25. aprila 1869 je bil v Drnovku pod Biljano briški tabor ali četrti slovenski tabor

Kamra.si, 25. april ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. aprila 1869 je bil v Drnovku pod Biljano briški (tudi biljanski) tabor - četrti slovenski tabor V nedeljo, 25. aprila 1869, so Brici sklicali v Drnovku pod Biljano znani briški tabor ali četrti slovenski tabor, ki je bil pomemben za razvoj narodne zavesti v Brdih. Nekaj let zatem sta nastali čitalnici v Kojskem in Biljani, po vaseh so nastajala izobraževalna, pevska, bralna društva in godbe na pihala, močni sta bili telovadni društvi Sokol in Orel.

Življenjska popotovanja: Jana Braniselj – Mateja Hana Hočevar

Mestna knjižnica Ljubljana, 24. april ― Jana Braniselj, po poklicu arhitektka, je učiteljica joge, meditacije in tantra masaže. Predstavila bo, kako lahko znanja tantre izboljšajo kvaliteto našega življenja. Za popolno sprostitvijo in resničnim srečanjem s samim sabo se namreč skriva močno duhovno sporočilo. Dotaknila se bo tudi povezave med spolnostjo in smrtjo, erosom in tanatosom. Pogovor bo vodila Mateja Hana Hočevar.

Bralne vezi

Mestna knjižnica Ljubljana, 24. april ― Odgovor na vprašanje, kakšna je »koža iz bombaža« iščemo v istoimenskem romanu Gabriele Babnik. Pisateljičin prvenec je ljubezenska zgodba Slovenke in Burkinafasovca, ki je zaradi perspektive pripovedovalca zelo afriško obarvan, obenem pa nastavi ogledalo tudi slovenski oziroma evropski kulturi. Pogovor o knjigi vodi Ksenja Grešak.

Prezentacija COBISS servisa u Crnoj Gori

COBISS, 24. april ―   Nacionalna biblioteka Crne Gore, Đurđe Crnojević”, je 16. aprila, u saradnji sa Institutom informacijskih znanosti (IZUM) iz Maribora organizovala prezentaciju novih COBISS servisa u Crnoj Gori. Prezetaciji je prisustvovalo preko 70 bibliotekara iz 38 biblioteka članica sistema COBISS.CG, kao … Beri naprej →

Arheološka izkopavanja na Glavnem trgu v Kamniku leta 2018

Kamra.si, 24. april ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v četrtek, 25. aprila 2019, ob 19. uri na predavanje Gregorja Grudna o  arheoloških izkopavanjih na Glavnem trgu v Kamniku leta 2018.  Gregor Gruden, arheolog ekipe podjetja Avgusta d. o. o., ki je poleti 2018 vodila arheološka izkopavanja, sodi med arheologe mlajše generacije. Živi v Nevljah pri Kamniku. Študiral je na oddelku za arheologijo in diplomiral leta 2016 z nalogo: Prazgodovinske naselbinske najdbe s Savske ceste 10 v Kranju. Vir: https://www.muzej-kamnik-on.net/dogodki/arheoloska-izkopavanja-na-glavnem-trgu-v-kamniku-leta-2018/

Literatura pobratenih mest: Maribor - Gradec (Graz)

Kamra.si, 24. april ― V sodelovanju z MKC Maribor nadaljujemo s pletenjem kulturnih vezi med Mariborom in mesti, s katerimi je ta pobraten. Po nemškem Marburgu je tokrat na vrsti avstrijski Gradec, iz katerega na literarno gostovanje prihaja trio uglednih in prepoznavnih literarnih ustvarjalcev: pisatelj, pesnik in urednik literarne revije Manuskripte Andreas Unterweger, pisateljica in urednica literarne revije Lichtungen Andrea Stift-Laube in pesnica, performerka, blogerka in glasbenica Kinga Tóth. Mariborsko stran bosta literarno zastopala pesnik Borut Gombač in pisatelj Tomo Podstenšek, povezovala in prevajala pa bo Urška P. Černe. Lepo vabljeni v Salon uporabnih umetnosti v sredo, 24. aprila 2019, ob 18.00!  

24. april - jurjevo

Kamra.si, 24. april ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. april - jurjevo   Jurjevo je pomladni praznik, ki se praznuje 23. oziroma ponekod 24. aprila, po pravoslavnem koledarju pa 6. maja. Krščanski svetnik sveti Jurij je poznan po legendi, da ubija zmaja ali kačo. Starejše izročilo pozna zelenega Jurija, ki je bil v predkrščanski religiji Evropejcev praznik začetka pomladi. V Sloveniji je bil folklorni lik zelenega Jurija nekdaj splošno razširjen, do danes pa se je ohranil v Beli Krajini. Med Slovani je Jurij nadomestil pomembno pomladno božanstvo, verjetno Jarila. Jurij je prevzel mnoge lastnosti staroverskega Jarila, kot je prihod pomladi.

24. aprila 1983 je umrl Jernej (Nejc) Zaplotnik, slovenski alpinist

Kamra.si, 24. april ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. aprila 1983 je pod ledenim plazom, ki se je zrušil z južne stene Manasluja v Himalaji, umrl Jernej (Nejc) Zaplotnik, slovenski alpinist. Rodil se je 15. aprila 1952 v Kranju. V rojstnem Kranju je končal osnovno šolo in gimnazijo, v Ljubljani je dva semestra študiral na Filozofski fakulteti, pozneje  se je prepisal na Fakulteto za telesno kulturo, kjer je večidel študiral ob delu. Nekaj časa je delal na kranjski Službi družbenega knjigovodstva, pet let pa je bil učitelj športne vzgoje na OŠ Staneta Žagarja v Kranju. V vrste alpinistov je stopil leta 1969, kmalu je postal alpinist in gorski reševalec, v alpinistični šoli pa je deloval kot inštruktor.

ME PESMI POJO IN CUKRENE PEKARIJE, Noč knjige 2019

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. april 23. april 2019 je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Letos šesto leto zapored na ta dan potekajo prireditve v okviru prostovoljnega mednarodnega projekta Noč knjige. V 150 krajih po Sloveniji so ta dan knjižnice in druge ustanove izvajale izvirne prireditve pozno v noč. Letošnja tema so simboli francoske revolucije in 200-letnica smrti razsvetljenskega dramilca Valentina Vodnika. V žalski knjižnici smo se letos projektu pridružili šesto leto zapored. Svoj večer smo poimenovali Me pesmi pojo in cukrene pekarije. Naslov je bil domišljen z razlogom; na Vodnikovi spominski plošči na Vodnikovi domačiji ...

PRAVLJIČNA JOGA V ŽALCU

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. april ― Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic so se otroci in starši v Medobčinski splošni knjižnici Žalec spoznali z osnovami joge za otroke. Gospa Suzana Škrab je otroke skozi vaje vodila s pravljico o Palčku Sprehajalčku. Ob koncu so si izdelali še klobučke s tehniko origami. Prav takšnega, kot ga je imel Palček Sprehajalček.

Smejalna meditacija – Elena Jenček

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Oshova učenka nas bo popeljala  na prijetno notranje popotovanje  z enim najbolj znanih učiteljev moderne dobe. Poleg predavanja o mojstru in njegovih pogledih na sodobnega človeka bomo praktično izvedli smejalno meditacijo. Spomnili se bomo, kako nam v vsakdanjem  življenju primanjkuje optimizma, veselja, radosti.

Odnosi in zdravje 2. del – Marjan Korez

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Za naše zdravje in za zdravje naših bližnjih lahko veliko naredimo tudi sami. Naša telesa so  edina osnovna lastnina, za katero smo zares odgovorni v svojem življenju. Obstajajo enostavne in nenevarne tehnike, s katerimi lahko vsakdan preverjamo in izboljšujemo svoje zdravstveno stanje. Za te postopke ne potrebujemo denarja, niti posebne tehnologije, temveč le dobro voljo.

Sodobna ukrajinska književnost – dr. Janja Vollmaier Lubej

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Jurij Andruhovič, Serhij Žadan in Andrij Ljubka so ukrajinski avtorji, ki so se zadnja leta s prevodi leposlovnih del v slovenščino, približali tudi slovenskemu bralstvu. Predavanje bo osvetlilo njihov literarni opus, recepcijo prevedenih romanov v Sloveniji, izpostavljena pa bo tudi literatura nekaterih njihovih sodobnikov, prav tako vidnejših ukrajinskih avtorjev in avtoric. Sprehod po sodobni ukrajinski književnosti bo pripravila dr. Janja Vollmaier Lubej, doktorica znanosti s področja literarnih ved, ki je več let preživela v ukrajinskem mestu Lvov. Sledi pogostitev. Dogodek pripravlja KD »Ljubljana-Kyiv« s podporo JSKD.

Ljubljana v gibljivih slikah: skrite podvodne poti – dr. David Petelin

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Na zadnjem domoznanskem večeru bomo v ospredje postavili skrite ljubljanske vodne poti, ki mesto že tisočletja oskrbujejo s pitno vodo, na drugi strani pa odplakujejo nesnago. Najprej si bomo ogledali kratke dokumentarne posnetke o problematiki čistilne naprave v Ljubljani iz devetdesetih let prejšnjega stoletja (TV arhiv in dokumentacija RTV SLO), nato pa se bomo premaknili v obdobje Ljubljane na prehodu iz 19. v 20. stoletje ter prisluhnili predavanju Davida Petelina, ki bo spregovoril o dolgi zgodovini oskrbe s pitno vodo, o kanalizacijskem sistemu in o izgradnji moderne infrastrukture. Dr. David Petelin je predstavnik generacije mlajših slovenskih zgodovinarjev. Njegovo osrednje polje raziskovanja in pisanja je kulturna in družbena zgodovina, arhitektura in urbanizem, vsakdanje življenje itd. Ljubljane. Leta 2016 je doktoriral z nalogo Vsakdanje življenje v Ljubljani v letih 1945 – 1965, v letošnjem letu pa bo v malce spremenjeni obliki izšla v knjižni obliki pri Zgodovinskem arhivu Ljubljana. Zaposlen je v Muzeju športa.

Življenje v ekovasi – Evita Jenko

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Ekovas ni navadna vas. Je vas, kjer živijo ekološko in kjer so prebivalci povezani v skupnost. Imajo ekološki vrt, skrbijo za manj odpadkov, gradijo iz naravnih materialov. Ekologijo se vidi in skupnost, bližino, skrb za drugega se čuti. Življenje v ekovasi bo predstavila Evita Mici, ki je osem mesecev kot prostovoljka preživela v ekovasi Sieben Linden v Nemčiji.

Odnosi in zdravje 3. del – Marjan Korez

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Zdravje ni odsotnost bolezni, temveč je opazovanje, raziskovanje in sodelovanje pri celostnih telesnih procesih. Naša telesa niso le fizična, temveč kompleksna zavestna in dinamična struktura. Intenzivna negativna emocionalna in mentalna stanja, kot so jeza, brezvoljnost, skrb in strah, so že bolezenski znaki. Zdravstveno neravnotežje lahko zaznamo in korigiramo veliko prej, preden se resna bolezen pojavi.

Ta planet nas potrebuje – Nataša Markelj

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Najpomembnejše potovanje, ki ga v življenju lahko opravimo, je potovanje k samim sebi. To ni preprosto potovanje od tu do tam, saj ne obstaja zemljevid, ki bi nam kazal pot. Tako je zato, ker ima vsak od nas edinstveno pot, posuto z drugačnimi ovirami. Največja ovira smo prav mi sami oz. naša osebnost. Obstaja pa nekaj kozmičnih zakonitosti, ki so za vse enake, in nas vodijo iz iluzije v resničnost bivanja.

Ljubljana v gibljivih slikah: arheologija reke Ljubljanice – dr. Andrej Gaspari

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Na drugem večeru nam bo dr. Andrej Gaspari predstavil, kaj nam lahko arheološke in druge kulturno-zgodovinsko zanimive najdbe z njenega dna povedo o pomenu reke za ljudi med pozno prazgodovino in zgodnjim novim vekom.  Med drugim bo mogoče izvedeti več o bogati dediščini deblakov in sestavljenih plovil iz časa med bakreno dobo in novim vekom. Pred predavanjem si bomo ogledali dokumentarni film Lena reka, (produkcija: Unikal film Ljubljana; režiser Vito Lemež, 1962) ter odlomke dokumentarnega filma Obrazi zelene reke (produkcija: Studio Arkadena Trzin & Prirodoslovni muzej Slovenije; režiser: Ciril Mlinar, 1999). Doc. dr. Andrej Gaspari, predstojnik Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani,  se je specializiral za pozno prazgodovino in zgodnje rimsko obdobje ter zgodovino, povezano z antičnimi ladjami in plovbo. Velja za enega  vodilnih specialistov za podvodno arheologijo v Sloveniji. Med drugim je zaslužen, da so leta 2003 reko Ljubljanico razglasili za kulturni spomenik državnega pomena.

Razpis za prosto delovno mesto direktorja Knjižnice Logatec

Knjižnica Logatec, 23. april ― Knjižnica Logatec, Svet Knjižnice Logatec, Tržaška cesta 44, 1370 Logatec Na podlagi sklepa sveta zavoda Knjižnice Logatec razpisuje prosto delovno mesto DIREKTORJA (m/ž) za mandat petih let, s polnim delovnim časom. Nastop dela z 2. 9. 2019. Pogoji, ki jih morajo izpolnjevati kandidati: –          univerzitetna izobrazba družboslovne  ali  humanistične smeri, –          opravljen strokovni izpit iz […]

Bonton za male lumpe – Gledališče Bičikleta

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Predstava je za vse tiste, ki radi skačejo v besedo, vrtajo po nosu, stikajo po tujih torbah, vlečejo na ušesa, pacajo in mljaskajo med kosilom in klepetajo v gledališču. V Bonton smo zbrali nekaj vsakodnevnih pripetljajev malih in tudi velikih lumpov ter jim vpeli duhovite in hudomušne pesmi Andreja Rozmana Roze. Predstava bo v prostorih Prosvetnega doma Horjul (Slovenska cesta 12, Horjul).

23. aprila 1616 je umrl Miguel de Cervantes Saavedra, španski pisatelj

Kamra.si, 23. april ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. aprila 1616 je v Madridu umrl Miguel de Cervantes Saavedra, španski pisatelj. Rodil se je 29. septembra 1547, Alcalá de Henares, Španija. Velja za največjega pisca v španskem jeziku in enega od svetovnih utemeljiteljev romana. Njegov roman Don Kihot je preveden v več kot 140 jezikov in narečij; gre za največkrat prevedeno knjigo takoj za Biblijo. Don Kihot velja za klasiko zahodne literature in se mu velikokrat podaja naziv za prvi sodoben roman in najboljšo fantastično delo kar jih je bilo napisanih. Cervantesov vpliv na španski jezik je bil tako velik, da se jezik velikokrat imenuje la lengua de Cervantes (''Cervantesov jezik''). Miguel de Cervantes Saavedra se je rodil v Alcalá de Henares, ki je majhno špansko mesto severovzhodno od Madarida. Cervantes Saavedra se je najverjetneje rodil 29. septembra 1547, ko goduje sveti Mihael oziroma špansko Miguel. Rodil se je v revni družini skromnega podeželskega zdravnika. Bil je četrti od sedmih otrok. V mladosti je živel v Valladolidu, Madridu in Sevilli. O njegovi izobrazbi ni znanih veliko podatkov, gotovo pa je, da do univerzitetnega študija ni prišel. Doma in v Madridu je hodil v latinske šole. Pri dvaindvajsetih letih objavi svojo prvo pesem, posvečeno smrti španske kraljice Isabele, ženi Filipa II. Leta 1569 je bil prisiljen zbežati iz Castile in odšel v Rim, kjer je zaposlen kot natakar v hiši kardinala Acquavive, pri triindvajsetih pa odide v Neapelj, ki je bil pod špansko oblastjo, in se priključi vojski. Sodeluje v pomorski bitki pri Lepantu, kjer krščanske dežele premagajo Turke. Tam je bil hudo ranjen v roko, ki se mu kasneje posuši, kljub temu pa se izkaže kot dober vojščak in dobi vojaške zasluge, po povratku v rodno Španijo pa bi ga zaradi tega čakalo manjše bogastvo. Leta 1575 ladjo, na kateri je služil, napadejo pirati in ga kot ujetnika odpeljejo v Alžirijo. Tam preživi 5 let ujetništva, saj ga domači zaradi pomanjkanja denarja niso mogli odkupiti. Ta leta pod

23. aprila 1787 se je rodil Peter Dajnko, duhovnik, čebelar, pisatelj in jezikoslovec

Kamra.si, 23. april ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. aprila 1787 se je v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni rodil Peter Dajnko,  duhovnik, čebelar, pisatelj in jezikoslovec.  Umrl je 22. februarja 1873 pri Veliki Nedelji.  V letih 1803–1808 je obiskoval gimnazijo v Mariboru. Po končani maturi se je vpisal na študij filozofije in teologije v Gradcu, kjer se je srečal s slovensko slovstveno in duhovno tvornostjo. Bil je somišljenik jezikovno-kulturnih zamisli v graškem slavističnem društvu. Po končanem študiju leta 1814 in duhovniški posvetitvi je bil najprej krajši čas kaplan pri Sv. Petru pri Radgoni, nato pa od leta 1816 do 1831 duhovnik v radgonski mestni fari. Od leta 1831 je bil župnik in dekan v Veliki Nedelji, do leta 1848 pa je opravljal tudi službo šolskega nadzornika. 
še novic