Uporabniška izkušnja kot gonilna sila storitev Centralne ekonomske knjižnice

COBISS, 23. december 2022 ― Tudi visokošolske knjižnice smo ves čas v primežu hitro se spreminjajočega okolja v matičnih institucijah ter v samem globalnem svetu. Spremembe narekujejo stalno prilagajanje storitev potrebam in ustvarjanje knjižnic po meri uporabnikov, prav gotovo si vsaka knjižnica želi ustvariti tudi najboljšo »uporabniško izkušnjo«. Kaj je uporabniška izkušnja? Poglejmo si nekaj teorije in definicij uporabniške izkušnje … Preberi več "Uporabniška izkušnja kot gonilna sila storitev Centralne ekonomske knjižnice"

Lokator gradiva v COBISS+

COBISS, 22. december 2022 ― COBISS+ smo na jesen 2022 obogatili z novo aplikacijo, poimenovano Lokator gradiva. Aplikacija omogoča shematski izris prostora knjižnice in tridimenzionalni prikaz lokacije izbranega gradiva v knjižnici, nad čemer so navdušeni tako knjižničarji kot uporabniki. Uporaba lokatorja je zelo preprosta in po sedanjih izkušnjah lahko aplikacija izpolni praktično vse (tudi specifične) zahteve knjižnic. IZUM je pred … Preberi več "Lokator gradiva v COBISS+"

Pravila in pogoji nagradne igre “Praznični Arnes kviz”

ARNES, 22. december 2022 ― 1. Splošne določbe Organizator nagradne igre: »Praznični Arnes kviz« (v nadaljevanju nagradna igra) je Arnes, Tehnološki park 18, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: organizator).Nagradna igra poteka od 22. 12. 2022 od 09:30 do 3. 1. 2023 do 23:59 v novičniku Arnes Informator in na družbenih omrežjih Facebook, Twitter in Instagram na naslovih https://twitter.com/ArnesInfo, https://www.facebook.com/ArnesInfo in https://www.instagram.com/arnesinfo/. […]
Zanimivi programi za DOS – 2.del

Zanimivi programi za DOS – 2.del

Računalniški muzej, 21. december 2022 ― Zanimivih programov nam še ni zmanjkalo! Objavljamo drugi sklop slovenskih programov za DOS. Tokrat se spominjamo: Tudi tokrat vrsta programov s tekstovnim uporabniškim vmesnikom(TUI), ki so bili tako značilni za devetdeseta. To je bil čas VGA grafičnih kartic, disketnih pogonov in različice MS-DOS 5.0, ki je 1991 prinesla novosti kot je vsem poznani celozaslonski urejevalnik […] The post Zanimivi programi za DOS – 2.del first appeared on Računalniški muzej.
Prvi računalniki v Sloveniji, 7. del – prvi mini računalniki

Prvi računalniki v Sloveniji, 7. del – prvi mini računalniki

Računalniški muzej, 17. december 2022 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: V tokratni objavi nadaljujemo z obravnavo prvih računalnikov IBM/360 pri nas v letih od 1970 do 1972. Nameščenih je bilo precej manjših računalnikov iz serije, pa tudi dva večja IBM 360/40 v Intertrade računskem centru v […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, 7. del – prvi mini računalniki first appeared on Računalniški muzej.

Glazerjeva knjižnica v UKM – osebne knjižnice kot kulturna dediščina

COBISS, 15. december 2022 ― Osebne knjižnice so zbirke, ki so jih v času svojega življenja ustvarili posamezniki in zato nosijo njihov neizbrisni pečat.[1] Kot je o osebni knjižnici Otona Župančiča zapisal Joža Mahnič, da je »dragocena že zato, ker po njej lahko sklepamo, kaj vse je pesnika v svetu duha zanimalo in pritegovalo«[3]. Ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika leta … Preberi več "Glazerjeva knjižnica v UKM – osebne knjižnice kot kulturna dediščina"
INTERNET PRED INTERNETOM

INTERNET PRED INTERNETOM

Računalniški muzej, 14. december 2022 ― Zadnji geekout leta ali Introvertova najljubša decembrska zabava Računalniški muzej v Ljubljani vas vljudno vabi  v svoje prostore na Celovški 111 na   vse prej kot še eno glasno novoletno družabno parado, kjer se primerja dosežke leta in nazdravlja s podkrepljeno ekstrovertiranostjo. Vabimo vas na letošnji poslednji pogovorni večer ob “ognju” in enkratno življenjsko priložnost, da […] The post INTERNET PRED INTERNETOM first appeared on Računalniški muzej.
Zanimivi programi za DOS – 1.del

Zanimivi programi za DOS – 1.del

Računalniški muzej, 14. december 2022 ― Objavljamo prvi sklop zanimivih slovenskih programov za DOS. Kot nit iz klobčiča vlečemo na plano: Programi v tej niti imajo skupno lastnost, da so vsi spisani v tekstovnem načinu, večina pa uporablja tudi barve. Takšni programi so običajno poznani pod nazivom TUI(Text-based user interface) in predstavljajo eno izmed zgodnejših oblik interakcije med človekom in računalnikom. […] The post Zanimivi programi za DOS – 1.del first appeared on Računalniški muzej.
Prvi računalniki v Sloveniji, 6. del – računalniki IBM/360

Prvi računalniki v Sloveniji, 6. del – računalniki IBM/360

Računalniški muzej, 10. december 2022 ― Nadaljujemo s serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: V tokratni objavi spremljamo eksplozivno rast računalništva pri nas v letih 1968 in 1969. Pišemo o revolucionarni seriji računalnikov IBM 360 in o prvih računalnikih te vrste pri nas ter o novem računalniku Zveznega zavoda za […] The post Prvi računalniki v Sloveniji, 6. del – računalniki IBM/360 first appeared on Računalniški muzej.

Informacijska in komunikacijska tehnologija sistema COBISS

COBISS, 7. december 2022 ― S knjižnično informatiko je Maribor postal dominanten v Jugoslaviji in opazen v mednarodnem prostoru. Pri tem je bila ključna prava izbira informacijsko-komunikacijske opreme, ki je skoraj tri desetletja podpirala razvoj knjižničnega sistema COBISS. Namesto vodilnega IBM-a je bila takrat izbrana tehnologija VAX/VMS podjetja Digital, ki je zagotavljala online povezavo uporabniških terminalov s strežniki in povezavo … Preberi več "Informacijska in komunikacijska tehnologija sistema COBISS"
še novic