Predstavitev knjige: Pohorje in Kozjak

Kamra.si, 10. april 2018 ― Pod okriljem Zavoda Gremo na Pohorje je pred kratkim izšla s slikovnim materialom bogato opremljena monografija Pohorje in Kozjak. Gre za pomembno domoznansko pridobitev, ki s pregledom planinskih koč in domov, razglednih in romarskih točk na obeh Mariborčanom ljubih hribovjih zapolnjuje belo liso, ki je prekrivala prostor in čas med koncem 19. stoletja do leta 1945. Z avtorjem monografije, zgodovinarjem Andrejem Guličem, se bo v Salonu uporabnih umetnosti v četrtek, 12. aprila 2018, ob 19. uri pogovarjala dr. Slavica Tovšak. Prisrčno vabljeni!
Konjeniki, Putin in »To so gadi«

Konjeniki, Putin in »To so gadi«

Fototeka MNZS, 9. april 2018 ―   Kaj povezuje bluzi konjeniškega polka z aktualnim predsednikom Rusije in slovenskim filmom?   Verjetno se ne bi pretirano zmotili, če bi zapisali, da je v zavesti večine Slovencev obvezno služenje vojaškega roka povezano s spomini na najpogostejši rod vojske – pehoto. Pa vendarle so v preteklosti kar nekaj naših prednikov rekrutirali tudi v nekdaj precej bolj »prestižno« konjenico. Od 42 konjeniških polkov, kolikor...

Buči, buči, morje Adrijansko / Primorski Slovenci na Celjskem po letu 1918

Kamra.si, 6. april 2018 ― V nedeljo, 8. aprila, vas ob 17. uri vabimo na brezplačno javno vodstvo po novi občasni razstavi "Buči, buči morje Adrijansko" - Primorski Slovenci na Celjskem po letu 1918. Dogodek, ki ga pripravljamo skupaj z Ljubiteljskim gledališčem Teharje, bo z nastopom popestril Moški pevski zbor Mirko Filej. SPREMNI DOGODEK OB RAZSTAVI Ob 19. uri vabljeni na recital Venec spominčic možu na grob Ljubke Šorli Bratuž v počastitev 25-letnice pesničine smrti in 25-letnice prve izvedbe recitala,  ki bo v cerkvi Sv. Cecilije v Celju (kapucinska cerkev). Razstava bo na ogled do 31. avgusta. Vljudno vabljeni!

Zgodbe o ljubezni med Friderikom II. Celjskim in Veroniko Deseniško

Kamra.si, 6. april 2018 ― Vljudno vabljeni v ponedeljek, 9. 4. 2018, ob 17. uri v predverje Levstikove dvorane v Osrednji knjižnici Celje na odprtje razstave Zgodbe o ljubezni med Friderikom II. Celjskim in Veroniko Deseniško avtorja Franca Kralja iz Braslovč. V kulturnem programu odprtja bo nastopilo Ljubiteljsko gledališče Teharje Celje.  Po odprtju razstave bo v Levstikovi dvorani sledilo predavanje  avtorja razstave.
Toni Poljanec (Maja Isakovič, Tina Glavič Novak, Jaka Špiler, Maruša Vukelić, Tanja Skale) - Insajder (2010) Dokumentarni video

Toni Poljanec (Maja Isakovič, Tina Glavič Novak, Jaka Špiler, Maruša Vukelić, Tanja Skale) - Insajder (2010) Dokumentarni video

DIVA nove pridobitve, 5. april 2018 ― Video se poigrava z formo »fakeumentary«. Gre za kratek film o neznosni odvisnosti, njenih posledicah za odvisnika in nenazadnje za cel svet. Avtorji se poslužujejo dokumentaristične forme in z njo brišejo meje med resničnim in zlaganim, površinskostjo in globino samo zato, da na koncu postrežejo z presenetljivim razpletom.

Odsevi Limbuša in Peker v ogledalu časa

Kamra.si, 5. april 2018 ― Prisrčno vas vabimo, da v torek, 10. aprila 2018, ob 18.00 v Knjižnici Pekre, enoti Mariborske knjižnice, prisluhnete Franju Šauperlu, avtorju zbornika Odsevi Limbuša in Peker v ogledalu časa, ki nas bo popeljal po bogati zgodovinski, kulturni in gospodarski dediščini Limbuša in Peker. Zbornik je z novimi viri dopolnjena in razširjena izdaja monografije Limbuš in Pekre v ogledalu časa, ki je izšla leta 2009. Veselimo se srečanja z vami!

Golievi dnevi 2018

Kamra.si, 5. april 2018 ― Vljudno vabljeni na osrednjo slovesnost v okviru Golievih dni 2018 in zaključka bralne značke Bralna potepanja, osrednja gostja večera bo Manca Izmailova.V torek, 10. aprila 2018 ob 19.00 v Knjižnici Pavla Golie Trebnje.   Ob tej priložnosti nam bo Ruski center znanosti in kulture iz Ljubljane podaril knjige v ruskem jeziku in učbenike ruščine.
še novic