V HOTELU SLON

V HOTELU SLON

Fototeka MNZS, 10. junij 2019 ― Edi Šelhaus se je 10. maja v koloni avtomobilov s partizani pripeljal v osvobojeno Ljubljano. Doletela ga je čast, da je dobil ključe sobe št. 207 v hotelu Slon. Tu se je lahko končno okopal in se oblekel v spodobno obleko, ki so mu jo preskrbeli. Vodstvo propagandne komisije pri IOOF je njemu in drugim fotoreporterjem naročilo, naj pripravijo in razvijejo fotografije za objave...
Novice: Čez Most po modrost - Večerni sprehod po kulturno-zgodovinski poti na Mostu na Soči

Novice: Čez Most po modrost - Večerni sprehod po kulturno-zgodovinski poti na Mostu na Soči

Tolminski muzej, 10. junij 2019 ― Tolminski muzej se pridružuje Evropskim dnevom arheološke dediščine z organizacijo vodenega večernega sprehoda po kulturno-zgodovinski poti Čez Most po modrost na Mostu na Soči. Pot zaobjema znamenitosti v kraju, poudarek je na predstavitvi bogate arheološke dediščine.  Sprehod med drugim vključuje ogled arheološke zbirke v pritličju osnovne šole, kjer so »in situ« ohranjene ostaline ...

10. junija 1912 je umrl Anton Aškerc, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 10. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. junija 1912 je umrl Anton Aškerc, slovenski pesnik, duhovnik in arhivist.  Rodil se je 9. januarja 1856. Rodil se je kot prvi sin v kmečki družini v Globokem (ali morda v Senožetah, kjer je odraščal) pri Rimskih Toplicah.Njihovo posestvo je bilo prodano in v tretjem letu se je Anton z družino preselil v Senožete nad Rimskimi Toplicami. Tu je začel hoditi v osnovno šolo. Ko je bil star 12 let, mu je umrla mati, na katero je bil zelo navezan. Leta 1877 je vstopil v mariborsko bogoslovje. Posvečen je bil konec 3. letnika (22. julija 1880). Po končanem šolanju je kot duhovnik služboval v številnih krajih na Štajerskem: v Podsredi, Šmarjah pri Jelšah, pri Sv. Lovrencu v Slovenskih goricah, v Vitanjah, v Sv. Marjeti, Mozirju, Škalah pri Velenju. Svoje pisanje je začel v Ljubljanskem zvonu.
Begunje 1971/72 – 3. razred, skupinska slika

Begunje 1971/72 – 3. razred, skupinska slika

Stare slike (Cerknica), 10. junij 2019 ― Pred nami je skupinska slika tretjega razreda v šolskem letu 1971/72. Skupaj so se slikali učenci dopoldanskega in popoldanskega oddelka, zato ta skupina šteje kar 35 učencev. Fantov je bilo dvajset in deklet petnajst. Ob strani je razredničarka Rozka Škrlj, ki je poučevala kar obe skupini. Poučevati dopoldan in popoldan, pa čeprav je imela stanovanje […]

9. junija 1875 se je rodil Anton Brecelj, slovenski zdravnik, politični delavec in publicist

Kamra.si, 9. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. junija 1875 se je v Žapužah rodil Anton Brecelj, slovenski zdravnik, politični delavec in publicist. Umrl je  22. septembra 1943 v Ljubljani. Po končani osnovni šoli v Šturjah je obiskoval gimnazijo v Ljubljani, leta 1901 pa je zaključil študij medicine v Gradcu in delal kot asistent na tamkajšnji kliniki. Leta 1903 je prišel v Gorico, kjer je bil sprva zasebni zdravnik, nato primarij bolnišnice usmiljenih bratov. Z ženo Alice Casagrande sta imela 11 otrok. Leta 1920 se je zaradi službene dolžnosti preselil v Ljubljano, kjer je živel in delal kot zasebni zdravnik za otroške in notranje bolezni vse do svoje smrti.Anton Brecelj je že kot gimnazijec in študent sodeloval v katoliškem gibanju in objavljal članke v Zori ( kot Bogdan Kazak) in Katoliškem obzorniku (podpisoval se je s kraticama A.B.) Tudi v času študija v Gradcu je bil zelo aktiven. Bil je član član akademskega društva Triglav a je leta 1898 izstopil in z nekaterimi drugimi ustanovil katoliško izobraževalno društvo Naprej za slovenske delavce in visokošolce v Gradcu, leta 1901 pa društvo Zarja.
1931 Litija – Tekma

1931 Litija – Tekma

Stare slike (Cerknica), 8. junij 2019 14. maja 1931 je rakovški SK Javornik v Litiji s tamkajšnjim moštvom odigral prijateljsko nogometno tekmo. Prvi polčas se je končal z rezultatom 2 : 1, drugi pa 3 : 5. Naši so izgubili. A ker je bila tekma prijateljska, so naredili tudi tako sliko. Tekma očitno ni bila zelo pomembna, saj o njej ni […]

8. junija 1859 se je rodil Alojz Gangl, slovenski kipar

Kamra.si, 8. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1859 se je v Metliki rodil Alojz Gangl, slovenski kipar. Umrl je 2. oktobra 1935 v Pragi.  Gangl se je najprej učil rezbarstva v podobarskih delavnicah v Metliki in Šentrupertu, potem pa kiparstva pri Jerneju Jerebu, nato pa je odšel na Dunaj, kjer je na tamkajšnji akademiji študiral pri Zambuschu in Hellmerju. Leta 1888, še med študijem, je ustvaril prvi slovenski kip nacionalnega pomena, kip Valentina Vodnika, podobo iz brona, ki so jo postavili pred tedanji ljubljanski licej. Leta 1903 je ustvaril še en spomenik, tokrat Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je bil postavljen v Muzejskem parku (1898). Znani so tudi njegovi kipi na pročelju ljubljanske Opere (1890), doprsni kip Franceta Prešerna, ki stoji na stopnišču Narodnega muzeja (1895), Valvasorjev spomenik, ki je bil postavljen leta 1903 v park pred Narodnim muzejem, in še nekaj drugih.  

8. junija 1896 se je rodil Danilo Bučar, slovenski skladatelj

Kamra.si, 8. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1896 se je v Črnomlju rodil Danilo Bučar, slovenski skladatelj, dirigent in igralec. Umrl je 8. avgusta 1971 v Ljubljani. Njegov pravi rojstni datum pa je verjetno 8. julij, kakor navajajo katalogi novomeške gimnazije. Gimnazijo je obiskoval v  Novem mestu, kjer je bil učenec Ignacija Hladnika, učitelja glasbe in kapiteljskega organista. Kljub temu, da je študiral farmacijo in bil od začetka prve svetovne vojne do leta 1949 zaposlen v lekarništvu, je bila glasba njegova prava strast. Nadarjenost za glasbo je podedoval po očetu. Že kot otrok se je skrivaj učil igrati klavir. V gimnaziji je igral v tamburaški skupini. Igral je skoraj vse instrumente, sodeloval pri zboru, dirigiral orkester in prirejal očetove skladbe za tamburaški zbor.

8. junija 1809 se je rodil Anton Murko, slovenski slovničar in leksikograf

Kamra.si, 8. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1809 se je v Spodnji Voličini rodil Anton Murko, slovenski slovničar in leksikograf. Umrl je 31. decembra 1871 v Spodnjih Hočah.  Anton Murko, nekdanji nadžupnik in dekan Hoč ter pomemben slovenski jezikoslovec, se je rodil pri Sv. Rupertu v Slovenskih goricah, današnji Voličini pri Lenartu. Rodil se je v družini kmeta in gornika. Skupaj z bratoma se je šolal na mariborski gimnaziji.  Po končani gimnaziji se je odločil za študij filozofije na liceju v Gradcu, kjer je spoznal pomembne slovenske kulturnike in politike. Ker ni imel denarja, je študij začasno opustil in stopil med frančiškane. Po nekaj mesecih si je premislil in izstopil. Potem se je preživljal tako, da je za Vida Rižnarja prepisoval, jezikovno popravljal ter prevajal svetopisemska in slovstvena dela. Leta 1829 je vendarle končal študij filozofije in si zaželel, da bi študiral medicino. V času negotovosti in pomanjkanja denarja za študij je sprejel ponudbo graškega knjigarnarja Johanna Lorenza Greinerja, da napiše nemško-slovenski in slovensko-nemški slovar, vsakemu pa doda tudi nemško in slovensko slovnico. Murko se je z aro na Greinerjev honorar odpravil na Dunaj in se tam vpisal na medicinsko fakulteto, sicer pa pridno zahajal v dvorno knjižnico, kjer je služboval Jernej Kopitar. V knjižnici je Murko nabiral gradivo za slovarja in hkrati bil v stiku s Kopitarjem. Že v kratkem se je moral odpovedati študiju medicine in se vrniti v Gradec, kjer je ob skromnem honorarju in gmotni podpori kaznilniškega kurata Marka Glaserja živel siromašno. Držal se je pogodbe in jo leta 1832 izpolnil. Najprej je izšel jezikovni učbenik slovenščine in isto leto še slovensko-nemški ročni besednik, naslednje leto pa nemško-slovenski ročni besednik. Po končanem delu zopet brez kruha in naveličan revščine je na prigovarjanje in s posredovanjem prof. M. Robiča leta 1832 končno stopil v bogoslovje.

8./9. junija 1508 se je rodil Primož Trubar, protestantski duhovnik in prevajalec

Kamra.si, 8. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8./9. junija 1508 se je rodil Primož Trubar, protestantski duhovnik in prevajalec. Umrl je 28. junija 1586.  Primož Trubar se je rodil julija v letu 1508 ali 1509 na Rašici pri Velikih Laščah oziroma v neposredni bližini vasi. Kraja in datuma rojstva se ne da zagotovo določiti, ker krstnih matičnih knjig takrat še niso poznali; uporabljali pa so tudi staro koledarsko štetje. Ni bil rojen na lokaciji mlina, kjer je danes muzej, ampak v nekdanjem Šklopovem mlinu, ki je stal vsaj 400 m vstran, više ob istem potoku. Ostanke tega so lastniki v zadnjih letih podrli. Po očetu se je pisal Malnar (mlinar), Truber oziroma izvorno Trobar pa se je pisala njegova mati. Primož je ta priimek prevzel najpozneje leta 1526. Od leta 1528 naprej se je v pismih dosledno podpisoval Truber in ne Trubar.

8. junija 1983 je v Ljubljani umrl Miško Kranjec, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 8. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1983 je v Ljubljani umrl Miško Kranjec, slovenski pisatelj in urednik. Rodil se je 15. septembra 1908 v Veliki Polani. Po osnovni šoli v domači vasi je končal gimnazijo v Ljubljani. Kot dijak je sodeloval pri različnih leposlovnih listih. V prekmurskem jeziku je objavljal v Kleklovih Novinah in Kalendarju Srca Jezušovoga, knjižna slovenščina pa je kasneje v njegovem pisanju začela prevladovati. Po maturi se je na ljubljanski univerzi vpisal na slavistiko, vendar študija ni dokončal, saj se je vse bolj posvečal pisanju. Že pred 2. svetovno vojno se je navzel takrat prevladujočih političnih idej in se od katoliškega tiska začel odmikati. Socialna vprašanja okolja, ki ga je poznal, je postopoma ubesedoval in prenašal na papir, navezoval pa je tudi stike s takrat vodilnimi izobraženci in komunisti, ki so zagovarjali podobne ideje kot on sam.

8. junija 1918 se je rodil Nace Simončič, slovenski lutkar

Kamra.si, 8. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1918 se je v Litiji rodil Nace Simončič, slovenski lutkar. Umrl je 21. januarja 2001 v Ljubljani. Bil je mizar, ki je II. svetovno vojno preživel v NOB, od leta 1943 je bil vodja Belokranjske gledališke skupine v Črnomlju, kjer je leta 1944 postal član SNG na osvobojenem ozemlju. Prav v tem vojnem času je iz mizarja zrasel inšpicient in igralec Nace Simončič. Ob teh prvih biografskih podatkih se utrne skromna asociacija, na njegovo predanost marionetnemu gledališču in na Rezbarja Pepeta iz Collodijevega Ostržka, eno izmed njegovih izvrstnih karakternih vlog. Po vojni je nadaljeval delo inšpicienta in igralca epizodnih vlog v ljubljanski Drami do leta 1954, ko je bil stalno angažiran v Lutkovnem gledališču Ljubljana kot igralec in režiser, vse do leta 1963.
še novic