10. januar 1821 - z ljubljanskim kongresom se začne tretji kongres svete alianse

Kamra.si, 10. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. januar 1821 - z ljubljanskim kongresom se začne tretji kongres svete alianse Razočarani, ker v Opavi niso bili sklepčni, so sklenili kongres preseliti v Ljubljano, kjer so zborovali od 10. januarja do 22. maja.   Zbrali so se predstavniki desetih evropskih držav (Avstrije, Rusije, Prusije, Francije, Anglije, obeh Sicilij, Cerkvene države, Piemonta, Toskane in Modene), od monarhov pa car Aleksander I., cesar Franc I., kralj Neaplja in obeh Sicilij Ferdinand IV. Burbonski, zaradi katerega so se kongresniki sploh zbrali. V Ljubljani ni bilo tretjega ustanovitelja Svete alianse pruskega kralja Friderika Viljema III., zastopala sta ga kancler Hardenberg in diplomat Bernstorff.  
Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Zavesa (2013) Avtorski video

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Zavesa (2013) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 9. januar 2019 ― Video Zavesa je tako kot ostala dela Small but dangers v arhivu DIVA brez zvoka in zasnovan v enem kadru. Pri videu Zavesa ga v celoti prekriva platno, ki frontalno na kamero zastira okno z rešetko. Sonce sveti skozi okno na platno in nanj meče senco rešetk. Platneni zaslon plapola v vetru, senca rešetk pleše dramatičen ples, ki mestoma postane abstrakten. Jasno postane, da zaveso ne osvetljuje sonce, ampak monitor. Video Zavesa je pesem o videu. (Vir: Small but dangers)

9. januarja 1952 se je v Logatcu rodil Andrej Žigon – Aleluja, slovenski pesnik, popotnik, dobrotnik, fotograf in igralec.

Kamra.si, 9. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. januarja 1952 se je v Logatcu rodil Andrej Žigon – Aleluja, slovenski pesnik, popotnik, dobrotnik, fotograf in igralec. Umrl je 16. julija 2003. Andrej Žigon se je rodil 9. januarja 1952 v Gornjem Logatcu (ki mu je pravil Zgornja Fovšija) kot drugi sin Julke Golob. Očeta je menda videl samo enkrat. Deset let je bil star, ko mu je umrl stari oče, na katerega je bil navezan kot na pravega očeta. Obiskoval je Osnovno šolo Tabor (takrat Edvarda Kardelja) in med drugim igral tudi violino. Prve pesmi je napisal v času obiskovanja Poljanske gimnazije in s pomočjo Občine Logatec in tovarne KLI izdal svojo prvo pesniško zbirko, Zeleni oblaki.  Ko je leta 1970 končal Poljansko gimnazijo, se je vpisal na ljubljansko Filozofsko fakulteto, kjer je študiral anglistiko in slavistiko.  Aprila 1978, ko je imel 24 let, se je njegovo življenje povsem spremenilo, saj je preživel prometno nesrečo, po kateri je bil nezavesten več kot teden dni. Po usodni nesreči je leto in pol učil v osnovni šoli Dutovlje na Krasu. Potem se je zaradi duševne stiske vrnil v Logatec. Pozneje je zaradi tega izgubil službo v osnovni šoli na Rakeku. Leta 1986 se je invalidsko upokojil in še več let nihal med življenjem in smrtjo. Postal je znan kot božji klatež z boemskim načinom življenja. Začasa življenja je izdal dve pesniški zbirki, Zelene oblake (1971) in Krt v sedlu (1986), zbirka Regratov venec pa je izšla posthumno (ur. Peter Kolšek). Leta 1988 je nastopil v filmu Pod sinjim nebom režiserja Dušana Prebila, poleg tega pa tudi v filmu Carmen Metoda Pevca. Pojavi se tudi v videospotu za pesem Poletna skupine Čuki. Medijsko odmeven je bil tudi njegov nastop v takrat priljubljeni oddaji Odklop, ki jo je vodil Borut Veselko. 

9. januarja 1856 se je rodil Anton Aškerc, slovenski pesnik, duhovnik in arhivist

Kamra.si, 9. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. januarja 1856 se je rodil Anton Aškerc, slovenski pesnik, duhovnik in arhivist. Umrl je 10. junija 1912. Rodil se je kot prvi sin v kmečki družini v Globokem (ali morda v Senožetah, kjer je odraščal) pri Rimskih Toplicah.Njihovo posestvo je bilo prodano in v tretjem letu se je Anton z družino preselil v Senožete nad Rimskimi Toplicami. Tu je začel hoditi v osnovno šolo. Ko je bil star 12 let, mu je umrla mati, na katero je bil zelo navezan. Leta 1877 je vstopil v mariborsko bogoslovje. Posvečen je bil konec 3. letnika (22. julija 1880). Po končanem šolanju je kot duhovnik služboval v številnih krajih na Štajerskem: v Podsredi, Šmarjah pri Jelšah, pri Sv. Lovrencu v Slovenskih goricah, v Vitanjah, v Sv. Marjeti, Mozirju, Škalah pri Velenju. Svoje pisanje je začel v Ljubljanskem zvonu.

9. januarja 1911 je v Beogradu umrl dvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor, pilot in pionir letalstva

Kamra.si, 9. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. januarja 1911 je v Beogradu umrl dvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor, pilot in pionir letalstva. Rodil se je 6. junija 1886 v Trstu.  Rusjan je bil prvi slovenski letalec. Prvič je poletel na področju Malih Rojc v okolici Gorice 25. novembra 1909 z dvokrilnim letalom lastne konstrukcije EDA I, ki ga je zgradil skupaj s svojim bratom Josipom Rusjanom-Pepijem na Vipavskem. Po njem je poimenovano Letališče Edvarda Rusjana Maribor, poleg tega pa tudi goriški aeroklub. Edvardov oče Franc Rusjan je bil goriški Slovenec, mati Grazia Cabas pa je prihajala iz furlanske Medeje. Družina se je zaradi očetovega dela preselila v Trst, tam pa se je junija 1886 rodil sin Edvard.

9. januarja 1911 je v Beogradu umrl Edvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor, pilot in pionir letalstva

Kamra.si, 9. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. januarja 1911 je v Beogradu umrl Edvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor, pilot in pionir letalstva. Rodil se je 6. junija 1886 v Trstu.  Rusjan je bil prvi slovenski letalec. Prvič je poletel na področju Malih Rojc v okolici Gorice 25. novembra 1909 z dvokrilnim letalom lastne konstrukcije EDA I, ki ga je zgradil skupaj s svojim bratom Josipom Rusjanom-Pepijem na Vipavskem. Po njem je poimenovano Letališče Edvarda Rusjana Maribor, poleg tega pa tudi goriški aeroklub. Edvardov oče Franc Rusjan je bil goriški Slovenec, mati Grazia Cabas pa je prihajala iz furlanske Medeje. Družina se je zaradi očetovega dela preselila v Trst, tam pa se je junija 1886 rodil sin Edvard.

Ekslibrisi in male grafike: razstava del Arpada Šalamona

Kamra.si, 8. januar 2019 ― Vse ljubitelje umetnosti ekslibrisov in male grafike vabimo na odprtje razstave Arpada Šalamona v sredo, 9. 1. 2019, ob 17.00 v preddverju MKL - Slovanske in bežigrajske knjižnice na Einspielerjevi 1. Razstava je na ogled od 3. do 31. januarja 2019.  Arpad Šalamon (1930) je likovni pedagog, grafik, slikar in modelar. Velik del svojega umetniškega ustvarjanja je posvetil mali grafiki in ekslibrisu ter se uvrstil med svetovno uveljavljene umetnike tega žanra.  Arpada Šalamona dandanes poznamo predvsem kot odličnega grafika, ustvarja pa tudi v olju in akvarelu. Samostojno je razstavljal na več kot dvesto razstavah doma in v tujini. Izredno je ponosen na svoja pedagoška leta. Je avtor številnih strokovnih člankov, knjig o modelarstvu, za svoje delo pa je prejel že več domačih in tujih nagrad. V Slovenskih Konjicah, kjer prebiva z družino, je še vedno zelo aktiven v likovnih društvih in humanitarnih društvih, z ženo pa redno ustvarjata in tudi obiskujeta razne likovne kolonije.  

8. januarja 1819 je v Ljubljani umrl Valentin Vodnik, duhovnik, frančiškan, pesnik, prevajalec, razsvetljenec, jezikoslovec, učitelj, novinar in urednik

Kamra.si, 8. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. januarja 1819 je v Ljubljani umrl  Valentin Vodnik, duhovnik, frančiškan, pesnik, prevajalec, razsvetljenec, jezikoslovec, učitelj, novinar in urednik. Rodil se je 3. februarja 1758 v Zgornji Šiški pri Ljubljani.   Rodil se je v kmečko-obrtniški družini kot prvi od desetih otrok Jožefa Vodnika in Jere Pancè. Vodnikova domačija, kjer je preživljal otroška leta, je danes kulturni in etnološki spomenik. Na željo staršev se je začel pri devetih letih učiti branja, pisanja in računanja. Leta 1768 so ga poslali k stricu Marcelu v novomeški frančiškanski samostan, kjer ga je pripravljal za vstop v ljubljansko gimnazijo (1769–1775). V teh letih se je seznanil z Markom Pohlinom. Po gimnaziji je vstopil v frančiškanski red. Noviciat (čas preizkušnje) je opravljal v Nazarjah, kjer je tudi prejel redovniško obleko in ime Marcelijan. V letih 1776 do 1778 je v novomeški frančiškanski šoli študiral filozofijo, od leta 1778 pa je bival v ljubljanskem frančiškanskem samostanu, kjer je obiskoval študij teologije. Leta 1780 je odšel iz Ljubljane. 

7. januarja 1957 je v Ljubljani umrl Jože Plečnik, slovenski arhitekt

Kamra.si, 7. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. januarja 1957 je v Ljubljani umrl Jože Plečnik, slovenski arhitekt. Rodil se je 23. januarja 1872 v Ljubljani.   Rodil se je 23. januarja leta 1872 v Gradišču v jedru Ljubljane kot eden od štirih otrok (trije sinovi, najstarejši Andrej in najmlajši Janez ter hči Marija) v družini mizarja Andreja, ki je bil po rodu iz Hotedršice pri Logatcu. Mati Helena je bila iz družine Molka. Po prvem neuspešnem letniku na nižji gimnaziji je šolanje začasno opustil. Oče ga je vzel kot vajenca k sebi v mizarsko delavnico. Pozneje je marljivi risar z deželno štipendijo nadaljeval šolanje na Državni obrtni šoli v Gradcu. Izučil se je za umetnostnega mizarja in načrtovalca pohištva. Po končani graški šoli, kjer je bil učenec Leopolda Theyerja, je odšel na Dunaj. Tam je bil po uvajalnem obdobju študent slavnega arhitekta Otta Wagnerja. Nad njegovo arhitekturo se je baje navdušil, ko je na razstavi videl načrte Otta Wagnerja za berlinsko katedralo. Kot nagrado za izvrstno izdelano diplomsko delo o nizozemskem letovišču Scheveningen je prejel Rimsko štipendijo. Ta mu je omogočila nekajmesečno študijsko potovanje po Italiji, od Benetk do Rima in krajši obisk v Franciji. Leta 1901 je odprl samostojen arhitekturni atelje na Dunaju. Tam je v naslednjih desetih letih ustvaril nekaj ključnih vil, ki so pokazale prestop iz secesijskega stila v modernizem z inovativnimi tlorisi. Različne odmeve je doživela njegova betonska cerkev Sv. Duha v delavski četrti. Neuspešno je kandidiral za Wagnerjevega naslednika na Dunaju, verjetno zaradi svojih povezav z Meštrovićem in drugimi Slovani, morda zaradi pomanjkljive srednješolske izobrazbe ali zaradi tedanje, preveč modernistične cerkvene arhitekture. Od leta 1911 je bil profesor na Umetniško-obrtni šoli v Pragi. V češki prestolnici je tudi živel med prvo svetovno vojno. V tem obdobju je ustvaril manj arhitektur, ukvarjal se je z oblikovanjem, zlasti sakralnih predmetov. Od 1921. naprej pa je predaval na Tehnišk

7. januarja 1868 se je v Šentpavlu (Preboldu) rodil Anton Schwab, zdravnik in skladatelj

Kamra.si, 7. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. januarja 1868 se je v Šentpavlu (Preboldu) rodil Anton Schwab, zdravnik in skladatelj. Umrl je 29. junija 1938 v Ljubljani.  Rodil se je v stari usnjarski družini. Ljudsko šolo je obiskoval v rodnem Preboldu, gimnazijo pa v Celju. Po maturi je odšel v Gradec študirat medicino. Po diplomi leta 1894 je opravljal zdravniško prakso v Ljubljani in Gradcu, nato pa je dobil službo na Vranskem. Bil je prvi zdravnik v Savinjski dolini, ki je uvedel uspešno zdravljenje davice s serumom. Že med službovanjem na Vranskem je skomponiral pesem Zdrava Marija na besedilo Frana Ksaverja Meška ter Srce človeško sveta stvar (pod to se je podpisal s psevdonimom Anton Vranski).

7. januarja 1844 se je v Hrovači pri Ribnici rodil Stanislav Škrabec (pravo ime Anton Škrabec), slovenski frančiškanski pater, jezikoslovec in nabožni pisatelj

Kamra.si, 7. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. januarja 1844 se je v Hrovači pri Ribnici rodil Stanislav Škrabec (pravo ime Anton Škrabec), slovenski frančiškanski pater, jezikoslovec in nabožni pisatelj. Umrl je 6. oktobra 1918 v Ljubljani.   P. Stanislav Škrabec se je rodil v Hrovači pri Ribnici s krstnim imenom Anton očetu Antonu in materi Mariji. Bil je najstarejši od sedmih otrok. Šolal se je najprej v domači Ribnici, potem na gimnaziji v Ljubljani. Enoletni noviciat je opravil v Trsatu,  bogoslovje pa študiral na Kostanjevici pri Gorici in v Ljubljani. Leta 1867 je bil posvečen za duhovnika.
Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Celavi_2.ppsx (2013) Animacija/ Hibridna umetnost

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Celavi_2.ppsx (2013) Animacija/ Hibridna umetnost

DIVA nove pridobitve, 7. januar 2019 ― Delo je narejeno kot PowerPoint prezentacija, kot je razvidno tudi iz naslova. V neskončni zanki se v tišini in v sekundnem intervalu izmenjujeta dva kadra; najdeni fotografiji, ki predstavljata dva jogijska položaja. Njuno neprestano izmenjevanje ustvarja iluzijo gibanja po principu stop-motion animacije. K humorni noti dela poleg poigravanja z medijem in vizualno vsebino, prispeva tudi naslov, ki bi ga lahko poslovenili kot Pleško_2.ppsx.
Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Celavi_3.ppsx (2013) Animacija/ Hibridna umetnost

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Celavi_3.ppsx (2013) Animacija/ Hibridna umetnost

DIVA nove pridobitve, 7. januar 2019 ― Delo je narejeno kot PowerPoint prezentacija, kot je razvidno tudi iz naslova. V neskončni zanki se v tišini in v sekundnih intervalih izmenjujejo kadri z najdenimi fotografiji, ki predstavljajo različne jogijske položaje. Neprestano izmenjevanje fotografij in spreminjanje njihove pozicije v kadru ustvarja iluzijo gibanja po principu stop-motion animacije. K humorni noti dela poleg poigravanja z medijem in vizualno vsebino, prispeva tudi naslov, ki bi ga lahko poslovenili kot Pleško_3.ppsx.

7. januarja 2016 je v Novi Cerkvi umrl Drago Medved, pisatelj, novinar, urednik, slikar in publicist

Kamra.si, 7. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. januarja 2016 je v Novi Cerkvi umrl Drago Medved, pisatelj, novinar, urednik, slikar in publicist. Rodil se je 9. januarja 1947 na  Ponikvi.  III. osnovno šolo je obiskoval v Celju, Šolski center tiska in papirja v Ljubljani in nato zaključil Višjo upravno šolo v Ljubljani.Delati je začel leta 1966 kot stavec v Celjskem tisku (kasneje Cetisu) in po treh letih postal tehnolog grafične priprave v podjetju. Leta 1971 je postal tehnični urednik pri celjskem časopisu Novi tednik, to delo opravljal do leta 1978, potem pa delal do leta 1982 kot odgovorni urednik časopisa. V letih 1982 in 1988 je bil predsednik Občinske konference Socialistične zveze delovnega ljudstva (SZDL) v Celju, od 1988 do 1992 novinar in komentator kulturne redakcije dnevnika Delo, krajši čas delal pri podjetju Fit-media v Celju, postal samostojni novinar in leta 2000 samostojni podjetnik, ki se ukvarja z založništvom in svetovanjem.
še novic