Nina Virant & Domen Bohte

Nina Virant & Domen Bohte

Trubarjeva domačija, 11. junij ― Na Poletno muzejsko noč na Trubarjevi domačiji gostimo pevko Nino Virant in Domna Bohteta na bas kitari.Sodobno in svojstveno začinjen duo bo postregel s tradicionalnimi, folk in pop okusi. Nina Virant s svojim vsestranskim umetniškim izrazom že vrsto let, z eno nogo na domačih tleh, z drugo na Nizozemskem, deluje na številnih področjih, od raziskovanja glasbenega izročila predvsem slovanskih kultur, popa, jazza, vse do eksperimentalnih žanrov, progresivnega rocka, punka in contemporary gledališča. Nase je kot solistka med drugim opozorila na Festivalu Slovenska Popevka 2014 in Festivalu Slovenskega Šansona, kar dvakrat zaporedoma. Leta 2019 je otvorila 60. Ljubljana Jazz Festival s projektom LAS., v tandemu z rusko glasbenico in producentko, v raziskovanju zgodb in napevov naših skupnih slovanskih prednikov. Istega leta je diplomirala na prestižnem Jazz Konservatoriju v Amsterdamu, ter ustvarjala in se šolala pri številnih mednarodno priznanih glasbenikih, kot so Jay Clayton, Claron McFadden, Joey Blake, Theo Bleckmann, Becca Stevens, Raul Midón in drugi. Leta 2017 je posnela svoj drugi album LiLa z etno/eksperimentalno zasedbo Dvojina, kjer zabriše okvire vokalne razsežnosti, takisto nadaljuje na snemanju EP-ja v sodelovanju z internacionalno 12-člansko punk/"live" elektronsko/progresivno rock zasedbo Barmy FiveseveN. Svoj prvi album s slovensko pop/coutry zasedbo Lybra je posnela pri rosnih 17-ih. V Amsterdamu med drugim sodeluje z gledališko režiserko Ilario Forciniti in je del contemporary gledališke skupine NIM Theatre. Jeseni 2019 je v razprodanem gledališču Het Amsterdams Theaterhuis z njimi v vlogi protagonistke nastopila v premieri z naslovom Possessions. Domen Bohte (Ljubljana, 1994), je diplomant Prins Claus konservatorija, kjer je v letu 2020 magistriral. Je tudi umetniški vodja delavnice in festivala Jazzinty. Ustvarja in deluje kot basist, studijski glasbenik, producent, skladatelj in organizator. Svoje izkušnje iz tujine uporablja v so
Knjižnica pod krošnjami na Trubarjevi domačiji

Knjižnica pod krošnjami na Trubarjevi domačiji

Trubarjeva domačija, 10. junij ―         V sodelovanju z Zavodom Divja misel (Vodnikova domačija) na Trubarjevi domačiji ponovno gostimo KNJIŽNICO POD KROŠNJAMI Čas za listanje: Nedelje, od 20. junija dalje, med 10.00-17.00 Poleg brezplačnega branja in listanja knjig bomo v knjižnici gostili Literarno skupino KUD Primož Trubar, katere člani bodo letos "sledili Jurčiču". Društvo Finta pa bo izvajalo ustvarjalne delavnice za otroke.   BEREMO, POJEMO IN USTVARJAMO: nedelja, 27. junija – Lunino kraljestvo, nedelja, 22. avgust, nedelja, 29. avgust.   Srečanja literarne skupine SLEDIMO JURČIČU: nedelja, 27. junija - pogovor in branje Jurčičeve Kozlovske sodbe v Višnji Gori, nedelja, 4. julija - Jurčič, uresničevalec Levstikovega literarnega programa, nedelja, 29. avgusta - posebneži v Jurčičevih delih, nedelja, 5. septembra - posebneži iz naših življenj, anekdote in zgodbe.                                                                                                                                                                                      Spremljajte naše objave na spletni strani www.trubarjeva-domacija.si in FB domačije. Lepo vabljeni!   Več o Knjižnici pod krošnjami na povezavi.
Trubarjev dan: Dom v jeziku

Trubarjev dan: Dom v jeziku

Trubarjeva domačija, 7. junij ― Trubarjev dan Dom v jeziku Tradicionalni literarni večer Društvaslovenskih pisateljev na Slovenski pisateljski poti Tradicionalni literarni večer Dom v jeziku na Slovenski pisateljski poti, na Trubarjevi domačiji na Raš'ci, je postal svečana akademija Društva slovenskih pisateljev. Na dogodku se, v imenu pisateljske misli, bogatije našega pro domo zasnovanega in pro mundi naslovljenega jezika, srečajo in predstavijo dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj. torek, 8. junij 2021, s pričetkom ob 18.00 uri Trubarjeva domačija, Rašica pri Velikih Laščah Na literarnem večeru na prostem na Trubarjevi domačiji se bodo tako letos predstavili: Brane Mozetič (Jenkova nagrada 2020)Veronika Simoniti (nagrada Kresnik 2020)Damijan Šinigoj (nagrada desetnica 2021)Sergej Curanović (nagrada novo mesto 2020)Brane Senegačnik (Prešernova nagrada za poezijo 2021) Kot vsako leto bo tudi letošnji večer namenjen srečanju res odličnih peres. Dogodek bo povezoval in moderiral Ambrož Kvartič. Ob 20. uri se obeležitev Trubarjevega dne in občinskih praznovanj Občine Velike Lašče nadaljuje z otvoritvijo razstave. 39. likovna razstava Trubarjevi kraji v galeriji Skedenj na domačiji nosi naslov Umetnost kot javna dobrina. V središču ustvarjanja sodelujočih umetnikov je bila 70. obletnica postavitve temeljev spomenika Primoža Trubarja na Rašici. Razstavo bo predstavila dr. Marjana Dolšina Delač, celoten program pa bo povezoval Matjaž Gruden. Vljudno vabljeni! Prireditev bo potekala v skladu s trenutno veljavnimi pravili NIJZ. V primeru dežja se prireditev seli v notranje prostore Trubarjeve domačije.  
Pesem.si 21

Pesem.si 21

Trubarjeva domačija, 3. junij ― Pred Trubarjevim dnem izhaja tudi nov, 15. letni zbornik Pesem si 21. Premiera filma, v katerem bomo slišali vse pesmi - izbranke letnih časov preteklega pesniškega leta s portala www.pesem.si, bo v soboto, 5. junija 2021, ob 20. uri. Vabljeni k ogledu Pesniških razglednic 2. Produkcija: Zavod za razvijanje ustvarjalnosti, Pesem sihttps://www.youtube.com/watch?v=r7CDA1seFtE

Likovna razstava Trubarjevi kraji: Umetnost kot javna dobrina

Trubarjeva domačija, 31. maj ― Letošnja, 39. likovna razstava, Trubarjevi kraji v galeriji Skedenj na domačiji nosi naslov Umetnost kot javna dobrina.V središču ustvarjanja sodelujočih umetnikov je bila 70. obletnica postavitve temeljev spomenika Primoža Trubarja na Rašici ter drugi javni spomeniki v Velikih Laščah. Otvoritev bo potekala v sklopu Trubarjevega dne in občinskih praznovanj Občine Velike Lašče v torek, 8. junija, ob 20. uri. Prireditev bo potekala v skladu s trenutno veljavnimi pravili NIJZ. Lepo vabljeni!
Ogled likovne razstave Združitev z Mojco Borko

Ogled likovne razstave Združitev z Mojco Borko

Trubarjeva domačija, 28. maj ― JAVNO VODSTVO PO LIKOVNI RAZSTAVI ZDRUŽITEV Razstava Združitev dipl.slikarke Mojce Borko v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji se počasi poslavlja. V nedeljo, 30. maja si boste med 11. in 13. uro lahko še zadnjič ogledali razstavo z umetnico dipl. slikarko Mojco Borko.Svojo razstavo je poimenovala Združitev, saj v svojih umetninah združuje različne materiale, predvsem les in steklo. Lepo vabljeni!
Razstava Mojce Borko: Združitev

Razstava Mojce Borko: Združitev

Trubarjeva domačija, 16. april ―   V galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji je bila med 16. aprilom in 1. junijem na ogled likovna razstava dipl. slikarke Mojca Borko Združitev. Umetnica v svojih delih edinstveno združuje različne materiale, predvsem pa les in steklo. Ker nam v živo otvoritve zaradi epidemioloških razmer ni uspelo izpeljati, smo pogovor o njenem delu posneli. Z njo se je pogovarjala Helena Grebenc Gruden. Pogovor lahko pogledate na spodnji povezavi: https://virtualna.trubarjeva-domacija.si/razstave/mojca-borko-zdruzitev Lepo vabljeni k ogledu!      

Naprej v preteklost: Trubarjevi stebri slovenstva

Trubarjeva domačija, 12. marec ― NAPREJ V PRETEKLOST: SLOVENIJA od ponedeljka, 22. marca do nedelje, 28. marca 2021 TRUBARJEVI STEBRI SLOVENSTVA V letošnjem letu praznujemo 30. obletnico samostojnosti Slovenije. Primož Trubar in ostali slovenski protestanti so s prvo tiskano knjigo, prvo slovensko slovnico in prevodom svetega pisma v slovenščino postavili temelje, na katerih se je izoblikoval slovenski narod, na njih pa je kasneje nastala tudi slovenska država. Podrobnejšo spletno predstavitev boste lahko spremljali na povezavi: virtualna.trubarjeva-domacija.si Celoten program prireditev si lahko pogledate tukaj. (Trubarjeva domačija in Skupnost muzejev Slovenije)
Slovenski kulturni praznik s Trubarjem

Slovenski kulturni praznik s Trubarjem

Trubarjeva domačija, 5. februar ― Preživite slovenski kulturni praznik s KULTURO. Trubarjevo domačijo lahko v ponedeljek, 8. februarja obiščete med 9. in 16. uro. Z vami bo vodnik Andrej Perhaj. Poleg Trubarjeve spominske sobe, mlina in žagarske zbirke na Temkovi žagi, si lahko ogledate tudi likovno razstavo Marjana Platovška: Slikar podobo na ogled postavi. Vabljeni!
Naprej v preteklost: Praznična Trubarjeva domačija

Naprej v preteklost: Praznična Trubarjeva domačija

Trubarjeva domačija, 3. december 2020 ― PRAZNIČNA TRUBARJEVA DOMAČIJA – Obujamo spomine na pomembna praznovanja v Velikih Laščah in na Trubarjevi domačiji Od ponedeljka, 7. do nedelje, 13. 12. 2020 Velika praznovanja v Velikih Laščah so od nekdaj povezana z našimi velikimi književniki, s Primožem Trubarjem na čelu. Preko vsakodnevnih objav boste spoznali zanimivosti praznovanj vse od leta 1889, ko je bil v Velikih Laščah postavljen Levstikov spomenik. W: virtualna.trubarjeva-domacija.si in Facebook @TrubarjevaDomacijaRasica SPREHOD PO TEMKOVI ŽAGI Z ANDREJEM PERHAJEM Petek, 11. 12. 2020, ob 19. uri Na Trubarjevi domačiji povezavo s tehniško dediščino predstavljajo programi, ki dopolnjujejo razlago o Trubarju s tehničnimi vsebinami - z delovanjem mlina in žage. Za boljšo predstavitev je žaga opremljena z 'žagarsko' zbirko oziroma z maketami žag, ki prikazujejo njihov tehnični razvoj. Na žagi je urejena pečnica z zbirko žagarskega orodja. Z Andrejem Perhajem se boste virtualno sprehodili po Temkovi žagi in izvedeli marsikatero zanimivost o njeni žagarski zbirki in o razvoju žag skozi zgodovino. W: virtualna.trubarjeva-domacija.si in Facebook @TrubarjevaDomacijaRasica PDF: Skupen končni program po Sloveniji Lepo vabljeni!
Ta veseli dan kulture v Velikih Laščah, 3.12.2020

Ta veseli dan kulture v Velikih Laščah, 3.12.2020

Trubarjeva domačija, 1. december 2020 ― Četrtek, 3. decembra 2020, ob 19. uri VEZje - izid prvega literarnega zbornika velikolaških avtoric in avtorjev KUD Primož Trubar in Zavod za razvijanje ustvarjalnosti Velike Lašče predstavljata prvi zbornik literarnih del velikolaških avtoric in avtorjev VEZje. Spletno prireditev bo vodila urednica zbornika Ana Porenta. Predstavila bo tudi slikarko Živo Agrež, ki je prispevala svoje slike za natis v zborniku ter oblikovalko knjige Gajo Grešak. Prisotne bo nagovoril Matej Polzelnik, predsednik KUD Primož Trubar. Iz zbornika bodo svojo poezijo ali odlomke iz proze brali: Darinka Grmek Štrukelj, Majda Babič, Marjan Alojz Sever, Irena Zore, Zdenka Zabukovec, Srečo Knafelc, Bernardka Petrović Mager, Danica Cvetko, Gregor Grešak in Aleksandra Marijanović. Povezava na dogodek: https://www.youtube.com/watch?v=gVX-lwO2jTg&feature=youtu.be Lepo vabljeni!  
Odprtje razstave Marjana Platovška

Odprtje razstave Marjana Platovška

Trubarjeva domačija, 8. oktober 2020 ― Razstava je posvečena praznovanju 100. obletnice rojstva literata Jožeta Javorška Marjan Platovšek, slikar in upokojeni grafični oblikovalec, pri  ustvarjanju portretov popularnih osebnsti izhaja iz fotografij in njegove slike so, kot je zapisal likovni kritik Dejan Mehmedovič, "videti kot fotografije, čeprav niso fotografije. Natančneje rečeno, videti so kot posebne fotografije, ki izpolnjujejo svojo dokumentacijsko vlogo na poseben način, kajti ustvarjajo mimetičnost, preslikavo realnega, v stilizirani obliki".  S portreti, izdelanimi v tehniki akrila na platnu (velikosti 80 x 90 cm) se sliakr tako zgleduje po Warholu kot tipičnem predstavniku pop art umetnostnega gibanja. A pri Platovšku, kot opozraja Mehmedovič, "ne gre za mimetizacijo, temveč za vizualni efekt, ki deluje na podlagi osnovnih optičnih liikovnih prvin, s to "abstraktnostjo" pa upodablja objektivno realnost, konkretno ljudi oziroma njihove obraze."
Trubarjeva domačija na Kulturnem bazarju 2020

Trubarjeva domačija na Kulturnem bazarju 2020

Trubarjeva domačija, 30. september 2020 ― Dvanajsti Kulturni bazar bo potekal6. oktobra 2020, od 9. do 18. ure v Cankarjevem domu v Ljubljani. Program največjega nacionalnega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar 2020 vključuje več kot petdeset dogodkov: predstave, predstavitve, predavanja, delavnice in vodenja po razstavi, ki jih namenjamo strokovnim delavcem in študentom z različnih področij (vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva in prehrane, zdravstva, sociale, okolja in prostora, športa …).Osrednja tema dvanajstega Kulturnega bazarja je Enaki v različnosti. Letošnji plenarni govorki bosta filozofinja in sociologinja dr. Renata Salecl in gledališka režiserka mag. Ivana Djilas z dialoškim predavanjem Čigavo delo je spreminjanje kulturnih vzorcev? Sklepna prireditev Kulturnega bazarja 2020 bo filmska projekcija Kolonija: mularija. Udeležba je brezplačna. Informacije: www.kulturnibazar.si Trubarjeva domačija se bo predstavljala v okviru predstavitve slovenskih muzejev in galerij, kulturne dediščine in vizualne umetnosti. Skupaj z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične bo predstavila nov program POTI KNJIGE – enodnevno potovanje v zgodovini knjige na Slovenskem. Najdete nas na stojnici Skupnosti muzejev Slovenije med 13. in 14. uro. Lepo vabljeni! Občina Velike Lašče – Trubarjeva domačija
še novic