Preventivno zdravje – Marjan Korez

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. april 2019 ― Zdravje ni odsotnost bolezni, temveč je opazovanje, raziskovanje in sodelovanje pri celostnih telesnih procesih. Naša telesa niso le fizična, temveč kompleksna (emocionalna, mentalna, psihična in energijska) zavestna in dinamična struktura. Intenzivna negativna emocionalna in mentalna stanja, kot so jeza, brezvoljnost, skrb in strah, so že bolezenski znaki. Zdravstveno neravnotežje lahko zaznamo in korigiramo veliko prej, preden se pojavi fizična bolezen.

Svoboden v srcu – Tadej Zevnik

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. april 2019 ― Največja sprememba za Tadeja Zevnika je bila izdaja lastne knjige Svoboden z srcu. Številnim izkušnjam, ki so ga vodile od čutečega otroka do poslovneža, dodaja lastne refleksije, vse z enim samim namenom: spodbuditi ljudi, da se začnejo v večji meri zavedati lastnih zgodb in poiskati pot do lahkotnosti v osebnem in poslovnem življenju. Dogodek bo povezovala Katja Kranjc.

Zaključek bralnega projekta za najmlajše Mali Savinjčani beremo

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. april 2019 ― V sredo, 17. aprila 2019, smo se v dvorani kulturnega doma na Vranskem zbrali najmlajši ljubitelji knjig, njihovi starši, vzgojitelji in drugi. Udeležili smo se sklepnega dejanja bralnega projekta za najmlajše Mali Savinjčani beremo, ki ga v knjižnici v sodelovanju z vrtci organiziramo že peto leto in v katerem je letos na Vranskem sodelovalo kar 60 otrok, starih od 4 do 6 let. Po uvodnem nagovoru bibliotekarke Valerije Jerman sta obiskovalce pozdravili vodja vrtca Mojca Brglez in direktorica knjižnice Jolanda Železnik, ki sta mladim bralcem tudi podelili nagrade – medalje ...

Zaključek bralnega projekta za najmlajše Mali Savinjčani beremo – Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. april 2019 ― V sredo, 17. aprila 2019, je Občinska knjižnica Tabor, ki je enota Medobčinske splošne knjižnice Žalec, organizirala zaključno prireditev bralnega projekta Mali Savinjčani beremo v Domu krajanov Tabor. Dvorana je bila polna nadobudnih, zvedavih in veselih otrok ter njihovih staršev in spremljevalcev. Otroci, stari od štiri do šest let, so prišli po zaslužena priznanja. Letos jih je pridno sodelovalo 37 iz Vrtca Tabor. Po uvodnem pozdravu Karmen Kreže, vodje Občinske knjižnice Tabor, so sledili še nagovori direktorice Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolande Železnik, vodje vrtca Mojce Brglez in župana Občine ...

Predstavitev stripa Franjo Malgaj

Kamra.si, 17. april 2019 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 17. aprila 2019, ob 19. uri  na predstavitev stripa Franjo Malgaj. Obeta se še en zanimiv Maistrov večer povezan z gostujočo razstavo o Franju Malgaju. Avtorji razstave iz Muzeja novejše zgodovine Celje so se odločili, da tokrat razstavo namesto običajnega kataloga spremlja strip. S tem so želeli zgodovino, pomembne dogodke in pa osebnosti predstaviti mlajšemu občinstvu v obliki, ki jim je bližja in ljubša.

Literarni večer: Milan Petek Levokov

Kamra.si, 17. april 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 25. aprila 2019, ob 18. uri vabi na literarni večer z Milanom Petkom Levokovom. Izredno plodovit pisatelj in pesnik za otroke, mladino in odrasle je otroštvo preživel v Veliki Nedelji. Piše poezijo, romane in kratko prozo - znanstveno fantastiko, humor in satiro, postmoderno in potopisno prozo, realistične novele in pravljice. Izdanih ima že več kot 30 knjig pri različnih slovenskih založbah in v zamejstvu. Trenutno živi v Novi Gorici, kjer dela kot sodnik.  Z gostom se bo pogovarjal Orlando Uršič. Vabljeni!

Odprtje društvene knjižnice in izmenjavalnice knjig

Kamra.si, 17. april 2019 ― Ob praznovanju 120-letnice organiziranega kulturnega delovanja v Cirkulanah odpirajo preurejeno društveno knjižnico Kulturnega društva Cirkulane, ki bo ponujala brezplačno izposojo knjig vsem ljubiteljem branja. Hkrati bodo namenu predali knjižno hiško, namenjeno prosti izmenjavi knjig med ljudmi.  Dogodek bo v petek, 26. aprila 2019, ob 18. uri. Vabljeni!

17. aprila 1940 se je v Trbovljah rodil Leopold Odlazek, ljubiteljski slikar

Kamra.si, 17. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. aprila 1940 se je v Trbovljah rodil Leopold Odlazek, ljubiteljski slikar. Umrl je 4. maja 2014 v Trbovljah.  Leopold Odlazek je Trboveljčan, ki je zaslužen za to, da so se igrače in igre otrok zasavskih rudarjev ohranile vse do danes. Je izučeni ključavničar, ki je bil 37 let oz. vse do upokojitve zaposlen v trboveljski Cementarni. V tem plodnem, a hkrati kar naenkrat brezdelnem obdobju po upokojitvi se je pridružil Univerzi za tretje življenjsko obdobje zasavske regije in postal član likovne ter etnološke sekcije. Svoje zanimanje in talent je razvil v obeh skupinah – posledica delovanja v prvi je obsežen slikarski opus, ki ga je prvič samostojno postavil na ogled ob svoji 70- letnici, leta 2010.  Delovanje v drugi, etnološki skupini pa je imelo leta 2010 za posledico izid Odlazkove samostojne knjige z naslovom Med hauzi: takšne in drugačne iz Žabje vasi. Knjiga je zakladnica spominov na avtorjevo otroštvo in mladost, ki ju je preživel v trboveljski knapovski koloniji, Žabji vasi. Prinaša pa tudi slovarček knapovskih izrazov in posebno poglavje o igračah, s katerimi so se igrali otroci trboveljskih knapov, in o igrah, s katerimi so se zamotili. Poglavje je dopolnjeno tudi z avtorjevimi ilustracijami igrač.

17. aprila 1881 se je rodil Rudolf Badjura, prvi slovenski učitelj smučanja, organizator planinstva in potopisec

Kamra.si, 17. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. aprila 1881 se je v Litiji rodil Rudolf Badjura, prvi slovenski učitelj smučanja, organizator planinstva in potopisec. Umrl je 15. septembra 1963 v Ljubljani. Mladost je preživel v Litiji, del tudi v materinem rojstnem kraju Tupaličah v bližini Preddvora. Ljudsko šolo je obiskoval v Litiji in Šmartnem pri Litiji. Maturiral je 1903 v Ljubljani. 1903–05 je v Ljubljani služil vojaški rok, od tega 1904‒05 na častniški šoli. 1905 je v Pragi, kjer se je pridružil tamkajšnjim planincem, na nemški trgovski akademiji zaključil enoletni abiturientski tečaj, ki ga je usposobil za komercialno službo v bankah in trgovskih podjetjih. Po vrnitvi v Ljubljano 1906 je dobil službo pri Kmetski posojilnici. 1907 se je kot računovodja zaposlil pri znancu, trgovcu z lesom Ernestu Hiengu, 1910‒19 pa je služboval kot uradnik pri Kranjskem deželnem odboru.

Popotniški vtisi dr. Mateja Mertika

Kamra.si, 17. april 2019 ― V Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož pripravljajo v torek, 23. aprila 2019, ob 19. uri prireditev za Noč knjige: Popotniški vtisi dr. Mateja Mertika. Dr. Matej Mertik, znanstvenik, pesnik in pisatelj, bo z nami delil svoje popotniške vtise. Matej potuje službeno, v izobraževalne namene in zasebno, a spremljevalci njegovih potovanj so vedno tudi literarni zapisi. Izdanih ima več potopisnih del, trenutno pričakuje izzid vsaj še treh. Pred kratkim se je vrnil iz prehojene poti Camino. Slišali in videli bomo, kako je biti na poti sam s seboj in s svojimi mislimi. Potujte v svet knjig in daljav z nami! Na Noč knjige je knjižnica odprta do 21. ure.

SKRIVNOSTNA ALŽIRIJA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 16. april 2019 ― V torek, 16. aprila 2019, smo se na potopisnem predavanju Mohameda Laissanija podali v skrivnostno Alžirijo. Alžirija je ena izmed najočarljivejših držav v severni Afriki in je dežela, ki jo redko najdemo v turističnih prospektih. Je dežela sonca, pomaranč, fig in peska, dežela Berberov, prvinskih prebivalcev puščave Sahare. Svoje izkušnje od prihoda v Slovenijo, študija, ustvarjanja družine, poklicne poti je z nami delil Mohamed Laissani, ki nam je predstavil svojo domovino Alžirijo, ki jo je zapustil pri svojem dvajsetem letu. Po predstavitvi smo pokusili tipične jedi predstavljene države.

Predstavitev knjige Denar je ljubezen

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 16. april 2019 ― V torek, 16. aprila 2019, je v Občinski knjižnici Prebold potekala predstavitev knjige z naslovom Denar je ljubezen avtorice Barbare Wilder. Delo je prevedla domačinka Bernardka Rošer. Gre za delo s področja osebnostne rasti in financ, za prizadevanje soustvarjanja nove, trajnostne družbene dobrobiti za vse. V knjigi so ponujena preprosta in učinkovita orodja, vizualizacije in vaje za povezovanje z denarjem ter njegovo očiščenje. Raziskan je prazgodovinski izvor denarja in predstavljena njegova prvotna svetost. Ta filozofija poudarja idejo, da če se posamezniki ponovno začnejo zavedati, da denar lahko služi dobremu, lahko ...

Pogovor ob knjigi – Annina poroka

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. april 2019 ― Zgodba iz romana Annina poroka, avtorice Nathache Appanah, se odvije v enem samem dnevu. Annina mama Sonia se pripravlja na hčerino poroko. Kot mati samohranilka skuša povzeti njuno skupno življenje, premišljuje o korakih, ki jih je naredila, predvsem pa se sprašuje ali je bila dobra mati. Trudi se, da bi se brez spodrsljaja prebila skozi hčerkino poroko v belem.

Slovenska ljudska dediščina – Dušica Kunaver

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. april 2019 ― Priročnik prinaša najpomembnejše vsebine slovenskega ljudskega izročila. Šege prikazuje koledarsko – od januarja do decembra. Predstavlja tudi ljudsko znanje in verovanje o najpomembnejših elementih slovenskih šeg, kot so voda, les, kruh, kamen. Opisuje starosvetno slovensko domačijo in tudi enkratnosti naše ljudske dediščine – kozolec, čebelnjak, protiturški tabori.

Jože Žlaus: Pisanice v modrem

Kamra.si, 16. april 2019 ― Osrednja knjižnica Celje vabi do 26. aprila v prvo nadstropje na ogled priložnostne razstave Pisanice v modrem avtorja Jožeta Žlausa. Jajce je splošno razširjen prastar simbol, ki ga najdemo v skoraj vseh preprostih in razvitih svetovnih verovanjih in ljudskih izročilih. Je indoevropski pomladni simbol. V krščanski ikonografiji simbolizira jajce Kristusovo vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje, podobno kot v verovanjih, ki so precej starejša od krščanstva. Krašenje velikonočnih jajc je bilo razširjeno zlasti pri slovanskih narodih. V Sloveniji pa v vseh slovenskih pokrajinah, vendar se je starejših primerkov ohranilo zelo malo. Še največ okrašenih velikonočnih jajc, ki se uvrščajo med najlepše primerke v Evropi, se je ohranilo v Beli krajini. Belokranjske pisanice so izdelovali na kmetijah v tako imenovani batik tehniki. Površine, ki naj bi po barvanju ostale nepobarvane, se prekrijejo z voskom in se barva na teh mestih jajčne lupine ne prime. Obarvani so samo tisti deli, ki niso bili zaščiteni. Pri krašenju so uporabljali vodoravne in navpične črte, dobljena polja pa so okrasili s pikami, simboli, ornamenti, , napisi in drugimi vzorci. Razen v Beli krajini so poslikavali s to tehniko tudi »remenke« v Prekmurju. Te so pobarvane z živimi in pastelnimi barvami z rastlinskimi motivi, različnimi simboli in ornamenti. V Beli krajini in Prekmurju poznajo še drsanke. Ornamenti so izpraskani z ostro konico na pobarvano jajčno lupino. Na njih ne najdemo geometrijskih ornamentov, ampak nam kažejo izjemno realistično in plastično izdelane rastlinske motive, portrete ljudi, hiše in krščanske simbole. V sodobnosti se poleg te izjemne kulturne dediščine vrivajo v velikonočno ustvarjalnost tudi številni banalni potrošniški izdelki, kot so jajca iz plastike in drugih agresivnih gradiv. Jože Žlaus se je v svojem ciklusu lotil izdelave pisanic na nekoliko drugačen način. Motivi, ki so nam predstavljeni na 50 grafičnih listih so izbor najlepših belokranjskih pisanic po originalni ma

Sovretov večer

Kamra.si, 16. april 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na Sovretov večer, ki bo 23. aprila 2019, ob 19. uri v razstavišču knjižnice. V pogovoru s prof. dr. Kajetanom Gantarjem in doc. dr. Matejem Hriberškom bo predstavljena publikacija in razstava Anton Sovre in Ptuj. Sovretove prevode antičnih del bo interpretiral Vojko Belšak, na harfo bo igrala Veronika Tadina.Dogodek poteka ob svetovnem dnevu knjige in v sklopu prireditev ob 1950-letnici Ptuja. Razstava bo na ogled do 14. maja 2019. Razstavni program: Četrtek, 25. 4. 2019, razstavišče knjižnice:- ob 16. uri: predvajanje filma Sofra iz Šavne Peči (produkcija TV Krpan Laško, 2016)- ob 17. uri: javno vodsto po razstavi (Mira Petrovič). Torek, 7. 5. 2019, razstavišče knjižnice:- ob 11. uri: predvajanje filma Sofra iz Šavne Peči (produkcija TV Krpan Laško, 2016)- ob 12. uri: javno vodsto po razstavi (Mira Petrovič).  

16. aprila 1879 je umrl Peter Kozler, slovenski pravnik, gospodarstvenik, geograf, kartograf in politik nemškega rodu

Kamra.si, 16. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. aprila 1879 je v Ljubljani umrl Peter Kozler, slovenski pravnik, gospodarstvenik, geograf, kartograf in politik nemškega rodu. Rodil se je 16. februarja 1824 v Kočah pri Kočevski Reki.   Kozler Peter, sin Ivana, je bil rojen 16. februarja 1824 v Kočah pri Kočevski Reki. Po rojstvu je živel v Ortneškem gradu pri Ribnici, ki ga je družina Kosler pridobila leta 1823. V osnovno šolo je hodil pri Sv. Gregorju pri Ribnici. Leta 1831 je prišel v Ljubljano na normalko in nato še gimnazijo (1835–40). V Italiji je študiral v Padovi logiko in fiziko v Pavii. Odšel je na Dunaj, kjer je doštudiral pravo (1843–6), ter bil praktikant pri kriminalnem in civilnem sodišču (1847). Leta 1848 je opravil sodniški izpit, nato je bil odvetniški pripravnik pri F. Župančiču ter leta 1849 nadaljeval v državni službi.
še novic