Knjižnica pod krošnjami

Knjižnica pod krošnjami

Trubarjeva domačija, 23. maj ― Trubarjeva domačija bo v sodelovanju z Vodnikovo domačijo (zavod Divja misel) gostila Knjižnico pod krošnjami. Otvoritev knjižnice bo v soboto, 15. junija 2019, ob 14. uri, sicer pa boste lahko v senci jelš na otoku pred Temkovo žago brezplačno listali in prebirali knjige vsako nedeljo, med  23. junijem in 8. septembrom, od 10. do 17. ure. Poleg brezplačnega branja in listanja knjig bomo v knjižnici gostili pravljičarko za najmlajše, svoje pesmi in druge literarne stvaritve pa bodo brali lokalni ustvarjalci vseh generacij. Podrobnejši program lahko spremljate na spletni in FB-strani Trubarjeve domačije. Lepo vabljeni!

Čar lesa

Trubarjeva domačija, 16. maj ― LEVSTIKOV DOM, VELIKE LAŠČEod 31. maja do 2. julija 2019 Društvo za zaščito lesa Slovenije, Svet za les in Občina Velike Laščevas vabijo na odprtje razstave ČAR LESA,ki bo v petek, 31. maja 2019, ob 19. uri v galeriji Levstikovega doma v Velikih Laščah. Osrednja razstava bo že enajsto leto odprta v ponedeljek, 13. maja, ob 11. uri v Cankarjevem domu, nato pa se bo delila v številne slovenske kraje. Letos bo prvič gostovala tudi v Velikih Laščah.Z razstavo organizatorji ozaveščajo potrošnike o trajnostnem vidiku rabe lesa ter promovirajo predelavoin rabo lesnih izdelkov.V kulturnem programu, ki ga bo povezoval Matjaž Gruden,Bodo doselovali učenci Glasbene šole Ribnica, oddelka Velike Lašče. Vljudno vabljeni!
Poletna muzejska noč 2019

Poletna muzejska noč 2019

Trubarjeva domačija, 9. maj ― TRUBARJEVA DOMAČIJARašica15.6.2019 ob 18. uriNETOPIRJEVA BUKVICAročna vezava miniaturke za vse starosti(Zavod Parna) ob 20. uriKoncertDUO VITRAŽ(Blaž in Zala Podobnik):VEČERNICE ob 21. uriPredavanje Andreja Perhaja:Jaro Dolar - Trubarjeva spominska soba Vstop prost!        
Mednarodni muzejski dan na Trubarjevi domačiji

Mednarodni muzejski dan na Trubarjevi domačiji

Trubarjeva domačija, 18. april ― Muzeji kot kulturna središča: PRIHODNOST TRADICIJE Ogled Trubarjeve domačije med 9. in 12. uro:spominska soba, žagarska zbirka na Temkovi žagi, likovna razstava Erike Železnik in Alenke Klemenčič v galeriji Skedenj, ob 9. uri:Zavod Parnas: Pričetek kulinaričnega sprehoda OB DNEVU OČARLJIVIH RASTLIN ob 10. uri: Andrej Perhaj: trubar in njegov čas - predavanje v Trubarjevi spominski sobi. Vstop prost!
Kulturni bazar 2019

Kulturni bazar 2019

Trubarjeva domačija, 26. marec ― Enajsti Kulturni bazar bo potekal aprila 2019, od 9. do 18. ure v Cankarjevem domu v Ljubljani. Osrednji temi nacionalnega strokovnega usposabljanja sta Ustvarjalnost mladih in Sodobna umetnost. Plenarni govorec bo filozof in redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Lev Kreft.   Udeleženci bodo kulturno-umetnostno vzgojo spoznavali skozi teoretska in praktična spoznanja številnih strokovnjakov, kakovostne kulturnovzgojne projekte na vseh področjih kulture in predstavitve primerov dobrih praks sodelovanja med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in kulturnimi ustanovami. Z medresorskimi partnerji pripravljamo tematske sklope Gozd skozi umetnost in kulturo, Zdravje, šport, gibanje, umetnost in tehnologije ter Arhitektura in prostor. Trubarjeva domačija se bo predstavljala v okviru predstavitve slovenskih muzejev in galerij, kulturne dediščine in vizualne umetnosti. Sodelovala bo na degustaciji muzejskih delavnic, na interaktivni predstavitvi muzejskih programov, ki bodo tokrat osredotočeni na našo praznično kulinarično dediščino, od Trubarjevega časa pa vse do danes. Predstavljali pa bomo tudi žagarsko zbirko na Temkovi žagi in na njej temelječe pedagoške programe, s katerimi Trubarjevo domačijo umeščamo v širši kontekst razvoja žagarstva v dolini Rašice in razvoja lesne obrti v našem okolju.   Program in prijavnica sta objavljeni na spletni strani www.kulturnibazar.si Prijavite se lahko še do 27. marca 2019!! Udeležba je za vse obiskovalce brezplačna.   Lepo vabljeni, da nas obiščete! Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija
Razstava Igorja Dolenca

Razstava Igorja Dolenca

Trubarjeva domačija, 22. marec ― Vabljeni na odprtjelikovne razstave slikarjaIgorja Dolenca SLOVENSKA POKRAJINA, ki bo v č etrtek, 11. aprila 2019,ob 19. uri v Galeriji Skedenjna Trubarjevi domačiji. Igor DOLENC se je rodil 14. maja 1941 v Poljanah nad Škofjo Loko. Leta 1956 je končal grafično šolo v Ljubljani kot litografski risar. Na njegov slikarski razvoj je v veliki meri vplival akademski slikar Ive Šubic, ki ga je vključil v takrat zelo živahen utrip srečanj in likovnih kolonij v Poljanski dolini. Bil mu je mentor in prijatelj. V letih med 1960 do 1975 je svojstven izraz izpopolnil in obrusil med bivanji v Franciji, Angliji, Nemčiji in Italiji. Prvo razstavo je postavil v Ljubljani: Novi dom, leta 1960. Danes živi in ustvarja v Žlebiču pri Ribnici in je reden gost naših likovnih srečanj Trubarjevi kraji. »Slikarstvo Igorja Dolenca je zavezano klasičnim likovnim motivom in s tem izročilu nekaterih preteklih obdobij, vendar po svoje odseva tudi življenje, ki ga živimo danes, ta trenutek. V zadnjem desetletju lepoto pokrajin na Dolenčevih slikah prežemajo le njemu lastne značilnosti, ki jih upodablja. Med monotono bohotnost oblih dreves, ki delujejo kot težke, zavedno zarasle usode sredi ritmično intimnega, za vdano tišino objemajočega okolja, slikar umešča reko, ki z mistično modro barvo globi prizor, in ga ožarja z rumeno svetlobo.« (Tatjana Pregl Kobe) Razstavo in umetnika bo predstavila Helena Grebenc Gruden, v kulturnem programu pa bodo sodelovali učenci Glasbene šole Ribnica, Oddelka Velike Lašče. Razstava bo na ogled do 5. maja 2019. Lepo vabljeni!
Spomladanski urnik Trubarjeve domačije

Spomladanski urnik Trubarjeve domačije

Trubarjeva domačija, 5. marec ― Trubarjeva domačija z 9. marcem 2019 ponovno odpira vrata obiskovalcem po svojem rednem urniku: PON-PET, od 9.00 do 17. ure, SOB, od 9. do 12. ure in NED, od 10. do 17. ure. Za vodene oglede organiziranih skupin pokličite na tel. št. 01/7881 006 ali nam pišite na e-naslov: info@trubarjeva-domacija.si. Prav tako lahko ogled naročite preko spletne aplikacije: http://www.trubarjeva-domacija.si/cenik/narocanje. Lepo vabljeni!
4. Stritarjev večer

4. Stritarjev večer

Trubarjeva domačija, 20. februar ― MKL, Knjižnica Frana Levstika in Občina Velike Lašče vas vabita na 4. STRITARJEV VEČER, ki bo v četrtek, 7. marca 2019, ob 19. uriv sejni sobi Levstikovega doma v Velikih Laščah. Gostja večera bo ddr. Mira Delavec Touhami. Ddr. Mira Delavec Touhami je slovenska literarna zgodovinarka in velika promotorka Josipine Turnograjske. V predavanju bo poudarila vlogo žensk v primerjavi z moškimi literarnimi ustvarjalci sredi 19. stoletja na Slovenskem in v to vpela vlogo in sporočilnost Josipine. Stritar in Josipina sta bila sodobnika, kaj ju povezuje, pa boste izvedeli na predstavitvi. V kulturnem programu bodo sodelovali učenci GŠ Ribnica, oddelka Velike Lašče. Vljudno vabljeni!  
Otvoritev samostojne likovne razstave dipl. slikarja Draga Petrovića: Slikar in delo

Otvoritev samostojne likovne razstave dipl. slikarja Draga Petrovića: Slikar in delo

Trubarjeva domačija, 13. februar ― Letošnjo galerijsko sezono v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji pričenjamo v četrtek, 14. marca 2019, ko bo odprta samostojna likovna razstava dipl. slikarja, domačina z Gradeža, Draga Petrovića z naslovom Slikar in delo. Diplomirani slikar Drago Petrovič, rojen leta 1949 v Ljubljani, sodi v srednjo generacijo likovnih ustvarjalcev. Svojo slikarsko pot je začel kot nedeljski slikar ob delu v gozdarstvu na področju notranje opreme. Leta 1968 je maturiral na Srednji lesarski šoli v Zagrebu in leta 1985 diplomiral na Visoki šoli za organizacijo dela v Kranju. Likovno se je izpopolnjeval na tečajih samorastnikov, na večernih tečajih Akademije za likovno umetnost v Ljubljani in v slikarski šoli Zmaga Modica. Svojo risarsko in slikarsko spretnost je dopolnjeval tudi pod vodstvom profesorja Sava Sovreta.  Drago Petrović je deloval tudi na področju prostočasne likovne andragogike, kjer je sodeloval s slikarjem Zmagom Jerajem. Ta ga ocenjuje kot »zagnanega organizatorja likovnega udejstvovanja in načrtovalca metodičnega vpeljevanja ljubiteljev v osnove praktičnega likovnega oblikovanja in kot poznavalca, ki obvladuje ustrezne tehnične priprave in tehnološke postopke«. Prepoznava ga kot veščega risarja. Drago Petrović je leta 2007 diplomiral na Visoki strokovni šoli Arthouse – College for Visual Arts v Ljubljani na temo Sodobna umetnost in prihodnost slikarstva pod mentorstvom prof. Ernesta Ženka in prof. Darka Slavca. Večkrat se je predstavil na domačih in tujih razstavah. Je redni udeležencev likovnih srečanj Trubarjevi kraji, na domačiji pa se je pred leti predstavil tudi že s svojo samostojno razstavo Človek - podoba. Razstavo in umetnika bo predstavila Helena Grebenc Gruden, kulturni program pa bo popestrila igralka in glasbenica Jerca Mrzel. Vabilo (.PDF) Lepo vabljeni!
Kulturni bazar 2019

Kulturni bazar 2019

Trubarjeva domačija, 28. januar ― Enajsti Kulturni bazar bo potekal 4.aprila 2019, od 9. do 18. ure v Cankarjevem domu v Ljubljani. Osrednji temi nacionalnega strokovnega usposabljanja sta Ustvarjalnost mladih in Sodobna umetnost. Plenarni govorec bo filozof in redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Lev Kreft.  Udeleženci bodo kulturno-umetnostno vzgojo spoznavali skozi teoretska in praktična spoznanja številnih strokovnjakov, kakovostne kulturnovzgojne projekte na vseh področjih kulture in predstavitve primerov dobrih praks sodelovanja med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in kulturnimi ustanovami. Z medresorskimi partnerji pripravljamo tematske sklope Gozd skozi umetnost in kulturo, Zdravje, šport, gibanje, umetnost in tehnologije ter Arhitektura in prostor. Trubarjeva domačija se bo predstavljala v okviru predstavitve slovenskih muzejev in galerij, kulturne dediščine in vizualne umetnosti. Sodelovala bo na degustaciji muzejskih delavnic, na interaktivni predstavitvi muzejskih programov, ki bodo tokrat osredotočeni na našo praznično kulinarično dediščino, od Trubarjevega časa pa vse do danes. Predstavljali pa bomo tudi žagarsko zbirko na Temkovi žagi in na njej temelječe pedagoške programe, s katerimi Trubarjevo domačijo umeščamo v širši kontekst razvoja žagarstva v dolini Rašice in razvoja lesne obrti v našem okolju.   Program in prijavnica sta objavljeni na spletni strani www.kulturnibazar.si Prijava je mogoča do 20. marca 2019. Udeležba je za vse obiskovalce brezplačna.   Lepo vabljeni, da nas obiščete! Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija  
Slovenski kulturni praznik na Trubarjevini

Slovenski kulturni praznik na Trubarjevini

Trubarjeva domačija, 15. januar ― V letu 2019 mineva 200 let od smrti dveh pomembnih slovenskih razsvetljencev, Valentina Vodnika in Žige Zoisa. Ravno slovenski razsvetljenci so bili tisti, ki so prvi obudili spomin na reformatorja Primoža Trubarja, zato bo 8. februar – slovenski kulturni praznik naTrubarjevi domačiji tako posvečen prav njim in njihovem vrednotenju pomena Trubarjevega dela in ostalih slovenskih reformatorjev. Trubarjeva domačija bo v petek, 8. februarja odprta med 9. in 17. uro.Lepo vabljeni!
Zimski delovni čas Trubarjeve domačije

Zimski delovni čas Trubarjeve domačije

Trubarjeva domačija, 6. december 2018 ― ZIMSKI ODPIRALNI ČAS NA TRUBARJEVI DOMAČIJI Trubarjeva domačija bo v zimskih mesecih (od 4. decembra 2018 do 31. marca 2019) ODPRTA MED VIKENDI LE ZA NAJAVLJENE OBISKOVALCE. Izjemoma bo za posamezne nenajavljene obiskovalce odprta tudi v petek, 8. februarja 2019, od 9. do 17. ure. Med tednom je Trubarjeva domačija za ogled odprta med 9. in 14. uro. Informacije: 01/7881 006, 01/7810360, info@trubarjeva-domacija.si
Podelitev nazivov Branju prijazna občina v Velikih Laščah

Podelitev nazivov Branju prijazna občina v Velikih Laščah

Trubarjeva domačija, 5. december 2018 ― Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2018 so Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo letos drugič podelili nazive občinam, ki največ prispevajo k bralni pismenost in kulturi. Podelitev je gostila v Levstikovem domu v Velikih Laščah Občina Velike Lašče, ki je cetifikat prejela že lansko leto. 1O OBČIN PREJELO NAZIV BRANJU PRIJAZNA OBČINA Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo RS drugič podelilo nazive občinam, ki največ prispevajo k bralni pismenost in kulturi. (Velike Lašče, 3. december 2017) Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so danes v prostorih Levstikove dvorane v Velikih Laščah ob zaključku drugega javnega natečaja podelili 10 občinam nazive Branju prijazna občina. Nazive je prejela ena mestna občina, in sicer Mestna občina Celje ter devet  občin, in sicer Brežice, Divača, Dolenjske Toplice, Domžale, Grosuplje, Jesenice, Medvode, Vrhnika in Zreče. Nagrajene občine so ob podelitvi nazivov nagovorili Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic ter ambasadorka projekta Branju prijazna občina, mag. Tatjana Likar, svetovalka za knjižničarstvo na Ministrstvu za kulturo RS, ki je izrazila nadaljnjo podporo projektu in mag. Jerica Tomšič Lušin, direktorica občinske uprave Velike Lašče. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, da občine spodbudi k bolj aktivnemu delovanju v lokalni skupnosti in povezovanju med različnimi organizacijami za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. 10 občin, ki so se v letošnjem letu prijavile na natečaj do 30. oktobra 2018, so v svoji vlogi predstavljale dejavnosti lokalne skupnosti na področju branja. Hkrati je bil eden izmed pomembnih pogojev za sodelovanje na natečaju financiranje dejavnosti knjižnic, ki so osrednja institucija, ki vpliva na bralne navade in kulturo v družbi. Strokovna komisija je izbrala vseh 10 prijavljenih občin, ki so izpolnili
še novic