Razstava Mojce Borko: Združitev

Razstava Mojce Borko: Združitev

Trubarjeva domačija, 16. april ―   V galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji se nam predstavlja dipl. slikarka Mojca Borko z razstavo Združitev, ki v svojih umetninah združuje steklo in les. Razstava bo na ogled do vse do 4. junija 2021. Pogovor z umetnico in predstavitev razstave pa sta predvideni v maju, če bodo le epidemiološke razmere to dovoljevale. Lepo vabljeni! NAPOVEDNIK    

Naprej v preteklost: Trubarjevi stebri slovenstva

Trubarjeva domačija, 12. marec ― NAPREJ V PRETEKLOST: SLOVENIJA od ponedeljka, 22. marca do nedelje, 28. marca 2021 TRUBARJEVI STEBRI SLOVENSTVA V letošnjem letu praznujemo 30. obletnico samostojnosti Slovenije. Primož Trubar in ostali slovenski protestanti so s prvo tiskano knjigo, prvo slovensko slovnico in prevodom svetega pisma v slovenščino postavili temelje, na katerih se je izoblikoval slovenski narod, na njih pa je kasneje nastala tudi slovenska država. Podrobnejšo spletno predstavitev boste lahko spremljali na povezavi: virtualna.trubarjeva-domacija.si Celoten program prireditev si lahko pogledate tukaj. (Trubarjeva domačija in Skupnost muzejev Slovenije)
Slovenski kulturni praznik s Trubarjem

Slovenski kulturni praznik s Trubarjem

Trubarjeva domačija, 5. februar ― Preživite slovenski kulturni praznik s KULTURO. Trubarjevo domačijo lahko v ponedeljek, 8. februarja obiščete med 9. in 16. uro. Z vami bo vodnik Andrej Perhaj. Poleg Trubarjeve spominske sobe, mlina in žagarske zbirke na Temkovi žagi, si lahko ogledate tudi likovno razstavo Marjana Platovška: Slikar podobo na ogled postavi. Vabljeni!
Naprej v preteklost: Praznična Trubarjeva domačija

Naprej v preteklost: Praznična Trubarjeva domačija

Trubarjeva domačija, 3. december 2020 ― PRAZNIČNA TRUBARJEVA DOMAČIJA – Obujamo spomine na pomembna praznovanja v Velikih Laščah in na Trubarjevi domačiji Od ponedeljka, 7. do nedelje, 13. 12. 2020 Velika praznovanja v Velikih Laščah so od nekdaj povezana z našimi velikimi književniki, s Primožem Trubarjem na čelu. Preko vsakodnevnih objav boste spoznali zanimivosti praznovanj vse od leta 1889, ko je bil v Velikih Laščah postavljen Levstikov spomenik. W: virtualna.trubarjeva-domacija.si in Facebook @TrubarjevaDomacijaRasica SPREHOD PO TEMKOVI ŽAGI Z ANDREJEM PERHAJEM Petek, 11. 12. 2020, ob 19. uri Na Trubarjevi domačiji povezavo s tehniško dediščino predstavljajo programi, ki dopolnjujejo razlago o Trubarju s tehničnimi vsebinami - z delovanjem mlina in žage. Za boljšo predstavitev je žaga opremljena z 'žagarsko' zbirko oziroma z maketami žag, ki prikazujejo njihov tehnični razvoj. Na žagi je urejena pečnica z zbirko žagarskega orodja. Z Andrejem Perhajem se boste virtualno sprehodili po Temkovi žagi in izvedeli marsikatero zanimivost o njeni žagarski zbirki in o razvoju žag skozi zgodovino. W: virtualna.trubarjeva-domacija.si in Facebook @TrubarjevaDomacijaRasica PDF: Skupen končni program po Sloveniji Lepo vabljeni!
Ta veseli dan kulture v Velikih Laščah, 3.12.2020

Ta veseli dan kulture v Velikih Laščah, 3.12.2020

Trubarjeva domačija, 1. december 2020 ― Četrtek, 3. decembra 2020, ob 19. uri VEZje - izid prvega literarnega zbornika velikolaških avtoric in avtorjev KUD Primož Trubar in Zavod za razvijanje ustvarjalnosti Velike Lašče predstavljata prvi zbornik literarnih del velikolaških avtoric in avtorjev VEZje. Spletno prireditev bo vodila urednica zbornika Ana Porenta. Predstavila bo tudi slikarko Živo Agrež, ki je prispevala svoje slike za natis v zborniku ter oblikovalko knjige Gajo Grešak. Prisotne bo nagovoril Matej Polzelnik, predsednik KUD Primož Trubar. Iz zbornika bodo svojo poezijo ali odlomke iz proze brali: Darinka Grmek Štrukelj, Majda Babič, Marjan Alojz Sever, Irena Zore, Zdenka Zabukovec, Srečo Knafelc, Bernardka Petrović Mager, Danica Cvetko, Gregor Grešak in Aleksandra Marijanović. Povezava na dogodek: https://www.youtube.com/watch?v=gVX-lwO2jTg&feature=youtu.be Lepo vabljeni!  
Odprtje razstave Marjana Platovška

Odprtje razstave Marjana Platovška

Trubarjeva domačija, 8. oktober 2020 ― Razstava je posvečena praznovanju 100. obletnice rojstva literata Jožeta Javorška Marjan Platovšek, slikar in upokojeni grafični oblikovalec, pri  ustvarjanju portretov popularnih osebnsti izhaja iz fotografij in njegove slike so, kot je zapisal likovni kritik Dejan Mehmedovič, "videti kot fotografije, čeprav niso fotografije. Natančneje rečeno, videti so kot posebne fotografije, ki izpolnjujejo svojo dokumentacijsko vlogo na poseben način, kajti ustvarjajo mimetičnost, preslikavo realnega, v stilizirani obliki".  S portreti, izdelanimi v tehniki akrila na platnu (velikosti 80 x 90 cm) se sliakr tako zgleduje po Warholu kot tipičnem predstavniku pop art umetnostnega gibanja. A pri Platovšku, kot opozraja Mehmedovič, "ne gre za mimetizacijo, temveč za vizualni efekt, ki deluje na podlagi osnovnih optičnih liikovnih prvin, s to "abstraktnostjo" pa upodablja objektivno realnost, konkretno ljudi oziroma njihove obraze."
Trubarjeva domačija na Kulturnem bazarju 2020

Trubarjeva domačija na Kulturnem bazarju 2020

Trubarjeva domačija, 30. september 2020 ― Dvanajsti Kulturni bazar bo potekal6. oktobra 2020, od 9. do 18. ure v Cankarjevem domu v Ljubljani. Program največjega nacionalnega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar 2020 vključuje več kot petdeset dogodkov: predstave, predstavitve, predavanja, delavnice in vodenja po razstavi, ki jih namenjamo strokovnim delavcem in študentom z različnih področij (vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva in prehrane, zdravstva, sociale, okolja in prostora, športa …).Osrednja tema dvanajstega Kulturnega bazarja je Enaki v različnosti. Letošnji plenarni govorki bosta filozofinja in sociologinja dr. Renata Salecl in gledališka režiserka mag. Ivana Djilas z dialoškim predavanjem Čigavo delo je spreminjanje kulturnih vzorcev? Sklepna prireditev Kulturnega bazarja 2020 bo filmska projekcija Kolonija: mularija. Udeležba je brezplačna. Informacije: www.kulturnibazar.si Trubarjeva domačija se bo predstavljala v okviru predstavitve slovenskih muzejev in galerij, kulturne dediščine in vizualne umetnosti. Skupaj z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične bo predstavila nov program POTI KNJIGE – enodnevno potovanje v zgodovini knjige na Slovenskem. Najdete nas na stojnici Skupnosti muzejev Slovenije med 13. in 14. uro. Lepo vabljeni! Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija
Spoznaj, varuj in ohrani dediščino Velikih Lašč - ODPOVEDANO!

Spoznaj, varuj in ohrani dediščino Velikih Lašč - ODPOVEDANO!

Trubarjeva domačija, 29. september 2020 ― Galerija Skedenj, Trubarjeva domačija Ponedeljek, 5. oktober 2019, ob 18. uri V predstavitvi bodo obiskovalci izvedeli katere enote kulturne dediščine z območja občine Velike Lašče so vpisane v registru nepremične kulturne dediščine, seznanjeni bodo pa tudi z merili vrednotenja, ki jih uporabljamo konservatorji za vpis v register. Posebaj bomo izpostavili nekaj ključnih arheoloških najdišč v Velikolaški pokrajini, saj so bile tu odkrite najdbe iz različnih arheoloških obdobij, najštevilčnejše pa so iz rimskega obdobja, ko je v bližini potekala vicinalna cesta. Prostor bomo predstavili tudi skozi perspektivo starih kart oz. starejših katastrov, pa tudi pojasnili osnovne arheološke metode vrednotenja in raziskav arheoloških najdišč.   Predavali bosta etnologinja Andreja Bahar Muršič in arheologinja dr. Maja Bricelj, konservatorki z ZVKDS, OE Ljubljana. (ZVKDS, OE Ljubljana in Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija)
5. Levstikov večer

5. Levstikov večer

Trubarjeva domačija, 22. september 2020 ― KAKO SO SE OBLAČILI IN PLESALI V LEVSTIKOVEM ČASU? Četrtek, 24. september 2020, ob 19. uriv Levstikovem domu v Velikih Laščah. Predavanje dr. Bojana Knifica. Kako so se oblačili in plesali v levstikovem času - o tem se bo pogovarjala Maja Smole, vodja velikolaške knjižnice Frana Levstika, s svojim gostom, s strokovnjakom s področja etnologije, dr. Bojanom Knificem. Dr. Bojan knific se že od otroških let ukvarja s folklorno dejavnostjo, študiral je etnologijo in kulturno antropologijo. Napisal je več knjigin člankov s področja oblačilne dediščin, poustvarjanja plesnega izročila in delovanja folklornih skupin. Trenutno je zaposlen v Tržiškem muzeju, sodeluje pa tudi z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim tudi Zlat Maroltov znak in Maroltovo listino.  Lepo vabljeni!  
Dnevi evropske kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine

Trubarjeva domačija, 17. september 2020 ― Levstikov dom, Velike LaščeČetrtek, 24. september 2020, ob 18. uri 5. LEVSTIKOV VEČERKAKO SO SE OBLAČILI IN PLESALI V LEVSTIKOVEM ČASU Kako so se oblačili in plesali v Levstikovem času – o tem se bo pogovarjala Maja Smole, vodja velikolaške knjižnice Frana Levstika, s svojim gostom, s strokovnjakom s področja etnologije dr. Bojanom Knificem.  (MKL, Knjižnica Frana Levstika Velike Lašče in Občina Velike Lašče)   Program prireditev po Sloveniji.    Galerija Skedenj, Trubarjeva domačijaPonedeljek, 5. oktober 2020, ob 18. uri SPOZNAJ, VARUJ IN OHRANI DEDIŠČINO VELIKIH LAŠČ V predstavitvi bodo obiskovalci izvedeli katere enote kulturne dediščine z območja občine Velike Lašče so vpisane v registru nepremične kulturne dediščine, seznanjeni bodo pa tudi z merili vrednotenja, ki jih uporabljamo konservatorji za vpis v register. Posebaj bomo izpostavili nekaj ključnih arheoloških najdišč v Velikolaški pokrajini, saj so bile tu odkrite najdbe iz različnih arheoloških obdobij, najštevilčnejše pa so iz rimskega obdobja, ko je v bližini potekala vicinalna cesta. Prostor bomo predstavili tudi skozi perspektivo starih kart oz. starejših katastrov, pa tudi pojasnili osnovne arheološke metode vrednotenja in raziskav arheoloških najdišč. Velike Lašče na karti Franciscejskega katastra za Kranjsko (1823-1869), list SI AS 176 N011A13, N077A05. Predavali bosta etnologinja Andreja Bahar Muršič in arheologinja dr. Maja Bricelj, konservatorki z ZVKDS, OE Ljubljana. (ZVKDS, OE Ljubljana in Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija) Lepo vabljeni!   Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija   Program prireditev po Sloveniji. 
Naprej v preteklost

Naprej v preteklost

Trubarjeva domačija, 12. avgust 2020 ― Trubarjeva domačija se priključuje skupni akciji Skupnosti muzejev Slovenije NAPREJ V PRETEKLOST.   Osrednji dogodok na Trubarjevi domačiji bo v nedeljo, 23. avgusta od 10. do 17. ure.  Program: Trubarjeva spominska soba in pod kozolcem KJE V TEJ DRUŽBI STA TRUBAR IN KNJIGA – za vse starosti ob 10. 30 uri Andrej Perhaj: Trubar in njegov čas ob 11. uri knjigoveška delavnica   od 12. do 14. ure pod kozolcem MALA BARJA MIŠJE DOLINE ZA VSE RADOVEDNE - infotočka Mišja dolina - Natura 2000 Trubarjeva spominska soba in pod kozolcem   KJE V TEJ DRUŽBI STA TRUBAR IN KNJIGA – za vse starosti ob 14. 30 Andrej Perhaj: Trubar in njegov čas ob 15. 00 knjigoveška delavnica   od 10. do 17. ure otok pred žago KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI z Literarno skupino KUD Primoža Trubarja: Okus sveta (Javoršek, 1961) Kako okušamo svet?   od 11. do 16. ure za mlinom na domačiji   SUPANJE in VESLANJE PO RAŠICI Tran-sport, d.o.o. (Rent the Lifestyle) !!Zaželene prijave na tel.št. 070 664 330!!   Za prigrizke in osvežitev bo poskrbelo Društvo za ohranjanje dediščine z Gradeža.   Sodelujejo: Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija, Zavod Parnas, KUD Primož Trubar Velike Lašče, Društvo za ohranjanje dediščine, Tran-sport, d.o.o. Vabljeni! Program dogodkov  
Knjižnica pod krošnjami

Knjižnica pod krošnjami

Trubarjeva domačija, 11. junij 2020 ― junij – 30. avgust 2020 Že tretje leto bomo v sodelovanju z Zavodom Divja misel (Vodnikova domačija) gostili na Trubarjevi domačiji v senčki ob potoku Rašica Knjižnico pod krošnjami. Čas za listanje: Nedelje, od 10.00 do 17.00   Poleg brezplačnega branja in listanja knjig bomo v knjižnici gostili Slavo Petrič, pravljičarko za najmlajše in literarno skupino KUD Primož Trubar. Tematska srečanja Literarne skupine ob Javorškovi 100. obletnici rojstva: nedelja, 12. 7. 2020 ob 15.30 uri Sledimo Javoršku Usoda poezije (Javoršek, 1939 - 1949) Razmišljanja in pesmi nedelja, 19. 7. 2020 ob 15.30 uri Hvalnica zemlji (Javoršek, 1971) Ode in hvalnice nedelja,  23. 8. 2020 ob 15.30 uri Okus sveta (Javoršek, 1961) Kako okušamo svet? Srečanja bodo prinašala odlomke iz Javorškovih del in izzive za literarno ustvarjanje v naravi. Vodila jih bo mentorica literarne skupine mag. Ana Porenta. Pridružite se, če vas ustvarjanje ali prisluškovanje zapisom naših ustvarjalcev zanima.   Spremljajte naše objave na spletni strani www.trubarjeva-domacija.si in FB domačije.   Lepo vabljeni!
še novic