OBISK TRETJEŠOLCEV

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. april 2018 ― Tretješolci so se z učiteljicami in knjižničarko Aljo Bratuša podali na sprehod po Polzeli. Že dan prej so izbrani učenci dobili opise kulturnih ustanov in spomenikov, da so se lahko pripravili za vlogo turističnih vodnikov.  Najprej so pred šolo povedali nekaj besed o njej, nato so se podali na Komendo, kjer so izvedeli nekaj o zgodovini gradu. V gradu so obiskali občinsko knjižnico. Knjižničarka Renata Novak jim je predstavila knjižnico, povedala, kje vse je včasih domovala knjižnica, za zaključek pa so si ogledali film o Komendi, ki so ga posneli učenci ...

Veliki glasbeni izvajalci in interpreti: pianisti in pianistke – dr. Mitja Reichenberg

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Razvoj klavirja je bil v marsičem izredno pomemben. Po eni strani je prispeval k popularizaciji glasbe, saj je bil glasbilo, ki so si ga v 18. in 19. stoletju množično želeli v vseh meščanskih hišah, po drugi strani pa je pospešil razvoj pianistike, glasbenih šol, komorne igre, kulturne družabnosti in še marsičesa. Veliki pianisti in pianistke so bili v svojem času izredno popularni, bili so poosebljeno umetniško in kulturno življenja svojega časa in delovanja. Vemo, da so bili med skladatelji odlični pianisti (Mozart, Beethoven, Chopin. Liszt ...) in mnoge zamolčane pianistke (Fanny Mendelssohn, Clara Wieck, Myra Hess), vendar se bomo tokrat srečali z izvajalci in izvajalkami sodobnejšega časa. Med njimi bodo Vladimir Horowitz, Arthur Rubinstein, Glenn Gould, Martha Argerich, Evgeny Kissin, Helene Grimaud, Lang Lang, Oscar Peterson, Annie Fischer, Valentina Lisitsa, Ivo Pogorelić, Diana Krall, Dubravka Tomščič, Keith Jarrett, Maksim Mrvica in še mnogi drugi.

Študentska bralna skupina

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Amir, glavni junak romana nizozemskega pisatelja Karla G. Van Loona Sad strasti na zdravniškem pregledu ugotovi, da je neploden že od rojstva. Toda, doma ima 13 letnega sina! Kako se počuti, ko izve, da sin biološko ne more biti njegov otrok? Kdo je potemtakem fantov oče? Kakšen odnos je imel Amir s pokojno ženo? Na ta in še mnoga druga vprašanja si bomo skušali odgovoriti na našem majskem srečanju. Vodi Ljubica Krajnc.

K samorastnikom po navdih

Kamra.si, 20. april 2018 ― Vabljeni k ogledu razstave črno-belih ilustracij, ki so pod mentorstvom ilustratorja Petra Škerla nastale v sklopu delavnice K samorastnikom po navdih junija 2017 v okviru praznovanja 50. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje. Razstavljajo: Zdravko Červ, Nataša Franko, Tomaž Kocuvan, Nina Mrđenović, Marija Prah in Tanja Smerke Mišmaš.

V službi diplomacije – Roman Kirn

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Roman Kirn, politolog in diplomat (1952), je začel svojo poklicno pot na zunanjem ministrstvu nekdanje Jugoslavije v Beogradu in na veleposlaništvu v Burmi, končal pa jo je kot slovenski veleposlanik v ZDA in na Nizozemskem. Življenje diplomata, ki vključuje tako delo na domačem zunanjem ministrstvu kot v tujini, je razgibano in raznoliko – še toliko bolj, če se obenem odvijajo prelomni zgodovinski dogodki. V času slovenskih prizadevanj za osamosvojitev je Roman Kirn sodeloval pri nastajanju samostojnega zunanjega ministrstva, pri pridobivanju mednarodnega priznanja Slovenije in pri oblikovanju njene zunanje politike. Bil je namestnik veleposlanika v Pragi in pozneje veleposlanik v najpomembnejših mednarodnih organizacijah, v OVSE na Dunaju in OZN v New Yorku. Vodil je tudi projekt ustanovitve ITF (Mednarodne ustanove – Fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min). Slovenijo je kot diplomat spremljal od njenih začetkov, v času velike negotovosti, a tudi odločenosti; spremljal jo je na vrhuncu njenega zunanjepolitičnega ugleda, ko je leta 2008 predsedovala EU, vse do zadnje pomembnejše odločitve, razsodbe arbitražnega sodišča o slovensko-hrvaški meji. V spominih opisuje svojo diplomatsko kariero ter kritično presoja dobre in slabe plati slovenske diplomacije v preteklosti, ocenjuje trenutno stanje v zunanji politiki in razmišlja o prihodnosti slovenske diplomacije. Knjiga nam razkriva življenje posvečeno diplomaciji, življenje v službi diplomacije, ta pa je po osnovnem namenu v službi države. Spomini, zbrani v knjigi, tako niso le spomini posameznika, temveč hkrati tudi spomini na pot, ki jo je v tem času prehodila država.

Beremo s tačkami – Tačke pomagačke

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si.

Pogovor z Milanom Klečem

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Milan Kleč (1954) je eden najbolj plodovitih sodobnih slovenskih avtorjev, poznan je kot izvrsten prozni fabulator in kronist vsakdanjega življenja. Med nagradami, ki jih je prejel, so tudi zlata ptica (1982), Župančičeva nagrada (1989) in nagrada Prešernovega sklada za književnost (2006). V pogovoru z Matejem Bogatajem bo predstavil svoji novi knjigi Moji spomini na morje (MK, 2017) ter Knjige (Beletrina, 2018).

Iniciacije ali književnost onkraj vidnega – dr. Stanislava Chrobáková Repar

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Knjigo o ženski diskurzivnosti v literaturi ter ustvarjanju slovenskih pesnic (Makarovič, Vouk, Kušar, Vidmar, Korun, Golob, Kopinšek in dr.) bo slovaško-slovenska literarna znanstvenica, pisateljica in pesnica predstavila v pogovoru s pesnico in esejistko Meto Kušar. O knjigi bo spregovorila tudi sociologinja dr. Renata Šribar, piska uvodne besede. V sodelovanju s slovaškima društvoma SKS in Fraktál.

Knjige v meni puščajo sledi

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Majska srečanja bodo v znamenju družinskih odnosov, ki jih zaznamujejo bolezen, smrt, žalovanje, odtujenost in končno tudi upanje. Na prvem srečanju beremo roman Andresa Neumana Samogovori, na drugem ( 25. maja) pa Aglaye Veteranyi Zakaj se otrok v polenti kuha. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Knjige v meni puščajo sledi

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Majska srečanja bodo v znamenju družinskih odnosov, ki jih zaznamujejo bolezen, smrt, žalovanje, odtujenost in končno tudi upanje. Na prvem srečanju (11. maj)  smo brali roman Andresa Neumana Samogovori, na drugem pa bomo Aglaye Veteranyi Zakaj se otrok v polenti kuha. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Druga preteklost – Vinko Möderndorfer

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Pogovor in srečanje z izjemnim piscem, režiserjem in mislecem Vinkom Möderndorferjem, predsednikom Upravnega odbora Prešernovega sklada, ki je s svojim nadromanom Druga preteklost v širšem izboru tudi za letošnjo nagrado kresnik. Govorili bomo  o ustvarjanju te sage na več kot 800 straneh in »o dobri literaturi, ki je najboljša učiteljica empatije.« Govorili bomo tudi o tem, zakaj kulturo pehamo na obrobje do trenutka, ko se je zaradi uspehov doma in v svetu z njo mogoče (po)hvaliti? Kako več kulture v politiko in manj politike v kulturo? Kako živeti in preživeti s kulturo? Druga preteklost (Goga, 2017) je monumentalna prozna freska izmišljene Doline, slovenske vasi v začetku dvajsetega stoletja. Tu živijo Slovenci, Nemci, vsak ima svoje delo. Ob približevanju druge svetovne vojne si večina še vedno želi zariniti glavo globoko v pesek in le delati, živeti … dokler se ne zgodijo prve partizanske akcije, nato streljanja talcev. Naenkrat povsod okoli Doline gori vojna, v njej se kujejo načrti za maščevanje, ki ji bo sledilo. Z gostom se bo pogovarjala Carmen L. Oven.

Knjiga spregovori

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Pripoved izobraženca Jakoba Prešerna, Vojak 1915­-1918, o vojnih grozotah in trpljenju avstro-ogrskega vojaka v prvi bojni črti in v neposrednem zaledju zelo doživeto opisuje in s fotografsko kamero dokumentira boje proti sovražniku in lakoti na bojiščih v zahodnih Dolomitih, pod Krnom in na fronti ob Piavi v Italiji. Posebni gost: urednik knjige Janez Žerovc.

Bralni krog

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Naše majsko srečanje bo obarvano zelo pomladno in hkrati s pogledom na vroče poletne dni. Pregledali bomo novosti z mladinskega in otroškega področja, posvetili pa se bomo tudi knjigam, ki nam bodo prišle prav v vročih poletnih dneh, na plaži ali v senci. Srečanje vodi Darja Bolka.

Angleški bralno – debatni krožek

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― V maju se bomo posvetili romanu Philipa Rotha The Dying Animal, pripovedi o elementarnih nagonih človeške biti in o nezmožnosti ustvariti pristnost bližine. Vodi dr. Leonora Flis, profesorica angleškega jezika na Univerzi v Ljubljani in literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici.

Nezapisano

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Mati in hči, eden najbolj intrigantnih odnosov, ki prav nikogar ne pušča hladnega. Tokrat bosta o njem in o večnih resnicah, ki jih poganjajo globine življenja, spregovorili pisateljici Emira Selimović Elersić, avtorica knjig Pot usode in Zimski tulipan ter Lavjeta Selimović, ki je pravkar izdala knjigo Tudi bogati jočejo. Vsem trem je skupno bojevništvo za ljubezen. Večer bo vodila Taja Zuccato.

Presežnosti literature

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Dr. Stanislava Chrobáková Repar se bo pogovarjala s slovaškim pesnikom, esejistom, pisateljem za otroke in slikarjem Danielom Pastirčákom, avtorico »glokalne« haiku-poezije Alenko Zorman, slovaškim umetniškim fotografom in dolgoletnim ekoaktivistom, založnikom in knjižnim oblikovalcem Stanom Jendekom. Sledila bo predstavitev bibliofilske izdaje foto-haiku kot sadeža sodelovanja med A. Zorman in S. Jendekom ter predstavitev zloženke, hkrati umetniškega plakata, ki je nastal v sodelovanju med D. Pastirčákom in pesnico, publicistko in filozofinjo dr. Marijo Švajncer. V sodelovanju s slovaškima društvoma SKS in Fraktál.

Tujerodne invazivne rastlinske vrste: je kaj novega? – dr. Nejc Jogan

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Problematike tujerodnih invazivnih vrst, ki ogrožajo našo naravo, nekatere pa tudi posredno ali neposredno človeka, se zadnjih 20 let zavedamo tudi v Sloveniji. A vsaj za nekatere vrste lahko rečemo, da so se do danes tako razširile, da je za učinkovito ukrepanje prepozno, hkrati pa so številne, ki bi se jih še dalo obrzdati. Nedavna uredba EU nam kot državi nalaga številne obveznosti, s katerimi naj bi uspeli preprečiti širjenje nekaterih od teh. Kako bi jih lahko nadzirali, kaj lahko v zvezi s tem naredi država, kaj vsak od nas in ali se zdi, da bi nam lahko uspelo, bodo teme predavanja. Doc. dr. Nejc Jogan je predavatelj na Biotehniški fakulteti UL, Oddelek za biologijo, Katedra za botaniko.

Ruske pravljice – Daria Borovski

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. april 2018 ― Naši predniki so svoje znanje vgradili v pravljice ter njihovo sporočilno vrednost na ta način prenašali ljudem. Posebnost pravljic je bila v tem, da je vsak poslušalec ne glede na starost slišal to, kar je bil pripravljen slišati. Z drugimi besedami, slišal in razumel je to, kar so mu omogočale njegove izkušnje in znanje, ki jih je imel. Ta učinek je bil mogoč, ker je imela pri Slovanih katerakoli informacija pet, sedem, devet ali celo več nivojev razumevanja. Na predavanju bomo pogledali, kaj je možno dobiti iz naših starih pravljic na osnovi znanja jezika in analize tradicije teh časov in našli več kot pet nivojev razumevanja pravljice Repka.

Zlati časi družabnosti: začetek 7. cikla Ljubljane v gibljivih slikah

Kamra.si, 20. april 2018 ― V Slovanski knjižnici že sedmo leto zapored pripravljamo cikel domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah.  Letošnji cikel smo posvetili temi družabnega življenja nekdanje Ljubljane in njenih prebivalcev. Družabno življenje so nekdaj spremljale številne šege in navade oziroma natančna pravila ravnanja, zato je bilo tudi sestavina družbenega ugleda. Vabimo vas na prvi večer, ki bo na sporedu v torek, 24. 4. 2018, ob 19. uri v kletni dvorani Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1 za Bežigradom. Najprej si bomo ogledali dokumentarni film Ljubljana 1909, ki je najstarejši filmski posnetek mesta Ljubljane. Sledilo bo predavanje Damjana J. Ovsca, etnologa, kulturnega in umetnostnega zgodovinarja ter publicista, ki bo orisal družabno življenje v Ljubljani od začetka 20. stoletja do druge svetovne vojne.   Za sodelovanje pri pripravi večerov se zahvaljujemo predavateljem, Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu RS ter TV arhivu in dokumentaciji RTV Slovenije.

Malči Božič: S peresom skozi življenje

Kamra.si, 20. april 2018 ― Amalija Božič je upokojena učiteljica, ki deluje v Literarni sekciji Društva upokojencev Novo mesto. Je tudi članica Društva pesnikov slovenske glasbe, v katerem je aktivna od njegove ustanovitve leta 1996. V knjigi S peresom skozi življenje, ki je izšla leta 2017 v Založbi Snovanja, so zbrane njene pesmi, uglasbene pesmi in kratka proza.
še novic