Na sodu smodnika in Arhitekturna podoba smodnišnice

Kamra.si, 12. december ― Medobčinski muzej Kamnik v sredo, 13. decembra 2017, ob 18. uri vabi v grad Zaprice na Muzejski poti 3 na odprtje razstav: NA SODU SMODNIKA, avtorja Marka Kumra, in razstave Anje Urankar ARHITEKTURNA PODOBA SMODNIŠNICE. Razstava Arhitekrutna podoba smodnišnice bo na ogled do maja 2018 in razstava Na sodu smodnika do konca leta 2018.  Z razstavnim projektom in knjigo v kamniškem muzeju želijo javnosti predstaviti in ohraniti zavedanje o eni najpomembnejših in najbolj unikatnih tovarn v vsej Evropi. 
Čukec Nukec - zgodbe o malem čuku, ki živi v Nuku

Čukec Nukec - zgodbe o malem čuku, ki živi v Nuku

NUK, 12. december ― 18,00€ A kdo da sem? Pravijo, da sem videti kot sova, v resnici pa sem čuk. In ker ne štejem dosti let, sem še vedno čukec. Čukec Nukec. Mehko pernat z velikimi radovednimi očmi. Odkar pomnim, stanujem v hiši tisočerih knjig. Tako ji pravim, ker me obkrožajo neskončne police s kilometri knjig. Uradno se hiši reče Narodna in univerzitetna knjižnica, saj hrani spomin slovenskega naroda. Načrte zanjo je narisal mojster arhitekt Jože Plečnik.  Če bi rad pretočil znanje v svojo glavo in če si radovedne sorte kakor jaz, ni boljšega kraja, kakor je knjižnica. Zato te, dragi mladi radovednež, vabim, da hišo tisočerih knjig raziščeš skupaj z mano in mojstrom arhitektom. Stopi z nama na pot odkrivanja narodovih zakladov in spoznaj hišo, kjer hranimo misli.  ID: slikanica Čukec Nukec List price: 18,00€ Price: 18,00€ Helena Janežič: Čukec Nukec - zgodbe o malem čuku, ki živi v Nuku. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica, 2017. ISBN 978-961-6551-78-6 Količina * Tip produkta:  darila

Piotr Wilkoń: Muca Rozalinda

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. december ― V imenitni mačji družini se je rodila muca Rozalinda. Bili so tako imenitna družina, da dolgo niso vedeli, če je Rozalinda dovolj imenitna, da bi bila lahko resnično njihova. In če povemo po resnici, se tudi trudila ni, da bi bila takšna, da bi ustrezala svoji rodbini. Izkazalo se je, da je bilo tako še najbolj prav. Pripoveduje Lili Ozim.

Mehurčki – Gledališče Bičikleta

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. december ― V teh dneh poteka 10. jubilejni festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Letošnja tema festivala je poezija, zato bomo na današnji uri pravljic uživali ob poslušanju otroških pesmic Otona Župančiča, katerega 140-letnico rojstva praznujemo prav na današnji dan. Z rimo prežeta in z lutkami interpretirana predstava Mehurčki otrokom približa nekatere že ponarodele pesmice Otona Župančiča.  Predstava traja 30 minut in je primerna za otroke od 3. leta dalje. Igra Brigita Leban.

Zdeněk Svěrák: Očka, ta je bila pa res prima

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. december ― Takole na prvi pogled očka Šimek ni prav nič posebnega. Ker je skoraj brez las, sta Peterček in Petra njegovo plešo poimenovala goličava. Hodi v službo, se pogovarja z otrokoma povsem vsakdanje reči, dokler se žena ne skuja. Pove, da ima preveč dela, da bi lahko vsak večer otrokoma pripovedovala pravljice. Tako njemu naloži to veličastno nalogo. No, in tukaj nastopi njegova druga narava, izvirnost, smisel za humor, odlično opazovanje vsega in povezovanje v res izborne pravljične zgodbe … Pripoveduje Lili Ozim.
Ethnobiology for the future

Ethnobiology for the future

UKM, 12. december ― Nabhan, Gary Paul Knjiga je osredotočena na poziv za ponovno opredelitev etnobiologije. Poudarjen je velik korak naprej,  s sodelovanjem ljudi in skupnosti, ki varujejo ekosisteme in življenjske sloge z oživljanjem tradicionalnega kmetovanja in siceršnjega vključevanja in vračanja sodobnega prebivalstva k naravi. Biologija Založba:  The university of Arizona press Letnica:  2016 Področje:  Biologija

Pohorske pravljice, bajke in legende: pogovor in pravljični večer

Kamra.si, 11. december ― V torek, 12. decembra 2017, ob 18. uri vas vabimo, da v Knjižnici Duplek, enoti Mariborske knjižnice, prisluhnete pohorski pravljični dediščini in zgodbam v pohorskih narečnih govorih. Gosti večera bodo urednik in založnik Tomažičevih Pohorskih pravljic Radivoj Humar, urednik in založnik Schlosserjevih Pohorskih pripovedk Andrej Gulič ter naša pravljičarka Agica Kovše. Veselimo se druženja z vami!

Predstavitev elektronske zbirke knjig Aleksandra Videčnika

Kamra.si, 8. december ― Vljudno Vas vabimo na predstavitev ELEKTRONSKE ZBIRKE KNJIG ALEKSANDRA VIDEČNIKA v petek, 15. decembra 2017, ob 18. uri v Galeriji Mozirje. Naš večerni gost bo dr. Peter Weiss, ki je bil pobudnik in koordinator digitalizacije. Za veselo in prijetno vzdušje na našem večeru in ob osebnem prazniku gospoda Aleksandra Videčnika bodo zapeli Moški pevski zbor Kulturnega društva Mozirje pod vodstvom Antona Petka in ljudski pevci Štirje prijatelji z Lepe Njive.

Po Mariborčkovi poti spomina

Kamra.si, 8. december ― V ponedeljek, 11. decembra 2017, vas ob 12. uri lepo vabimo, da se v Kadetnici, v razstavišču ob knjižnici, udeležite odprtja fotografske razstave Po Mariborčkovi poti, avtorja mag. Marjana Vešnarja, ter svečanega zaključka Bralne značke v Slovenski vojski v sklopu festivala Brati gore ob mednarodnem dnevu gora. Veselimo se srečanja z vami!  

Knjige v meni puščajo sledi

Mestna knjižnica Ljubljana, 8. december ― Knjige v meni puščajo sledi je odprta bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe; tako dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. V decembru beremo dva romana priljubljene italijanske pisateljice Susanne Tamaro: na srečanju v petek, 8. 12., Pojdi, kamor te vodi srce, v petek, 22. 12., pa Poslušaj moj glas. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Angleški bralno – debatni krožek

Mestna knjižnica Ljubljana, 8. december ― Ameriški avtor David Sedaris je humorist, nevrotik, narcis in nesporni pisateljski talent. Pogovarjali se bomo o njegovih esejih o življenju Me Talk Pretty One Day. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis, profesorica literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici.

Novi korejski film – Jasmina Šepetavc

Mestna knjižnica Ljubljana, 8. december ― Na predavanju bomo govorili o fenomenu mednarodno uspešnih južnokorejskih filmov in režiserjev/režiserk, ki v zadnjih dveh desetletjih osvajajo globalna občinstva in kritike. Najprej bomo predstavili razvoj tega filma, nato pa se bomo posvetili ključnim filmskim primerom in žanrom, ki so se razvili pod njegovo oznako, ter zgodovini in umeščenosti podob, ki veliko razkrivajo o nedavni južnokorejski zgodovini, pa tudi o hitrih družbeno-ekonomskih transformacijah in odnosih med spoli. Jasmina Šepetavc je filmska kritičarka in urednica, ki redno piše za revijo Ekran in Dialoge. Je doktorska študentka Študij spolov in selektorica slovenskega Festivala LGBT Filma. Filmski klub Škratove čitalnice in Knjižnice Šiška podpirata Mestna knjižnica in KUD Anarhiv (Škratova čitalnica).

Veliki glasbeni izvajalci in interpreti: vokalni solisti in solistke – dr. Mitja Reichenberg

Mestna knjižnica Ljubljana, 8. december ― Tokrat bomo prisluhnili in pregledali, kdo so in/ali so bili največji solistični mojstri in mojstrice odrskega vokala. Brez njih bi ne obstajala glasbena oblika, ki ji rečemo opera, bi ne bilo glasbenih dram in vsega, kar odkrivajo njihove osebnosti ter izredne pevske in igralske sposobnosti. Za občutek naj omenimo le nekatere: Maria Callas, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Anna Netrebko, Andrea Bocelli, Renee Fleming, Montserrat Caballe, Enrico Caruso, Jose Carreras, Sarah Brightman, Diana Damrau, Renata Tebaldi in mnogo drugih.
še novic