Branju prijazna občina

Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, 6. december 2017 ― V avli Mestne občine Kranj je v ponedeljek, 4. 12., potekala podelitev nazivov »Branju prijazna občina«. Zbrane so nagovorili predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez, minister za kulturo Republike Slovenije, Anton Peršak, ki sta izrazila nadaljnjo podporo projektu tudi v prihodnjem letu in župan Mestne občine Kranj, Boštjan Trilar. Naziv Branju prijazna občina, […]

Radovljica na 33. Slovenskem knjižnem sejmu

Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, 6. december 2017 ― Med 22. in 26. novembrom se je, na že 33. Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu, kot gostujoča občina predstavila Radovljica. Med drugimi se je predstavila tudi direktorica Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica, Božena Kolman Finžgar. V pogovoru s Suzano Adžič, ter mlado ustvarjalko Nejo Jeraj Sedej, ki je stopila na pisateljsko pot, so osvetlile bralne […]

Prebold: Predpraznična ustvarjalna delavnica

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 6. december 2017 ― V soboto, 2. decembra 2017, je v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Svoboda Prebold potekala predpraznična ustvarjalna delavnica, ki sta jo vodili Mojca Škrabl in Ana Ajdič. Otroci so skupaj s svojimi starši ustvarjali pisane novoletne okraske, nastale pa so tudi krasne papirnate smrečice in risbice s snežaki. Ob toplem druženju in igri domišljije je čas minil, kot bi mignil. Pričakovanje praznikov je lahko resnično čarobno. Besedilo: Lea Felicijan Fotografije: Ivan Lipičnik, Darko Naraglav

Hiawyn Oram: Sporočilo za Božička

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. december 2017 ― Emilija ima rada božič, ampak ni posebej navdušena nad Božičkom, zato se odloči, da mu bo zamašila dimnik, da po njem ne bo mogel vstopiti v hišo. Mama ji predlaga, naj Božičku raje napiše sporočilo, in mu pove, po kateri poti lahko pride v kuhinjo. Na srečo se izkaže, da je bilo Emilijino pismo veliko olajšanje tudi za Božička … Prevod iz angleščine. Pripoveduje Ida Mlakar Črnič.

Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric (2) – Petra Meterc

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. december 2017 ― Na drugem predavanju bomo predstavili afroameriške ženske avtorice kot so Zora Neale Hurston, Toni Morrison, Alice Walker in Maya Angelou. Pogledali bomo, kako v svojih delih naslavjajo lastno izkušnjo rase in spola, v kolikšni meri lahko njihove misli označimo za feministične ter poskušali ugotoviti, kako se v svojem pisanju približujejo ali razlikujejo od svojih sodobnic prek Atlantika. Petra Meterc je prevajalka, publicistka, novinarka, učiteljica tujih jezikov, od 2010 sodelavka Redakcije za kulturo in humanistiko Radia Študent, od 2011 urednica redne programske oddaje Tu pa tam. Cikel Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric podpirajo Mestna knjižnica Ljubljana in Mestna občina Ljubljana – URAD za mladino, v okviru programa Škratova čitalnica

LIFE Lynx – Rok Černe

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. december 2017 ― V projekt LIFE Lynx je aktivno vključenih pet držav: Slovenija, Hrvaška, Italija, Slovaška in Romunija. Njegov glavni cilj je preprečiti ponovno izumrtje Dinarsko-JV alpske populacije risa in njena dolgoročna ohranitev. Trenutna populacija je trenutno izredno majhna, izolirana, njeni osebki pa so si med seboj zelo sorodni. Stopnjo sorodnosti bo potrebno znižati z doselitvijo zdravih osebkov iz druge, neogrožene populacije. V tem projektu se bo z mednarodnim sodelovanjem doselilo rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov v Slovenijo in na Hrvaško ter s tem skušalo preprečiti izumrtje naše populacije. Hkrati se projekt zavzema za njeno dolgoročno ohranitev, kar se bo skušalo doseči tako z vzpostavljanjem široke podpore javnosti in ključnih deležnikov, kot z izdelavo upravljavskih orodij temelječih na znanstvenih dognanjih. Izdelani bodo strateški dokumenti na nacionalnih nivojih in na nivoju populacije, s katerimi se bo zagotavljalo dolgoročno ohranitev obnovljene populacije. Znanstvena orodja, ki jih bodo na podlagi podatkov iz projekta razvili biologi in ekipe tega mednarodnega projekta, nam bodo namreč omogočile razumevanje razvoja populacije, spremljanje uspešnosti ponovne naselitve, testiranje različnih upravljavskih scenarijev ter izbor najboljšega načina upravljanja s populacijo. Dolgoročni cilj projekta je razvoj vitalne in povezane populacije risa, ki bo zmožna samostojnega in dolgoročnega obstoja na tem ozemlju. Prav tako bodo omilili vplive fragmentacije habitata preko prizadevanj za vzpostavitev povezanosti z drugimi okoliškimi populacijami in upoštevanja zahtev vrste v prostorskem načrtovanju. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Zavodom za gozdove RS. {gallery}Life lynx{/gallery}

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo: Igor Matković

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. december 2017 ― Album State of KU je delo trobentača Igorja Matkovića, ki bo skozi pogovor z Nino Novak, univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna, spregovoril o pedagoških vplivih, vlogi odhoda na študij v tujino in vključenosti v lokalno okolje. Nova frekvenca prinaša iskrive pogovore o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi z avtorji najvidnejših izdaj jazzovske glasbe preteklega leta.

Kdo si in kaj lahko postaneš? – mag.Tatjana Verbnik Dobnikar

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. december 2017 ― Tema predavanja je, kako vzpostaviti in ohranjati stik z otrokom in kako ga podpirati, da postane sam svoj, zadovoljen s seboj, svojim življenjem in delom. Starši lahko s pravim načinom poslušanja in odzivanja pomagajo, da otrok prepozna svoje kvalitete in svoja hrepenenja in da uvidi, katere kompetence mora razviti, da bi svoja hotenja realiziral. Predavanje organizira Društvo UP,  sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Simpozij Johann Gabriel Seidl (1804-1875)

Kamra.si, 5. december 2017 ― Osrednja knjižnica Celje vas v sodelovanju z Zgodovinskim društvom Celje in Pokrajinskim muzejem Celje vabi na simpozij Johann Gabriel Seidl (1804-1875), ki bo 14. decembra 2017, v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da svojo udeležbo prijavite tukaj. Kotizacije ni.

Življenje mojih babic

Kamra.si, 5. december 2017 ― Knjižnica - Kulturni center Lendava vabi v četrtek, 7. decembra 2017, ob 18. uri, ob veselem dnevu kulture, na predstavitev knjige Tatjane Bogdan Življenje mojih babic, ki razkriva delo, običaje in navade, tudi jedi le nekaj desetletij nazaj, danes pa jih komaj še poznamo.

Posavski obzornik včeraj in danes

Kamra.si, 5. december 2017 ― Ob 20-letnici izhajanja regionalnega časopisa Posavski obzornik prirejata Valvasorjeva knjižnica Krško in Zavod Neviodunum v četrtek, 7. decembra 2017, ob 19. uri v prostorih Valvasorjeve knjižnice Krško otvoritev razstave in pogovorni večer Posavski obzornik včeraj in danes.

Literarna postaja z Avgustom Demšarjem

Kamra.si, 5. december 2017 6. decembra 2017 ob 18. uri bomo v Salonu uporabnih umetnosti Maribor v sklopu prireditev Literarne postaje gostili  Tomaža Zupančiča alias Avgusta Demšarja, enega najboljših piscev sodobnih slovenskih kriminalk. Zgodbe, ki se večinoma odvijajo v Mariboru, zgovorno pričajo o času in družbenih razmerah, v katerih so nastale. Pogovor z večkratnim nominirancem za kresnika bo vodila Darka Tancer-Kajnih. Z dogodkom se bo prav tako zaključila bralna značka za odrasle. Prisrčno vabljeni v Salon uporabnih umetnosti!

Bralne vezi

Mestna knjižnica Ljubljana, 5. december 2017 ― Ali toplino praznikov začutijo tudi tisti, ki živijo na ulici? Ob branju Bobovega darila Jamesa Bowena in slikanic Francija Rogača bomo razmišljali o pravem pomenu praznikov.  Pogovor vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.

Hipoteza o kozmičnem urbanizmu megalitskih civilizacij sveta – mag. Luka Mancini

Mestna knjižnica Ljubljana, 5. december 2017 ― Gotovo ste že slišali za teorijo, da so tri piramide v Gizi s svojo postavitvijo v prostor in velikostjo podoba treh zvezd Orionovega pasu. V predavanju kritično ovrednotimo zvezdno karto v Gizi, ter preverimo, kakšno težo imajo številna druga odkritja korelacij med sakralnimi strukturami na zemlji in ozvezdji na nebu. Ali so različne ter v prostoru in času nepovezane kulture resnično prakticirale nekakšen kozmični urbanizem in s tem na velikopotezen način udejanjale še danes znano antično misel: kakor v nebesih tako na zemlji?
še novic