Spomladanski urnik Trubarjeve domačije

Spomladanski urnik Trubarjeve domačije

Trubarjeva domačija, 5. marec ― Trubarjeva domačija z 9. marcem 2019 ponovno odpira vrata obiskovalcem po svojem rednem urniku: PON-PET, od 9.00 do 17. ure, SOB, od 9. do 12. ure in NED, od 10. do 17. ure. Za vodene oglede organiziranih skupin pokličite na tel. št. 01/7881 006 ali nam pišite na e-naslov: info@trubarjeva-domacija.si. Prav tako lahko ogled naročite preko spletne aplikacije: http://www.trubarjeva-domacija.si/cenik/narocanje. Lepo vabljeni!
4. Stritarjev večer

4. Stritarjev večer

Trubarjeva domačija, 20. februar ― MKL, Knjižnica Frana Levstika in Občina Velike Lašče vas vabita na 4. STRITARJEV VEČER, ki bo v četrtek, 7. marca 2019, ob 19. uriv sejni sobi Levstikovega doma v Velikih Laščah. Gostja večera bo ddr. Mira Delavec Touhami. Ddr. Mira Delavec Touhami je slovenska literarna zgodovinarka in velika promotorka Josipine Turnograjske. V predavanju bo poudarila vlogo žensk v primerjavi z moškimi literarnimi ustvarjalci sredi 19. stoletja na Slovenskem in v to vpela vlogo in sporočilnost Josipine. Stritar in Josipina sta bila sodobnika, kaj ju povezuje, pa boste izvedeli na predstavitvi. V kulturnem programu bodo sodelovali učenci GŠ Ribnica, oddelka Velike Lašče. Vljudno vabljeni!  
Otvoritev samostojne likovne razstave dipl. slikarja Draga Petrovića: Slikar in delo

Otvoritev samostojne likovne razstave dipl. slikarja Draga Petrovića: Slikar in delo

Trubarjeva domačija, 13. februar ― Letošnjo galerijsko sezono v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji pričenjamo v četrtek, 14. marca 2019, ko bo odprta samostojna likovna razstava dipl. slikarja, domačina z Gradeža, Draga Petrovića z naslovom Slikar in delo. Diplomirani slikar Drago Petrovič, rojen leta 1949 v Ljubljani, sodi v srednjo generacijo likovnih ustvarjalcev. Svojo slikarsko pot je začel kot nedeljski slikar ob delu v gozdarstvu na področju notranje opreme. Leta 1968 je maturiral na Srednji lesarski šoli v Zagrebu in leta 1985 diplomiral na Visoki šoli za organizacijo dela v Kranju. Likovno se je izpopolnjeval na tečajih samorastnikov, na večernih tečajih Akademije za likovno umetnost v Ljubljani in v slikarski šoli Zmaga Modica. Svojo risarsko in slikarsko spretnost je dopolnjeval tudi pod vodstvom profesorja Sava Sovreta.  Drago Petrović je deloval tudi na področju prostočasne likovne andragogike, kjer je sodeloval s slikarjem Zmagom Jerajem. Ta ga ocenjuje kot »zagnanega organizatorja likovnega udejstvovanja in načrtovalca metodičnega vpeljevanja ljubiteljev v osnove praktičnega likovnega oblikovanja in kot poznavalca, ki obvladuje ustrezne tehnične priprave in tehnološke postopke«. Prepoznava ga kot veščega risarja. Drago Petrović je leta 2007 diplomiral na Visoki strokovni šoli Arthouse – College for Visual Arts v Ljubljani na temo Sodobna umetnost in prihodnost slikarstva pod mentorstvom prof. Ernesta Ženka in prof. Darka Slavca. Večkrat se je predstavil na domačih in tujih razstavah. Je redni udeležencev likovnih srečanj Trubarjevi kraji, na domačiji pa se je pred leti predstavil tudi že s svojo samostojno razstavo Človek - podoba. Razstavo in umetnika bo predstavila Helena Grebenc Gruden, kulturni program pa bo popestrila igralka in glasbenica Jerca Mrzel. Vabilo (.PDF) Lepo vabljeni!
Kulturni bazar 2019

Kulturni bazar 2019

Trubarjeva domačija, 28. januar ― Enajsti Kulturni bazar bo potekal 4.aprila 2019, od 9. do 18. ure v Cankarjevem domu v Ljubljani. Osrednji temi nacionalnega strokovnega usposabljanja sta Ustvarjalnost mladih in Sodobna umetnost. Plenarni govorec bo filozof in redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Lev Kreft.  Udeleženci bodo kulturno-umetnostno vzgojo spoznavali skozi teoretska in praktična spoznanja številnih strokovnjakov, kakovostne kulturnovzgojne projekte na vseh področjih kulture in predstavitve primerov dobrih praks sodelovanja med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in kulturnimi ustanovami. Z medresorskimi partnerji pripravljamo tematske sklope Gozd skozi umetnost in kulturo, Zdravje, šport, gibanje, umetnost in tehnologije ter Arhitektura in prostor. Trubarjeva domačija se bo predstavljala v okviru predstavitve slovenskih muzejev in galerij, kulturne dediščine in vizualne umetnosti. Sodelovala bo na degustaciji muzejskih delavnic, na interaktivni predstavitvi muzejskih programov, ki bodo tokrat osredotočeni na našo praznično kulinarično dediščino, od Trubarjevega časa pa vse do danes. Predstavljali pa bomo tudi žagarsko zbirko na Temkovi žagi in na njej temelječe pedagoške programe, s katerimi Trubarjevo domačijo umeščamo v širši kontekst razvoja žagarstva v dolini Rašice in razvoja lesne obrti v našem okolju.   Program in prijavnica sta objavljeni na spletni strani www.kulturnibazar.si Prijava je mogoča do 20. marca 2019. Udeležba je za vse obiskovalce brezplačna.   Lepo vabljeni, da nas obiščete! Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija  
Slovenski kulturni praznik na Trubarjevini

Slovenski kulturni praznik na Trubarjevini

Trubarjeva domačija, 15. januar ― V letu 2019 mineva 200 let od smrti dveh pomembnih slovenskih razsvetljencev, Valentina Vodnika in Žige Zoisa. Ravno slovenski razsvetljenci so bili tisti, ki so prvi obudili spomin na reformatorja Primoža Trubarja, zato bo 8. februar – slovenski kulturni praznik naTrubarjevi domačiji tako posvečen prav njim in njihovem vrednotenju pomena Trubarjevega dela in ostalih slovenskih reformatorjev. Trubarjeva domačija bo v petek, 8. februarja odprta med 9. in 17. uro.Lepo vabljeni!
Zimski delovni čas Trubarjeve domačije

Zimski delovni čas Trubarjeve domačije

Trubarjeva domačija, 6. december 2018 ― ZIMSKI ODPIRALNI ČAS NA TRUBARJEVI DOMAČIJI Trubarjeva domačija bo v zimskih mesecih (od 4. decembra 2018 do 31. marca 2019) ODPRTA MED VIKENDI LE ZA NAJAVLJENE OBISKOVALCE. Izjemoma bo za posamezne nenajavljene obiskovalce odprta tudi v petek, 8. februarja 2019, od 9. do 17. ure. Med tednom je Trubarjeva domačija za ogled odprta med 9. in 14. uro. Informacije: 01/7881 006, 01/7810360, info@trubarjeva-domacija.si
Podelitev nazivov Branju prijazna občina v Velikih Laščah

Podelitev nazivov Branju prijazna občina v Velikih Laščah

Trubarjeva domačija, 5. december 2018 ― Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2018 so Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo letos drugič podelili nazive občinam, ki največ prispevajo k bralni pismenost in kulturi. Podelitev je gostila v Levstikovem domu v Velikih Laščah Občina Velike Lašče, ki je cetifikat prejela že lansko leto. 1O OBČIN PREJELO NAZIV BRANJU PRIJAZNA OBČINA Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo RS drugič podelilo nazive občinam, ki največ prispevajo k bralni pismenost in kulturi. (Velike Lašče, 3. december 2017) Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so danes v prostorih Levstikove dvorane v Velikih Laščah ob zaključku drugega javnega natečaja podelili 10 občinam nazive Branju prijazna občina. Nazive je prejela ena mestna občina, in sicer Mestna občina Celje ter devet  občin, in sicer Brežice, Divača, Dolenjske Toplice, Domžale, Grosuplje, Jesenice, Medvode, Vrhnika in Zreče. Nagrajene občine so ob podelitvi nazivov nagovorili Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic ter ambasadorka projekta Branju prijazna občina, mag. Tatjana Likar, svetovalka za knjižničarstvo na Ministrstvu za kulturo RS, ki je izrazila nadaljnjo podporo projektu in mag. Jerica Tomšič Lušin, direktorica občinske uprave Velike Lašče. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, da občine spodbudi k bolj aktivnemu delovanju v lokalni skupnosti in povezovanju med različnimi organizacijami za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. 10 občin, ki so se v letošnjem letu prijavile na natečaj do 30. oktobra 2018, so v svoji vlogi predstavljale dejavnosti lokalne skupnosti na področju branja. Hkrati je bil eden izmed pomembnih pogojev za sodelovanje na natečaju financiranje dejavnosti knjižnic, ki so osrednja institucija, ki vpliva na bralne navade in kulturo v družbi. Strokovna komisija je izbrala vseh 10 prijavljenih občin, ki so izpolnili
Branju prijazna občina

Branju prijazna občina

Trubarjeva domačija, 27. november 2018 ― VABILO NA PODELITEV NAZIVOV »BRANJU PRIJAZNA OBČINA« Spoštovani, Združenje slovenskih splošnih knjižnic smo v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS in s Skupnostjo občin Slovenije uspešno zaključili drugi natečaj za pridobitev naziva, s katerim smo spodbudili lokalne skupnosti k pripravi in izvajanju ukrepov za razvoj bralne pismenosti, branja in bralne kulture. Predstaviti želimo dobre prakse, ki so jih lokalne skupnosti izvajale v letu 2018, in jim podeliti naziv »Branju prijazna občina« ter s tem pritegniti še več lokalnih skupnosti k podobnim aktivnostim. Zato vas vabimona podelitev nazivov »Branju prijazna občina«v ponedeljek, 3. decembra 2017, ob 11. uriv Levstikov dom na Levstikovem trgu 1 v Velikih Laščah.   Uvodoma bodo prisotne nagovorili: Anton Zakrajšek, župan Občine Velike Lašče, mag. Tatjana Likar, svetovalka za knjižničarstvo na Ministrstvu za kulturo RS in Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS. Po kratkih uvodnih nagovorih bo sledil pogovor o branju kot vrednoti, ki ga bo vodila povezovalka prireditve, Carmen L. Oven, in na kateri bodo sodelovali Vlasta Nussdorfer, igralka Saša Pavček in urednik Mitja Čander. Sledila bo podelitev nazivov »Branju prijazna občina«, ki jih bosta podelili Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic in mag. Tatjana Likar. Prireditev se bo predvidoma zaključila ob 12.30 uri. Vljudno vabljeni! Vesna Horžen,predsednica Združenja splošnih knjižnic Vljudno prosimo, da vašo prisotnost sporočite do petka, 30.11.2018 na elektronski naslov maja.recnik@mojekomuniciranje.si ali telefon: 041 789 293. Izjave z govorci bodo možne po zaključku uradnega dela prireditve.
Trubarjeva domačija ob dnevu reformacije

Trubarjeva domačija ob dnevu reformacije

Trubarjeva domačija, 22. oktober 2018 ― Trubarjeva domačija bo ob dnevu reformacije   za nenajavljene obiskovalce odprta med 9. in 16. uro. Ob 11.00, 13.30 in 15.00 bodo organizirana vodstva Trubar in njegov čas. Ob 19. uri pa bomo praznični dan zaključili s slavnostno prireditvijo ob dnevu reformacije. Več o prireditvi si lahko preberete tukaj.   Trubarjeva domačija bo med 1. in 4. novembrom 2018 zaprta!  
Prireditev ob dnevu reformacije

Prireditev ob dnevu reformacije

Trubarjeva domačija, 16. oktober 2018 ― Trubarjeva domačija, Rašica    sreda, 31. oktober, ob 19. uri   Slavnostni nagovor: zgodovinar JANEZ WEISS   Glasbeni gost: sveža glasbena zasedba BREST že uveljavljenih glasbenikov: Vesna Zornik - vokal, Samo Šalamon - kitara, Samo pečar - bas, Bojan Krhlanko - bobni,                Kristina Kočan - besedila                       Občina Velike Lašče in Trubarjeva domačija
Razstava Ženske in reformacija

Razstava Ženske in reformacija

Trubarjeva domačija, 3. oktober 2018 ― V petek, 12. oktobra 2018 je bila v galeriji Levstikovega doma v Velikih Laščah otvoritev razstave ŽENSKE IN REFORMACIJA. Razstavo avtorice Metke Fujs in soavtoric Tadeje Andrejek in Jelke Pšajd je Pomurski muzej Murska Sobota pripravil leta 2017 v letu reformacije. Na njej so predstavljene ženske duhovnice v Sloveniji ter njihovo delo in vloga v cerkvi, družini in v skupnosti. Razstava bo na ogled do 31. 12. 2018.   Ogled razstave Ženske in reformacija Dežurstva:Četrtek, 8. in petek, 9. novembra, od 16. do 19. ure;Četrtek, 15. in petek, 16. novembra, od 16. do 19. ure;Četrtek, 22. in petek, 23. novembra, od 16. do 19. ure; Četrtek, 29. in petek, 30. novembra, od 16. do 19. ure; Ponedeljek, 3. december, od 16. do 19. ure.   Razstavo pa si lahko izven dežurstev ogledate tudi po vnaprejšnjem dogovoru na tel.št. 781 03 60 (Barbara Pečnik)   Pomurski muzej Murska Sobota in Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija {loadmodule mod_favslider,Predavanje Barbare Žabota - galerija slider}
še novic