Urška Veber: DOBRODOŠLI NA KROVU – življenje in delo na ladji

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 16. november ― V torek, 13. novembra 2018, je bila v Občinski knjižnici Braslovče naša gostja prva častnica Urška Veber, poveljnica ladij z bruto tonažo 3000 ton ali več. Urška je 30-letna domačinka iz Braslovč, ki dela in živi na morju. Po končani Srednji strokovni in poklicni šoli v Celju se je vpisala na Fakulteto za pomorstvo in promet, smer Navtika. Med študijem je podrobno spoznala teorijo pomorstva in si pridobila mnogo znanja z različnih področij. Praktične izkušnje v času študija je nabirala na šolskem simulatorju in na šolskem plovilu Slovenija. Tri mesece po ...

Angleški bralno – debatni krožek

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. november ― Pogovarjali se bomo o Reservoir 13 britanskega avtorja Jona Mc Gregorja, kontemplativnem in meditativnem romanu o dinamiki človeških skupnosti in posameznikovih vzgibov, ki jih neti skrivnostno izginotje mladega dekleta. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis, profesorica literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici in profesorica angleškega jezika na Univerzi v Ljubljani.

Pravljica o zlatem lončku – Gledališče Smejček

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. november ― Nekoč je obstajal čudežni zlati lonček, ki je bil vsakič, ko si ga prijel v roke in si si nekaj iskreno in iz vsega srca zaželel, poln presenečenj. Nekega dne Kaja in njen bratec Rok na izletu najdeta izgubljeni zemljevid do omenjenega zaklada. Takrat pa se za njiju prava dogodivščina šele začne. Kmalu prispeta do skrivnostnega smetišča. Ob iskanju čudežnega zlatega lončka doživimo mnogo zanimivih pripetljajev in spoznamo skrivnost razvrščanja odpadkov ter pravo moč zlatega lončka. Vabljeni otroci od 4. leta dalje.

16. novembra 1945 je v Celju umrl Matija Benčan, športni učitelj

Kamra.si, 16. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. novembra 1945 je v Celju umrl Matija Benčan, športni učitelj. Rodil se je  2. marca 1866 v Ljubljani.  Že v realki je kazal svoje vrhunske sposobnosti za šport. Leta 1884 je postal član Ljubljanskega sokola in kmalu vaditelj društvenih telovadcev. Svoje delo je opravljal po čeških zgledih, saj se je udeležil več vsesokolskih zletov (Praga) in tam sam in s svojimi telovadci doživljal velike uspehe; še posebej na II. vsesokolskem zletu leta 1891, ko je kot edini Slovenec med več sto tekmovalci zmagal v rokoborbi, bil v atletskem peteroboju (tek na 200 m, skok v daljino in višino, met 15 kg težkega kamna, plezanje po vrvi) četrti, v telovadbi na orodjih pa osmi.Odličnega telovadca in trenerja so vabili na več krajev, vendar se je odločil za Celje in leta 1893 postal duša celjskega mladega sokolskega društva. Njegovo navdušenje nad »kraljico športov« – atletiko, saj je med vaje svojih gojencev vpletal atletske prvine (met diska in kopja, skok ob palici, troskok, tek), je pomembno vplivalo na začetke celjske atletike. Benčanov vpliv in zlasti njegovi športni uspehi so gotovo pripomogli k temu, da se je v okviru Celjskega sokola kmalu ustanovil poseben atletski klub. K športni vadbi je pritegnil tudi najmlajše. Pri svojem vaditeljskem delu je bil izredno uspešen, saj je Celjski sokol na II. vseslovenskem zletu v Ljubljani leta 1904 dosegel prvo mesto.

16. novembra 1905 se je rodil Mile Klopčič, slovenski pesnik in prevajalec

Kamra.si, 16. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. novembra 1905 se je rodil Mile Klopčič, slovenski pesnik in prevajalec. Umrl je  19. mareca 1984 v Ljubljani.  Rodil se je v Franciji, v Zagorje pa se je družina priselila, ko je bil star štiri leta.  V Zagorju je preživel svoje otroštvo, nato je obiskoval učiteljišče v Ljubljani, ki ga ni dokončal. Od leta 1920 je bil član Društva študentov-komunistov in bil zaradi svoje komunistične dejavnosti pogosto v preiskovalnem zaporu. Zaradi sodelovanja v Knjigi drugova, antologiji južnoslovanske družbeno angažirane lirike (1929), je bil leta 1930 obtožen in potem oproščen na procesu v Kikindi. Leta 1943 je odšel v partizane, bil je načelnik oddelka za kulturo v SNOS (1944-45). 

16. novembra 1887 je v Ljubljani umrl Fran Levstik, pesnik, pisatelj, dramatik, kritik in jezikoslovec

Kamra.si, 16. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. novembra 1887 je v Ljubljani umrl Fran Levstik, pesnik, pisatelj, dramatik, kritik in jezikoslovec. Rodil se je 28. septembra 1831 v Dolnjih Retjah pri Velikih Laščah.    Obiskoval je ljubljansko normalko in gimnazijo, a mature zaradi sporov s šolskimi oblastmi in katehetom Antonom Globočnikom ni opravil. Leta 1854 je bil kot štipendist nemškega viteškega reda sprejet v semenišče v Oloumucu na Moravskem. Študij bogoslovja je moral naslednje leto pustiti zaradi ovadbe o nemoralnosti pesniške zbirke, ki je izšla leta 1854 v Ljubljani. Prek Dunaja, kjer je poslušal predavanja Frana Miklošiča in se seznanil z Vukom Karadžićem, se je vrnil v domovino. Preživljal se je kot domači učitelj, najprej pri grofu Paceju na gradu Turnu pri Moravčah, nato pri pesniku Miroslavu Vilharju na Kalcu pri Senožečah. Pozneje je služboval kot tajnik in urednik. Od leta 1861 je bil tajnik Slavjanske čitalnice v Trstu, leta 1863 je postal urednik Vilharjevega političnega časnika Naprej. Po letu dni je bilo izhajanje časnika zaradi Levstikove kritike političnih razmer ustavljeno, Vilhar pa je bil obsojen na krajšo zaporno kazen. Leta 1864 je postal tajnik Slovenske matice v Ljubljani, zatem urednik Wolfovega slovensko-nemškega slovarja. V letih 1868–69 je občasno sodeloval pri Slovenskem narodu. Leta 1869 je na Dunaju začel izdajati »zabavljivo-šaljiv list« Pavliha. Okoli 1870 je bil Levstik obtožen narodnega izdajstva, češ da za satirični časopis Pavliha prejema državno podporo. S sedmo številko je moral ustaviti izhajanje časopisa, saj so se mu izneverili skoraj vsi naročniki. Zatem je pomagal Stritarju pri urejanju Ljubljanskega zvona, preživljal pa se je s službo kontrolnega urednika pri slovenskem prevodu državnega zakonika. Leta 1872 je s pomočjo vodje licejske knjižnice Gottfrieda Muysa in Frana Miklošiča dobil mesto skriptorja v ljubljanski licejski knjižnici. Tu je služboval do smrti. Po vrnitvi v Ljubljano se je popolnoma umaknil iz javneg

Predavanje Milana Mrđenovića Odnos Louisa Adamiča do komunizma in Sovjetske zveze (v luči mednarodnih dogodkov v tridesetih in štiridesetih letih)

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 15. november ― V počastitev 120. obletnice rojstva Louisa Adamiča, zagotovo enega najbolj znanih slovenskih izseljencev, slovensko-ameriškega pisatelja, prevajalca in politika, smo v goste povabili Milana Mrđenovića, predstavnika mladega vala prodornih slovenskih zgodovinarjev.  Kot doktorski študent Ameriških študij na Filozofski fakulteti v Ljubljani raziskuje dejavnost slovenskih izseljencev v ZDA in njihov odnos do Sovjetske zveze v obdobju med letoma 1938 in 1945, ki je zanimivo v kontekstu razvijanja tedaj porajajočih se odnosov med obema velesilama med drugo svetovno vojno in po njej, ki so pomembno vplivali na ves preostali svet. Adamiča je to ...

Razstava Nakit - statusni simbol ali izziv

Kamra.si, 15. november ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje mednarodne in medinstitucionalne razstave SVET KRAŠENJA, NAKIT – STATUSNI SIMBOL ALI IZZIV, ki bo v četrtek, 22. novembra 2018, ob 18. uri na Ptujskem gradu.   Na letošnji osrednji muzejski razstavi ob 125. obletnici muzeja predstavljajo okraševanje telesa in oblačil s poudarkom na nakitu. Prikazana je uporaba različnih materialov v nakitnih predmetih, ki predstavljajo okras v vseh človekovih življenjskih obdobjih, od antike do 21. stoletja. Na ogled je izbor osebnega, oblačilnega, spominskega, reprezentativnega, položajnega, sodobnega in okrasnega nakita iz muzejskih depojev in zasebnih zbirk. Vljudno vabljeni!

Razstava Pripovedovalke

Kamra.si, 15. november ― Center za socialno delo Ptuj, Društvo Ars Vitae in Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabijo na otvoritev razstave Pripovedovalke, pripravljene ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami. Srečali se bomo v petek, 23. novembra 2018, ob 11. uri pred Študijskim oddelkom Knjižnice Ivana Potrča Ptuj. Veselimo se srečanja z vami!

15. novembra 1857 se je v Stari Loki rodil Andrej Karlin, katoliški duhovnik in škof

Kamra.si, 15. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. novembra 1857 se je v Stari Loki rodil Andrej Karlin, katoliški duhovnik in škof. Umrl je  5. aprila 1933 v Mariboru.  Po maturi na ljubljanski gimnaziji leta 1876, se je vpisal na bogoslovje. V duhovnika je bil posvečen 27. julija 1880. Kot kaplan je služboval v Smledniku (1880–1883) in do 1885 pri sv. Juriju (Šenčurju) pri Kranju. Oktobra 1885 je postal mestni kaplan in katehet pri sv. Jakobu v Ljubljani. Leta 1890 je odšel na rimsko vseučilišče sv. Apolinara študirat pravo. V Rimu je obenem opravljal delo kaplana pri cerkvi S. Maria dell' Anima. Doktorat na področju civilnega in cerkvenega prava je zagovarjal leta 1892. Po vrnitvi je postal profesor verouka na II. državni gimnaziji v Ljubljani in prefekt v dijaškem semenišču - Alojzijevišču. 22. januarja 1900 je postal stolni kanonik ljubljanske škofije ter nadzornik verouka na ljudskih in meščanskih šolah in učiteljiščih. V obdobju 1905 – 1910 je bil ravnatelj Alojzijevišča v Ljubljani.

15. november 1898 - Anton Codelli pripelje prvi avtomobil v Ljubljano

Kamra.si, 15. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. november 1898 - Anton Codelli pripelje prvi avtomobil v Ljubljano Izumitelj, baron Anton Codelli si je prvi nabavil avtomobil na Dunaju in z njim 15. 11. 1898 strašil ljubljanske meščane. Kupil je Benzov dvosed, podoben parizlju, s štirilitrsko bencinsko posodo ob motorju, postavljenem med zadnja kolesa. Vir: https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-70DSFSRC/1a494b0b-30bc-4b2e-90fb-fe660aad8326/PDF Izumiteljevo polno ime je Anton III. Codelli. Rodil se je leta 1875 v Neaplju, kjer sta bila starša, oče Karel in mama Rozalija, na klimatskem okrevanju. Gimnazijo je obiskoval na Dunaju v Terezianumu, zavodu za plemiške otroke, kjer je spoznal grofico Ano Krane, ki ga je navdušila za mecenstvo. Po srednješolski maturi je po vzoru očeta stopil v vojno mornarico. Veliko je potoval (Indija, Japonska, Kitajska) in se naučil nekaj tujih jezikov. Iz zdravstvenih razlogov je leta 1897 izstopil iz mornarice in pričel študirati pravo, a ga je kmalu opustil. Iz zanimanja in vedoželjnosti se je kot samouk raje posvetil študiju elektrotehnike in strojništva. Od svojega starega očeta Karla I. je podedoval graščino Turn. Leta 1906 je opravil šestmesečni strokovni tečaj pri elektropodjetju Telefunken v Berlinu.

Od popularnega do populističnega: o glasbi na različne načine – dr. Mitja Reichenberg

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. november ― Pogovor z avtorjem bo tekel o moči glasbe danes in nekoč, o tem ali imata kultura in umetnost vpliv na družbene spremembe ter se dotaknili tudi razlik med popularnim in populističnim: ali se mora res igrati na note populizma za dosego popularnosti? Igor Bašin, glasbeni urednik, kritik, publicist in scenarist, se bo pogovarjal z avtorjem knjige esejev o glasbi na različne načine.
še novic