Ure pravljic v Labirintu umetnosti

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. avgust 2019 ― Ob četrtkih v avgustu vam bomo pravljičarke v Labirintu umetnosti na Fužinah (končna postaja mestnih avtobusov 20 in 22) pripovedovale pravljice v čudovitem nasadu iglavcev. Pot skozi labirint ni zapletena in prepričane smo, da boste našli pravo pot do pravljice. V primeru dežja ali visokih temperatur ura pravljic odpade.

Predstavitev zdravilne Metode Dalian – Sandra Neerava Nash in Mada Eliza Dalian

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. avgust 2019 ― Mada je uveljavljena duhovna mojstrica in zdravilka iz Kanade, avtorica več knjig samozdravljenja. Zdravi izvor vseh bolezni, bolečin in drugih težav, ki je v našem nezavednem. Z nami bo njena asistentka in učenka Sandra Neerava Nash. Če bo le mogoče, se nam bo med predavanjem na video klicu pridružila tudi sama Mada in v praksi demonstrirala njen način dela. Predavanje bo prevajano iz angleščine v slovenščino.

Joga za vse generacije – dr. Vojka Bole-Hribovšek

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Dolgoletna učiteljica Joge v vsakdanjem življenju bo predstavila, kako nam v sedanjem obremenjujočem načinu življenja s premalo gibanja in počitka ter neustreznimi prehrambenimi navadami našim potrebam prilagojena vadba joge lahko pomaga do boljšega počutja, večje fizične kondicije in psihičnega ravnovesja. Naredili bomo tudi nekaj vaj. V sodelovanju z društvom Joga v vsakdanjem življenju.

Knjiga prebuja moj notranji svet

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Ob izbranih knjigah bomo raziskovali svoj notranji svet in svet okoli nas, razvijali empatijo in pridobili boljši uvid v svojo življenjsko situacijo. Na našem prvem srečanju v septembru se bomo pogovarjali o knjigi Popolna akustika avtorice Darie Bignardi. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Petra Vršnik.

Knjige v meni puščajo sledi

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Odprta bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe; tako dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. V septembru bomo na prvem srečanju brali roman Ljubezen do bližnjega Pascala Brucknerja, na drugem 27. septembra pa kriminalko Tadeja Goloba Leninov park. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

»Javne knjižnice« pred javnimi knjižnicami – mag. Izidor Janžekovič

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― V času pred 19. stoletjem ʻjavnegaʼ v današnjem pomenu besede ni, a je ožja in v nekaterih primerih širša javnost imela dostop do knjižnic in knjig. Na primeru Velike Britanije in ZDA predstavimo različne oblike in razvoj knjižnic v predmoderni.  Pri tem nas bo zanimalo, kakšen je bil dostop javnosti, kdo je te knjižnice uporabljal in kaj so brali, med drugim pa si bomo ogledali tudi mizo in knjižnico, v kateri sta zloglasna Karl Marx in Friedrich Engels pisala prav tako zloglasni Komunistični manifest. Izidor Janžekovič je magister zgodovine in arheologije z magisterijem z univerze v Oxfordu.

Etika v vsakdanjem življenju – dr. Suzana Čurin Radović

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Z etiko, ki ni morala, še manj moraliziranje, se pravzaprav vsi srečujemo vsak dan, ko se do stvari, dejanj, dogodkov ipd. vrednostno opredeljujemo in izražamo svoj odnos do njih.  Medtem ko je morala skupek pravil, navad, običajev v določenem prostoru in času, pomeni etika kritični razmislek o morali in razmislek o tem, kako udejanjati dobro, lepo, smiselno. Ko razmišljamo o konkretnem udejanjanju, govorimo o etiki v vsakdanjem življenju ali o praktični etiki. Praktična etika lahko zajame različne izzive vsakdanjega življenja npr. v družini, delovni organizaciji in širše, etične dileme, s katerimi se srečujemo v življenju, problematiko udejanjanja etičnih kodeksov v poklicih (skoraj vsi jih imajo). Za etiko načelno velja, da je najbolj stabilna drža na dolgi rok, pa naj gre za etiko človeka, etiko organizacije ali družbe, zato je njeno udejanjanje vredno premislekov. V sodelovanju z gibanjem Svetovni etos Slovenija.

Pozabljene podobe: o začetkih stripa na slovenskem – Pia Nikolič

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Na preglednem zgodovinskem predavanju vas bomo ob slikovnem gradivu spomnili na davne začetke stripa na slovenskem, ki se začenjajo že s proto stripi Hinka Smrekarja in Maksima Gasparija na prelomu 19. in 20. stoletja.  Ugotavljali bomo, kaj se je dogajalo v Sloveniji na področju stripa, preden se je ta osamosvojila. Spraševali se bomo, kdo so bili vsi tisti ustvarjalci, ki jih je slava Mikija Mustra zasenčila? Zgodovino stripa na slovenskem bo predstavila Pia Nikolič, stripovska kritičarka in raziskovalka.

Ti zapleteni odnosi

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Se počutite ujeti? Niste zadovoljni sami s sabo? Kaj bi se zgodilo, če bi se soočili z boleznijo? O vsem tem in še o čem se bomo pogovarjali na septembrski bralni skupini. Beremo roman Menih, ki je prodal svojega ferrarija Robina S. Sharme. Vodi Ljubica Krajnc.

Predgrška umetnost, Grki, Etruščani in Rimljani – dr. Sarival Sosič

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Na predavanju bomo spoznali predgrško umetnost egejskih otokov in Krete, zlasti Minojske civilizacije. Sledili bomo začetkom kulture starodavnih Miken ter kasnejšega razcveta grške kulture in njene ekspanzije po sredozemskem prostoru. Spoznali bomo tudi skrivnostne Etruščane in njihovo zapuščino na apeninskem polotoku ter kulturo in civilizacijo starega Rima. Dr. Sarival Sosič je kustos (muzejski svetnik) za sodobno vizualno umetnost v Mestni galeriji Ljubljana (Muzej in galerije mesta Ljubljana). Je avtor številnih člankov in spremnih besedil za monografije, kataloge in strokovne revije.

Trst – Boris Gombač

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Serijo Življenje mest začenjamo s pogovorom o Trstu. Ksenija Horvat se bo pogovarjala z v Trstu rojenim zgodovinarjem in publicistom Borisom Gombačem, tudi avtorjem knjige Trst, Trieste - dve imeni, ena identiteta. Pogovarjala se bosta o življenju mesta na robu večih kultur, o spreminjajočih se identitetah mesta, o Trstu kot kulturnem in gospodarskem vozlišču severnega Jadrana in o tem, ali se lahko Slovenci iz Slovenije v Trstu še vedno počutimo, kot je pred več kot sto leti zapisal Ivan Cankar: "kot da pridemo domov".

Knjige v meni puščajo sledi

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Odprta bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe; tako dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. V septembru bomo na drugem srečanju brali kriminalko Tadeja Goloba Leninov park. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

V kaj je zrasel deček z žužki v glavi? – Dušan Kastelic

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Predavanju o zgodovini stripa bo sledil ogled treh nagrajenih, avtorskih animiranih filmov ilustratorja in striparja Dušana Kastelica, letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada. V zadnjih letih so mednarodno slavo dosegli njegovi animirani filmi, kot je videospot Perkmandeljc za skupino Orlek, ki je bil prikazan na festivalu Sundance, film Čikorja an’ kafe, narejen po pesmi Iztoka Mlakarja, ki je prejel 20 mednarodnih nagrad ter njegov zadnji film The Box (Celica), ki je prejel celo več kot 50 mednarodnih nagrad. Med drugim tudi nagrado na festivalu Cinequest (ZDA), zaradi katere ga je Ameriška filmska akademija umestila med kandidate za nagrado Oskar. Na ogled bodo projekcije njegovih nagrajenih animiranih filmov.

Kultivirana divjost kot človekov temelj – mag. Marko Ogris

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Čeprav se je človek obdal z visoko tehniko in si zgradil imenitna mesta ter bivališča, je njegov pravi in edini dom še vedno v naravi. Kaj je pravzaprav to, kar danes razumemo pod tem pojmom? Kultura je le tanka lupina, ki prekriva … (Nietzsche) Zakaj ljudje svoj življenjski elan, smisel in zanos še vedno najraje ponastavimo v neurbanizirani naravi odprtega morja in samotnih otokov, rečnih sotesk, gozdov, gora itd.? Kot da bi zgolj v divjini brez trgovskih centrov za nekaj trenutkov prebudili svojo notranjo divjost, za katero intuitivno slutimo, da je eden od temeljnih motorjev naše telesne in duhovne vitalnosti.

Volkovi iz slovenskih gozdov: uporaba znanosti za izboljšanje sobivanja – dr. Miha Krofel

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Volkovi so živali, ki le malokoga pustijo ravnodušnega. Nekateri jih vidijo kot krvoločne zveri, drugi kot simbol divjine in utelešenje svobodnega duha. Na predavanju bomo bolje spoznali resnično plat življenja volkov v naših gozdovih.  Med drugim boste zvedeli, koliko volkov živi v Sloveniji, kako se volkovi sporazumevajo med seboj in na kakšen način se upravljavci v Sloveniji v zadnjih 10 letih trudijo ustvariti pogoje za naše sobivanje z njimi. Dr. Miha Krofel je raziskovalec in predavatelj na Oddelku za gozdarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani ter gostujoči raziskovalec na nemškem inštitutu IZW v Berlinu. Je aktivni član IUCN Species Survival Commission in drugih mednarodnih strokovnih združenj. Raziskovalno se ukvarja predvsem z ekologijo in upravljanjem z velikimi zvermi v Evropi, Afriki, Aziji in Severni Ameriki. Največ terenskega dela posveča evrazijskemu risu, volku, rjavemu medvedu, snežnem leopardu, šakalu, afriškemu leopardu, gepardu itd. Je soavtor več kot 100 znanstvenih in strokovnih člankov ter osmih knjig na temo divjih živali.

Nasilje na spletu – Matic Munc

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Splet je neskončen in je virtualen. Težave, ki nastanejo na spletu, pa lahko postanejo povsem realne. Tokrat se bomo dotaknili groženj, žaljivih skupin, kraje identitete, finančnih pasti in drugih oblik nasilnega vedenja na spletu. Predavanje organizira Društvo "UP", sofinancirata pa MOL - Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Angleški bralno-debatni krožek - prestavljeno na 4. oktober

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Posvetili se bomo knjigi Maggie O'Farrell I Am, I Am, I Am: Seventeen Brushes with Death. Gre za iskren in strukturno izviren kratek roman, ki na poetičen način ubesedi izgubo, smrt, upanje in ljubezen. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis, profesorica literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici in profesorica angleškega jezika na Univerzi v Ljubljani.

Nova frekvenca – Ajda Stina Turek

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Diplomantka bostonske univerze Berklee je lansko leto predstavila avtorski prvenec SONDER, s katerim je ob Mednarodnem dnevu jazza v okviru radijskega predvajanja predstavljala Slovenijo. O tem, kakšne so možnosti pevcev, ki so praviloma vodje zasedb, ustvarjanju tako v slovenščini kot angleščini, dokumentiranju dogodkov iz okolice in razliki med študentskim življenjem ter meko jazzovsko glasbe, bo spregovorila v pogovoru z Nino Novak, muzikologinjo, kritičarko in glasbeno publicistko. Pogovoru sledi koncert.

Žiga Zois med znanostjo, podjetništvom in pesništvom – ddr. Igor Grdina

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Žiga Zois (1747–1819) je na odru zgodovine odigral vrsto vlog, mnoge tudi sočasno. Bil je podjetnik, fevdalni gospod (občasno tudi zelo trd), razsvetljenski znanstvenik in pesnik ter najeminentnejši predstavnik salonske kulture na Slovenskem. Njegova hiša na ljubljanskem Bregu je bila središče intelektualno zahtevnega življenja v glavnem mestu Vojvodine Kranjske. Srečeval se je z zelo različnimi ljudmi, med katerimi so tudi najmočnejši ljudje tedanje Evrope, kakor večni francoski policijski minister in zadnji generalni guverner Ilirskih dežel Joseph Fouché in avstrijski državni kancler Metternich. V njegovem salonu so izmenjevali svoje poglede slovenski razsvetljenci, prav tako pa je pomembno, da se je v njem oblikoval tudi eden najeminentnejših predstavnikov slovenske romantike Jernej Kopitar. Tudi za kulturno ustvarjalnost je bil Zosiov salon pomemben; omeniti gre vsaj baronovega sorodnika, skladatelja Franca Pollinija, ki je pozneje v Milanu postal dobrotnik Vincenza Bellinija, Antona Tomaža Linharta, Jurija Japlja in Valentina Vodnika.

Šport kot zdrav način življenja skozi čas – dr. Tomaž Pavlin

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Šport, telovadba, planinstvo kot elementi zdravega načina življenja so v Sloveniji dobili domovinsko pravico že pred dobrim stoletjem. Njihova vloga se je času in političnemu okolju primerno spreminjala in prilagajala, tako kot je šport adaptacija različnih telesnih dejavnosti na moderno dobo in moderni način življenja. Kot prvi utemeljitelji in klicarji novega načina življenja so bili sokolski telovadci, ki so že leta 1863 kritično poudarili pomanjkanje telesne vzgoje. Docent dr. Tomaž Pavlin je redni profesor na Fakulteti za šport, Univerze v Ljubljani. V okviru Evropskega tedna mobilnosti.

Pravljice za odrasle – Ribič in njegova duša

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Tokrat nadaljujemo z eno najlepših pravljic Oscarja Wilda, Ribičem in njegovo dušo, pogovoru pa se bo pridružila tudi Andersenova Mala morska deklica. Vabljeni na srečanje bralne skupine, ki se srečuje vsako zadnjo sredo v mesecu in je namenjena odraslim. Pogovarjali se bomo vsakič o drugi pravljici, v njej prepoznavali arhetipe in se spominjali, kako smo jo doživljali kot otroci, kako jo vidimo zdaj ali kako jo doživljajo danes naši otroci in vnuki. Vodi Brina Jamnik.

Lovci na izvir Nila – Romana Šeruga

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Kje izvira Nil? To vemo šele 160 let. Izvir Modrega Nila so precej zlahka našli v Etiopskem višavju že leta 1618, izvir Belega Nila pa so zahodni raziskovalci neuspešno iskali najmanj dva tisoč let.  Lov na izvir Belega Nila je bil sredi devetnajstega stoletja za javnost na Zahodu enako razburljiv kot pristanek na luni stoletje pozneje. So bili to avanturisti ali raziskovalci? So bili avantgarda evropskega kolonializma ali avantgarda boja proti suženjstvu? Kako jim je uspelo sprejeti drugačnost ljudi v času dominantne ideologije o večvrednosti bele rase? Pa tudi o spregledanih članih zahodnih odprav: afriških nosačih, vodnikih, prevajalcih in služabnikih.

Ali ima Evropska unija prihodnost? – ddr. Rudi Rizman

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. avgust 2019 ― Evropska unija se ta čas sooča s številnimi resnimi globalnimi in nacionalnimi izzivi. Med najbolj usodne za njen obstoj vsekakor sodijo demokratični deficit, erozija socialne države, neoliberalizem, neregulirana globalizacija, vzpon radikalnega ksenofobnega nacionalizma, avtoritarni režimi, geopolitični sovražniki in drugi.  Predavanje se bo osredotočilo na dilemo ali bodo omenjeni izzivi EU okrepili ali pa jim bo ta podlegla. Prof. ddr. Rudi Rizman, sociolog in politolog, predava na Oddelku za sociologijo FF Univerze v Ljubljani in je tudi gostujoči profesor na številnih tujih univerzah (Harvard, MIT, Woodrow Wilson Center, Svobodna univerza v Berlinu, Bologni, Sarajevu, Karlova univerza v Pragi, Inštitut za visokošolske študije na Dunaju idr.). Leta 1966 je postal član mednarodnega Russellovega razsodišča. Leta 1975 je bil član komisije Jeana-Paula Sartra za podeljevanje alternativne (Anti-prix) Nobelove nagrade. Bil član slovenskega Sveta za varstvo človekovih in državljanskih pravic ter slovenske delegacije pri Svetu za kulturno sodelovanje pri Svetu Evrope v Strasbourgu (1988-89). Je eden od ustanovnih članov Mirovnega inštituta v Ljubljani. Leta 2018 je postal zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.
še novic