V 110. letu umrla francoska igralka Renee Dorleac

SiGledal Novice, 16. julij 2021 ― V 110. letu starosti je konec tedna umrla francoska igralka Renee Dorleac, je francoskim medijem v četrtek sporočila njena družina. Igralka z umetniškim imenom Renee Simonot je imela za seboj dolgo gledališko kariero, med drugim je tri desetletja igrala v znamenitem pariškem gledališču Odeon. Bila je mati znane filmske igralke Catherine Deneuve.

Proslava na 72. Dubrovniškem poletnem festivalu

SiGledal Novice, 16. julij 2021 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo na 72. Dubrovniškem poletnem festivalu v nedeljo, 18., in v ponedeljek, 19. julija 2021, izvedla dramo Ivorja Martinića po resnični zgodbi Navida Fadaeeja Nazerja Proslava v režiji Jana Krmelja. Igrajo Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber in Petja Labović.

Velik uspeh Matije Ferlina v Sloveniji, Franciji in Avstriji

SiGledal Novice, 16. julij 2021 ― Koreograf, režiser in performer Matija Ferlin ter avtorska ekipa - soavtor in dramatik Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, oblikovalec zvoka Luka Prinčič in oblikovalka svetlobe Saša Fistrić - so se vrnili z izjemno uspešne evropske turneje Pula - Pariz - Ljubljana - Dunaj. Predstavo Sad Sam Matthäus so v časopisu Der Standard označili za "Geniestreich" oz. "Genijeva poteza", v drugih mestih pa je doživela stoječe ovacije. Naslednja ponovitev bo 24. avgusta v okviru mednarodnega festivala Mladi levi v Ljubljani.
BIDOVEC-TOMAŽIČ : TOVARIŠTVO V PREBENEGU IN NA OPČINAH

BIDOVEC-TOMAŽIČ : TOVARIŠTVO V PREBENEGU IN NA OPČINAH

SSG Trst, 16. julij 2021 ― POLETJE SLOVENSKEGA STALNEGA GLEDALIŠČA BIDOVEC-TOMAŽIČ PO DRUŠTVIH V PREBENEGU IN NA OPČINAH   »Ko na vsakoletnih komemoracijah duh Bidovca in njegovih sotrpinov oplazi bazoviško gmajno in duh Tomažiča in tovarišev oplazi opensko strelišče, se zdi, kot bi bili »osebi,« ki iščeta svojega avtorja. Nekoga, ki bi izpričal njuno resnico.« – tako je pisala Patrizia Jurinčič […]

Proslava na 72. Dubrovniškem poletnem festivalu

SNG Maribor, 16. julij 2021 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje na Hrvaško, kjer bo na 72. Dubrovniškem poletnem festivalu v nedeljo, 18., in v ponedeljek, 19. julija 2021, izvedla dramo Ivorja Martinića po resnični zgodbi Navida Fadaeeja Nazerja Proslava v režiji Jana Krmelja. Igrajo Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber in Petja Labović.

"Umetnost je zelo moška stvar"

SiGledal Novice, 16. julij 2021 16. julija 1975 se je rodila dramatičarka, dramaturginja, performerka in pisateljica ter dobitnica treh nagrad Slavka Gruma Simona Semenič. Njena besedila so prevedena v številne tuje jezike in uprizarjana na domačih in tujih odrih. Nagrajene so bile tudi številne uprizoritve njenih besedil. Je tudi avtorica dramskega besedila z najdaljšim naslovom v zgodovini slovenske dramatike.
KARSIART -enkratna ponovitev uspešnice KAKO POSTATI SLOVENCI

KARSIART -enkratna ponovitev uspešnice KAKO POSTATI SLOVENCI

SSG Trst, 15. julij 2021 ― KARSIART – KAKO POSTATI SLOVENCI V 50 MINUTAH ENKRATNA PONOVITEV USPEŠNICE SSG V SOBOTO, 17. JULIJA V NABREŽINI   Kako postati Slovenci v 50. minutah je ena najbolj uspešnih in igranih komornih predstav Slovenskega stalnega gledališča. Ogledalo si jo je veliko slovenskih in italijanskih gledalcev, ki so se zabavali ob duhoviti predstavitvi obmejnih navad in razvad […]
Resnična zgodba

Resnična zgodba

Radio Študent, 15. julij 2021 ― Tradicionalno je za umetnino velikega pomena, da je nekako razmejena od resničnosti, ki jo obdaja. Umetnina kot proizvod umetnikovega namernega delovanja mora biti ločena od zunanjega, neoblikovanega in indiferentnega prostora narave.

"Gledališče je svet v skrajnostih"

SiGledal Novice, 15. julij 2021 15. julija leta 1956 se je v Sladkem Vrhu rodila režiserka in gledališka producentka Branka Nikl Klampfer, ki sta ji vrata v gledališče odprla učitelja Tone Partljič in Peter Ternovšek. Dokončala je študij gledališko-radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

CIRKUS KORONA – prvo gostovanje v tujem svetu, ki je šlo v živo po spletu!

Ana Monro, 14. julij 2021 ― Svetovno znana cirkuška družina Ane M. je na gostovanju v Pakoštanah na Hrvaškem (13.7.) upravičila svoj zvezdniški sloves in navdušila mednarodno občinstvo, ki si je predstavo Cirkus Korona ogledalo v živo in prek spleta, na kanalu SIMS! Alessandro, Džezva, Magda, Anastazija in Valentina zdaj odhajajo na zaslužen oddih, jeseni pa lahko pričakujemo nov val njihovih nastopov. ... The post CIRKUS KORONA – prvo gostovanje v tujem svetu, ki je šlo v živo po spletu! appeared first on Ana Monro.

Eden drug'mu ogenj dajmo!

SiGledal Novice, 14. julij 2021 14. julija leta 1795 je umrl dramatik, pesnik, šolnik in zgodovinar Anton Tomaž Linhart. Bil je osrednja osebnost slovenskega razsvetljenstva in pionir slovenskega gledališča. Napisal je štiri gledališke igre, dve tragediji v nemščini in dve komediji v slovenščini.
še novic