Naš Maister

Kamra.si, 11. februar 2020 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 12. februarja 2020, ob 18. uri v rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni 23 na predstavitev stripa Naš Maister.  Z avtorjema, dr. Mihaelom Glavanom in Damijanom Stepančičem, se bo pogovarjala Alenka Juvan. 

Gospod Leon Štukelj in Tovarišija

Kamra.si, 11. februar 2020 ― Univerzitetna knjižnica Maribor vas v sredo, 12. februarja 2020, ob 17. uri vabi v Glazerjevo dvorano na predstavitev knjige Ivana Čuka, Alenke Puhar in Aleksa Lea Vesta Gospod Leon Štukelj in Tovarišija, ki temelji na pisnem gradivu, ki ga je Leon Štukelj po smrti zapustil svoji hčerki Lidiji Pauko. Osvetljuje nam čas Štukljevega življenja zlasti med drugo svetovno vojno, pa tudi po njej. Z avtorji se bo pogovarjal eden od recenzentov knjige ter zelo dober poznavalec Leona Štuklja Franček Jauk. Prisrčno vabljeni na Zasedanja s knjigami!

11. februarja 1952 je umrl Matija Murko, slovenski literarni zgodovinar, etnolog, slavist in urednik

Kamra.si, 11. februar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februarja 1952 je v Pragi umrl Matija Murko, slovenski literarni zgodovinar, etnolog, slavist in urednik. Rodil se je 10. februarja 1861 v Drstelji.  Matija Murko se je rodil v Drstelji v fari sv. Urbana. Ljudsko šolo je obiskoval doma in na Ptuju. Vse življenje je bil hvaležen, da ga je oče desetletnega vpisal v četrti razred nemške šole na Ptuju, da bi se prej in bolje naučil nemško. Nižjo gimnazijo je obiskoval na Ptuju, višjo pa v Mariboru. Bil je odličen dijak, izvrstno je odgovarjal zlasti pri slovenskem jeziku. Od tretjega razreda naprej se je preživljal popolnoma sam z majhno štipendijo in številnimi inštrukcijami. Leta 1880 je odšel na dunajsko univerzo, kjer je študiral germanistiko in slavistiko. S štipendijo dunajske univerze je leta 1887 odšel v Rusijo, kjer se je študijsko izpopolnjeval. Po vrnitvi iz Rusije je na priporočilo prosvetnega ministra Gautscha postal pri ministru za zunanje zadeve poročevalec o slovanskih listih, kjer se je dodobra seznanil z vsemi slovanskimi jeziki. Leta 1902 je postal redni profesor slovanske filologije in vodja seminarja za slavistiko na univerzi v Gradcu. Nekaj let je bil profesor slavistike v Leipzigu. Odločil se je za novo ustanovljeno stolico za južnoslovanske jezike in književnosti na Karlovi univerzi v Pragi, kjer so ga izvolili v rednega profesorja za jugoslovanske jezike in književnost. Upokojil se je leta 1931. 

Muzejski vikend Mali kurent

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na februarski Muzejski vikend MALI KURENT, ki bo tokrat izjemoma v nedeljo, 16. februarja 2020, od 10. do 13. ure, v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova 1). Ogledali si bomo razstavo 60 LET KURENTOVANJA, prebrali slikanico Mali kurent in si izdelali papirnato kurentovo masko. Po delavnici pa vas vabimo, da se sprehodite še do Miheličeve galerije in si ogledate razstavo ilustracij Kurenta v slovstveni folklori KURI, GLAN, GLAN. Muzejski vikend je namenjen družinam z otroki, starimi več kot 5 let. Prireditev je brezplačna.

Himalaja in osemtisočaki

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in Planinsko društvo Maks Meško Ormož vabita na muzejski večer HIMALAJA IN OSEMTISOČAKI, ki bo v petek, 14. februarja 2020, ob 18. uri v  Beli dvorani Grajske pristave Ormož. Gost muzejskega večera bo vrhunski slovenski alpinist Viki Grošelj, himalajec, gorski reševalec, gorski vodnik, Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov. Viki Grošelj nas bo popeljal na vrhove, pod katerimi leži ves svet, in večer obogatil z nepozabnimi posnetki, ki so ob tem nastajali. »Preplezati najvišje vrhove vseh sedmih celin našega planeta je veličasten izziv za vse, ki jim je pustolovščina pomemben del življenja. Če mu prištejemo še razkošnost razlik med posameznimi vrhovi in pokrajinami – celinami, bi na Zemlji težko našli bolj barvit in zanimiv gorniški cilj.«(Viki Grošelj)

60 let Kurentovanja

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vljudno vabi na odprtje pregledne razstave ob 60 letnici tradicionalne pustne prireditve na Ptuju. Srečali se bomo v četrtek, 13. februarja 2020, ob 12. uri v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova 1).

Predstavitev knjige Kurent

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v torek, 18. februarja 2020, ob 19. uri vabi na predstavitev knjige Kurent, avtorjev Liljane Klemenčič in Stojana Kerblerja. Pravljica Kurent, ki jo je po ljudskih motivih priredila Liljana Klemenčič, je prvič izšla leta 2001, ob letošnji 60-letnici ptujskega Kurentovanja pa je znova oživela. Knjigo, opremljeno s fotografijami mojstra Stojana Kerblerja, je izdala Založba Pivec. Z avtorjema knjižne novitete se bo pogovarjala urednica Milena Pivec. V glasbenem programu bo nastopil violinist, prof. Matjaž Antončič. Vljudno vabljeni!

Čajanka z Almo

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Ljubiteljsko gledališče Teharje in Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Osrednji knjižnici Celje vabita na predstavo Čajanka z Almo, ki bo v ponedeljek, 10. februarja 2020, ob 17.30  v Levstikovi dvorani.  Predstava Čajanka z Almo – utrinki (njene) umetniške duše je pripoved Almine življenjske zgodbe skozi odsev njene duše, njenih sanj, njenega gledanja na svet, njenih hrepenenj in želja, ter njenega odnosa do svojih bližnjih in svojega življenja. Izvajata Anica Milanović in Sonja MlejnikScenarij in režija: Anica MilanovićV počastitev 70. obletnice smrti    

10. februarja 1861 se je rodil Matija Murko, slovenski literarni zgodovinar, etnolog, slavist in urednik

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. februarja 1861 se je v Drstelji rodil Matija Murko, slovenski literarni zgodovinar, etnolog, slavist in urednik. Umrl je 11. februarja 1952 v Pragi.  Matija Murko se je rodil v Drstelji v fari sv. Urbana. Ljudsko šolo je obiskoval doma in na Ptuju. Vse življenje je bil hvaležen, da ga je oče desetletnega vpisal v četrti razred nemške šole na Ptuju, da bi se prej in bolje naučil nemško. Nižjo gimnazijo je obiskoval na Ptuju, višjo pa v Mariboru. Bil je odličen dijak, izvrstno je odgovarjal zlasti pri slovenskem jeziku. Od tretjega razreda naprej se je preživljal popolnoma sam z majhno štipendijo in številnimi inštrukcijami. Leta 1880 je odšel na dunajsko univerzo, kjer je študiral germanistiko in slavistiko. S štipendijo dunajske univerze je leta 1887 odšel v Rusijo, kjer se je študijsko izpopolnjeval. Po vrnitvi iz Rusije je na priporočilo prosvetnega ministra Gautscha postal pri ministru za zunanje zadeve poročevalec o slovanskih listih, kjer se je dodobra seznanil z vsemi slovanskimi jeziki. Leta 1902 je postal redni profesor slovanske filologije in vodja seminarja za slavistiko na univerzi v Gradcu. Nekaj let je bil profesor slavistike v Leipzigu. Odločil se je za novo ustanovljeno stolico za južnoslovanske jezike in književnosti na Karlovi univerzi v Pragi, kjer so ga izvolili v rednega profesorja za jugoslovanske jezike in književnost. Upokojil se je leta 1931. 

8. februarja 1987 je v Brežicah umrla Savica Zorko, prva upraviteljica Ljudske knjižnice v Brežicah

Kamra.si, 8. februar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. februarja 1987 je v Brežicah umrla Savica Zorko, prva upraviteljica Ljudske knjižnice v Brežicah. Rodila se je 9. novembra 1904 v Gorici.  Mladost je preživela v Gorici v Trgovskem domu, ki je bil s svojo lepo dvorano središče in zbirališče goriških Slovencev. Na površini 900 kvadratnih metrov so delovali gospodarski obrati, kulturne in športne ustanove. Del stavbe je bil namenjen sodobno opremljeni dvorani, v katero so goriški Slovenci zahajali, da bi prisluhnili koncertom, si ogledali gledališke predstave ali zaplesali. V stavbi je gostovalo Pevsko in glasbeno društvo, ki je skrbelo za glasbeno šolo in prirejalo številne koncerte. V nizkem pritličju je deloval Goriški Sokol, ki je imel na razpolago telovadnico, garderobo, sanitarije in shrambo za orodje. Tudi Narodna prosveta se je preselila s svojo knjižnico v komaj zgrajeno stavbo. Pritlični prostori so služili poslovni dejavnosti, kjer so delovale trgovine (npr. trgovini z blagom Pregrad & Černetič in Hedžet & Koritnik), kasneje še knjigarna znanega založnika, književnika in tiskarja Andreja Gabrščka. Tudi Savičin oče Vinko Šuligoj je bil duša narodnega življenja in čislan pevec. Vse to so gotovo dejavniki, ki so vplivali na Savičina raznovrstna in mnogotera udejstvovanja – tako v kulturi kot drugje.

8. februarja 1945 je umrl Ožbalt Ilaunig, sodnik in pisatelj

Kamra.si, 7. februar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. februarja 1945 je v Lenartu v Slovenskih goricah umrl Ožbalt Ilaunig, sodnik in pisatelj. Rodil se je 26. julija 1876 v Rebrci pri Železni kapli. Dr. Ožbalt Ilaunig je bil nezakonski sin revnih staršev Marije Brumnik iz Reberce in Janeza Ilauniga iz Apač. Njegova starša sta bila delavca pri bogatem kmetu v Reberci. Sina sta dala v oskrbo k dedku in babici, kjer je živel enajst let ter očeta in mater videval samo ob nedeljah. Svoja otroška leta preživel kot pastir, po okoliških hribih je pasel kozi svojega dedka. Pri sedmih letih bi moral začeti s šolo, ker pa je živel pri starih starših na odročnem kraju, učitelj, ki je otroke popisoval po hišah, ni vedel, da je tam še kak otrok. Kasneje je izvedel za šoloobveznega otroka pri Ilaunigovih starih starših in kmalu so dobili poziv, da morajo Ožbalta poslati v Žitaro vas v ljudsko šolo. Tako je leta 1884 začel obiskovati pravo šolo.

Branko Cestnik: SONCE PETOVIONE

Kamra.si, 7. februar 2020 ― Celjska Mohorjeva družba  v sodelovanju z društvi in Župnijskim svetom iz Frankolovega na večer slovenskega kulturnega praznika v soboto, 8. februarja 2020, ob 18. uri vabi v gasilski dom na Frankolovem (Stražica 2, Frankolovo) na predstavitev najnovejšega zgodovinskega romana o prihodu krščanstva na Ptuj – in na slovenska tla  SONCE PETOVIONE duhovnika Branka Cestnika. S pisateljem se bo pogovarjal Janez Karo. Pozdravila nas bo tudi ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič Vabljeni! Vir: https://www.mohorjeva.org/images/upload/2020/01/18234_Sonce_Petovione_Frankolovo.pdf

''Kdor jih bere, vsak drugači pesmi moje sodi''

Kamra.si, 7. februar 2020 ― Slovensko kulturno društvo Istra Pulj in Ljubiteljsko gledališče Petra Simonitija Celje (Ljubiteljsko gledališče Teharje Celje) vabita v soboto, 8. februarja 2020, ob 18. uri v "Dom hrvatskih branitelja" v Pulju (Dobrilina ul. 4) na igrani recital poezije Franceta Prešerna »Kdor jih bere, vsak drugači pesmi moje sodi« Režija Anica Milanović Na proslavi bo nastopil tudi pevski zbor Encijan. V počastitev slovenskega kulturnega praznika in 220-letnice rojstva Franceta Prešerna.Lepo vabljeni tudi na ogled razstave Prešeren iz likovne zbirke Mihe Maleša, avtorice Brede Ilich Klančnik,  od 5. do 17. februarja v Mestno knjižnico Pulj na Kandlerovi 39. Organizatorji: Osrednja knjižnica Celje, Mestna knjižnica Pulj in Galerija Miha Maleš Zg. Rečica pri Laškem

Svečana podelitev nagrad natečaja Pripovedi iz moje knjižnice

Kamra.si, 7. februar 2020 ― V sklopu praznovanja 70. rojstnega dneva Mariborske knjižnice je med 1. majem in 30. septembrom 2019 potekal natečaj za najboljšo pripoved z naslovom Pripovedi iz moje knjižnice. Strokovna komisija je med prispelimi zgodbami izbrala najboljše tri. Na slavnostni zaključni prireditvi, ki bo na Prešernov dan in obenem na 71. rojstni dan naše knjižnice, v soboto, 8. februarja 2020, ob 11. uri, bomo predstavili natečaj, pripovedi in podelili nagrade. Program bo glasbeno popestril harmonikaš Danijel Marinič. Vabljeni, da kulturni praznik preživite z nami! 

Branko Cestnik: SONCE PETOVIONE

Kamra.si, 7. februar 2020 ― Celjska Mohorjeva družba v sodelovanju z Župnijo Šentilj v Slovenskih Goricah vabi v petek, 7. februarja 2020, ob 18. 30 v župnijsko dvorano na predstavitev najnovejšega zgodovinskega romana o prihodu krščanstva na Ptuj – in na slovenska tla  SONCE PETOVIONE duhovnika Branka Cestnika. S pisateljem se bo pogovarjala ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič.  Vabljeni! Vir: https://www.mohorjeva.org/images/upload/2020/01/18220_2020-02-07_Sonce_Petovione_Sentilj.pdf
še novic