Pravljični večer za odrasle

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. december ― Nekoč je bilo … in se vsako leto vrača: zima s svojo temo, v katero lahko prinese luč pesem in zanimiva pripoved. Na tradicionalnem Pravljičnem večeru za odrasle bomo tudi letos prisluhnili kratkočasnim zgodbam z vseh vetrov s pripovedovalci iz slovenskih splošnih knjižnic vzhodne Slovenije in Ljubljane. Večer bosta z avtorsko glasbo zasedbe Buh in s povsem svežimi skladbami njune skupne zasedbe Romanca popestrila Uroš Buh in Manca Udovič. Pravljični večer organiziramo v sodelovanju z Mariborsko knjižnico, ki jih organizira že enajsto leto, v naši knjižnici pa letos gostujejo petič. 16 knjižničarjev izbrane zgodbe letos pripoveduje že v 21 knjižnicah po celi Sloveniji in vsako leto se projektu pridruži še kakšna nova knjižnica. Zgodbe, ki jih knjižničarji pripovedujejo, so humorne, poučne, namenjene razmišljanju in zabavi. Tako knjižnica nadomešča družabno okolje, ki ga je včasih ob dolgih zimskih večerih predstavljalo ličkanje koruze, izdelovanje zobotrebcev in druženje ob pesmih, šalah in zgodbah. Zgodovina pravljičnih večerov: Pravljični večer 2015 Pravljični večer 2016 Pravljični večer 2019 Nastopajoča Uroš Buh je Ljubljančan, ki je znan predvsem po svojem sodelovanju s številnimi slovenskimi glasbenimi zasedbami (Zaklonišče prepeva, Same Babe, Natriletno kolobarjenje s praho, Boštjan Gombač idr.). Leta 2018 je izdal tudi svoj avtorski prvenec BUH, ki je doživel odličen sprejem pri kritikih in na radijskih postajah, z zasedbo pa so nastopili na festivalskih odrih po Sloveniji. Uroš je sicer tudi avtor glasbe za številne gledališke predstave (SNG Celje, SMG Ljubljana, MGL ...), svoj glas posoja risanim junakom na televiziji, hkrati pa deluje tudi kot režiser slovenske sinhronizacije celovečernih risanih filmov. Manca Udovič je pianistka, ki v klavirju spretno združuje klasično in jazzovsko znanje, ki ga je pridobivala pri uglednih glasbenih pedagogih doma in v tujini. Leta 2016 je z odliko magistrirala na Akademiji za glasbo v Zagre

Novo leto, novi začetki zdrave prehrane – Katja Simić

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. december ― Hiter tempo življenja in večno pomanjkanje časa, ki vodita do iskanja bližnjic glede prehrane, lahko na dolgi rok vodita do zdravstvenih težav, ki jih ne gre podcenjevati. Na predavanju o zdravi prehrani bo dietetičarka poleg odgovora na vprašanje »Zakaj je hrana več kot le štetje kalorij« predstavila, kako se lotiti prehranskih sprememb, kje začeti in predvsem kako nadaljevati, ko začetna motivacija popusti.

Urnik obratovanja knjižnice – prazniki december

Knjižnica Postojna, 11. december ― Spoštovane bralce in uporabnike obveščamo, da bo knjižnica 24. 12. in 31. 12. 2019 obratovala po skrajšanem urniku in sicer bo v odprta v Postojni od 7.30 do 13.00, v enoti knjižnica Pivka od 7.30 do 12.00 in bibliobus, ki bo vozil dopoldan, od 7.30 do 12.00. 24. 12 bo obiskal kraje po naslednjem urniku: Gradec 8.00-8.20, Zagorje 8.40-9.10, Drskovče 9.20-9.50, Parje 10-10.30, Jurišče 10.40-11.10 in Slovenska vas 11.50-12.00.

Pravljični večer za odrasle

Mestna knjižnica Ljubljana, 10. december ― Nekoč je bilo … in se vsako leto vrača: zima s svojo temo, v katero lahko prinese luč pesem in zanimiva pripoved. Na tradicionalnem Pravljičnem večeru za odrasle bomo tudi letos prisluhnil kratkočasnim zgodbam z vseh vetrov s pripovedovalci iz slovenskih splošnih knjižnic vzhodne Slovenije in Ljubljane. Večer bosta z avtorsko glasbo zasedbe Buh in s povsem svežimi skladbami njune skupne zasedbe Romanca popestrila Uroš Buh in Manca Udovič. Pravljični večer organiziramo v sodelovanju z Mariborsko knjižnico, ki jih organizira že enajsto leto, v naši knjižnici pa letos gostujejo petič. 16 knjižničarjev izbrane zgodbe letos pripoveduje že v 21 knjižnicah po celi Sloveniji in vsako leto se projektu pridruži še kakšna nova knjižnica. Zgodbe, ki jih knjižničarji pripovedujejo, so humorne, poučne, namenjene razmišljanju in zabavi. Tako knjižnica nadomešča družabno okolje, ki ga je včasih ob dolgih zimskih večerih predstavljalo ličkanje koruze, izdelovanje zobotrebcev in druženje ob pesmih, šalah in zgodbah. Zgodovina pravljičnih večerov: Pravljični večer 2015 Pravljični večer 2016 Pravljični večer 2019 Nastopajoča Uroš Buh je Ljubljančan, ki je znan predvsem po svojem sodelovanju s številnimi slovenskimi glasbenimi zasedbami (Zaklonišče prepeva, Same Babe, Natriletno kolobarjenje s praho, Boštjan Gombač idr.). Leta 2018 je izdal tudi svoj avtorski prvenec BUH, ki je doživel odličen sprejem pri kritikih in na radijskih postajah, z zasedbo pa so nastopili na festivalskih odrih po Sloveniji. Uroš je sicer tudi avtor glasbe za številne gledališke predstave (SNG Celje, SMG Ljubljana, MGL ...), svoj glas posoja risanim junakom na televiziji, hkrati pa deluje tudi kot režiser slovenske sinhronizacije celovečernih risanih filmov. Manca Udovič je pianistka, ki v klavirju spretno združuje klasično in jazzovsko znanje, ki ga je pridobivala pri uglednih glasbenih pedagogih doma in v tujini. Leta 2016 je z odliko magistrirala na Akademiji za glasbo v Zagreb

CORE Discovery - nova razširitev za brskalnike za boljšo najdljivost in uporabo odprto dostopnih vsebin

CTK, 10. december ― Za lažje dostopanje do odprto dostopnih različic znanstvenih člankov in drugih prosto dostopnih vsebin so na voljo različne možnosti, zelo uporabne so t.i. razširitve za brskalnike (browser extensions), že nekaj časa sta v uporabi Unpaywall (http://unpaywall.org/) in Kopernio (https://kopernio.com/). CORE Discovery (https://core.ac.uk/services/discovery/)  temelji na iskalniku po trenutno največjem naboru dokumentov z odprto dostopnimi vsebinami, CORE, omogoča pa tudi dostop do vsebin drugih storitev izven CORE. Je edino orodje, ki lahko locira dokumente z »neznanim« DOI  ali dokumente, ki DOI identifikatorja sploh nimajo. Poleg tega je na voljo tudi kot vtičnik za repozitorije - metapodatkom o nekem gradivu doda povezave do odprto/prosto dostopnih različic dokumenta.
še novic