Psihoanaliza in nezavedno

UKM, 23. oktober ― Lawrence, David Herbert Lawrence, ta neodvisni in prodorni mislec, pionir angleške erotične književnosti, je živel na začetku minulega stoletja, ko sta se prvič pojavila Freudov nauk in psihoanaliza. Iz hudega ogorčenja je Lawrence napisal ta dva eseja in v njiju ostro in v marsičem povsem upravičeno grajal celotno tedanjo psihologijo, še zlasti Freuda in psihoanalizo. Pisal je v esejističnem slogu, vendar njegova razmišljanja in sklepanja niso znanstvene narave ‒ to je vrhunska umetniška fantastična proza. Tega se je tudi sam sicer dobro zavedal in je drugo knjigo prav ustrezno poimenoval Fantaziranje o nezavednem. (Emka.si)   COBISS.SI-ID - 301445376 Psihoanaliza Založba:  Amalietti & Amalietti Letnica:  2019 Področje:  Psihologija
Pozor(nost)! Za starše in učitelje

Pozor(nost)! Za starše in učitelje

UKM, 23. oktober ― Klančar, Apolonija " V sodobnem času se pogosto pričakuje servisiranje otroka: pelješ ga k strokovnjaku, počakaš pred vrati in ga popravljenega pelješ domov. Ne, avtorica in starši otrok sporočajo, da sta klučni osebi v otrokovem razvoju še vedno mama ali ata, ki sta ob težavah strokovno vodena. vaje za otroke so tudi vaje za starše, ki končno znajo in zmorejo prisluhniti lastnim otrokom." (Marko Juhant)   COBISS.SI-ID - 300917504 Psihologija Založba:  A. Klančar Letnica:  2019 Področje:  Psihologija

Tehnika EFT – Katja Logar Nadižar

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― EFT ali tehnika čustvene svobode (tapkanje) je sorodnica starodavnih vzhodnjaških pristopov zdravljenja. Zasnovana je kot sprostitvena tehnika in enostavna za usvojitev. Njen avtor je Gary Craig. Na predstavitvi boste izvedeli, kako lahko uredimo naše odnose doma in v službi, umirimo stres, se osvobodimo neprijetnih čustev in občutkov, obvladujemo jezo, premagamo žalost in si povrnemo spanec in notranji mir.

Sopranistkine solze – Darja Korez Korenčan

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Izjemni operni pevki Raheli se po ločitvi življenje obrne na glavo in zato z veseljem sprejme ponudbo za nastop v Teatru Colón v Argentini. Tam spozna svojega agenta, ki jo popolnoma očara, in kaj kmalu se preseli v Argentino, da bi tam začela skupno življenje. A ta podoba srečnega življenja se zamaje, ko tja prispe tudi njena hči. Darja Korez Korenčan dogodke niza enega za drugim s tako dinamiko, da je knjigo nemogoče izpustiti iz rok. To je že njen tretji roman, poleg tega piše tudi za otroke, vsi pa jo poznamo kot ustvarjalko kulturnih oddaj na Televiziji Slovenija. Za svoje novinarsko delo je prejela več strokovnih nagrad, lani pa je bila tudi med nominirankami za nagrado Mira ženskega odbora PEN. Letos je skupaj s tremi slovenskimi pisateljicami sodelovala na predstavitvi svoje literature v Berlinu in Hamburgu. Pogovor z avtorico bo vodila Neva Brun.

Potovanja v dobi virtualne resničnosti: je popotništvo mrtvo? – Romana Dobnikar Šeruga

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― So v času virtualne resničnosti potovanja izgubila svoj smisel? Ali pa potujemo samo še zato, da bi pustili svojo sled v času s selfiji? Popotnica, novinarka in urednica Avanture Romana Dobnikar Šeruga nas bo najprej vodila skozi kratko zgodovino potovanj in popotništva, nato pa poskusila utemeljiti trditev, da popotništvo še ni mrtvo. Svet zaradi svoje dostopnosti sicer izgublja čar "eksotičnosti", zato pa je interpretacija sveta postala dostopna vsakomur.

Vse je odvisno od odnosov – starodavna modrost o harmoničnih odnosih – Viktorija Kos

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Modrost ravnanja in komuniciranja z ljudmi je najpomembnejša v življenju. Od tega je odvisno ali bomo srečni ali nesrečni. Kakovost življenja se ne meri po tem, koliko denarja imamo, kako smo uspešni, temveč kakšne odnose gojimo z drugimi. Vse je odvisno od odnosov, tudi uspeh in bogastvo. Predstavili bomo nekaj osnovnih načel komunikacije v družini in na delovnem mestu.

Selitev na Mars – dr. Tomaž Zwitter

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Profesor dr. Tomaž Zwitter je profesor astrofizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Raziskovalno ga zanima medzvezdni prostor, enojne in dvojne zvezde ter sestava in razvoj naše Galaksije. Je član številnih odborov, direktor kolaboracije RAVE, sodeluje v misiji Gaia Evropske vesoljske agencije. Je avtor ali soavtor 158 recenziranih znanstvenih člankov, tokrat pa bo na predavanju spregovoril o Marsu.

Pogovori z nikomer – Brane Senegačnik

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Lirična poezija nastaja tedaj, kadar zmanjka besed, ker je to, kar doživljamo, pregosto, preživo, pregloboko. Lirična poezija ni samo za branje, temveč tudi za poslušanje in predvsem za doživljanje: tega, česar se dotika, namreč ni mogoče izreči, ampak le doživljati. Mogoče se nikjer drugje ne počutimo tako neprestopno sami kot ob teh vprašanjih in nikjer ne čutimo globlje potrebe po pogovoru. Tak pogovor, v katerem gre do konca zares, je lirična poezija: njene besede so izrečene v tišino, iz katere so prišle. In tak pogovor o pesmi in s pesmijo na ustih se obeta, ko bomo gostili pesnika Braneta Senegačnika, ki je pri Slovenski matici nedavno izdal novo pesniško zbirko Pogovori z nikomer. Z avtorjem bo o njegovi poeziji spregovorila urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc.

Knjižna doživetja – Dragan Velikić: Bonavia

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Na novembrskem srečanju Knjižnih doživetij bomo govorili o romanu Bonavia srbskega avtorja Dragana Velikića. Tako kot drugi avtorjevi romani je tudi pričujoči napisan v bogatem in slikovitem slogu, ki precizno predstavlja osebe, kraje in odnose. Zgodba je razpeta med Pulo, Dunajem, Budimpešto, Beogradom in ZDA ter se obrača v preteklost in obračunava z družinskimi odnosi in življenjem v obdobju tranzicije.

Drama, grozljivka, komedija, vestern – dr. Mitja Reichenberg

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― V šestem nadaljevanju knjige »Poslušajmo filme« se bomo ukvarjali s pregledom filmsko-glasbenih posebnosti, ki jih imajo določeni filmski žanri. Ker gre za precej obsežen projekt, se bomo ukvarjali samo z osnovnimi filmskimi žanri in bomo v zavedanju prevelikega žanrskega razpona pač nekoliko nekorektni do podžanrov, mešanih žanrov in podobnih multi-žanrskih kombinacij, ki jih imajo današnji filmski producenti žal kar preveč radi. O knjigi se bo z avtorjem pogovarjal Igor Bašin, glasbeni urednik, kritik, publicist in scenarist.

Zapiski nore sladostrastnice ter Vrnitev. Pisma bivšega odvisnika – Sara Zupan in Petja Kužel

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Roman Zapiski nore sladostrastnice je dnevnik študentke književnosti, ki svoja razmišljanja o svetu in literaturi prepleta z mukami in s srečo neizživete ljubezni. Roman Vrnitev. Pisma bivšega odvisnika je roman v pismih, v katerem avtor postopno razkriva svojo preteklost, zaznamovano z odvisnostjo od prepovedanih drog, alkohola, lažmi, krajami in življenjem na robu zakona. Skozi pisanje elektronskih pisem različnim osebam doživlja osebno očiščenje, prav pisanje pa ga pripelje tudi do tako dolgo iskane in zaželene – ljubezni … Pogovor o, na poseben način povezanih, knjigah bo vodila Veronika Vurnik Škrabec.

Moč delovanja pozitivne energije – Martina Veseljko

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Na svet smo prišli z namenom, da bi se naučili spoznati in rešiti vse svoje življenjske probleme ali izzive. Da bi zaživeli skupaj na tem planetu v sožitju in izobilju vsega. Zato je zelo pomembno, da živimo in se povezujemo s pozitivno energijo. V tem predavanju nam bo avtorica pomagala ozavestiti, kako prepoznati našo energijo in energijo drugega in kako s pozitivno energijo doseči višje cilje.

Partnerstvo: vloga moškega in vloga ženske – Marjan Korez

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Kljub preštevilnim nasvetom o partnerstvu je partnerstvo in zadovoljstvo v njem vedno težje dosegljivo. Današnja visoka pričakovanja pomenijo tudi dvig kakovosti partnerskega odnosa (blagostanje, ustvarjalnost, emocionalna in seksualna izpolnjenost …), ki je lahko v razponu od osnovne logistične komunikacije med partnerjema do kreativnega sodelovanja in intimne interakcije.

Tudi starost je lahko lepa – dr. Alenka Oven

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Starost v zadnjem času pogosto povezujemo z zadnjimi dnevi življenja. Še posebno težko obdobje nastopi takrat, ko se pojavijo prvi znaki opešanosti in nenadna odvisnost od oskrbe drugega. Spremembe v družbenih vrednotah, družinskih strukturah in nepoznavanje svojih zdravstvenih in socialnih pravic, socialne stiske še povečuje. Se sploh zavedamo, kakšne socialne pravice nam pripadajo in na koga se lahko obrnemo ob prvih težavah v starosti? Na srečanju bomo skozi pogovor ugotovili, da je starost lahko tudi lepa, če le poznamo svoje pravice in storitve, ki so nam na razpolago. Z nami bo dr. Alenka Oven, direktorica Inštituta za dolgotrajno oskrbo, avtorica knjige Potrebujem oskrbo. Kaj pa sedaj?

Osebna meja, ki zbližuje – Tjaša Strle

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Osebne meje nas zbližujejo, čeprav se morda to na prvi pogled bere protislovno. V kolikor nimamo postavljenih osebnih meja, nam drugi lahko črpajo energijo. Naši odnosi niso iskreni, ker želimo ugajati drugim in pozabimo nase. Posledično se slabo počutimo, zmanjka nam energije in časa za tisto kar nam je res pomembno. Samo, če se naučimo prepoznavati in izražati naše osebne meje, lahko kreiramo življenje, ki nam bo v zadovoljstvo.

Srajca srečnega človeka – Slavko Pregl

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Slavko Pregl (1945), mladinski pisatelj, pripovednik, basnopisec, založnik in urednik bo v pogovoru z Agato Tomažič predstavil svojo novo knjigo, avtobiografijo Srajca srečnega človeka, duhovito pripoved o svojem popotovanju iz predmestnega otroštva do odlikovane starosti. Prepletajo se zgodbe diplomiranega ekonomista, novinarja, satirika, mladinskega pisatelja in mednarodno pomembnega založnika, pa seveda enega od treh bratov ter kasneje moža in očeta.

'Doma sem tam, kjer je sonce'

Kamra.si, 23. oktober ― Slikarka Mojca Kovač (1949), domačinka z Raven, je svojo sedemdesetletnico praznovala tudi z razstavo svojih del v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah. V kulturnem programu so sodelovali: Marko Havle na klarinetu, sopranistka Vanja Mori ter Korošice, pevke ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Ravne na Koroškem.

Mohorski večer: Vodnikovo leto okusov

Kamra.si, 23. oktober ― CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA in DOM SV. JOŽEF CELJE vabita na MOHORSKI VEČER v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 19. uri v Dom sv. Jožefa Celje, Plečnikova ulica 29 Janez Bogataj: Leto okusov z V. V., 12 sodobnih menijev  po Kuharskih bukvah Valentina Vodnika iz leta 1799Leto 2019 – VODNIKOVO LETO200 let od smrti Valentina Vodnika220 let od izida njegovih Kuharskih bukev
še novic