17. oktobra 1714 je v Gorici umrl Janez Svetokriški (pravo ime Tobija Lionelli), slovenski baročni pridigar in pisec

Kamra.si, 16. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ... 17. oktobra 1714 je v Gorici umrl Janez Svetokriški (pravo ime Tobija Lionelli), slovenski baročni pridigar in pisec. Rodil se je 1647 v Svetem Križu (zdaj Vipavski Križ).  Tobija Lionelli se je že zelo mlad odločil za vstop v kapucinski samostan, ki so ga kakšno leto pred njegovim rojstvom postavili v takrat Sv. Križu. Po opravljenem noviciatu si je nadel redovniško ime Janez Krstnik. Slovenska literarna zgodovina ga pozna kot Janeza Svetokriškega in ga postavlja v vrh tistih, ki so ustvarjali slovensko književnost v času protireformacije in baroka.

17. oktobra 1912 se je v Dolnji Bistrici rodil Ferdo Godina, slovenski pisatelj in urednik

Kamra.si, 16. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. oktobra 1912 se je v Dolnji Bistrici rodil Ferdo Godina, slovenski pisatelj in urednik. Umrl je  4. julija 1994 v Ljubljani. Klasično gimnazijo je obiskoval v Mariboru in Ljubljani. Po maturi je nekaj časa študiral pravo, med leti 1930 in 1935 pa je v Mariboru opravil še nedeljsko dramsko šolo. Pod psevdonimom Bistrički Ferko je prve zgodbe začel objavljati v Kleklovih Novinah, v prekmurščini, nekaj pa tudi že v knjižni slovenščini. Bil je včlanjen v več takratnih kmečkih društev in pod njihovim okriljem po Prekmurju prirejal gledališke igre. Kasneje se je pridružil liberalneje usmerjenim študentom, ki so ustanovili Klub prekmurskih akademikov. Godina je postal urednik njihovega glasila Mladi Prekmurec. V svoji miselnosti se je vse bolj bližal marksizmu. Njegove ideje je prenašal tudi na dogajanje v Prekmurju in o tem pisal v liberalnih časopisih Jutro in prilogi Mariborski večernik. Prozo pa so mu pred 2. sv. vojno objavljali še v Ljubljanskem zvonu, Modri ptici, Sodobnosti in mariborskih Obzorjih. 

Muzejski vikend za družine

Kamra.si, 16. oktober 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi otroke in starše na Muzejski vikend, ki bo v soboto, 20. oktobra 2018, od 10. do 13. ure, v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova ul. 1). Ogledali si bomo razstavo PODOBE PTUJA slikarja Franca Simoniča in se preizkusili v tehniki lavirane risbe. Muzejski vikend je namenjen družinam z otroki, starimi več kot 4 leta, in je brezplačen. 
Nova fotografska razstava

Nova fotografska razstava

Fototeka MNZS, 16. oktober 2018 ― Vljudno vabljeni na odprtje avtorske fotografske razstave fotografa / fotoreporterja Voranca Vogla: Pivo. Pujs. Golica. Spet bo veselica! Gasilske veselice skozi fotografski objektiv  ki bo v torek, 16. oktobra 2018, ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije (Celovška cesta 23, Ljubljana). Gasilske veselice zbujajo različne odzive: naj jih nihče ne bi spremljal, večina ljudi pa ima o njih izoblikovano mnenje. Podatki o obiskanosti gasilskih veselic...

16. oktober - svetovni dan hrane

Kamra.si, 16. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. oktober - svetovni dan hraneSvetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Omenjen datum je bil izbran, ker je bila organizacija na ta dan leta 1945 ustanovljena. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane. Letos je posvečen vprašanju, kaj lahko naredimo, da bi do leta 2030 povsem izkoreninili lakoto. Organizacija med drugim izpostavlja potrebo po bolj inovativni proizvodnji hrane, prehodu na bolj zdravo prehrano in zmanjšanju količin zavržene hrane. - https://sl.wikipedia.org/wiki/Svetovni_dan_hrane- https://www.sta.si/2562157/16-oktober-svetovni-dan-hrane  

16. oktobra 1904 se je v Krškem rodil Alfonz Gspan, bibliotekar, literarni zgodovinar, pesnik, leksikograf, pedagog, urednik in prevajalec

Kamra.si, 16. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. oktobra 1904 se je v Krškem rodil Alfonz Gspan, bibliotekar, literarni zgodovinar, pesnik, leksikograf, pedagog, urednik in prevajalec. Umrl je 5. septembra 1977 v Ljubljani. Alfonz Gspan se je rodil v Krškem, kmalu po njegovem rojstvu pa se je družina preselila v Ljubljano. Hiše, v kateri je bil rojen, ni več. Poročen je bil s profesorico Nado Gspan Prašelj, razgledano slavistko, germanistko in bibliotekarko, ki je prav tako večino časa službovala na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede pri SAZU. Profesorica Gspanova je podarila moževemu rojstnemu kraju, Valvasorjevi knjižnici v Krškem, njegovo osebno knjižnico, ki obsega 2.308 enot knjižničnega gradiva in 18 kosov pohištva. 20. oktobra 2004 sta župan Občine Krško in sin Primož Gspan na ploščadi pred nekdanjo Gspanovo hišo številka 19, v spomin na literarnega zgodovinarja, bibliotekarja, pesnika in prevajalca profesorja Alfonza Gspana, odkrila spominsko obeležje.

15. oktobra 1851 se je v Zgornji Voličini rodil Emilijan Lilek, šolnik, zgodovinar in etnolog

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. oktobra 1851 se je v Zgornji Voličini rodil Emilijan Lilek, šolnik, zgodovinar in etnolog. Umrl je 14. februarja 1940 v Celju.  Po gimnaziji v Mariboru se je vpisal na graško univerzo in leta 1877 opravil profesorski izpit iz zemljepisa in zgodovine kot glavnih predmetov z nemškim učnim jezikom. Do leta 1883 je poučeval na srednjih šolah v Dunajskem Novem mestu, Ljubljani, v Gradcu in ko je leta 1883 svoje kvalifikacije izpopolnil še s slovenskim in hrvaškim učnim jezikom, je odšel v Sarajevo, kjer je kot profesor na gimnaziji poučeval vse do leta 1902. Kasneje je bil premeščen na višjo državno gimnazijo s hrvaškim jezikom v Zadar in ker je s članki in predavanji javno nastopal proti zrinsko–frankopanskemu kultu, se je moral odpovedati upravništvu gimnazije in se po letu dni ponovno seliti – tokrat v Celje (1909). Imenovan je bil za predstojnika slovensko–nemških samostojnih razredov na nižji gimnaziji, po padcu monarhije pa mu je vlada SHS v Ljubljani za leto dni poverila vodenje novoustanovljene višje gimnazije v Celju, kasneje pa je do upokojitve leta 1924 delal kot gimnazijski profesor.

“Prevarani sokoli”

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Zgodovinski arhiv Celje in Zgodovinsko društvo Celje vabita v sredo, 17. oktobra 2018, ob 18. uri na predstavitev monografije “Prevarani sokoli”. Knjižno novost bosta v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje predstavila avtorja Ivan Čuk in Aleks Leo Vest.
Prevarani sokoli

Prevarani sokoli

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 15. oktober 2018 ― Zgodovinsko društvo Celje in Zgodovinski arhiv Celje vabita na predstavitev monografije “Prevarani sokoli”. Knjižno novost bosta v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje predstavila avtorja Ivan Čuk in Aleks Leo Vest v sredo, 17. oktobra 2018, ob 18. uri. Vabljeni!   Vabilo (pdf)    

Literarni večer z Mojco Širok

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vljudno vabi na pogovor z novinarko in pisateljico Mojco Širok, ki bo v torek, 16. oktobra 2018, ob 19. uri v Knjižnici Ormož. V ospredju bo literarni prvenec Mojce Širok, kriminalni roman Pogodba, za katerega je prejela knjižno nagrado modra ptica. Z avtorico se bo pogovarjala Marijana Korotaj.

Ženski in moški svetovi slovenske moderne, pogovorni večer

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Vabljeni na pogovorni večer Ženski in moški svetovi slovenske moderne ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja in 140. obletnici rojstva Zofke Kveder z ddr. Igorjem Grdinom in dr. Katjo Mihurko Poniž. Prireditev bo v Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica v sredo, 17. oktobra 2018, ob 18. uri. Prijazno vabljeni! Dogodek poteka v okviru Tedna Univerze v Novi Gorici; organizira ga Univerza v Novi Gorici v sodelovanju z Goriško knjižnico.

15. oktobra 1844 se je na Vrsnem rodil Simon Gregorčič, pesnik in duhovnik

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. oktobra 1844 se je na Vrsnem rodil Simon Gregorčič, pesnik in duhovnik.  Umrl je 24. novembra 1906 v Gorici. Šolanje je začel v ljudski šoli na Libušnjem pri vikarju Antonu Gregorčiču, ki je spoznal dečkovo nadarjenost in pregovoril njegove starše, da so ga poslali v šole v Gorico. Tam je obiskoval normalko (1852-1855) in gimnazijo (1855-1864) in začel s prvimi pesniškimi poskusi. Po maturi je želel vpisati študij klasične filologije na Dunaju, vendar se je zaradi pomanjkanja denarnih sredstev in želje matere, da postane duhovnik, odločil za bogoslovje. Med študijem je (pod psevdonimoma V. R. in G. R.) začel objavljati pesmi v bogoslovskem listu Sloga.

15. oktobra 1927 je v Ljubljani umrl Ivan Frankè, slovenski slikar, konservator in ribiški strokovnjak

Kamra.si, 15. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. oktobra 1927 je v Ljubljani umrl Ivan Frankè, slovenski slikar, konservator in ribiški strokovnjak. Rodil se je 16. maja 1841 se je v Dobju pri Gorenji vasi v Poljanski dolini. V rani mladosti se je z materjo preselil v Cerklje. Njegova prva likovna učitelja v Ljubljani sta bila Jožef Kogovšek in Franz Kurz zum Thurn und Goldenstein. Slikarstvo je študiral od 1863 do 1873 leta, najprej na Dunaju nato pa še v Benetkah. Po naročilu ruske knjeginje Žokovske je leta 1873 potoval na Kitajsko.
še novic