Odprtje razstave Marjana Platovška

Odprtje razstave Marjana Platovška

Trubarjeva domačija, 8. oktober ― Razstava je posvečena praznovanju 100. obletnice rojstva literata Jožeta Javorška Marjan Platovšek, slikar in upokojeni grafični oblikovalec, pri  ustvarjanju portretov popularnih osebnsti izhaja iz fotografij in njegove slike so, kot je zapisal likovni kritik Dejan Mehmedovič, "videti kot fotografije, čeprav niso fotografije. Natančneje rečeno, videti so kot posebne fotografije, ki izpolnjujejo svojo dokumentacijsko vlogo na poseben način, kajti ustvarjajo mimetičnost, preslikavo realnega, v stilizirani obliki".  S portreti, izdelanimi v tehniki akrila na platnu (velikosti 80 x 90 cm) se sliakr tako zgleduje po Warholu kot tipičnem predstavniku pop art umetnostnega gibanja. A pri Platovšku, kot opozraja Mehmedovič, "ne gre za mimetizacijo, temveč za vizualni efekt, ki deluje na podlagi osnovnih optičnih liikovnih prvin, s to "abstraktnostjo" pa upodablja objektivno realnost, konkretno ljudi oziroma njihove obraze."
Trubarjeva domačija na Kulturnem bazarju 2020

Trubarjeva domačija na Kulturnem bazarju 2020

Trubarjeva domačija, 30. september ― Dvanajsti Kulturni bazar bo potekal6. oktobra 2020, od 9. do 18. ure v Cankarjevem domu v Ljubljani. Program največjega nacionalnega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar 2020 vključuje več kot petdeset dogodkov: predstave, predstavitve, predavanja, delavnice in vodenja po razstavi, ki jih namenjamo strokovnim delavcem in študentom z različnih področij (vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva in prehrane, zdravstva, sociale, okolja in prostora, športa …).Osrednja tema dvanajstega Kulturnega bazarja je Enaki v različnosti. Letošnji plenarni govorki bosta filozofinja in sociologinja dr. Renata Salecl in gledališka režiserka mag. Ivana Djilas z dialoškim predavanjem Čigavo delo je spreminjanje kulturnih vzorcev? Sklepna prireditev Kulturnega bazarja 2020 bo filmska projekcija Kolonija: mularija. Udeležba je brezplačna. Informacije: www.kulturnibazar.si Trubarjeva domačija se bo predstavljala v okviru predstavitve slovenskih muzejev in galerij, kulturne dediščine in vizualne umetnosti. Skupaj z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične bo predstavila nov program POTI KNJIGE – enodnevno potovanje v zgodovini knjige na Slovenskem. Najdete nas na stojnici Skupnosti muzejev Slovenije med 13. in 14. uro. Lepo vabljeni! Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija
Spoznaj, varuj in ohrani dediščino Velikih Lašč - ODPOVEDANO!

Spoznaj, varuj in ohrani dediščino Velikih Lašč - ODPOVEDANO!

Trubarjeva domačija, 29. september ― Galerija Skedenj, Trubarjeva domačija Ponedeljek, 5. oktober 2019, ob 18. uri V predstavitvi bodo obiskovalci izvedeli katere enote kulturne dediščine z območja občine Velike Lašče so vpisane v registru nepremične kulturne dediščine, seznanjeni bodo pa tudi z merili vrednotenja, ki jih uporabljamo konservatorji za vpis v register. Posebaj bomo izpostavili nekaj ključnih arheoloških najdišč v Velikolaški pokrajini, saj so bile tu odkrite najdbe iz različnih arheoloških obdobij, najštevilčnejše pa so iz rimskega obdobja, ko je v bližini potekala vicinalna cesta. Prostor bomo predstavili tudi skozi perspektivo starih kart oz. starejših katastrov, pa tudi pojasnili osnovne arheološke metode vrednotenja in raziskav arheoloških najdišč.   Predavali bosta etnologinja Andreja Bahar Muršič in arheologinja dr. Maja Bricelj, konservatorki z ZVKDS, OE Ljubljana. (ZVKDS, OE Ljubljana in Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija)
5. Levstikov večer

5. Levstikov večer

Trubarjeva domačija, 22. september ― KAKO SO SE OBLAČILI IN PLESALI V LEVSTIKOVEM ČASU? Četrtek, 24. september 2020, ob 19. uriv Levstikovem domu v Velikih Laščah. Predavanje dr. Bojana Knifica. Kako so se oblačili in plesali v levstikovem času - o tem se bo pogovarjala Maja Smole, vodja velikolaške knjižnice Frana Levstika, s svojim gostom, s strokovnjakom s področja etnologije, dr. Bojanom Knificem. Dr. Bojan knific se že od otroških let ukvarja s folklorno dejavnostjo, študiral je etnologijo in kulturno antropologijo. Napisal je več knjigin člankov s področja oblačilne dediščin, poustvarjanja plesnega izročila in delovanja folklornih skupin. Trenutno je zaposlen v Tržiškem muzeju, sodeluje pa tudi z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim tudi Zlat Maroltov znak in Maroltovo listino.  Lepo vabljeni!  
Dnevi evropske kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine

Trubarjeva domačija, 17. september ― Levstikov dom, Velike LaščeČetrtek, 24. september 2020, ob 18. uri 5. LEVSTIKOV VEČERKAKO SO SE OBLAČILI IN PLESALI V LEVSTIKOVEM ČASU Kako so se oblačili in plesali v Levstikovem času – o tem se bo pogovarjala Maja Smole, vodja velikolaške knjižnice Frana Levstika, s svojim gostom, s strokovnjakom s področja etnologije dr. Bojanom Knificem.  (MKL, Knjižnica Frana Levstika Velike Lašče in Občina Velike Lašče)   Program prireditev po Sloveniji.    Galerija Skedenj, Trubarjeva domačijaPonedeljek, 5. oktober 2020, ob 18. uri SPOZNAJ, VARUJ IN OHRANI DEDIŠČINO VELIKIH LAŠČ V predstavitvi bodo obiskovalci izvedeli katere enote kulturne dediščine z območja občine Velike Lašče so vpisane v registru nepremične kulturne dediščine, seznanjeni bodo pa tudi z merili vrednotenja, ki jih uporabljamo konservatorji za vpis v register. Posebaj bomo izpostavili nekaj ključnih arheoloških najdišč v Velikolaški pokrajini, saj so bile tu odkrite najdbe iz različnih arheoloških obdobij, najštevilčnejše pa so iz rimskega obdobja, ko je v bližini potekala vicinalna cesta. Prostor bomo predstavili tudi skozi perspektivo starih kart oz. starejših katastrov, pa tudi pojasnili osnovne arheološke metode vrednotenja in raziskav arheoloških najdišč. Velike Lašče na karti Franciscejskega katastra za Kranjsko (1823-1869), list SI AS 176 N011A13, N077A05. Predavali bosta etnologinja Andreja Bahar Muršič in arheologinja dr. Maja Bricelj, konservatorki z ZVKDS, OE Ljubljana. (ZVKDS, OE Ljubljana in Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija) Lepo vabljeni!   Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija   Program prireditev po Sloveniji. 
Naprej v preteklost

Naprej v preteklost

Trubarjeva domačija, 12. avgust ― Trubarjeva domačija se priključuje skupni akciji Skupnosti muzejev Slovenije NAPREJ V PRETEKLOST.   Osrednji dogodok na Trubarjevi domačiji bo v nedeljo, 23. avgusta od 10. do 17. ure.  Program: Trubarjeva spominska soba in pod kozolcem KJE V TEJ DRUŽBI STA TRUBAR IN KNJIGA – za vse starosti ob 10. 30 uri Andrej Perhaj: Trubar in njegov čas ob 11. uri knjigoveška delavnica   od 12. do 14. ure pod kozolcem MALA BARJA MIŠJE DOLINE ZA VSE RADOVEDNE - infotočka Mišja dolina - Natura 2000 Trubarjeva spominska soba in pod kozolcem   KJE V TEJ DRUŽBI STA TRUBAR IN KNJIGA – za vse starosti ob 14. 30 Andrej Perhaj: Trubar in njegov čas ob 15. 00 knjigoveška delavnica   od 10. do 17. ure otok pred žago KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI z Literarno skupino KUD Primoža Trubarja: Okus sveta (Javoršek, 1961) Kako okušamo svet?   od 11. do 16. ure za mlinom na domačiji   SUPANJE in VESLANJE PO RAŠICI Tran-sport, d.o.o. (Rent the Lifestyle) !!Zaželene prijave na tel.št. 070 664 330!!   Za prigrizke in osvežitev bo poskrbelo Društvo za ohranjanje dediščine z Gradeža.   Sodelujejo: Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija, Zavod Parnas, KUD Primož Trubar Velike Lašče, Društvo za ohranjanje dediščine, Tran-sport, d.o.o. Vabljeni! Program dogodkov  
Knjižnica pod krošnjami

Knjižnica pod krošnjami

Trubarjeva domačija, 11. junij ― junij – 30. avgust 2020 Že tretje leto bomo v sodelovanju z Zavodom Divja misel (Vodnikova domačija) gostili na Trubarjevi domačiji v senčki ob potoku Rašica Knjižnico pod krošnjami. Čas za listanje: Nedelje, od 10.00 do 17.00   Poleg brezplačnega branja in listanja knjig bomo v knjižnici gostili Slavo Petrič, pravljičarko za najmlajše in literarno skupino KUD Primož Trubar. Tematska srečanja Literarne skupine ob Javorškovi 100. obletnici rojstva: nedelja, 12. 7. 2020 ob 15.30 uri Sledimo Javoršku Usoda poezije (Javoršek, 1939 - 1949) Razmišljanja in pesmi nedelja, 19. 7. 2020 ob 15.30 uri Hvalnica zemlji (Javoršek, 1971) Ode in hvalnice nedelja,  23. 8. 2020 ob 15.30 uri Okus sveta (Javoršek, 1961) Kako okušamo svet? Srečanja bodo prinašala odlomke iz Javorškovih del in izzive za literarno ustvarjanje v naravi. Vodila jih bo mentorica literarne skupine mag. Ana Porenta. Pridružite se, če vas ustvarjanje ali prisluškovanje zapisom naših ustvarjalcev zanima.   Spremljajte naše objave na spletni strani www.trubarjeva-domacija.si in FB domačije.   Lepo vabljeni!
Virtualno odprtje razstave Trubarjevi kraji

Virtualno odprtje razstave Trubarjevi kraji

Trubarjeva domačija, 1. junij ― LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI: SPOMINI NA SLOVENCE Erika Železnik, Dušan Zekovič-HAZE, Veljko Toman, Igor Dolenc, Lojze Adamlje, Bernardka Petrovič-Mager, Miha Edi Juvanc, Mojca Borko, Drago Petrovič, Petra Shrestha, Saša Sever, Dani Novak, Skender Bajrović, Silvo Kretič in Janez Kovačič. ter iz arhivske zbirke dela Janeza Kneza, Milene Gregorčič in Nikolaja Beera. Letošnjo pomlad so zaradi spremenjenih razmer namesto na skupnem srečanju likovni ustvarjalci iskali navdih vsak v svojem domačem okolju. Ustvarjali so na temo Javorškovega jubilejnega leta in njegovega romana Spomini na Slovence, ki je umeščen neposredno v velikolaško okolje. Novonastale stvaritve smo postavili v dialog z izbranimi umetninami iz arhivske zbirke in s tem ustvarili most med sedanjostjo in preteklostjo ter na novo odkrili moč tradicije, ki kljubuje vsemu, celo vseobsegajoči krizi človeštva. Stilno in izrazno heterogena razstava nosi skupen predznak šoka, ki ga je med nas vnesla nova bolezen, pa tudi vztrajnosti in skupnega boja proti njej. Človeška figura je tokrat pogosta spremljevalka sicer tradicionalnih krajin, saj so tudi umetniki predvsem razmišljali o človeku, njegovem mestu na tem planetu in njegovi nepredvidljivi usodi. Obiskovalci Galerije Skedenj na Trubarjevi domačiji na Rašici si lahko (tudi virtualno) ogledajo sedemnajst slik, štiri skulpture in eno delo v tehniki klasičnega vitraja. Postavitev razstave: dr. Marjana Dolšina Delač in Helena Grebenc Gruden Besedilo: dr. Marjana Dolšina Delač Tehnična pomoč: Martin Gruden, Andrej Perhaj, Janko Sernel Koordinacija: mag. Barbara Pečnik in Matjaž Gruden Fotografije: Niko Samsa Prenos v virtualno okolje: Damjan Tomšič, Naveza d. o. o. Razstava je nastala pod okriljem KUD-a Primož Trubar Velike Lašče in Občine Velike Lašče. Na ogled bo od 8. junija do 28. junija 2020. Odprtje prve virtualne razstave na Trubarjevi domačiji bo danes, v ponedeljek, 8. junija, ob 19. uri na povezavi https://youtu.be/kFmVm
Poletna muzejska noč 2020

Poletna muzejska noč 2020

Trubarjeva domačija, 15. maj ― Trubarjeva domačija, Rašica od 18. do 23. ure ob 19. uri Mala barja Mišje doline – predstavitev infotočke Mišja dolina - Natura 2000 in tematske poti Modri bleščavec (Zavod Parnas) ob 21.uri spletno predavanje Andreja Perhaja: Trubar in njegov čas – spletno predavanje (na povezavi: https://youtu.be/eCRsad_CBbY) Za individualne obiskovalce bo na ogled domačija s svojimi stalnimi postavitvami in likovna razstava Trubarjevi kraji, ki bo letos posvečena 100. obletnici književnika Jožeta Javorška. Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija
Kulturni bazar prestavljen na jesen

Kulturni bazar prestavljen na jesen

Trubarjeva domačija, 25. februar ― Dvanajsti Kulturni bazar bo  v Cankarjevem domu v Ljubljani zaradi epidemije potekal v oktobru oziroma začetku novembra 2020. Osrednja tema dvanajstega Kulturnega bazarja je Enaki v različnosti. Podrobnejši program bo objavljen naknadno. Trubarjeva domačija se bo predstavljala v okviru predstavitve slovenskih muzejev in galerij, kulturne dediščine in vizualne umetnosti. Skupaj z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične, Frančiškanskim samostanom iz Novega Mesta, Jurčičevo domačijo in gradom Bogenšperk bo predstavila nov program POTI KNJIGE – enodnevno potovanje v zgodovini knjige na Slovenskem.   Lepo vabljeni! Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija
še novic