USODNA MODRINA, 1. del, ljubezensko-erotični prvenec domačinke Maje Horvat

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. marec 2019 ― Medobčinska splošna knjižnica Žalec je v marcu 2019 predstavila prvenec avtorice Maje Horvat iz Žalca. V pogovoru z Ireno Štusej je bil obiskovalcem predstavljen nastanek ljubezensko-erotičnega romana, katerega drugi del je že napisan in bo predvidoma izšel konec leta 2019. Usodna modrina ni prvo pisanje Maje Horvat. Poznamo jo predvsem po njenih kratkih zgodbah, objavljenih v literarni reviji Vpogled. Med njimi še posebej izstopa zgodba Stari pastir. Usodna modrina je njen prvi roman. Bralke oz. bralci tega žanra bodo Majine zgodbe veseli. Bere se lahkotno, žgečkljivo, duhovito, četudi sva v pogovoru ...

»STRES, KUGA SODOBNEGA ČASA« – PREDSTAVITEV KNJIGE IN PREDAVANJE MAJE MEGLA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. marec 2019 ― V četrtek, 14. marca 2019 smo v Občinski knjižnici Polzela v sodelovanju s Krajevno organizacijo Rdečega križa Polzela, gostili Majo Megla, diplomirano literarno komparativistko, avtorico knjige »Stres, kuga sodobnega časa«. Bila je novinarka in urednica pri reviji Mladina ter nato skoraj dvajset let pri časniku Delo. Področji njenega pisanja sta bili pretežno kultura in sodobna umetnost. Knjiga je nastala po avtoričini dveletni bolezni, ko je za svoje nenavadne in nerazumljive bolezenske simptome iskala pojasnila. Stres je izjemno darilo narave, ki nam pomaga preživeti v življenjsko nevarnih situacijah. V telesu sproža ...

14. marca 1894 se je v Gorici rodil Engelbert Besednjak, slovenski politik in publicist

Kamra.si, 14. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. marca 1894 se je v Gorici rodil Engelbert Besednjak, slovenski politik in publicist. Umrl je 21. decembra 1968 v Trstu. Rodil se je očetu Jožefu in materi Jožefi (roj. Jež). Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Gorici. V gimnazijskih letih je bil odličen dijak in zato oproščen plačila šolnine. Maturiral je z odliko poleti 1913. Študij je nadaljeval na Dunaju, kjer je iz prava doktoriral leta 1920.   

Raziskovanja Lune – dr. Tomaž Zwitter

Mestna knjižnica Ljubljana, 14. marec 2019 ― Luna nas je vedno fascinirala. Zanimalo nas bo, kako je nastala ter ali je na njej mogoče najti dovolj helija za proizvodnjo energije. Je njena skrita stran dobro zatočišče za raziskovanja vesolja v radijski svetlobi? Poleg velikih tem pa bomo na predavanju govorili tudi o bolj preprostih, na primer zakaj so vse misije Apollo na Luni pristale, ko je bila njena mena blizu prvemu krajcu. Ob 50-letnici prvega pristanka človeka na Luni.

Pusti otrokom, naj se smejejo – Azra Širovnik

Mestna knjižnica Ljubljana, 14. marec 2019 ― Pusti otrokom, naj se smejejo je rahločutna, pronicljiva pripoved o čustvenem, duhovnem in telesnem zorenju mlade žene. Pravkar poročena Nerma se z možem Matjažem in sedemmesečnim dojenčkom preseli iz Ljubljane v zakotno mestece na slovenskem podeželju. Zakonca v novem okolju čaka vrsta preizkušenj na vseh življenjskih področjih: v službi, družbi in medsebojnem odnosu. Se bo Nermi in Matjažu posrečilo obvarovati ljubezen in zakon? Na srečanju se nam bo pridružila avtorica Azra Širovnik. Vodi Tanja Grünfeld.

S koraki SVITA, DORE in ZORE na poti do ohranjanja zdravja – Tjaša Jerman in Tanja Ritonja

Mestna knjižnica Ljubljana, 14. marec 2019 ― Program SVIT je namenjen navidezno zdravi populaciji ljudi starih od 50 do 74 let, ki nimajo nikakršnih znakov bolezni, z namenom preprečevanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki. Če spremembe odkrijemo dovolj zgodaj, lahko preprečimo nastanek raka ali ga zelo uspešno zdravimo.  Testiranje v programu je brezplačno za vse z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem. Financira ga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Poleg SVIT- a sta presejalna programa tudi DORA in ZORA. V zdravstvenih domovih potekajotudi  preventivni zdravstveni programi za otroke, mlade in odrasle ter delavnice v podporo zdravemu življenjskemu slogu. Pridite, o programih se bomo pogovarjali in odgovarjali na vprašanja. Pričakujeva vas sodelavki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ali lahko ustvarjam pravičnost v svetu, če sem nepravičen do sebe? – dr. Alenka Rebula

Mestna knjižnica Ljubljana, 14. marec 2019 ― Pravičnost do sebe pomeni, da sebe obravnavamo kot bitje potrebno sočutja, posluha, varovanja lastne narave in mej, podpore bližnjih in navdiha drugačnih. Šele potem lahko drugim priznamo isto in smo ob tem verodostojni. Miroljubna družba se rodi iz srečanja. Med pristnimi in iskrenimi posamezniki, sposobnimi resnice do sebe. Pogovor vodi Zora A. Jurič. V sodelovanju s Svetovnim etosom Slovenija.

Walt Whitman, Bob Dylan in korenine popularne glasbe – mag. Matej Krajnc

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. marec 2019 ― Glasba in literatura sta bili vedno tesno povezani in tudi popularni avtorji sodobne dobe so za svoja dela posegali v zakladnico svetovne literature začenši z Bobom Dylanom, ki je že v svojih zgodnjih pesmih izkazoval podrobno poznavanje Biblije, Williama Blakea in Walta Whitmana. Od Travnih bilk do pohoda v Washington je poezija služila kot ključno sredstvo ekspresije in v primeru tega slednjega, tudi angažirane oblike literarne misli. Cikel Literatura in glasba.

Pravljice za odrasle – Pika Nogavička (Astrid Lindgren)

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. marec 2019 ― Tokrat nas na obisk v vilo Čira čara vabi prav posebna deklica. Navihana Pika Nogavička vas bo gotovo spravila v dobro voljo, z vami pa bo delila svoje mnoge dogodivščine. Pogovarjali se bomo vsakič o drugi pravljici, v njej prepoznavali arhetipe in se spominjali, kako smo jo doživljali kot otroci, kako jo vidimo zdaj ali kako jo doživljajo danes naši otroci in vnuki. Vodi Brina Jamnik.

Kako usodna je spolna identiteta – mag. Tatjana Rozman

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. marec 2019 ― Dotaknili se bomo nekaj vprašanj: neujemanje med družbeno in medicinsko opredelitvijo spola (moški in ženski spol sta le dve možnosti znotraj biološke variabilnosti); vloga spolne identitete pri obravnavi spolnih deliktov v zgodovini in vprašanje njene legitimnosti; medicinski diskurz skozi zgodovino kot izraz družbene moči nad posameznikom. Cikel Ali lahko danes sploh še kaj počnemo s filozofijo.

Bralni krog

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. marec 2019 ― V marcu bomo naše srečanje namenili mamicam in očkom, poeziji in zgodbam, družinam in ljubezni. Med drugimi bomo predstavili tudi novo knjigo Sama Ruglja, Resnica ima tvoje oči. Srečanje vodi Darja Bolka.

Poznorimsko pokopališče Emoncev na Ajdovščini v Ljubljani – dr. Andrej Gaspari

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. marec 2019 ― Izkopavanja na Gosposvetski c. v Ljubljani, ki jih je v letih 2017/2018 izvajal Arheološki konzorcij za Ljubljano pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane, so na območju med Kersnikovo in križiščem s Slovensko c. odkrila ostanke obsežnega poznorimskega pokopališčega kompleksa z zidano arhitekturo večfazne kultne stavbe in več kot 350 skeletnimi pokopi, ki ga lahko glede na preliminarne ugotovitve časovno umestimo med prvo tretjino 4. stoletja in prva desetletja 5. stoletja. Rekonstruiran razvoj pokopavanja na Ajdovščini, ki je na ravni emonskih nekropol povsem izjemen, ima analogije v zgodnjekrščanskih grobiščih ob vpadnicah v predmestjih Aoste, Milana in Akvileje ter kaže podobnosti denimo z razvojem slovitih romarskih svetišč Cimitile pri Noli v zaledju Neaplja in pokopališč dalmatinske Salone. Dr. Andrej Gaspari je docent na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Nova frekvenca: Samo Šalamon

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. marec 2019 ― Eden njegovih albumov je uvrščen med 1001 najboljšo ploščo v zgodovini jazzovske glasbe, v lanskem letu pa je naš najproduktivnejši glasbenik, kitarist Samo Šalamon, izdal Peaks of Light, ki ga je posnel z ameriško zvezdo ustne harmonike Howardom Levyjem. O načinih učenja, konceptualnosti turnej in pisanju za točno določen karakter bo spregovoril z muzikologinjo, kritičarko in glasbeno publicistko Nino Novak. Pogovoru sledi solistični koncert.

Študentski dnevi – Miha Indihar

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. marec 2019 ― Študentsko obdobje se pogosto zdi napol romantično, saj naj bi se študentje veliko zabavali, veliko potovali, veliko je aktivnega udejstvovanja, samega študija pa bolj malo. V resnici pa se številni študentje borijo za lastno eksistenco v nikoli izrečenih dilemah in ovirah. Na predstavitvi knjige bomo predstavili 15 kratkih in resničnih zgodbic študentov, ki so se svojih izzivov lotili nekoliko drugače.

Srečanja: dr. Andrej Stopar

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. marec 2019 ― Dr. Andrej Stopar, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija, je diplomirani literarni komparativist in doktor zgodovine. Med letoma 2005 in 2013 je bil dopisnik RTV Slovenija v Ruski federaciji, v kratkem pa bo začel dopisniški mandat v Združenih državah Amerike. Je avtor knjige Pax Putina, zbirke kolumen iz časa, preživetega v moskvi i treh dokumentarnih oddaj, ki jih je pripravil za TVS: Zima demokracije (2008), Vilice Ane Jaroslavne (2010) in Boršč (2012). Z Andrejem Stoparjem se bo pogovarjala Ksenija Horvat.

Francoski literarni krožek, Assia Djebar: L’amour, la fantasia – Aicha Boughazi

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. marec 2019 ― Četrto srečanje bo posvečeno romanu alžirske avtorice Assie Djebar, ki nosi naslov L’amour, la fantasia. V njem se prepletata in dopolnjujeta osebna zgodba ženske pripovedovalke ter zgodovina. Med novembrom in majem 2018/2019 že drugič poteka Francoski literarni krožek, kjer se enkrat na dva meseca pogovarjamo o enem izmed sodobnih romanov znanih frankofonih pisateljic in pisateljev. Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje. Zaželene so prijave na: aicha.boughazi.92@gmail.com. Krožek bo izveden v novembru, januarju, marcu in maju. Februarja se obeta dodatna, dijaška različica krožka, majsko srečanje pa bo izvedeno na Francoskem Inštitutu v Sloveniji. Prihodnje srečanje: četrtek, 23. 5., ob 18.00: L’écume des jours (Boris Vian), v prostorih  Francoskega kulturnega centra. V sodelovanju s Škratovo čitalnico in Francoskim kulturnim centrom, ki bo najbolj nadobudnemu udeležencu ali udeleženki ob koncu krožka podaril prav posebno darilce.  

Bralne vezi

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. marec 2019 ― Roman Annina poroka Mavricijke Natashe Appanah je subtilen prikaz odnosa med materjo in hčerko, med katerima precej škripa. Na dan hčerine poroke pripovedovalka naredi iskren obračun s svojim življenjem in sprejme, da sta z Anno »samo ženski, tako majhni, tako nepomembni pred tem nebom«.  Pogovor o knjigi vodi Ksenja Grešak. Knjiga je na seznamu Mesto bere … pripovedi iz Afrike.

Skrivnostni svet dreves – Vojko Kovačič

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. marec 2019 ― V čudnih časih živimo. Z drevesi in živalmi ravnamo kot z mrtvimi stvarmi, ki nam služijo kot gorivo, gradbeni material in hrana. Za drevesa lahko upravičeno rečemo, da so krona rastlinskega kraljestva. Povezana v gozdove nudijo ostalemu življenju varno zavetje. Brez njih bi se nam na našem planetu slabo godilo. V sodelovanju s kulturnim društvom Nova Akropola, v počastitev mednarodnega dneva gozdov.

13. marca 1983 je v Ljubljani umrl Anton Slodnjak, slovenski literarni zgodovinar, kritik, pisatelj in prešernoslovec

Kamra.si, 13. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. marca 1983 je v Ljubljani umrl Anton Slodnjak, slovenski literarni zgodovinar, kritik, pisatelj in prešernoslovec. Rodil se je 13. junija 1899 v Bodkovcih. Anton Slodnjak je izhajal iz kmečke družine v Bodkovcih v Slovenskih goricah. Po končani gimnaziji v Mariboru se je odločil za slavistični študij na ljubljanski univerzi, kjer je diplomiral in leta 1925 tudi doktoriral. Po dveh letih slovenskega lektorata na univerzi v Krakovu sredi dvajsetih let je leta 1927 začel svojo profesorsko delo na Trgovski akademiji v Ljubljani, kjer je poučeval slovenščino do leta 1945. Med drugo svetovno vojno je bil kot pristaš in sodelavec OF trikrat aretiran ter za daljši čas zaprt (1941, 1942, 1945). Leta 1947 je nadaljeval profesuro na zagrebški univerzi in nato od leta 1950 do upokojitve leta 1959 delal kot redni profesor za slovensko književnost na ljubljanski univerzi. Predavateljsko delo ga je za nekaj semestrov v letih 1961–1965 vodilo še v Frankfurt ob Majni. 
še novic