Obletnica požiga tržaškega Narodnega doma – dr. Borut Klabjan

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Letos bo minilo 100 let od fašističnega požiga tržaškega Narodnega doma, dogodka, ki je globoko zaznamoval odnose med Slovenci in Italijani v Trstu, kot tudi odnose med državama.  O zgodovinskih okoliščinah dogodka, o tem, kaj je pomenil za bogato kulturno in gospodarsko dejavnost Slovencev v Trstu in zakaj je po sto letih še vedno zelo pomembna zgodovinska prelomnica, bo spregovoril dr. Borut Klabjan, tržaški zgodovinar, ki prav zdaj pripravlja knjigo o tem dogodku. Pogovor bo vodila Ksenija Horvat.

Beethoven – 250 let kasneje (dr. Mitja Reichenberg)

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Glasbeni svet v tem letu obeležuje 250-letnico rojstva komponista, ki je v temelju spremenil tok glasbene zgodovine in se vanjo zapisal kot genialni umetnik, skladatelj in ustvarjalec novega mišljenja. Ker je študiral glasbo in filozofijo, je njegova umetnost prežeta z idejami, v katerih najdemo mnogo več, kot le umetniški navdih. Njegov opus priča o idejah humanizma, hrepenenja, govori u mnogih osebnih dramah in zapletih, nekateri zgodovinarji pa celo menijo, da je trpel za bipolarno motnjo oziroma manično depresivno psihozo. Vse je možno, toda njegova glasba in ideje so tisto, kar šteje. V tokratnem srečanju bomo spregovorili prav o tem.

Smisel življenja – Andreja Senegačnik

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Življenje nas postavlja pred težke preizkušnje: smrt otroka, živčni zlom, finančna stiska, prevara s strani partnerja, izgorelost … Kako najti pot iz situacij, ki se zdijo brezizhodne in kako kljub bolečini najti smisel? V drugem delu druženja bomo iskali odgovore na nekatera ključna vprašanja našega obstoja, ki so bistvenega pomena za kakovostno in izpolnjujoče življenje.

Istomesečniki – dr. Svetlana Slapšak

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Svetlana Slapšak, znanstvenica, pisateljica, kritičarka, antropologinja in doktorica antičnih študij, rojena v Beogradu, živi in dela v Ljubljani. Je avtorica številnih del s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij, študij spola, balkanologije in komparatvistike. Izjemno dejavna je tudi publicistično: leta 2018 je pri založbi Goga izšel njen roman o ženskah v Beogradu v devetdesetih letih preteklega stoletja, Istomesečniki. Pogovor bo vodila Meta Kušar.

Kaj vse skriva hebrejščina? – Maja Kutin

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Kaj imajo skupnega besede kabala, Adam, haleluja, amen in Natanel, prvi novorojenček v Sloveniji 2020? Vse so v ivritu oziroma v hebrejščini עברית. 3000 let star semitski jezik je bil po 2000 letih obujen iz pisanega oz. svetega jezika v moderni, govorni in uradni jezik v Izraelu. Ker jezik nima samoglasnikov lahko isto zapisano besedo preberemo kot knjiga ali kot frizer. Kako torej vemo, katera je prava? Maja Kutin dobro pozna judovstvo, saj je kar nekaj časa živela v Izraelu.

Cikel češkega in slovaškega filma: slovaški sodobni kratki filmi

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Štirje slovaški režiserji različnih generacij in njihov avtorski pogled na Slovaško po 20-ih letih samostojnosti: od politične satire, modernistične spominske parodije, do futuristične antiutopije. Zadnji izbrani film je iz študentske produkcije in poskuša s humorno distanco raziskati skrivnostno smrt slovaškega romantika Ľ. Štúra. Častni meščan / Čestný občan; režija: Juraj Herz, 2014; 10 minutDruga možnost / Druhý pokus; režija: Peter Kerekes, 2014; 10 minutV kolesju / Rules of the game; režija: Ondrej Rudavský 2014; 10 minutPoslednji dnevi Ľudovita Štúra / Posledné dni Ľudovita Štúra; režija.: Czaba Molnár, 2011; 13 min Uvodna predstavitev filmov: Špela Sevšek Šramel V letu 2020 si bo mogoče v dvorani Slovanske knjižnice poleg čeških ogledati tudi slovaške filme, ki jih druži skupna tema – humor. Projekcije smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani, Oddelkom za slavistiko Filozofske Fakultete v Ljubljani in Kulturno-umetniškim društvom Police Dubove. Za slovenske podnapise so poskrbeli študentje Oddelka za slavistiko FF. Ogled filmov je brezplačen, program projekcij pa si lahko ogledate TUKAJ.

Afrika, dežela drugačnih dimenzij, utripa in barv – Nataša Zupanc

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Svoja doživetja je Nataša Zupanc opisala v svojem prvencu Oblečena v kente. Na predavanju vas bo popeljala po poteh črne celine, tja, kamor običajnim turistom ni dovoljeno, zaupala vam bo marsikatero skrivnost, saj se je tudi sama srečevala z nadnaravnim, čarobnim in čarovniškim. Ob bogati izbiri fotografij se boste lahko za trenutek prestavili ob Atlantik in podoživljali Afriko na drugačen način.

Cikel češkega in slovaškega filma: Praznovanje zvončkov

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Film o nepozabnem sporu med dvema lovskima družinama zaradi ustreljenega divjega prašiča je bil posnet po motivih zgodbe Bohumila Hrabala. Nostalgična, a predvsem globoko človeška freska žanrskih zgodb in ljudi se razvija s posebnim pripovedniškim slogom pisatelja in s profesionalno tehniko režiserja. Film združuje poezijo z realističnim opisom, stilizirano pretiravanje s humornimi miniaturami in vesele dogodke z žalostnimi. Slavnosti sněženek, 1983; komedija, režija: Jiří Menzel; 85 minut; uvodna predstavitev filma: Vesna Dragar V letu 2020 si bo mogoče v dvorani Slovanske knjižnice poleg čeških ogledati tudi slovaške filme, ki jih druži skupna tema – humor. Projekcije smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani, Oddelkom za slavistiko Filozofske Fakultete v Ljubljani in Kulturno-umetniškim društvom Police Dubove. Za slovenske podnapise so poskrbeli študentje Oddelka za slavistiko FF. Ogled filmov je brezplačen, program projekcij pa si lahko ogledate TUKAJ.

V zasnežene gore (Gorazd Gorišek)

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Zimske gore, čeravno lepe in mogočne, so lahko tudi nevarne. Vodnik V zasnežene gore je namenjen širšemu krogu uporabnikov, zato so v večini predstavljeni lažji sredogorski vrhovi, za gorniške sladokusce pa je opisanih tudi nekaj zahtevnejših visokogorskih tur, precej tudi takšnih, katerih opisov ne boste našli v drugi literaturi. Niti pogovora med zimskimi vršaci, zanimivimi in potrebnimi izkušnjami ter nasveti za varnejše obiskovanje gora pozimi bo z avtorjem vodnika Gorazdom Goriškom in urednikom Miretom Steinbuchom pletla Zdenka Mihelič.

Biografski podatki o osebi v prevzetih normativnih zapisih

COBISS, 23. januar ― Opombe v bloku 3XX po formatu za normativne podatke COMARC/A so namenjene javnemu prikazu uporabnikom, ki do normativne baze podatkov CONOR.SI dostopajo prek skupnega kataloga slovenskih knjižnic COBISS+ (gl. sliko 1). Opombe moramo vnesti v obliki, ki je primerna za javni prikaz podatkov v slovenskem okolju. Zato: opombe morajo biti v slovenskem jeziku, pomen opomb … Preberi več "Biografski podatki o osebi v prevzetih normativnih zapisih"

TIHI VEČERI: dokumentarno-igrani film o življenju in delu Franca Ksavra Meška

Kamra.si, 23. januar ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 30. januarja 2020, ob 17. uri vabi v Belo dvorano Grajske pristave na projekcijo filma TIHI VEČERI, dokumentarno-igranega filma o življenju in delu Franca Ksavra Meška. Studio Siposh je na filmskem platnu na edinstven način znova oživel dediščino našega rojaka Franca Ksavra Meška. Film pod skupnim naslovom Tihi večeri sestavljata dokumentarni in igrani del. Skozi pripoved ljudi, ki so Meška poznali, se izrisuje podoba pisatelja, ki je bil zvest svojemu poslanstvu in neutruden literarni ustvarjalec. Igrani del filma, s podnaslovom Onkraj poljan, pa je zgodba o Manci in Tinetu, ki nas popelje skozi svetove, ustvarjene izpod Meškovega peresa.  
še novic