9. januarja 1947 se je rodil Drago Medved, pisatelj, novinar, urednik, slikar in publicist

Kamra.si, 9. januar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. januarja 1947 se je na Ponikvi rodil Drago Medved, pisatelj, novinar, urednik, slikar in publicist. Umrl je 7. januarja 2016 v Novi Cerkvi.   III. osnovno šolo je obiskoval v Celju, Šolski center tiska in papirja v Ljubljani in nato zaključil Višjo upravno šolo v Ljubljani.Delati je začel leta 1966 kot stavec v Celjskem tisku (kasneje Cetisu) in po treh letih postal tehnolog grafične priprave v podjetju. Leta 1971 je postal tehnični urednik pri celjskem časopisu Novi tednik, to delo opravljal do leta 1978, potem pa delal do leta 1982 kot odgovorni urednik časopisa. V letih 1982 in 1988 je bil predsednik Občinske konference Socialistične zveze delovnega ljudstva (SZDL) v Celju, od 1988 do 1992 novinar in komentator kulturne redakcije dnevnika Delo, krajši čas delal pri podjetju Fit-media v Celju, postal samostojni novinar in leta 2000 samostojni podjetnik, ki se ukvarja z založništvom in svetovanjem.

9. decembra 1912 je v Mariboru umrl Janez Koprivnik, slovenski učitelj, publicist in pisatelj.

Kamra.si, 9. januar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. decembra 1912 je v Mariboru umrl Janez Koprivnik, slovenski učitelj, publicist in pisatelj. Rodil se je 4. decembra 1849 v Gorenjah pri Zrečah. Koprivnik je bil sin kmečkih staršev s Pohorja. Dve leti je obiskoval nemško osnovno šolo v Konjicah, nato pa 3. in 4. razred okrožne glavne šole in dva letnika nesamostojne spodnje realke v Celju. V obdobju od 1869 do 1873 se je izobraževal na učiteljišču v Mariboru. Oktobra 1875 je v Gradcu opravil izpit učiteljske usposobljenosti za meščanske šole iz vzgojeslovja, računstva in prirodopisja. Septembra 1880 je opravil učiteljski izpit iz fizike in novembra 1887 še iz gluhonemstva. Od avgusta do konca oktobra 1873 je učiteljeval na Deželni vinarski in sadjarski šoli v Mariboru, nato do septembra 1874 v Studenicah, do novembra 1875 na 1. mestni deški šoli v Mariboru in na tamkajšnji vadnici do septembra 1888. Tedaj je postal glavni učitelj z naslovom procesorja na učiteljišču v Mariboru, kjer je poučeval prirodopisje in fiziko do svoje upokojitve leta 1909. Ob upokojitvi je bil odlikovan z naslovom šolskega svetnika. 

Predavanje o NAVADNI ČIGRI

Kamra.si, 9. januar 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 16. januarja 2020, ob 17. uri vabi na predavanje o NAVADNI ČIGRI. Varstveni ornitolog Tilen Basle iz DOPPS-a bo predstavil ogroženo vrsto ptice, navadno čigro, ki gnezdi na Ptujskem in Ormoškem jezeru. Izvedeli bomo več o navadni čigri, o ekologiji čigre, njeni populaciji in o tem, kako upravljamo z njenim bivališčem.
PRIVLAČNA STORŽIČEVA SKUPINA

PRIVLAČNA STORŽIČEVA SKUPINA

Fototeka MNZS, 8. januar 2020 ― V Dnevniku so ob koncu leta 1969 vabili na izlet in predlagali Storžič, ki je »kulisa Kranja na barvnih in črno-belih razglednicah,« saj je na vseh panoramah »zadaj za cerkvenimi zvoniki in nebotičnikom piramidasti Storžičev vrh.« Predlagajo, da je za Tržičane najpriljubljenejša pot skozi Lom in mimo Doma, »za Kranjčanje pa bodo gotovo primernejše poti z južne strani.« (V časopisu Dnevnik objavljeno v petek,...
MRAZ JE ZAPLESAL PO DEŽELI

MRAZ JE ZAPLESAL PO DEŽELI

Fototeka MNZS, 7. januar 2020 ― »Mraz je zaplesal po deželi,« so zapisali v Dnevniku zadnji teden leta 1969, saj je bilo v Ljubljani –14 stopinj Celzija, v Novem mestu –18 stopinj Celzija, na Kredarici pa »samo –11 stopinj«. Edina nevšečnost mraza je bila, da »vrat avtobusov ni bilo mogoče normalno odpirati«, sicer pa so se zime veselili otroci, saj so bili »vsi klanci in znana smučišča polna smučarjev in...

14. februarja 1898 je umrl Gašpar Vrečer, teharski učitelj in častni občan

Kamra.si, 7. januar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. februarja 1898 je na Teharjah umrl Gašpar Vrečer, teharski učitelj in častni občan. Rodil se je 5. januarja 1845 v Kompolah.  Gašpar Vrečer je bil teharski učitelj in narodnjak, ki se je rodil v Sv. Lovrencu pod Prežinom (danes Kompole) v zaselku Vreče pod Šentjanžem. V ljudsko šolo je hodil v Prežinu in na Teharjah, v Celju pa je končal šest razredov gimnazije. Poročen je bil z Marijo, rojeno Nasko iz Celja. Kar nekaj njegovih otrok se je odločilo tudi za poklic šolnika in druge ugledne poklice, med njimi Rajko Vrečer, dr. Ivo Vrečer je bil šolski nadzornik, Rihard železniški uradnik v Beogradu, Albert trgovec na Dunaju, hčerka Anka pa operna pevka in gledališka igralka.

8. januarja 1946 je v Vojniku umrla Dorothea (Doroteja, Dora) Hauser, slikarka

Kamra.si, 7. januar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. januarja 1946 je v Vojniku umrla  Dorothea (Doroteja, Dora) Hauser, slikarka. Rodila se je 25. julija 1877.*  Hauserjeva je bila rojena v Gradcu, v ugledni meščanski družini. Slikarstvo je sprva študirala na deželni umetniški šoli v Gradcu in nadaljevala pri slikarju in oblikovalcu Wilhelmu von Debschnitzu, ki je postal leta 1902 soustanovitelj znanega ateljeja za uporabno in likovno umetnost. Svoja slikarska znanja je izpopolnjevala tudi v Dresdnu pri Karlu in Emiliji Pelikan – Mediz, priznanih učiteljih krajinarstva, figuralike in portretiranja.Kdaj se je Doroteja s starši preselila na Stallnerjevo vzpetino pri Vojniku, iz virov sicer ni znano, gotovo pa je, da je bila tam nastanjena že leta 1921, saj je od tega leta dalje mogoče slediti v celjskem časopisju objave o njenih razstavah doma in v tujini. Hauserjeva je živela dinamično in ustvarjalno življenje meščanske izobraženke, ki so jo domačini spoštovali, saj ni ljudi nikoli delila po premoženjski, nacionalni ali še manj po politični plati in je bila domačinom zelo naklonjena – zlasti otrokom.

Okupacijske meje 1941-1945: Mejni kamni, bodeča žica, stražni stolpi in minska polja

Kamra.si, 4. januar 2020 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v torek, 7. januarja 2020, ob 18. uri v Center Ivana Hribarja na Ljubljanski cesti 12 f na odprtje razstave Mejni kamni, bodeča žica, stražni stolpi in minska polja. Življenje ob okupacijskih mejah v Sloveniji,1941-1945. Razstava je nastala s sodelovanjem Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Inštituta za novejšo zgodovino ZRC SAZU, Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Javne agencije za raziskovalno dejavnost Slovenije in Medobčinskega muzeja Kamnik. Vir: https://www.muzej-kamnik-on.net/dogodki/odprtje-razstave/

Alenka Veber: 365 dni v Babnem Polju. Na robu, a ne za(rob)ljena

Kamra.si, 4. januar 2020 ― Osrednja knjižnica Celje v okviru progama Univerze za tretje življenjsko obdobje vabi v ponedeljek, 6. januarja 2020, ob 17:30 v Levstikovo dvorano na predavanje Alenke Veber.  365 dni v Babnem Polju. Na robu, a ne za(rob)ljena Alenka VEBER iz Babnega Polja je avtorica več sto poljudnih prispevkov o slovenski kulturni in naravni dediščini, predvsem pa je ljubiteljska etnologinja, fotografinja in turistična vodnica, mentorica študijskih krožkov ter predavateljica. Njeno predavanje govori o tem, kako je ušla iz navidezne cone ugodja in pre(živela); kako je ponovno shodila in kaj ima pri tem ne(okrnjena) narava? In kaj imajo pri tem ljudje? Predavanje bo prepleteno s fotografijami, ki jih je Alenka naredila na sprehodih skozi 365 dni v najhladnejšem slovenskem kraju. Ne glede na vreme. V zgodnjih jutranjih urah ali mrzlih večerih. »Lahko smo na robu, a to še ne pomeni, da smo zarobljeni,« pravi v svojih duhoviticah. Vabljeni! Vir: 

“Potujoča misijonska razstava”

Kamra.si, 4. januar 2020 ― Dom Sv. Jožef Celje vabi v nedeljo, 5. januarja 2020, ob 15. uri na odprtje “Potujoče misijonske razstave”.  Iz programa:  – “Slovenski Božič” – Matija Tomc, mladi župnije Celje-Sv. Jožef– Pričevanje misijonarja Toneta Kerina– Tradicionalno kajenje hiše   Na ogled bodo predmeti, ki so jih misijonarji prinesli iz misijonskih dežel širom sveta in so odraz kulture in življenja tamkajšnjih ljudi. Spremlja jih kronološki pregled več kot 600 slovenskih misijonarjev. Razstava bo na ogled v januarju 2020.
še novic