Izobraževanje na daljavo, naša sedanjost in prihodnost

COBISS, 1. junij 2021 ― Pandemija nas je na vseh področjih postavila pred mnoge nove izzive. Močno vpliva tudi na način izobraževanja. Na IZUM-u potekajo izobraževanja v obliki tečajev in delavnice (v nadaljevanju tečaji). V letu 2021 je v program vključenih 22 različnih tečajev. Zavedanje, da dobro izobraževanje pomeni veliko več kot le sinhrono video predavanje (kar so sicer bili … Preberi več "Izobraževanje na daljavo, naša sedanjost in prihodnost"

Slovenija s superračunalnikom Vega postala računalniška velesila

COBISS, 26. maj 2021 ― Z zagonom superračunalnika Vega, prvega izmed superračunalnikov EuroHPC prve generacije, smo Slovenijo postavili na zemljevid računalniških velesil. HPC Vega spada trenutno med 50 najmočnejših superračunalnikov na svetu, njegove zmogljivosti pa so na voljo raziskovalni sferi in gospodarstvu pri uresničevanju visokotehnoloških projektov na področju fizike, kemije, biologije, medicine, farmacije, pametnih mest, pri klimatskih in meteoroloških simulacijah, razvoju … Preberi več "Slovenija s superračunalnikom Vega postala računalniška velesila"

Pionirski čas mariborskega računalništva (do ustanovitve univerze leta 1975)

COBISS, 12. maj 2021 ― Ali je kdo, ki ne pozna Hale Tivoli, dograjene leta 1965, in svetovnih prvenstev v njej: Daneuova košarka, Cerarjeva gimnastika in drugi športi? In morda še kdo pomni, da jo je v resnici krstil džezist Louis Armstrong, še bolj redki pa, da se je v njej zgodilo eno največjih znanstvenih srečanj pri nas: 5. Svetovni … Preberi več "Pionirski čas mariborskega računalništva (do ustanovitve univerze leta 1975)"

Prevzemna mesta in obdelava rezervacij prostega gradiva v sistemu COBISS

COBISS, 21. april 2021 ― Knjižnice lahko svojim uporabnikom omogočijo prevzem rezerviranega gradiva na različnih prevzemnih mestih. Gre za storitev, ki je v današnjem času še posebej aktualna predvsem v knjižnicah z več enotami, saj lahko člani knjižnice prevzemajo gradivo v drugih enotah, kot so ga rezervirali. Sicer pa lahko katera koli knjižnica, ne glede na to, kako je organizirana … Preberi več "Prevzemna mesta in obdelava rezervacij prostega gradiva v sistemu COBISS"
še novic