19. septembra 1891 se je v Latkovi vasi rodil Janko Kač, pisatelj, novinar, urednik in hmeljar

Kamra.si, 19. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. septembra 1891 se je v Latkovi vasi rodil Janko Kač, pisatelj, novinar, urednik in hmeljar. Umrl je 1. novembra 1952 v Ljubljani.Rodil se je kot peti otrok malega kmeta in mizarskega obrtnika. Po končani osnovni šoli, ki jo je v Preboldu zaključil s 13. letom, je takoj šel služit kot dninar k bogatemu kmetu. Čez eno leto sta nadučitelj in župnik pregovorila starše, da sta Janka poslala v ljubljansko gimnazijo. Gimnazijo je nato zaključil v Celju. Vpoklican je bil tudi na eno izmed bojišč 1. svetovne vojne, vendar se je kmalu vrnil kot invalid in 1916. leta privatno maturiral na celjski gimnaziji. Kot neborec je bil ponovno vpoklican na bojišče, ampak je kmalu dobil dopust, saj je začel v Gradcu študirati medicino, a tik pred zaključkom študija je  z medicino popolnoma prekinil.   

19. septembra 1902 je v Ljubljani umrl Ivan Vrhovec, slovenski zgodovinar

Kamra.si, 19. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. septembra 1902 je v Ljubljani umrl Ivan Vrhovec, slovenski zgodovinar. Rodil se je 21. maja 1853 v Spodnjih Poljanah pri Ljubljani.  Med leti 1873 in 1876 je na Dunaju študiral zgodovino, zemljepis in slovenski jezik. Od l. 1886 je bil profesor zgodovine na novomeški gimnaziji, kar je bila njegova prva stalna služba. L. 1887 se je poročil z Amalijo Razpet, hčerjo okrajnega zdravnika dr. Martina Razpeta. Ob delu v Novem mestu je bil tudi izjemno kulturno dejaven, zato velja za enega najbolj prizadevnih organizatorjev tamkajšnjega kulturnega življenja. Zaslužen je, da je Novo mesto ponovno dobilo gledališče, ki je pred njegovim prihodom že obstajalo, a je njegovo delovanje zamrlo. Skupaj s sodelavci z novomeške gimnazije so osnovali gledališki odsek in pripravili vrsto gledaliških predstav, o katerih so poročale tudi Dolenjske novice. Sam je bil igralec, dramaturg in režiser hkrati. Kljub temu, da je večino svojega prostega časa posvetil gledališču, je občasno še vedno raziskoval in pisal. L. 1888 je v Ljubljanskem zvonu objavil spis v treh nadaljevanjih z naslovom Francozi v Novem mestu.

19. september 1999 - papež Janez Pavel II. je razglasil škofa Antona Martina Slomška za blaženega

Kamra.si, 19. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. september 1999 - papež Janez Pavel II. je razglasil škofa Antona Martina Slomška za blaženega Ob tem je določil za njegov godovni dan njegove smrti, 24. september. Še vedno pa poteka postopek zarazglasitev za svetnika, ki ga znotraj Rimskokatoliške cerkve vodi Postulatura postopka za Slomškovo kanonizacijo. Anton Martin Slomšek(1800-1862)  je po osnovnem pouku na Ponikvi je obiskoval v Celju 3. razrede glavne šole 1814 in 1814/19 gimnazijo, filozofki zimski tečaj 1819/20 v Ljubljani, letni 1820 v Senju in 1820/21 v Celovcu, kjer je končal tudi bogoslovje (posvečen 8. septembra 1824). Služboval je kot kaplan od septembra 1825 do aprila 1827 na Bizeljskem (Sv. Lovrenc v Krajini) in do oktobra 1829 v Novi cerkvi, kot spiritual do oktobra 1838 v semenišču v Celovcu, kot nadžupnik in dekan do oktobra 1844 v Vuzenici ter kot kanonik in višji šol. nadzornik do aprila 1846 v Št. Andražu na Koroškem. Dne 25. aprila 1846 je prevzel kot opat celjsko mestno župnijo, a že 30. maja ga je salzburški nadškof, kardinal Frider knez Schwarzenberg imenoval za lavantinskega škofa in ga 5. julija v Salzburgu posvetil. Iz Št. Andraža se je Slomšek po razmejitvi škofij 1859 preselil na novi sedež lavantinske škofije v Maribor, kjer je bil 4. septembra ustoličen.

Tako bo izgledal bazenski kompleks v Češči vasi pri Novem mestu

Kamra.si, 18. september ― Mestna občina Novo mesto je včeraj popoldne na ogled postavila razstavo natečajnih rešitev za bazenski kompleks v okviru športno-rekreacijskega parka v Češči vasi. Zmagovalno rešitev sta izdelala Dean Lah in Milan Tomac s sodelavci iz ljubljanskega arhitekturnega biroja Enota. Izbor je potekal z dvostopenjskim natečajem, poleg prve nagrade pa so podelili še drugo in tretjo nagrado ter tri enakovredna priznanja za preostale projekte, ki so se uvrstili v drugo fazo natečaja. Razstavo natečajnih rešitev si lahko ogledate do 16. oktobra od ponedeljka do petka med 7. in 19. uri v prostorih bodočega Domoznanskega oddelka Knjižnice Mirna Jarca, hkrati pa je na ogled tudi razstava Dolenjskega muzeja V objemu Krkinih voda. Vljudno vabljeni!  

Jezikovno – pravljična ura v nemškem jeziku

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. september ― Jezikovno – pravljična ura je primerna za učence prve in druge triade osnovne šole, dobrodošli pa so tudi otroci iz vrtcev. Z nemščino se bodo spoznali skozi slušno in vidno razumevanje ter s pravljico pridobili prvi stik s tujim jezikom. Ob zgodbah in pesmicah bodo na igriv način osvajali nove besede in se jih tako nezavedno naučili. V deželo vil, zmajev, čarobnih bitij in otroških pesmi vas bomo popeljali enkrat mesečno. Več informacij dobite v Knjižnici Polje, na telefonu 01 30 85 410 ali preko elektronske pošte polje@mklj.si. Za udeležbo so potrebne predhodne prijave.

Nitka čez nitko skleklja čipko – predstavitev oblačilne kulture na tržaškem

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. september ― Ob predstavitvi knjige Alenke Križmaničič bomo videli dve tržaški narodni noši. – mandrijersko in škedenjsko. Prikazali bomo kako jih klekljamo in našijemo na nove izvezene rute narodnih noš. Obvezne so predhodne prijave, ki jih zbiramo prek telefona 01 30 85 410 ali elektronske pošte: polje@mklj.si Dogodek je del Tedna kulturne dediščine.

Francoski literarni krožek: Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. september ―  Tokrat se bomo pogovarjali o romanu Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon pisatelja Jeana-Paula Duboisa, ki jde prejel Goncourtovo nagrado za leto 2019. Paul Hansen, literarni  junak, ki sabotira svoje življenje, se znajde v zaporu v Montrealu, kjer si deli celico z morilskim bikerjem Hortonom. Čeprav Paula  zaradi kaznivih dejanj, ki jih je zagrešil, nič kaj ne peče vest, je to boleč roman o obžalovanju in izgubi. Avtor ju razvija skozi burlesknost, onirizem, celo šamanstvo in predvsem skozi rahlo duhovitost, ki jo ohranja z različnimi obsesijami. V sezoni 2020/21 v sodelovanju s KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) poteka francoski literarni krožek, kjer se na vsakem srečanju pogovarjamo o enem izmed sodobnih romanov znanih frankofonih pisateljic in pisateljev. Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje. Letošnja novost: namesto dveh romanov, ogled dveh filmov! Naslovi sledijo kmalu.Francoski literarni krožek vodi mag. anglistike in francoščine, Aicha Boughazi, ki je v letu 2015/2016 vodila brezplačni francoski krožek v okviru KUD Anarhiv (Škratova čitalnica) ter spomladi 2017 tudi prvo edicijo Francoskega literarnega krožka.Francoski literarni krožek sofinancirata KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) in Mestna knjižnica Ljubljana. Zaželene so predhodne prijave na naslov: aicha.boughazi.92@gmail.com Prihajajoča srečanja:Ponedeljek, 19. oktober: L'oeuvre au noir (Marguerite Yourcenar)Ponedeljek, 16. november: Vie mode d’emploi (George Perec)Ponedeljek, 21. december: FILMPonedeljek, 18. januar:: Un roman français (Frédéric Beigbeder)Ponedeljek, 15. februar: Qu’Allah bénisse la France (Abd al Malik)Ponedeljek, 15. marec: Mémoires d’une jeune fille rangée (Simone de Beauvoir)Ponedeljek, 19. april: FILMPonedeljek, 17. maj: La vraie vie (Adeline Dieudonné)Ponedeljek, 21. junij: Texac

COBISS+ in mCOBISS v praksi – webinar

Knjižnica Postojna, 18. september ― Obveščamo vas, da bo IZUM (Inštitut informacijskih znanosti) v torek, 22. septembra 2020, ob 19. uri pripravil webinar z naslovom COBISS+ in mCOBISS v praksi. Predstavitev je namenjena vsem uporabnikom knjižničnih storitev, zato vas vabimo, da se ga udeležite, saj boste lahko izvedeli tako osnovne informacije kot poglobili svoje znanje. Povezava do dogodka, ki bi potekal prek ZOOM-a, je https://zoom.us/j/4194093438, mogoče pa ga bo spremljati tudi v živo prek Facebooka: https://www.facebook.com/events/1817937358355477. Lepo vabljeni!

18. septembra 1925 v Ljubljani umrl Josip Sernec, slovenski filozof, politik in gospodarstvenik

Kamra.si, 18. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. septembra 1925 v Ljubljani umrl Josip Sernec, slovenski filozof, politik in gospodarstvenik. Rodil se je 4. marca 1884 v Slovenski Bistrici. Josip Sernec se je med drugim zaradi vpliva starejšega brata Janka Serneca zgodaj politično profiliral in postal ena vodilnih osebnosti političnega in gospodarskega življenja na Štajerskem v svojem času. Po zaključenem študiju prava na Dunaju v letu 1869 se je vrnil v Maribor, delal v pravni pisarni brata Janka kot koncipient, nato pa se preselil v Celje, odprl lastno odvetniško pisarno in si ustvaril družino.

18. septembra 1981 je v Novem mestu umrl Bogo Komelj, slovenski bibliotekar

Kamra.si, 18. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. septembra 1981 je v Novem mestu umrl Bogo Komelj, slovenski bibliotekar. Rodil se je 25. maja 1915 v Novem mestu. Bogo Komelj se je rodil 25. maja 1915 v Novem mestu v družini branjevcev. Poleg njega je bilo še troje otrok, med njimi Ivan, kasnejši umetnostni zgodovinar. Čeprav so bili starši preprosti ljudje, so veliko brali, posebno mati, ki je verjetno najbolj vplivala, da se je v sinovih tako zgodaj zbudila ljubezen do knjige.
še novic