan JANŽ ZNOJILŠEK - slovenski reformator, protestantski pastor, pesnik in urednik ČETRTEK, 10. oktober 2019, ob 19. uri Predavatelj dr. Mihael Glavan je bil dolgotrajni vodja rokopisnega oddelka NUK.Sodeluje pri znanstvenih izdajah del naših pesnikov in pisateljev. Lepo vabljeni!   Ogled letaka
Slikar na Velikolaški kulturni poti

Slikar na Velikolaški kulturni poti

Trubarjeva domačija, 24. september 2019 ― Avtor slikarskih del z naslovom »Slikar na Velikolaški kulturni poti« je Zlatko Bešker, mag. pravnih znanosti in diplomirani slikar. Zlatko Bešker je v Velike Lašče zašel leta 1974, sprva predvsem zaradi službenih obveznosti, stalno pa se je naselil na Hrustovem leta 1997. Njegova slikarska dela se nanašajo na Velikolaško kulturno pot, s poudarkom na upodobitve velikolaških in širše slovenskih kulturnih velikanov, Trubarja, Stritarja, Levstika in Javorška. Upodobitve spremljajo slike, zanimivosti, ki jih v ogled slikarju ponuja sprehod po Velikolaški kulturni poti; Trubarjeva domačija, Ilijev kozolec, Stritarjeva kašča, cerkev Sv. Rok in Velike Lašče. Otvoritev likovne razstave bo  v petek, 4. oktobra, ob 19. uri v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji. V programu, ki ga bo povezoval Matjaž Gruden, bodo sodelovali učenci Glasbene šole Ribnica, oddelka Velike Lašče. Razstava bo na ogled do 3. decembra 2019. Lepo vabljeni!  
Podelitev Rožančeve nagrade

Podelitev Rožančeve nagrade

Trubarjeva domačija, 18. september 2019 ― KULTURNO DRUŠTVO MARJAN ROŽANC vabi na PODELITEV NAGRADE MARJANA ROŽANCA                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      za najboljšo slovensko esejistično zbirko leta 2019, ki bo v soboto, 28. septembra 2019, ob 15. uri na Trubarjevi domačiji na Rašici. Lepo vabljeni!
4. LEVSTIKOV VEČER

4. LEVSTIKOV VEČER

Trubarjeva domačija, 18. september 2019 ― MKL, Knjižnica Frana Levstika Velike Lašče in Občina Velike Lašče vabita na 4. LEVSTIKOV VEČER 26.9.2019 ob 18. uri - Program za otroke: Igrajmo igre naših babic26.9.2019 ob 19. uri - UMETNOST IN RAZVEDRILO V LEVSTIKOVEM ČASU Tako kot se spreminja način življenja in razmišljanja, se skozi zgodovino spreminja tudi umetnost in razvedrilo. Pred 150 leti ljudje niso poznali interneta in telefonov, še elektrike ne. Torej, kako so ljudje takrat preživljali svoj čas? Gosta: slovenski etnoomuzikolog, ilustrator in lutkar IGOR CVETKO in pravljičarka SLAVA PETRIČ. Predavanje bo potekalo v sejni sobi Levstikovega doma v Velikih Laščah.
Vabilo na odprtje likovne razstave GOZDNI KROG

Vabilo na odprtje likovne razstave GOZDNI KROG

Trubarjeva domačija, 8. avgust 2019 ― KUD Primož Trubar Velike LaščeUTŽOLIKOVNA SKUPINAvas vabi naodprtje likovne razstave "GOZDNI KROG",ki bo v četrtek,12. septembra 2019, ob 18. uri v galeriji Skedenjna Turbarjevi domačiji na Rašici. Naslov razstave nakazuje na povezanost likovnih del. Ukvarjali smo se z reciklažo, natančnim planiranjem in skrbno izbrano linijo. Pa tudi s tem, kako spraviti 196 kvadratkov v smiselno površino. V vse skupaj smo vključili barve barvnega kroga in povezali v pravljični motiv. K pravljicam seveda sodijo palčki, gozdovi in krajine domišljije. na razstavi si boste upali sanjati in pobegniti v barviti svet gozda.      
Glasbeni festival Peti inu obstati

Glasbeni festival Peti inu obstati

Trubarjeva domačija, 19. junij 2019 ― Vabilo k sodelovanju V kulturno umetniškem društvu Strela smo se odločili, da na Trubarjevi domačiji v Rašici, organiziramo zabaven, koristen in raznolik festival z naslovom »Peti inu obstati«. Namen tega prvega »festivala rock in folk akustike« je poživitev kulturnega dogajanja v ribniško kočevski dolini, hkrati pa na bi na svojstven način pripomogel pri ohranjanju in spodbujanju avtorskega ustvarjanja v slovenskem jeziku. Festival bo predstavil uveljavljene in manj uveljavljene glasbene izvajalce in skupine različnih žanrov, ki bodo z akustičnimi nastopi v slovenskem jeziku predstavili svoja najboljša dela. Za nekatere nastopajoče bodo potekali lokalni predizbori, na katere bodo vabljeni neuveljavljeni ustvarjalci. Poslanstvo festivala želimo uresničiti z različnimi dejavnostmi, ki presegajo klasično koncertno druženje. K sodelovanju smo tako pritegnili znane slovenske tekstopisce, med njimi legendarno Elzo Budau, ki bo na delavnici iz prve roke delila svoje izkušnje pisanja pesmi. Na festivalu bodo predstavljene tudi manjše neodvisne knjižne in glasbene založbe in njihovi avtorji, razstavljeni pa bodo tudi umetniški izdelki lokalnih ustvarjalcev, saj je namen v ta projekt vključiti čim večje število ustvarjalcev iz okolice. Poskrbljeno bo tudi za domačo gostinsko ponudbo z različnimi lokalnimi specialitetami. Zavedamo se, da je za tak projekt potrebna širša podpora. Občina Velike Lašče je projekt že podprla in bo v njem tudi aktivno sodelovala. Prav tako mladi glasbeniki iz te občine, ki se že zavedajo, da kot narod lahko obstanemo le, če bomo tudi peli v slovenskem jeziku. Festival naj bi postal stalnica v slovenskem kulturnem prostoru in tako na svojevrsten način nadaljeval tradicijo vseh velikanov slovenske kulture, ki so se rodili v teh krajih, zato vas vabimo, da ste del te zgodbe od samega začetka tudi vi.   S spoštovanjem! Kontakt: Saša Zagorc: 041 428 961, 01/ 542 5004, kudstrela@gmail.com
Kulturna in naravna dediščina Velikolaške dežele

Kulturna in naravna dediščina Velikolaške dežele

Trubarjeva domačija, 7. junij 2019 6.6.2019 - 31.9.2019 V Trubarjevem parku je ob letošnjih občinskih praznovanjih postavljena nova fotografska razstava z naslovom »Kulturna in naravna dediščina Velikolaške dežele«, na kateri so prikazani utrinki naše bogate dediščine. Fotografije smo izbrali na fotografskem natečaju, ki smo ga v marcu objavili v občinskem glasilu Trobla, prednost pa so imeli bolj unikatni motivi. Razstavo smo vsebinsko smo zaokrožili s še nekaterimi fotografijami povabljenih fotografov. Skupno je tako razstavljenih 14 fotografij: Tadej Bavdek, Velike Lašče Vladimir Peček, Mlinsko vodno kolo na Trubarjevi domačiji Jerca Zagorc, Grad Turjak Jerca Zagorc, Grad Turjak in turjaška lipa Niko Samsa, Kaplanov kozolec, Velike Lašče. Fotografija je iz leta 2004. Danes kozolca ni več. Tilen Dolšak, izvir Šumnik Tilen Dolšak, Turške sklede Vladimir Peček, Skedenca Vladimir Peček, Mišja dolina Metka Starič, Transilvanska prstasta kukavica, Mišja Dolina Metka Starič, Cvetoči travnik (Vodna perunika in Poletni zvonček), Mišja dolina Majda Babič, Kranjski jeglič Jure Knafelc, Cerkev Sv. Lenarta z mlečno cesto v Krvavi Peči Miha Štrukelj, Železniški nadvoz pri Prilesju Lepo vabljeni na ogled!
še novic