5. Trdinov literarni pohod na Gorjance

Kamra.si, 3. julij 2019 ― Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v sodelovanju z Gradsko knjižnico »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca, Ljudsko knjižnico Metlika, Mestno občino Novo mesto ter slovenskimi in hrvaškimi planinskimi društvi organizira že 5. Trdinov literarni pohod na Gorjance. Tokrat se bomo proti vrhu Gorjancev odpravili s hrvaške strani. Izhodišče pohoda bo planinski dom v Sekulićih (Hrvaška), od koder se bomo odpravili proti vrhu Gorjancev, pri čemer bomo literarno dediščino Janeza Trdine povezovali s spoznavanjem bogate kulturne in naravne dediščine Žumberka.  
Morda poznate vi? (20)

Morda poznate vi? (20)

Fototeka MNZS, 3. julij 2019 ― Jubilejna 20. objava pomeni skupaj že 300 objavljenih slik. Najnovejših 15 objavljamo v nadaljevanju. Zanima nas, kdo so osebe na fotografijah in tudi kje so fotografije nastale. Če imate tudi kakšne informacije o ozadju nastanka fotografije, so tovrstne informacije tudi dobrodošle. V imenu celotnega kolektiva pa se vam zahvaljujemo že za vse do sedaj posredovane informacije, hvala! Vsi ki bi le-te z nami radi...

Četrtkovi zeleni popoldnevi: predstavitev knjig Minke Gantar

Kamra.si, 2. julij 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 4. julija 2019, ob 17. uri vabi na predstavitev knjig Minke Gantar Ko imajo hormoni žur in Ko ima življenje žur. Gostja bo predstavila obe knjigi. Dotaknili se bomo podzavestnih vzorcev, poudarek bo na zeliščih, razložila bo podrobnosti glikemičnega indeksa. Minka Gantar je združila mnoga znanja s področja zdrave prehrane in osebne rasti. Knjiga Ko imajo hormoni žur izžreva navdih, toplino in pozitivno energijo. Pisana je za ženske, ki jih premetavajo hormoni; priporočljiva pa tudi za moške, da lažje razumejo svojo žensko. Ko ima življenje žur je nova uspešnica, ki govori o naši odgovornosti, saj bo vse, kar bomo naredili v svojem življenju,  imelo vpliv. Vabljeni!

27. junij - dan slovenske policije

Kamra.si, 27. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. junij - dan slovenske policije V spomin na prepričljivo odločenost varovati državo in njen narod, na složnost, podporo in medsebojno zaupanje, ki je v junijskih dneh vojne vladalo med slovenskim narodom in njegovo policijo; v spomin na organiziran in profesionalen upor agresorju na ozemlju Republike Slovenije ter v spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec, smo slovenski policisti 27. junij izbrali za svoj praznik, za dan slovenske policije.

27. junija 1875 se je v Gradcu rodil Gregor Gojmir Krek, slovenski pravnik, sodnik, glasbenik, pedagog in akademik

Kamra.si, 27. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. junija 1875 se je v Gradcu rodil Gregor Gojmir Krek, slovenski pravnik, sodnik, glasbenik, pedagog in akademik. Umrl je 1. septembra 1942 v Ljubljani.  Profesor rimskega in civilnega prava, pravni praktik in ugledni glasbenik Gregor (Gojmir) Krek se je rodil 27. junija 1875 v Gradcu, umrl pa 1. septembra 1942 v Ljubljani. Šolal se je v Gradcu, kjer je bil 1898 promoviran za doktorja prava. Sodno prakso je opravil pri deželnem sodišču v Gradcu. Po odlično opravljenem sodniškem izpitu 1900 je bil imenovan za sodnika v Ljubljani. V študijskem letu 1902/3 se je izpopolnjeval na Univerzi v Leipzigu.  
Morda poznate vi? (19)

Morda poznate vi? (19)

Fototeka MNZS, 26. junij 2019 ― Zanima nas, kdo so osebe na fotografijah in tudi kje so fotografije nastale. Če imate tudi kakšne informacije o ozadju nastanka fotografije, so tovrstne informacije tudi dobrodošle. V imenu celotnega kolektiva pa se vam zahvaljujemo že za vse do sedaj posredovane informacije, hvala! Vsi ki bi le-te z nami radi delili oz. bi nam o priloženih fotografijah radi pomagali razjasniti kakšen podatek, vljudno prosimo,...

26. junija 1881 se je rodil Anton Breznik, duhovnik, jezikoslovec, ...

Kamra.si, 26. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. junija 1881 se je Ihanu pri Domžalah rodil  Anton Breznik, duhovnik, jezikoslovec in ravnatelj. Umrl je 26. marca 1944 v Ljubljani. V svojem rojstnem kraju je šest let obiskoval ljudsko, v Ljubljani pa meščansko šolo in humanistično gimnazijo. Med njegovimi gimnazijskimi profesorji je bil Maks Pleteršnik, ki ga je učil grščino, neposredno po tem, ko je leta 1894 izdal znameniti Slovensko-nemški slovar. To delo je Breznik prebiral in ga dopolnjeval s svojimi opažanji. Vanj je vpisoval nove besede, ki jih je nabiral med ljudmi. Zapisal je nad 350 ljudskih pesmi iz Ihana. V gimnaziji se je pridružil projektu zbiranja slovenskih narodnih pesmi, ki ga je vodil Karel Štrekelj. Zbrane ljudske besede so dijaki objavljal v Domu in svetu pod naslovom Slovarski navržki. V tej reviji je ocenjeval in poročal o jezikoslovnih delih, podajal nabrano gradivo in začel samostojno posegati v jezikovna vprašanja s članki.

26. junija 1892 se je rodil Juš Kozak, pisatelj, esejist, ...

Kamra.si, 26. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. junija 1892 se je rodil  Juš Kozak, pisatelj, esejist, gledališki kritik in urednik. Umrl je  29. avgusta 1964. Ljubljana. Juš Kozak se je rodil posestniku, gostilničarju in mesarju v šentpetrskem predmestju Ljubljane. Otroštvo je preživljal skupaj z mlajšim bratom Ferdom Kozakom. Osnovno šolo in maturo je opravil v rodnem mestu, nato pa je na Dunaju med letoma 1911 in 1914 študiral zemljepis in zgodovino.

26. junija 1954 je umrl Ivan Trinko Zamejski, duhovnik, pesnik, ...

Kamra.si, 26. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. junija 1954 je umrl Ivan Trinko Zamejski, duhovnik, pesnik, pisatelj, filozof, prevajalec, jezikoslovec, kritik, skladatelj, slikar in buditelj narodne zavesti. Rodil se je 25. januarja 1863 v Trčmunu v Beneški Sloveniji. Rodil se je v Benečiji kot četrti od petih otrok očetu Antonu in materi Mariji Golob. Obiskoval je italijansko osnovno šolo v bližnjem kraju, potem pa po treh letih nadaljeval v Čedadu. Leta 1875 je začel obiskovati semenišče v Vidmu.  

25. junija 1940 je umrl Matija Malešič, pisatelj in pravnik

Kamra.si, 25. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. junija 1940 je v Škofji Loki umrl Matija Malešič, pisatelj in pravnik. Rodil se je 30. oktobra 1891 v Črnomlju. Bil je tretji od štirih otrok kmeta Matije Malešiča in gospodinje Marije, rojene Šenica. Osnovno šolo je obiskoval v Črnomlju. V Novem mestu je v šolskem letu 1908/1909 končal četrti razred gimnazije, nato pa se je v peti razred vpisal v Ljubljani kot gojenec Marijanišča. Po končani gimnaziji je odšel na enoletno služenje vojaškega roka, ki ga je zaključil junija 1914. Takrat se je že začela prva svetovna vojna, tako da se je iz vojske vrnil šele novembra leta 1918. Prvi dve leti vojne je preživel v Bosni in Srbiji, leta 1916 pa je bil poslan na soško fronto, kjer je bil ranjen. V tem času je pisal vojni dnevnik, po vojni pa je na to temo pisal roman, ki je kot nedokončan ostal v rokopisu.

25. junija 1895 je umrl Andrej Praprotnik, učitelj, pesnik ...

Kamra.si, 25. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. junija 1895 je v Ljubljani umrl Andrej Praprotnik, učitelj, pesnik, pisatelj in urednik. Rodil se je 9. novembra 1827 v Podbrezju. Njegov prvi učitelj in podpornik mu je bil podbreški župni vikar Franc Pirc, kasneje misionar v Severni Ameriki. Ko mu je bilo osem let, ga je poslal oče k svojemu bratu Jakobu, učitelju v Šenčurju pri Kranju. Tu je tri leta hodil v šolo in se učil tudi orglati. Leta 1838 je šel v šolo v Kranj, kjer se mu je zamerilo učenje na pamet in še v nemškem jeziku. Leta 1841 je šel v Ljubljano in v 2 letih končal četrti razred glavne šole. Nato je tam končal še dvoletno pripravnico za učitelje.
še novic