Podelitev Rožančeve nagrade

Podelitev Rožančeve nagrade

Trubarjeva domačija, 18. september ― KULTURNO DRUŠTVO MARJAN ROŽANC vabi na PODELITEV NAGRADE MARJANA ROŽANCA                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      za najboljšo slovensko esejistično zbirko leta 2019, ki bo v soboto, 28. septembra 2019, ob 15. uri na Trubarjevi domačiji na Rašici. Lepo vabljeni!
4. LEVSTIKOV VEČER

4. LEVSTIKOV VEČER

Trubarjeva domačija, 18. september ― MKL, Knjižnica Frana Levstika Velike Lašče in Občina Velike Lašče vabita na 4. LEVSTIKOV VEČER 26.9.2019 ob 18. uri - Program za otroke: Igrajmo igre naših babic26.9.2019 ob 19. uri - UMETNOST IN RAZVEDRILO V LEVSTIKOVEM ČASU Tako kot se spreminja način življenja in razmišljanja, se skozi zgodovino spreminja tudi umetnost in razvedrilo. Pred 150 leti ljudje niso poznali interneta in telefonov, še elektrike ne. Torej, kako so ljudje takrat preživljali svoj čas? Gosta: slovenski etnoomuzikolog, ilustrator in lutkar IGOR CVETKO in pravljičarka SLAVA PETRIČ. Predavanje bo potekalo v sejni sobi Levstikovega doma v Velikih Laščah.
Vabilo na odprtje likovne razstave GOZDNI KROG

Vabilo na odprtje likovne razstave GOZDNI KROG

Trubarjeva domačija, 8. avgust ― KUD Primož Trubar Velike LaščeUTŽOLIKOVNA SKUPINAvas vabi naodprtje likovne razstave "GOZDNI KROG",ki bo v četrtek,12. septembra 2019, ob 18. uri v galeriji Skedenjna Turbarjevi domačiji na Rašici. Naslov razstave nakazuje na povezanost likovnih del. Ukvarjali smo se z reciklažo, natančnim planiranjem in skrbno izbrano linijo. Pa tudi s tem, kako spraviti 196 kvadratkov v smiselno površino. V vse skupaj smo vključili barve barvnega kroga in povezali v pravljični motiv. K pravljicam seveda sodijo palčki, gozdovi in krajine domišljije. na razstavi si boste upali sanjati in pobegniti v barviti svet gozda.      
Glasbeni festival Peti inu obstati

Glasbeni festival Peti inu obstati

Trubarjeva domačija, 19. junij ― Vabilo k sodelovanju V kulturno umetniškem društvu Strela smo se odločili, da na Trubarjevi domačiji v Rašici, organiziramo zabaven, koristen in raznolik festival z naslovom »Peti inu obstati«. Namen tega prvega »festivala rock in folk akustike« je poživitev kulturnega dogajanja v ribniško kočevski dolini, hkrati pa na bi na svojstven način pripomogel pri ohranjanju in spodbujanju avtorskega ustvarjanja v slovenskem jeziku. Festival bo predstavil uveljavljene in manj uveljavljene glasbene izvajalce in skupine različnih žanrov, ki bodo z akustičnimi nastopi v slovenskem jeziku predstavili svoja najboljša dela. Za nekatere nastopajoče bodo potekali lokalni predizbori, na katere bodo vabljeni neuveljavljeni ustvarjalci. Poslanstvo festivala želimo uresničiti z različnimi dejavnostmi, ki presegajo klasično koncertno druženje. K sodelovanju smo tako pritegnili znane slovenske tekstopisce, med njimi legendarno Elzo Budau, ki bo na delavnici iz prve roke delila svoje izkušnje pisanja pesmi. Na festivalu bodo predstavljene tudi manjše neodvisne knjižne in glasbene založbe in njihovi avtorji, razstavljeni pa bodo tudi umetniški izdelki lokalnih ustvarjalcev, saj je namen v ta projekt vključiti čim večje število ustvarjalcev iz okolice. Poskrbljeno bo tudi za domačo gostinsko ponudbo z različnimi lokalnimi specialitetami. Zavedamo se, da je za tak projekt potrebna širša podpora. Občina Velike Lašče je projekt že podprla in bo v njem tudi aktivno sodelovala. Prav tako mladi glasbeniki iz te občine, ki se že zavedajo, da kot narod lahko obstanemo le, če bomo tudi peli v slovenskem jeziku. Festival naj bi postal stalnica v slovenskem kulturnem prostoru in tako na svojevrsten način nadaljeval tradicijo vseh velikanov slovenske kulture, ki so se rodili v teh krajih, zato vas vabimo, da ste del te zgodbe od samega začetka tudi vi.   S spoštovanjem! Kontakt: Saša Zagorc: 041 428 961, 01/ 542 5004, kudstrela@gmail.com
Kulturna in naravna dediščina Velikolaške dežele

Kulturna in naravna dediščina Velikolaške dežele

Trubarjeva domačija, 7. junij 6.6.2019 - 31.9.2019 V Trubarjevem parku je ob letošnjih občinskih praznovanjih postavljena nova fotografska razstava z naslovom »Kulturna in naravna dediščina Velikolaške dežele«, na kateri so prikazani utrinki naše bogate dediščine. Fotografije smo izbrali na fotografskem natečaju, ki smo ga v marcu objavili v občinskem glasilu Trobla, prednost pa so imeli bolj unikatni motivi. Razstavo smo vsebinsko smo zaokrožili s še nekaterimi fotografijami povabljenih fotografov. Skupno je tako razstavljenih 14 fotografij: Tadej Bavdek, Velike Lašče Vladimir Peček, Mlinsko vodno kolo na Trubarjevi domačiji Jerca Zagorc, Grad Turjak Jerca Zagorc, Grad Turjak in turjaška lipa Niko Samsa, Kaplanov kozolec, Velike Lašče. Fotografija je iz leta 2004. Danes kozolca ni več. Tilen Dolšak, izvir Šumnik Tilen Dolšak, Turške sklede Vladimir Peček, Skedenca Vladimir Peček, Mišja dolina Metka Starič, Transilvanska prstasta kukavica, Mišja Dolina Metka Starič, Cvetoči travnik (Vodna perunika in Poletni zvonček), Mišja dolina Majda Babič, Kranjski jeglič Jure Knafelc, Cerkev Sv. Lenarta z mlečno cesto v Krvavi Peči Miha Štrukelj, Železniški nadvoz pri Prilesju Lepo vabljeni na ogled!
Knjižnica pod krošnjami

Knjižnica pod krošnjami

Trubarjeva domačija, 23. maj ― Trubarjeva domačija bo v sodelovanju z Vodnikovo domačijo (zavod Divja misel) gostila Knjižnico pod krošnjami. Otvoritev knjižnice bo v soboto, 15. junija 2019, ob 14. uri, sicer pa boste lahko v senci jelš na otoku pred Temkovo žago brezplačno listali in prebirali knjige vsako nedeljo, med  23. junijem in 8. septembrom, od 10. do 17. ure. Poleg brezplačnega branja in listanja knjig bomo v knjižnici gostili pravljičarko za najmlajše, svoje pesmi in druge literarne stvaritve pa bodo brali lokalni ustvarjalci vseh generacij. Nekaj nedelj se nam bo pridružila Literarna skupina KUD Primož Trubar Velike Lašče pod mentorstvom Ane Porenta: Nedelja, 30. junija, ob 15. uri: SLEDIMO TRUBARJU - Abecedne pesmi in misli Nedelja, 7. julij, ob 15. uri: NAREK NARAVE - Kratke pesniške oblike Nedelja, 1. september, ob 15. uri ABECEDARIJ POLETJA - Stihi in zapiski Podrobnejši program lahko spremljate na spletni in FB-strani Trubarjeve domačije. Lepo vabljeni!

Čar lesa

Trubarjeva domačija, 16. maj ― LEVSTIKOV DOM, VELIKE LAŠČEod 31. maja do 2. julija 2019 Društvo za zaščito lesa Slovenije, Svet za les in Občina Velike Laščevas vabijo na odprtje razstave ČAR LESA,ki bo v petek, 31. maja 2019, ob 19. uri v galeriji Levstikovega doma v Velikih Laščah. Osrednja razstava bo že enajsto leto odprta v ponedeljek, 13. maja, ob 11. uri v Cankarjevem domu, nato pa se bo delila v številne slovenske kraje. Letos bo prvič gostovala tudi v Velikih Laščah.Z razstavo organizatorji ozaveščajo potrošnike o trajnostnem vidiku rabe lesa ter promovirajo predelavoin rabo lesnih izdelkov.V kulturnem programu, ki ga bo povezoval Matjaž Gruden,Bodo doselovali učenci Glasbene šole Ribnica, oddelka Velike Lašče. Vljudno vabljeni!
Poletna muzejska noč 2019

Poletna muzejska noč 2019

Trubarjeva domačija, 9. maj ― TRUBARJEVA DOMAČIJARašica15.6.2019 ob 18. uriNETOPIRJEVA BUKVICAročna vezava miniaturke za vse starosti(Zavod Parna) ob 20. uriKoncertDUO VITRAŽ(Blaž in Zala Podobnik):VEČERNICE ob 21. uriPredavanje Andreja Perhaja:Jaro Dolar - Trubarjeva spominska soba Vstop prost!        
Mednarodni muzejski dan na Trubarjevi domačiji

Mednarodni muzejski dan na Trubarjevi domačiji

Trubarjeva domačija, 18. april ― Muzeji kot kulturna središča: PRIHODNOST TRADICIJE Ogled Trubarjeve domačije med 9. in 12. uro:spominska soba, žagarska zbirka na Temkovi žagi, likovna razstava Erike Železnik in Alenke Klemenčič v galeriji Skedenj, ob 9. uri:Zavod Parnas: Pričetek kulinaričnega sprehoda OB DNEVU OČARLJIVIH RASTLIN ob 10. uri: Andrej Perhaj: trubar in njegov čas - predavanje v Trubarjevi spominski sobi. Vstop prost!
Kulturni bazar 2019

Kulturni bazar 2019

Trubarjeva domačija, 26. marec ― Enajsti Kulturni bazar bo potekal aprila 2019, od 9. do 18. ure v Cankarjevem domu v Ljubljani. Osrednji temi nacionalnega strokovnega usposabljanja sta Ustvarjalnost mladih in Sodobna umetnost. Plenarni govorec bo filozof in redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Lev Kreft.   Udeleženci bodo kulturno-umetnostno vzgojo spoznavali skozi teoretska in praktična spoznanja številnih strokovnjakov, kakovostne kulturnovzgojne projekte na vseh področjih kulture in predstavitve primerov dobrih praks sodelovanja med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in kulturnimi ustanovami. Z medresorskimi partnerji pripravljamo tematske sklope Gozd skozi umetnost in kulturo, Zdravje, šport, gibanje, umetnost in tehnologije ter Arhitektura in prostor. Trubarjeva domačija se bo predstavljala v okviru predstavitve slovenskih muzejev in galerij, kulturne dediščine in vizualne umetnosti. Sodelovala bo na degustaciji muzejskih delavnic, na interaktivni predstavitvi muzejskih programov, ki bodo tokrat osredotočeni na našo praznično kulinarično dediščino, od Trubarjevega časa pa vse do danes. Predstavljali pa bomo tudi žagarsko zbirko na Temkovi žagi in na njej temelječe pedagoške programe, s katerimi Trubarjevo domačijo umeščamo v širši kontekst razvoja žagarstva v dolini Rašice in razvoja lesne obrti v našem okolju.   Program in prijavnica sta objavljeni na spletni strani www.kulturnibazar.si Prijavite se lahko še do 27. marca 2019!! Udeležba je za vse obiskovalce brezplačna.   Lepo vabljeni, da nas obiščete! Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija
Razstava Igorja Dolenca

Razstava Igorja Dolenca

Trubarjeva domačija, 22. marec ― Vabljeni na odprtjelikovne razstave slikarjaIgorja Dolenca SLOVENSKA POKRAJINA, ki bo v č etrtek, 11. aprila 2019,ob 19. uri v Galeriji Skedenjna Trubarjevi domačiji. Igor DOLENC se je rodil 14. maja 1941 v Poljanah nad Škofjo Loko. Leta 1956 je končal grafično šolo v Ljubljani kot litografski risar. Na njegov slikarski razvoj je v veliki meri vplival akademski slikar Ive Šubic, ki ga je vključil v takrat zelo živahen utrip srečanj in likovnih kolonij v Poljanski dolini. Bil mu je mentor in prijatelj. V letih med 1960 do 1975 je svojstven izraz izpopolnil in obrusil med bivanji v Franciji, Angliji, Nemčiji in Italiji. Prvo razstavo je postavil v Ljubljani: Novi dom, leta 1960. Danes živi in ustvarja v Žlebiču pri Ribnici in je reden gost naših likovnih srečanj Trubarjevi kraji. »Slikarstvo Igorja Dolenca je zavezano klasičnim likovnim motivom in s tem izročilu nekaterih preteklih obdobij, vendar po svoje odseva tudi življenje, ki ga živimo danes, ta trenutek. V zadnjem desetletju lepoto pokrajin na Dolenčevih slikah prežemajo le njemu lastne značilnosti, ki jih upodablja. Med monotono bohotnost oblih dreves, ki delujejo kot težke, zavedno zarasle usode sredi ritmično intimnega, za vdano tišino objemajočega okolja, slikar umešča reko, ki z mistično modro barvo globi prizor, in ga ožarja z rumeno svetlobo.« (Tatjana Pregl Kobe) Razstavo in umetnika bo predstavila Helena Grebenc Gruden, v kulturnem programu pa bodo sodelovali učenci Glasbene šole Ribnica, Oddelka Velike Lašče. Razstava bo na ogled do 5. maja 2019. Lepo vabljeni!
še novic