Prisedite k naši mizici

Mestna knjižnica Ljubljana, 21. marec ― Človek človeku volk; vzgledi, ki smo jih prezrli. K razmišljanju nas bodo povabile knjige Modrost volkov: kako razmišljajo, načrtujejo in skrbijo drug za drugega, Po volčje: romanet o volkovih, ljudeh in naravnih pojavih, Filozof in volk: pouk iz divjine o ljubezni, smrti in sreči. Bralno skupino vodi Maša Uran.

21. marec - svetovni dan poezije

Kamra.si, 21. marec ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. marec - svetovni dan poezije Unesco je leta 1999 današnji dan razglasil za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije po vsem svetu in da bi "zagotovili prepoznavnost in spodbudo nacionalnim, regijskim in mednarodnim poetskim gibanjem," so zapisali pri tej organizaciji Združenih narodov o 21. marcu. Vir:https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/svetovni-dan-poezije-prastare-vescine-srca-in-naravne-molitve-clovekove-duse/449487 Priporočamo tudi https://www.drustvo-dsp.si/drustvo-slovenskih-pisateljev-na-svetovni-dan-poezije/

21. marec - mednarodni dan gozdov

Kamra.si, 21. marec ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. marec - mednarodni dan  gozdov  21. marca vsako leto na pobudo generalne skupščine Združenih narodov obeležujemo mednarodni dan gozdov, dan posvečen promociji in ozaveščanju o pomenu trajnostne in skrbne rabe gozda, kot enega najpomembnejših naravnih bogastev. Vir: http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/gozdarstvo/mednarodni_dan_gozdov/   Priporočamo tudi: http://www.zgs.si/delovna_podrocja/delo_z_javnostmi/mednarodni_dan_gozdov_21_marec/index.html

21. marec - svetovni dan lutkarjev

Kamra.si, 21. marec ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. marec - svetovni dan lutkarjev  Pobudo za razglasitev 21. marca za svetovni dan lutkarstva je dal indijski lutkar Dadi Pudumjee leta 2002 na zasedanju UNIMA, Mednarodnega združenja lutkarstva. Združenje UNIMA, ustanovljeno leta 1929 na Češkem, je leto pozneje objavilo prvo mednarodno sporočilo priznanega lutkarja; prav to sporočilo je povečalo priljubljenost lutk v svetu.  Vir: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/6555 Priporočamo tudi: http://veza.sigledal.org/prispevki/21-marec-svetovni-dan-lutk-1

21. marca 1893 se je v Rušah rodil Janko Glazer, pesnik, literarni zgodovinar, knjižničar in urednik

Kamra.si, 21. marec ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. marca 1893 se je v Rušah rodil Janko Glazer, pesnik, literarni zgodovinar, knjižničar in urednik. Umrl je 2. februarja 1975 v Rušah.  Ljudsko šolo je obiskoval v Rušah (1899 – 1905) in gimnazijo v Mariboru (1905 – 1913). Svojo poezijo je objavljal v dijaškem listu Bodočnost. V Gradcu je študiral slavistiko, germanistiko in filozofijo, nato je študij prekinil in v letnem semestru 1914 pričel s študijem naravoslovja na Dunaju. Naslednje šolsko leto se je vrnil v Gradec, kjer je nadaljeval študij kemije in prirodopisa. Med prvo svetovno vojno je služil pešpolku v Mariboru. V tem času je napisal največ pesmi, predvsem s pohorsko tematiko. Ob ustanovitvi narodne straže in narodnega sveta v Rušah novembra 1918, je bil izvoljen za tajnika le-tega. 4. novembra je vstopil v vojaško službo pri generalu Maistru. Po vojni se je v Zagrebu ponovno vpisal na slavistiko in germanistiko ter izdal svojo prvo pesniško zbirko Pohorske poti. Po dveh semestrih je študij prekinil in ga nadaljeval na novoustanovljeni univerzi v Ljubljani. Diplomiral je leta 1922. Vmes je leta 1920 nastopil službo kot suplent na mariborski klasični gimnaziji, kjer je učil do 30. septembra 1926. Nato se je zaposlil v mariborski študijski knjižnici, kjer je ostal do 1941, ko so ga Nemci odpustili iz službe. Od leta 1921 je bil dejaven v Zgodovinskem društvu v Mariboru. Leta 1929 je izdal drugo pesniško zbirko Čas - kovač. Od leta 1926 do 1975 je sodeloval pri Slovenskem biografskem leksikonu. V obdobju med 1938 in 1940 je s Franjem Bašem urejal Časopis za zgodovino in narodopisje (dejansko od leta 1929).

Naravne rešitve za bolečine – Sanja Lončar

Mestna knjižnica Ljubljana, 21. marec ― Ali ste vedeli, da nekateri pripravki iz zdravilnih rastlin delujejo na bolečine enako ali celo bolje kot sintezne tablete in mazila? O tem, kako odpraviti bolečine v hrbtu, mišicah in sklepih, ne da bi pri tem škodovali jetrom, želodcu in ledvicam, pa tudi o tem, kako pravilno uporabiti gabez, arniko, šentjanževko in druge protibolečinske pripravke, bo predavala Sanja Lončar.

Bralne vezi

Mestna knjižnica Ljubljana, 21. marec ― Ian McEwan nam v dramatičnem romanu V imenu otroka postavlja vprašanje, ali se je v težkih osebnih trenutkih mogoče uspešno spopasti s kriznim primerom v službi. Ugledna sodnica družinskega prava bo kot že tolikokrat ponovno spoznala, da »noben otrok ni otok« in da primeri ne obstajajo zgolj v sodni dvorani.  Pogovor o knjigi vodi Ksenja Grešak.

Življenjska popotovanja: Marta Bartolj in Peter Škerl – Mateja Hana Hočevar

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. marec ― Oba sta lanskoletna prejemnika ilustratorske nagrade Kristine Brenkove. Mateja Hana Hočevar se bo z njima pogovarjala o prelomnicah v njunem življenju, o izzivih ilustriranja in iskanju navdiha, o kanalu otroškega pogleda in ilustraciji za odrasle, o občutljivosti za stiske in krivice ter o moči preprostih dejanj, s katerimi smo lahko drugim za vzgled.

Kaj manjka? Veselja, pogovora, sproščenosti – OPRO, zavod za aplikativne študije

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. marec ― Je dovolj, da ponudimo človeku posteljo, zdravila, hrano in nego telesa? Za stare je, oni ne živijo, so tam nekje, spravljamo jih v institucije, če si jih seveda lahko privoščijo, ko pa nakažejo drobno iskrico življenja v utrujenih očeh, nihče več ne ve, kaj bi z njimi. Prižgemo jim televizijo v skupinski sobi, jim prinesemo domine, potem pa, saj veste, stari so, naj varčujejo z močmi.

6. Glazerjev posvet: Naši duhovniki in njihova dela

Kamra.si, 20. marec ― Vljudno vas vabimo, da se v počastitev rojstnega dneva Janka Glazerja v četrtek, 21. marca 2019, ob 8.00 v Knjižnici Janka Glazerja Ruše udeležite posveta Naši duhovniki in njihova dela, na katerem bomo osvetlili cerkveno zgodovino in sakralno dediščino, vezani na Ruše in okoliške župnije. Posvet bo spremljala istoimenska razstava avtorice mag. Lilijane Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor. Dogodek tradicionalno pripravljamo v sodelovanju z Društvom za razvoj Lira iz Ruš. Naslednji dan, 22. marca 2019, bo sledil voden ogled po sakralni dediščini Ruš in okolice. Veselimo se srečanja z vami!

Javno vodstvo po razstavi Ivan Vavpotič

Kamra.si, 20. marec ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v četrtek, 21. marca 2019, ob 18. uri v Galerijo Miha Maleš na javno vodstvo po razstavi Ivan Vavpotič. S kustosinjo razstave, Sašo Bučan, se bomo sprehodili po življenju in delu velikega slovenskega umetnika ter si ob tej priložnosti ogledali še nova dela slikarja, ki jih je galerija Miha Maleš v februarju pridobila iz Dolenjskega muzeja Novo mesto in Narodne galerije. Razstava Ivan Vavpotič, velikan portreta, orisuje umetnika na vseh ravneh njegovega delovanja. Vavpotič namreč ni bil le meščanski portretist, s čimer ga najraje povezujemo, ampak je bil izjemno nadarjen umetnik, ki je zagotovo postavil slovenski knjižni ilustraciji temelje, v kateri je izstopal. V letih 1926–1929 je vodil scenografsko delavnico ljubljanske Drame in Opere, nato pa je do smrti deloval kot svobodni umetnik. V Ljubljani je bil eden glavnih pobudnikov in sodelavcev številnih strokovnih združenj, organizator razstav, bil pa je tudi med pobudniki in ustanovitelji društva Lada II in DSLU, ter si prizadeval za izboljšanje gmotnih in moralnih razmer umetnikov.

20. marca 1393 je v Pragi umrl Janez Nepomuk, češki duhovnik, mučenec in svetnik

Kamra.si, 20. marec ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. marca 1393 je v Pragi umrl Janez Nepomuk, češki duhovnik, mučenec in svetnik. Rodil se je pred 1349 (Pomuk pri Plznu). Kot Jan Welflin se je leta 1340 rodil v majhnem trgu Pomuk (ta se je kasneje preimenoval v Nepomuk) na Češkem, ki je pripadal bližnji cistercijanski opatiji. Najprej je študiral na univezi v Pragi, kasneje pa še v Padovi. Leta 1393 je postal generalni vikar Jana Jenštejna, praškega nadškofa. Češki kralj Venceslav IV. ga je dal čez pet let umoriti.

Sosedi – Teater PolPet

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. marec ― Roberta živi mirno in samotno življenje, družbo ji delajo le rožice. Nekega dne dobi za sosedo operno pevko in miru je konec. Je sosedstvo dveh tako različnih oseb sploh možno?  Predstava govori o odnosih, spremembah in novih začetkih. Animatorki lutk sta Polona in Petra Prosen. Zgodbo je navdahnila slikanica Krokodil muzikant Maxa Velthuisja.

Borelioza, rastline in moč – Dario Cortese

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. marec ― Od bliže se bomo spoznali z bakterijami, ki jo povzročajo, ter s klopi, ki jih raznašajo in razširjajo. Kako spoznamo okužbo in kakšni so znaki? Kaj storiti v primeru okužbe? Kako poteka okužba in zakaj lahko postane kronična? Katera so močna zelišča proti boreliozi, med katerimi izstopata predvsem japonski dresnik in divja ščetica? Kako jih pripravljamo ter uživamo in kakšne so še njihove druge zdravilne in krepčilne lastnosti? Kakšen je pomen antibiotikov pri zdravljenju borelioze? Kaj lahko storimo sami, da odpravimo okužbo? Kaj pa vzporedne okužbe? Klopi namreč polega boreliozo prenašajo še babeziozo, erlihiozo, bartoneliozo in menda še kakšno -ozo. Nenazadnje, če ne predvsem: kaj je sploh borelioza?

Ideje in dediščina evropskega humanizma – mag. Marko Ogris

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. marec ― Medtem ko danes zaradi odločilnega vpliva človeka na Zemljo kot celoto in vse druge oblike življenja na njej v mnogočem upravičeno govorimo o dobi antropocentrizma, se redko kdaj še vprašamo, katere so bile tiste ključne miselne in kulturne premene v zgodovini prostora sedanje Evrope od srednjega veka preko renesanse do 20. stoletja, ki jih v povsem drugem horizontu uvrščamo v tradicijo evropskega humanizma?

K.U.L.S.K.O. učenje – Anastazija Babič

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. marec ― Šolsko učenje ne bi smelo ustvarjati žalostnih spominov in skrbi. Spoznali bomo, kaj pomenijo posamezne črke v besedi K.U.L.S.K.O. učenje, zakaj je takšno učenje uspešno ter kako vodi učenca do boljšega počutja in ocen? Kako uporabiti K.U.L.S.K.O. učenje in se z njim ogniti učenju na pamet, učenju tik pred ocenjevanjem, ki ga navadno spremlja tesnoba in strah? Anastazija Babič je profesorica pedagogike in sociologije, magistrica pomoči z umetnostjo, specialistka za predšolsko vzgojo, mag. VT/PZU, TA in NLP.
še novic